Αφιερώματα

Ελληνική Επανάσταση – 14 έως 20 Φεβρουαρίου 1821

εικόνα άρθρου: Ελληνική Επανάσταση – 14 έως 20 Φεβρουαρίου 1821
Δήμος Σερκελίδης γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστής
αποκλειστικά για katanixi.gr

Ο Υψηλάντης παίρνει την μεγάλη απόφαση, συμφιλίωση Κολοκοτρώνη και Δεληγιανναίων…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

14 Φεβρουαρίου

Μολδοβλαχία

Η εντολή του Υψηλάντη (13 Φεβρουαρίου) να αφοπλιστούν οι τουρκικές αρχές στο Γαλάτσι έφτασε στο εκτελεστικό όργανο, τον αρχηγό της αστυνομίας της πόλης, τον Καραβία. Ο οπλαρχηγός όμως είναι άρρωστος και κάθε ενέργεια αναβάλλεται μέχρι να αναρρώσει.

15 Φεβρουαρίου

Μοριάς

Στην Πελοπόννησο ο καϊμακάμης κάλεσε όλους τους προκρίτους και τους αρχιερείς του Μοριά, τις κεφαλές, στη Τριπολιτσά για σύσκεψη. Πολλές φήμες κυκλοφορούν και θέλει να τους έχει ομήρους για να μείνει ο Μοριάς ήσυχος. Πρόκριτοι και αρχιερείς γνωρίζουν ότι όποιος πάει στην τουρκόπολη της Τριπολιτσάς βάζει το κεφάλι του στον ντορβά. Ο αρχηγός των Μανιατών, ο Πέτρος Μαυρομιχάλης ή Πετρόμπεης, για να μην δώσει αφορμές έστειλε στη θέση του τον γιό του Αναστάση.

16 Φεβρουαρίου

Μολδοβλαχία

Τα νεύρα του ηγεμόνα Σούτσου στο Ιάσιο πάνε να σπάσουν. Αγωνιά για την θέση του που πλέον είναι επισφαλής, είτε πετύχει είτε αποτύχει η επανάσταση. Γράφει στον Υψηλάντη και πάλι ότι στο Ιάσιο επικρατεί ακαταστασία, ότι ξοδεύονται χρήματα αλόγιστα και ότι κανένας δεν του δίνει λογαριασμό.

17 Φεβρουαρίου

Κωνσταντινούπολη

Η αγωνία των Φιλικών στην Κωνσταντινούπολη έχει φτάσει στο κατακόρυφο. Οι Τούρκοι τα γνωρίζουν όλα και φοβούνται για την ζωή τους. Εκλιπαρούν πια τον Υψηλάντη να μην βραδύνει το κίνημά του.

19 Φεβρουαρίου

Μολδοβλαχία

Ο Υψηλάντης έχει πάρει τις αποφάσεις του και από μέρες περιμένει με αγωνία τον Καραβία να εκτελέσει τις εντολές του, πριν ο ίδιος περάσει στη Μολδαβία. Ταυτόχρονα έχει στείλει γραπτές εντολές στον Σέκερη, στην Κωνσταντινούπολη, να ξεκινήσει η επανάσταση στην Ελλάδα άμεσα. Όταν ο Σέκερης θα πάρει τις εντολές του Υψηλάντη θα είναι αργά και, για να μην πέσουν στα χέρια των Τούρκων, θα τις καταστρέψει. Άλλωστε στην Πελοπόννησο τα πράγματα έχουν πάρει τον δρόμο τους. Ας είναι καλά ο Παπαφλέσσας. Όμως, μέχρι και την τελευταία στιγμή όλους θα τους κατατρώει η αγωνία αν και οι άλλοι θα κάνουν το χρέος τους.

20 Φεβρουαρίου

Μοριάς

Ο Κολοκοτρώνης φαινομενικά ησυχάζει στη Μάνη, στο σπίτι του φίλου του Μούρτζινου. Στην πραγματικότητα όμως δέχεται συνεχώς ανθρώπους από κάθε γωνιά του Μοριά που σπεύδουν να τον συμβουλευτούν για το τί μέλλει γενέσθαι. Σε όλους λέει να ετοιμάζονται για του Ευαγγελισμού. Αυτές τις μέρες τον επισκέφθηκε ο συγγενής του ο Πλαπούτας, απεσταλμένος των Δεληγιανναίων . Οι Δεληγιανναίοι είχαν συμπράξει με τους Τούρκους στην εξόντωση των Κολοκοτρωναίων και τώρα ζητούν συνδιαλλαγή και συγχώρεση. Ο Κολοκοτρώνης για το καλό της πατρίδας τους συγχώρεσε.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
– Προηγούμενη ανάρτηση της σειράς “Χρονολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης”
– Επόμενη ανάρτηση της σειράς “Χρονολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης”
1821 – Το Ημερολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης

Σχετικά άρθρα

Αφιερώματα

27 Ιούλ

Ελληνική Επανάσταση – 11 έως 14 Αυγούστου 1821

Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστήςαποκλειστικά για katanixi.gr Συνέπειες μάχης της Γράνας – Συμπλοκές μεταξύ Ελλήνων στο Νεόκαστρο – Άφιξη Μαυροκορδάτου στα Τρίκορφα Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr 11 Αυγούστου  Τριπολιτσά Ο χθεσινός...

Αφιερώματα

15 Ιούλ

Ελληνική Επανάσταση – 10 Αυγούστου 1821

Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστήςαποκλειστικά για katanixi.gr Η μάχη της Γράνας Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr 10 Αυγούστου Τριπολιτσά, Η μάχη της Γράνας Με την προώθηση των Ελλήνων στον Άγιο Σώστη η...

Αφιερώματα

14 Ιούλ

Ελληνική Επανάσταση – 6 έως 9 Αυγούστου 1821

Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστήςαποκλειστικά για katanixi.gr Μάχη του Λινού – Αναχώρηση Μαυροκορδάτου για τα Καλάβρυτα, συνάντηση με Νέγρη και Καρατζά – Παράδοση Νεόκαστρου Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr 06 Αυγούστου 1821...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.