Αφιερώματα
Ημερολόγιο της Επανάστασης – 16 έως 17 Μαΐου 1821
7 Μαρ 2021
Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστής
αποκλειστικά για katanixi.gr
Είσοδος τουρκικών στρατευμάτων στο Βουκουρέστι, σύλληψη Βλαδιμηρέσκου από Ολύμπιο, καταστολή επανάστασης στο Πήλιο, επανάσταση στον Πολύγυρο και στην Λίμνη Ευβοίας…
Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr
16 Μαΐου
Τα τουρκικά στρατεύματα εισήλθαν χωρίς αντίσταση στο Βουκουρέστι υπό τον κεχαγιάμπεη Χατζή Καρά Αχμέτ Εφέντη. Από την μία πλευρά της πόλης έμπαιναν οι Τούρκοι και από την άλλη ο Σάββας με τους 1000 άνδρες του αναχωρούσε για το Τιργοβίστι. Και ενώ τόσο καιρό υποκρινόταν στον Υψηλάντη τον διστακτικό, αποφάσισε ξαφνικά να συνταχθεί φανερά μαζί του και να υπογράψει συμφωνία για συνεργασία. Ο δόλιος Σάββας ήθελε πρώτα να καταστρέψει τον προσωπικό εχθρό του, τον Βλαδιμηρέσκου, και έπειτα να ενεργήσει όσα είχε συμφωνήσει με τους Τούρκους κατά του Υψηλάντη. Προς το παρόν, αφού βρήκε πρόφαση και τρόπο να προσεγγίσει τον Έλληνα αρχηγό, φρόντισε να του αποκαλύψει τις μυστικές συνεννοήσεις του Βλαδιμηρέσκου με τους Τούρκους και να τον κατηγορήσει ως προδότη.
Ο στρατός του Γιουσούφ πασά ετοιμάζεται να επιτεθεί στον Πολύγυρο. Οι τούρκοι κάτοικοι του Πολυγύρου περιμένοντας τους στρατιώτες του Γιουσούφ, άρχισαν να βρίζουν και να απειλούν τους Έλληνες. Αυτοί, αντί να περιμένουν την σφαγή τους, αποφάσισαν να πάρουν τα όπλα, ορκίστηκαν στον σταυρό και σήκωσαν την σημαία της επανάστασης.
17 Μαΐου
Ο Υψηλάντης μετά τις αποκαλύψεις του Σάββα, έδωσε εντολή στον Ολύμπιο να συλλάβει τον Βλαδιμηρέσκου. Άλλο να το λες και άλλο να το κάνεις. Όμως ο Ολύμπιος δεν ήταν όποιος και όποιος. Με 400 πιστούς του άνδρες μπήκε στο στρατόπεδο του Βλαδιμηρέσκου στο Γκολέστι και μπροστά σε όλους τους αξιωματικούς του τον κατηγόρησε φανερά για προδότη. Όταν είδε ότι οι βλάχοι αξιωματικοί δεν αντιδρούσαν, πήρε θάρρος και τον συνέλαβε με την βοήθειά τους. Οι Βλάχοι αξιωματικοί ήταν δυσαρεστημένοι με τον αρχηγό τους, γιατί δεν τήρησε τις συμφωνίες του και, κυρίως, γιατί δολοφόνησε ορισμένους από αυτούς χωρίς δίκη.
Ο Κολοκοτρώνης έλαβε επιστολή από την Μπουμπουλίνα, τον Τσόκρη και τον Σταϊκόπουλο με την οποία του ζητούσαν ενισχύσεις και την αποστολή κατάλληλου αρχηγού για την πολιορκία του Ναυπλίου. Ο Κολοκοτρώνης έστειλε τον πιστό του Νικηταρά. Ο Νικηταράς ετοιμάστηκε γρήγορα, πήρε 150 παλικάρια και ξεκίνησε για τον προορισμό του. Πρώτη στάση έκανε στα Δολιανά για την τροφοδοσία του σώματός του.
Ο Μαχμούτ πασά Δράμαλης, επικεφαλής σώματος τουρκικού στρατού με 2000 άνδρες, έφτασε στην Μαγνησία, διέλυσε την πολιορκία του Βόλου, κατέστρεψε χωριά, χτύπησε την Μακρινίτσα, λεηλάτησε, σκότωσε και αιχμαλώτισε πολλούς Χριστιανούς που έφυγαν προς τα Τρίκερα. Εκεί στα Τρίκερα βρήκε μεγάλη αντίσταση, αλλά θεώρησε ανάξιο λόγου να συνεχίσει την εκστρατεία, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του Πηλίου είχε, στην σύντομη εκστρατεία του, σχεδόν προσκυνήσει.
Οι κάτοικοι της Λίμνης Ευβοίας σηκώνουν τη σημαία της επανάστασης
ΟΙ Έλληνες του Πολυγύρου σκότωσαν τον Τούρκο υποδιοικητή και τους 18 στρατιώτες της φρουράς του και αμέσως επιτέθηκαν κατά της Τουρκικής δύναμης 1000 στρατιωτών που βάδιζε κατά της πόλης και τους ανάγκασαν να υποχωρήσουν.
Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra
Δείτε σχετικά:
– Προηγούμενη ανάρτηση της σειράς “Χρονολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης”
– Επόμενη ανάρτηση της σειράς “Χρονολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης”