Αφιερώματα

Ημερολόγιο της Επανάστασης – 19 έως 21 Μαΐου 1821

εικόνα άρθρου: Ημερολόγιο της Επανάστασης – 19 έως 21 Μαΐου 1821

Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστής
αποκλειστικά για katanixi.gr

Συγκέντρωση ελληνικού στόλου στα Ψαρά, μαρτύριο επισκόπου Κισάμου Μελχισεδέκ, είσοδος ελληνικών πλοίων στον Κορινθιακό, έναρξη πολιορκίας Τριπολιτσάς, επανάσταση οπλαρχηγού Μακρή στο Αιτωλικό…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr


19 Μαΐου

Δεν του έφτανε του Κεχαγιάμπεη η χθεσινή ήττα στα Δολιανά, ήρθε επιστολή του Κολοκοτρώνη γεμάτη υπερβολές, ειρωνεία και υποτίμηση για τον ίδιο και τον στρατό του να του τσακίσει το ηθικό. Ο Κολοκοτρώνης όπως γνωρίζει να φανατίζει τους άνδρες του, άλλο τόσο γνωρίζει πως να παίζει με την ψυχολογία του εχθρού.

Οι δύο Μοίρες της Ύδρας και των Σπετσών συναντούν το στόλο των Ψαρών που τους περίμενε με 32 καράβια έτοιμα για δράση. Στα Ψαρά οι Έλληνες έκαναν πολεμικό συμβούλιο για το πως θα αντιμετωπίσουν τα μεγάλα τουρκικά πλοία. Αποφασίστηκε η χρήση των πυρπολικών. Ο ταπεινός και άσημος ναύτης Πατατούκος που κάποτε είχε εργαστεί σε ναυπηγείο στην Τουλώνη της Γαλλίας και είχε δει πως φτιάχνονται τα πυρπολικά, ανέλαβε να ετοιμάσει το πρώτο ελληνικό μπουρλότο.

Ο πασάς των Χανίων παρέδωσε τον φυλακισμένο επίσκοπο Κισσάμου Μελχισεδέκ στον τουρκικό όχλο, με την ελπίδα να τον καθησυχάσει. Οι τούρκοι βασάνισαν τον δυστυχή επίσκοπο, τον διαπόμπευσαν μισόγυμνο και τον κρέμασαν έξω από την πόλη μαζί με τον διάκο του. Ανικανοποίητοι από το αίμα του Μελχισεδέκ ζητούσαν επίμονα την άδεια του πασά να σφάξουν όλους τους χριστιανούς. Η σφαγή αναβλήθηκε λόγω ραμαζανιού.

20 Μαΐου

Ο Κολοκοτρώνης, που το μόνο του αξίωμα είναι αρχηγός των όπλων της Καρύταινας, μιας επαρχίας της Αρκαδίας, μετά τις μάχες του Βαλτετσίου και των Δολιανών είναι ο ουσιαστικός αρχηγός της επανάστασης. Οι πάντες αναγνωρίζουν την επιτυχία της στρατηγικής του και όλοι του συμπεριφέρονταν ως αρχηγό. Αλλά ο Κολοκοτρώνης δεν αναπαύθηκε στις δάφνες του. Ακόμα ο αντικειμενικός του σκοπός δεν επετεύχθει και δεν ήταν άλλος από την άλωση της Τριπολιτσάς.

Πέντε πλοία σπετσιώτικα και υδραίικα με αρχηγό τον Δημήτριο Μιαούλη μπήκαν στον Κορινθιακό. Τα τουρκικά πλοία έφυγαν για να ασφαλιστούν στον λιμάνι της Ναυπάκτου υπό την προστασία του φρουρίου και των κανονιών του Ρίου και του Αντιρρίου. Αυτά τα πλοία είδαν οι Μεσολογγίτες και από ενθουσιασμό κήρυξαν την επανάσταση. Με αυτά ενώθηκαν και εννέα γαλαξιδιώτικα και ένα του Κεφαλλονίτη Φωκά Παυλάτου. Αγκυροβόλησαν κοντά στο φρούριο της Ναυπάκτου και ήρθαν σε επαφή με τους οπλαρχηγούς της ξηράς. Σε σύσκεψη αποφάσισαν να διενεργήσουν έφοδο κατά της Ναυπάκτου.

21 Μαΐου

Ο Κολοκοτρώνης έβαλε σε ενέργεια το σχέδιο για την πολιορκία της Τριπολιτσάς. Έπιασε ο ίδιος με τον Μούρτζινο και τους Καρυτινούς το χωριό Ζαράκοβα, το σημερινό χωριό Μαίναλο, μία ώρα και ένα τέταρτο από την Τριπολιτσά. Ο Πλαπούτας παρέλαβε τα σώματα της Πιάνας και του Χρυσοβιτσίου και κατέλαβε θέση απέναντι από τη Σιλίμνα, μία ώρα από την Τριπολιτσά και ένα τέταρτο από την Ζαράκοβα.

Ο οπλαρχηγός του Ζυγού Μακρής σήκωσε την σημαία της επανάστασης. Μόλις εμφανίστηκε στο Αιτωλικό οι Τούρκοι του παρέδωσαν τα όπλα και έφυγαν για το Βραχώρι.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
 Προηγούμενη ανάρτηση της σειράς “Χρονολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης”
– Επόμενη ανάρτηση της σειράς “Χρονολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης”

Σχετικά άρθρα

Αφιερώματα

27 Ιούλ

Ελληνική Επανάσταση – 11 έως 14 Αυγούστου 1821

Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστήςαποκλειστικά για katanixi.gr Συνέπειες μάχης της Γράνας – Συμπλοκές μεταξύ Ελλήνων στο Νεόκαστρο – Άφιξη Μαυροκορδάτου στα Τρίκορφα Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr 11 Αυγούστου  Τριπολιτσά Ο χθεσινός...

Αφιερώματα

15 Ιούλ

Ελληνική Επανάσταση – 10 Αυγούστου 1821

Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστήςαποκλειστικά για katanixi.gr Η μάχη της Γράνας Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr 10 Αυγούστου Τριπολιτσά, Η μάχη της Γράνας Με την προώθηση των Ελλήνων στον Άγιο Σώστη η...

Αφιερώματα

14 Ιούλ

Ελληνική Επανάσταση – 6 έως 9 Αυγούστου 1821

Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστήςαποκλειστικά για katanixi.gr Μάχη του Λινού – Αναχώρηση Μαυροκορδάτου για τα Καλάβρυτα, συνάντηση με Νέγρη και Καρατζά – Παράδοση Νεόκαστρου Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr 06 Αυγούστου 1821...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.