Αφιερώματα

Ημερολόγιο της Επανάστασης – 2 έως 5 Μαΐου 1821

εικόνα άρθρου: Ημερολόγιο της Επανάστασης – 2 έως 5 Μαΐου 1821

Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστής
αποκλειστικά για katanixi.gr

Επανάσταση Αίνου, ο Οδυσσέας Ανδρούτσος στη Γραβιά, εξέγερση Πυλίου, σφαγές στην Κωνσταντινούπολη, εκτέλεση Κωνσταντίνου Γκιούστου και υδραίων ναυτικών

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr


Ημερολόγιο της Επανάστασης – 2 έως 5 Μαΐου 1821

Του Δήμου Σερκελίδη

2 Μαΐου

Η κατάσταση στο στρατόπεδο του Υψηλάντη είναι άσχημη. Άνθρωποι απόλεμοι μαλώνουν για τα αξιώματα. Ο Δούκας θέλει να γίνει αρχηγός των Αρβανιτών, ο Καραβιάς απαιτεί να ονομαστεί συνταγματάρχης και οι περισσότεροι, αντί να φροντίσουν για την εκτέλεση των καθηκόντων τους, ασχολούνται με ραδιουργίες. Μόνο ο ταπεινός και φιλότιμος Γεωργάκης Ολύμπιος δεν ζητάει τίποτα και σιωπά λυπημένος, γιατί παρέσυρε τον Υψηλάντη στην Μολδοβλαχία, αυτόν τον ανδρείο στρατιωτικό και άξιο καλύτερης τύχης.

Η Αίνος στα θρακικά παράλια, μια ανάσα από την Κωνσταντινούπολη, σήκωσε τη σημαία της επανάστασης. Μαζί με την ναυτική Αίνο ξεσηκώθηκαν τα χωρία στον κόλπο του Σάρου, τα Μάλγαρα, το Πλαγιάρι.

Στη Σάμο ο Λογοθέτης εργάζεται με φρόνηση και ταχύτητα. Συμφιλιώθηκε με τους παλιούς του εχθρούς και έδωσε σε όλους αμνηστία. Στο νησί επικρατεί υποδειγματική ομοψυχία και τάξη. Ο στρατός οργανώθηκε σε χιλιαρχίες και οι αρχηγοί εμπνέουν σεβασμό και πειθαρχία.

3 Μαΐου

Ο Κωνσταντής Μαυρομιχάλης με τους 300 άντρες του εγκατέλειψε τη θέση του στο Παρθένι από όπου θα περνούσε ο Κεχαγιαμπεης στο δρόμο από το Άργος για την Τριπολιτσά. Η τριήμερη καταρρακτώδης βροχή τους εξουθένωσε και κατέβηκαν στον κάμπο να στεγνώσουν. Έμεινε μόνο ο Νικήτας με τους λίγους άντρες του. Για καλή του τύχη ο Κεχαγιάμπεης βρήκε τη διάβαση αφύλακτη και πέρασε ατουφέκιστος.

Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος έφτασε στη Γραβιά με τον Κοσμά Σουλιώτη, τον Ευστάθιο Κατσικογιάννη και μία ομάδα από 100 περίπου άνδρες. Τον είχε καλέσει με γράμμα του ο Ομέρ Βρυώνης, παλιός του γνώριμος από τα Γιάννενα, όταν και οι δύο υπηρετούσαν στην αυλή του Αλή πασά. Ο Ομέρ ήθελε να προσεταιριστεί τον παλιό του φίλο και να τον έχει δίπλα του στην εκστρατεία κατά της Πελοποννήσου. Η εποχή όμως που οι αρματολοί κυνηγούσαν τους κλέφτες πέρασε. Ο Ανδρούτσος ήρθε στον τόπο της συνάντησης, στο Χάνι της Γραβιάς, με άλλο σκοπό να στήσει νέες Θερμοπύλες, νικηφόρες. Γύρω του συγκεντρώθηκαν τα ελληνικά σώματα που έχασαν στη μάχη της Αλαμάνας.

Στην παραλία των Τρικέρων και του Αλμυρού φάνηκαν μερικά πλοία της Ύδρας και των Σπετσών. Ήταν το έναυσμα για τον δάσκαλο του γένους Άνθιμο Γαζή στις Μηλιές Πηλίου να καλέσει τους συντοπίτες του στον αγώνα για την ελευθερία.

Αποβιβάστηκαν στην Λάρνακα 4000 Τούρκοι υπό τον πασά της Άκρας και άρχισαν αμέσως τον αφοπλισμό των Κυπρίων.

Η Κωνσταντινούπολη θυμίζει σφαγείο. Το αίμα κυλάει στους δρόμου. Σήμερα αποκεφαλίστηκε ο εκατοχρονίτης επίσκοπος Μαριουπόλεως. Ο Νικολάκης Μουρούζης μεγάλος δραγουμάνος του στόλου κομματιάστηκε από τους Τούρκους.

4 Μαΐου

Ο Δημήτρης Μακρής, ο απλός και γενναίος κλέφτης του Ζυγού, ξεσηκώθηκε και εξόντωσε τους Τούρκους που συνόδευαν στη Ναύπακτο τη δημόσια χρηματαποστολή. Ήταν η πρώτη επαναστατική ενέργεια στην Δυτική Στερεά.

Σήμερα απαγχονίστηκαν ο Δέκρων, ο Αδριανουπόλεως, ο Τυρνόβου και ο Θεσσαλονίκης. Περνώντας τον Βόσπορο για τον τόπο της εκτέλεσής τους, έψαλλαν την νεκρώσιμη ακολουθία τους και αποχαιρετίστηκαν με το “”καλή αντάμωση εις την άλλη τη ζωή””. Ο Δέρκων ζήτησε να μην του δέσουν τα χέρια, πήρε τη θηλιά, την ευλόγησε τρεις φορές και τότε έδωσε εντολή στον δήμιό του “Εκτέλεσε την εντολή του ασεβούς κυρίου σου”.

Επειδή υπήρχε η φήμη ότι οι υδραίοι ναυτικοί που υπηρετούσαν στον οθωμανικό στόλο θα κάψουν τον ναύσταθμο, οι Τούρκοι αποκεφάλισαν τον αρχηγό τους Κωνσταντίνο Γκιούστο, τα αδέρφια και τους συγγενείς του και όλους τους ναύτες. Ήταν η πρώτη μεγάλη θυσία των νησιωτών στον ιερό αγώνα.

5 Μαΐου

Έφτασαν στην Αθήνα εθελοντές κεφαλλονίτες με λίγα κανόνια. Και οι Υδραίοι στείλαν από τον Πειραιά 11 κανόνια με τον Γιώργη Νέγκα. Αλλά έλειπαν οι γνώστες της τέχνης του πυροβολικού. Σιγά σιγά στην Αθήνα έχουν συγκεντρωθεί 3000 οπλοφόροι.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
– Προηγούμενη ανάρτηση της σειράς “Χρονολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης”
– Επόμενη ανάρτηση της σειράς “Χρονολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης”

Σχετικά άρθρα

Αφιερώματα

27 Ιούλ

Ελληνική Επανάσταση – 11 έως 14 Αυγούστου 1821

Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστήςαποκλειστικά για katanixi.gr Συνέπειες μάχης της Γράνας – Συμπλοκές μεταξύ Ελλήνων στο Νεόκαστρο – Άφιξη Μαυροκορδάτου στα Τρίκορφα Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr 11 Αυγούστου  Τριπολιτσά Ο χθεσινός...

Αφιερώματα

15 Ιούλ

Ελληνική Επανάσταση – 10 Αυγούστου 1821

Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστήςαποκλειστικά για katanixi.gr Η μάχη της Γράνας Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr 10 Αυγούστου Τριπολιτσά, Η μάχη της Γράνας Με την προώθηση των Ελλήνων στον Άγιο Σώστη η...

Αφιερώματα

14 Ιούλ

Ελληνική Επανάσταση – 6 έως 9 Αυγούστου 1821

Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστήςαποκλειστικά για katanixi.gr Μάχη του Λινού – Αναχώρηση Μαυροκορδάτου για τα Καλάβρυτα, συνάντηση με Νέγρη και Καρατζά – Παράδοση Νεόκαστρου Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr 06 Αυγούστου 1821...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.