Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστής
αποκλειστικά για katanixi.gr

Άφιξη Γιουσούφ πασά στο Λάλα – Αναχώρηση Κιοσέ Μεχμέτ και Ομέρ Βρυώνη από την Λειβαδιά – Ήττα των Ελλήνων στο Καρπενήσι από τον Βελή μπεη – Νίκη Δασκαλάκη στη Μάλαξα

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr


20 Ιουνίου

Η πολιορκία του Λάλα που είχε ξεκινήσει στις αρχές του μήνα (1 και 2 Ιουνίου 1821) πήρε νέα τροπή. Κατά το δειλινό ο Γιουσούφ πασάς της Πάτρας φάνηκε στους απέναντι του ελληνικού στρατοπέδου λόφους. Ήταν επικεφαλής εξακοσίων Αλβανών πεζών και τριακοσίων ιππέων. Οι Έλληνες τους υποδέχτηκαν με πυρά, ενώ ορισμένοι Επτανήσιοι και Πελοποννήσιοι βγήκαν από τα χαρακώματα για να τους αποκρούσουν. Αλλά ταυτόχρονα όρμησαν οι Λαλαίοι προς τα έξω, ενώ ο στρατό τους Γιουσούφ επιτάχυνε τις κινήσεις του, και μπροστά στον κίνδυνο να περικυκλωθούν οι ελληνικές πτέρυγες μετακινήθηκαν και άνοιξαν κατ’ ανάγκη δίοδο. Ο Γιουσούφ μπήκε στον Λάλα.

Τη νύχτα οι Έλληνες αρχηγοί έκαναν συμβούλιο, όπου έπεσε η ιδέα να αποσυρθούν προς την ορεινή Δίβρη και να δώσουν την ευκαιρία τους Λαλαίους να αποχωρήσουν χωρίς άσκοπες εκατέρωθεν απώλειες. Οι Κεφαλλονίτες θεώρησαν την αποχώρηση ταπεινωτική και απείλησαν ότι θα αποχωρήσουν και θα ενωθούν με το γενικό στρατόπεδο στα Τρίκορφα. Οι Πελοποννήσιοι αρχηγοί πείστηκαν να κρατήσουν τη θέση τους.

Ο Βρυώνης και ο Κιοσέ Μεχμέτ, για να μην χρονοτριβούν στην Λειβαδιά (10 Ιουνίου 1821), άφησαν φρουρά από 1500 άνδρες με αρχηγό τον Τουρκοκρήτα Χατζή – Μαχμούτ αγά με εντολή να συνεχίσει την πολιορκία, και κίνησαν για την Θήβα. Όρισαν αρματωλό της περιοχής και βοηθό του αγά στην πολιορκία τον Χρήστο Παλάσκα. Ο Χατζή Μαχμούτ είχε εντολή να χορηγήσει αμνηστία σε όλη την μεγάλη επαρχία της Λειβαδιάς.

Ο Βελή μπέης νίκησε τους Έλληνες στο Καρπενήσι και έλυσε την πολιορκία. Έκαψε την εγκαταλειμμένη από τους Τούρκους κατοίκους της κωμόπολη και όλα τα γύρω χωριά.

Στην Κρήτη οι Τούρκοι επιτέθηκαν κατά του Δασκαλάκη στη Μάλαξα αλλά ηττήθηκαν.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
– Προηγούμενη ανάρτηση της σειράς “Χρονολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης”
– Επόμενη ανάρτηση της σειράς “Χρονολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης”