Αφιερώματα

Ελληνική Επανάσταση – 21 έως 25 Φεβρουαρίου 1821

εικόνα άρθρου: Ελληνική Επανάσταση – 21 έως 25 Φεβρουαρίου 1821

Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστής
αποκλειστικά για katanixi.gr

Ο Υψηλάντης υψώνει τη σημαία της επανάστασης στη Μολδοβλαχία, ο Μοριάς μυρίζει μπαρούτι

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

21 Φεβρουαρίου

Μολδοβλαχία

Επιτέλους, η αναβολή από την ασθένεια του Καραβία πήρε τέλος. Ο Έλληνας αρχηγός της αστυνομίας του Γαλατσίου κινήθηκε σήμερα με τους άντρες του κατά των τουρκικών αρχών, σύμφωνα με την εντολή που είχε λάβει από τον Υψηλάντη. Η πόλη είναι στα χέρια των επαναστατών. Όλα είναι έτοιμα για να αναλάβει δράση ο γενικός Επίτροπος της Αρχής και αρχηγός του Γένους των Ελλήνων Αλέξανδρος Υψηλάντης.

Πάτρα

Στην Πάτρα οι Έλληνες αρνήθηκαν να πληρώσουν τις έκτακτες εισφορές που προορίζονται για τον τουρκικό στρατό που πολεμά τον Αλή πασά. Η άρνηση κίνησε τις υποψίες των Τούρκων που ετοιμάζονται να πάρουν μέτρα. Οι κάτοικοι της Πάτρας συγκεντρώθηκαν στη Μητρόπολη, όμως ο δεσπότης τους Παλαιών Πατρών Γερμανός τους σύστησε ηρεμία.

22 Φεβρουαρίου

Μολδοβλαχία

Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης στις 6 το απόγευμα ντυμένος με τη στολή του ρώσου στρατηγού διέβη τον Προύθο, συνοδευόμενος από τα αδέρφια του και λίγους συνεργάτες του. Το βράδυ της ίδιας ημέρας έφθασε στο επαναστατημένο Ιάσιο. Η Ελληνική Επανάσταση ξεκίνησε.

23 Φεβρουαρίου

Μολδοβλαχία

Ο ενθουσιασμός των Ελλήνων της Μολδαβίας είναι απερίγραπτος. Πρώτη ενέργεια του Υψηλάντη ήταν να διαβεβαιώσει τους βογιάρους ότι η Ελλάδα επαναστάτησε και ότι πρόκειται να κατευθυνθεί προς αυτήν.

24 Φεβρουαρίου

Μολδοβλαχία

Ο Υψηλάντης κυκλοφόρησε προκήρυξη με τον τίτλο “Μάχου υπέρ Πίστεως και Πατρίδος”. Στο τέλος της προκήρυξης αναφέρει ότι πίσω από τις ενέργειές του βρίσκεται μια μεγάλη δύναμη, υπονοώντας την Ρωσία. Ταυτόχρονα έβαλε τον ηγεμόνα της Μολδαβίας, Μιχαήλ Σούτσο, και το Ανώτατο Συμβούλιο της χώρας να στείλουν ξεχωριστές επιστολές στον Ρώσο Αυτοκράτορα, που βρίσκεται στο συνέδριο του Λάιμπαχ, παρακαλώντας τον να εξασφαλίσει στρατιωτικά την Μολδαβία από την Τουρκική επέμβαση.

Μοριάς

Τα νέα για την επανάσταση του Ιασίου θα αργήσουν πολύ να φτάσουν στην Ελλάδα, όμως ο πόθος για λευτεριά έχει μετατρέψει τις φήμες, που έσπειρε ο Παπαφλέσσας, σε βεβαιότητες. Όλοι στην Πελοπόννησο περιμένουν την 25 Μαρτίου, για να εξεγερθούν κατά του τυράννου.

25 Φεβρουαρίου

Μολδοβλαχία

Στο Ιάσιο ο Υψηλάντης διορίζει τους επιτελείς του, χιλίαρχο τον Γεώργιο Λασσάνη και υπασπιστή του τον Αλέξανδρο Ρίζο. Η επιλογή ανθρώπων του περιβάλλοντός του χωρίς πολεμική πείρα και ο παραγκωνισμός των εμπειροπόλεμων οπλαρχηγών προκαλεί τις πρώτες γκρίνιες. Οι άνδρες του Υψηλάντη δεν ξεπερνούν του 1600 Έλληνες, Σέρβους, Αρβανίτες και Βουλγάρους που υπηρετούν κάτω από τις διαταγές των φαναριωτών ηγεμόνων της Μολδαβίας. Σε αυτούς μέρα με τη μέρα προστίθενται οι Έλληνες φοιτητές του εξωτερικού που εγκαταλείπουν τα πανεπιστήμιά τους, αλλά και ομογενείς από την Ρωσία κάθε ηλικίας και κοινωνικής θέσης, που συρρέουν ενθουσιασμένοι στο Ιάσιο. Άλλους 1500 άνδρες έχει στην διάθεσή του ο Έλληνας οπλαρχηγός Σάββας Φωκιανός στο Βουκουρέστι, ο οποίος όμως κρατά κλειστά τα χαρτιά του.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
– Προηγούμενη ανάρτηση της σειράς “Χρονολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης”
– Επόμενη ανάρτηση της σειράς “Χρονολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης”
1821 – Το Ημερολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης

Σχετικά άρθρα

Αφιερώματα

27 Ιούλ

Ελληνική Επανάσταση – 11 έως 14 Αυγούστου 1821

Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστήςαποκλειστικά για katanixi.gr Συνέπειες μάχης της Γράνας – Συμπλοκές μεταξύ Ελλήνων στο Νεόκαστρο – Άφιξη Μαυροκορδάτου στα Τρίκορφα Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr 11 Αυγούστου  Τριπολιτσά Ο χθεσινός...

Αφιερώματα

15 Ιούλ

Ελληνική Επανάσταση – 10 Αυγούστου 1821

Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστήςαποκλειστικά για katanixi.gr Η μάχη της Γράνας Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr 10 Αυγούστου Τριπολιτσά, Η μάχη της Γράνας Με την προώθηση των Ελλήνων στον Άγιο Σώστη η...

Αφιερώματα

14 Ιούλ

Ελληνική Επανάσταση – 6 έως 9 Αυγούστου 1821

Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστήςαποκλειστικά για katanixi.gr Μάχη του Λινού – Αναχώρηση Μαυροκορδάτου για τα Καλάβρυτα, συνάντηση με Νέγρη και Καρατζά – Παράδοση Νεόκαστρου Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr 06 Αυγούστου 1821...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.