Αφιερώματα

Ημερολόγιο της Επανάστασης – 22 και 23 Μαΐου 1821

εικόνα άρθρου: Ημερολόγιο της Επανάστασης – 22 και 23 Μαΐου 1821

Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστής
αποκλειστικά για katanixi.gr

Ο Καντακουζηνός στο Ιάσιο, εκτέλεση Βλαδιμηρέσκου, συνάντηση ελληνικού στόλου με τουρκικό δίκροτο στην Ερεσό της Λέσβου…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr


22 Μαΐου

Οι Έλληνες στρατιώτες, που είναι συγκεντρωμένοι στα στρατόπεδα γύρω από την Τριπολιτσά, έχουν φτάσει τις 9 χιλιάδες. Ο Κολοκοτρώνης τρέχει από στρατόπεδο σε στρατόπεδο, Για όλους αυτούς τους πρώην ραγιάδες και νυν μαχητές είναι ο αρχηγός, ο κατηχητής, ο δάσκαλος. Τους φέρνει παραδείγματα από την ελληνική ιστορία, τους εξηγεί την αξία της πειθαρχίας, τους θυμίζει την ανάγκη που έφερε εκεί τους Έλληνες. Ο Γέρος γνωρίζει την αξία του φρονήματος, της πίστης σε ιδανικά, της ηθικής προπαρασκευής του μαχητή. Χωρίς αυτά τα σπαθιά στωμένουν και τα χέρια που τα κρατούν λυγίζουν την κρίσιμη ώρα. Και κάθε ώρα για την ελευθερία της πατρίδας, για την επιτυχία της επανάστασης, είναι κρίσιμη.

Ο σταλμένος από τον Υψηλάντη Καντακουζηνός έφτασε στο Ιάσιο με 170 οπλοφόρους. Εκεί την εξουσία είχε ένας άλλος αξιωματικός του Υψηλάντη, ο Πεντεδέκας, που θεώρησε, ο φαντασμένος, ότι η άφιξη του Καντακουζηνού θα του στερήσει την δόξα. Οι δύο τους έρχονται σε σύγκρουση. Αντιζηλίες, μηχανορραφίες και μικροπρέπειες την ώρα που ο Σαλίχ πασάς της Βάρνας με 11.000 άνδρες βαδίζει προς το Ιάσιο. Οι στρατιώτες αντί να ακολουθήσουν το Κατακουζηνό, που προσπαθούσε, τουλάχιστον, να επιβάλει κάποια τάξη, προτίμησαν τον Πεντεδέκα που τους επέτρεπε κάθε αταξία και αρπαγή.

23 Μαΐου

Ο Υψηλάντης έδωσε εντολή να θανατωθεί ο Βλαδιμηρέσκου ως προδότης. Εκτελέστηκε μέσα στη νύχτα. Οι αξιωματικοί του, ο Χατζή Πρόδας και ο Μακεντόνσκι, εντάχθηκαν στον στρατό του Υψηλαντη, αλλά οι περισσότεροι πανδούροι σκόρπισαν. Εντωμεταξύ, ο Υψηλάντης πληροφορήθηκε από έναν Αυστριακό ταχυδρόμο ότι ο Κεχαγιάμπεης Χατζή Καρά Αχμέτ με 2000 άνδρες πρόκειται να του επιτεθεί. Έδωσε τότε εντολή στον Δούκα και στον Σάββα να πλησιάσουν στο Τυργοβίστι.

Οι σπουδαιότεροι πρόκριτοι της Πελοποννήσου έχουν συγκεντρωθεί στη μονή των Καλτεζών ανάμεσα στην Αρκαδία και την Λακωνία, με σκοπό να καθορίσουν την Ελληνική Πολιτική αρχή που θα διευθύνει τον αγώνα. Πρόεδρος της συνέλευσης είναι ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης και γραμματέας ο Ρήγας Παλαμήδης. Λείπουν οι σημαντικότεροι πρόκριτοι της Αχαΐας, ο Ζαΐμης, ο Λόντος κα.

Ο ξάδερφος του Οδυσσέα Ανδρούτσου, ο Βερούσης Μουτσανάς, αποβιβάστηκε στην Εύβοια και τέθηκε επικεφαλής των επαναστατικών δυνάμεων.

Ο Δερβέναγας του Βραχωρίου, (Αγρίνιο), ο σκληρός Νούρκας Σερβάνης, έστειλε επιστολή στον οπλαρχηγό Βλαχόπουλο να έρθει στο Βραχώρι, γιατί τον πεθύμησε. Άκου πεθυμιά ο αγάς για έναν ραγιά; Σκοπός του ήταν να κρατήσει όμηρο τον σπουδαιότερο οπλαρχηγό της περιοχής και να εξασφαλίσει, έτσι, την υποταγή των Ελλήνων. Ο Βλαχόπουλος δεν έπεσε στην χονδροειδή παγίδα.

Τα πλοία του ελληνικού στόλου, συνολικά 57 υδραίικα, ψαριανά και σπετσιώτικα, ανέμεναν τον Τουρκικό στόλο έξω από τα στενά. Κάποια στιγμή ένα μεγάλο δίκροτο με 84 κανόνια βγήκε από τα στενά και κατευθύνθηκε προς το Λέσβο. Όλα τα πλοία κατευθύνθηκαν εναντίον του αλλά τα κανόνια του τουρκικού είχαν τόσο μεγάλο βεληνεκές που τα ελληνικά πλοία δεν μπορούσαν να το πλησιάσουν. Ακόμα και το πλοίο του Τομπάζη που είχε τα ισχυρότερα κανόνια δεν μπόρεσε να βάλει εναντίον του. Τελικά, το τουρκικό δίκροτο αγκυροβόλησε στο λιμάνι της Ερεσού και κατέβασε στρατιωτικό απόσπασμα στο νησί. Οι πλοίαρχοι απογοητευμένοι από την αδυναμία του ελληνικού στόλου να αντιμετωπίσει ένα μόνο πλοίο συσκέφθηκαν για να βρουν λύση στο αδιέξοδο.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
– Προηγούμενη ανάρτηση της σειράς “Χρονολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης”
– Επόμενη ανάρτηση της σειράς “Χρονολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης”

Σχετικά άρθρα

Αφιερώματα

27 Ιούλ

Ελληνική Επανάσταση – 11 έως 14 Αυγούστου 1821

Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστήςαποκλειστικά για katanixi.gr Συνέπειες μάχης της Γράνας – Συμπλοκές μεταξύ Ελλήνων στο Νεόκαστρο – Άφιξη Μαυροκορδάτου στα Τρίκορφα Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr 11 Αυγούστου  Τριπολιτσά Ο χθεσινός...

Αφιερώματα

15 Ιούλ

Ελληνική Επανάσταση – 10 Αυγούστου 1821

Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστήςαποκλειστικά για katanixi.gr Η μάχη της Γράνας Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr 10 Αυγούστου Τριπολιτσά, Η μάχη της Γράνας Με την προώθηση των Ελλήνων στον Άγιο Σώστη η...

Αφιερώματα

14 Ιούλ

Ελληνική Επανάσταση – 6 έως 9 Αυγούστου 1821

Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστήςαποκλειστικά για katanixi.gr Μάχη του Λινού – Αναχώρηση Μαυροκορδάτου για τα Καλάβρυτα, συνάντηση με Νέγρη και Καρατζά – Παράδοση Νεόκαστρου Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr 06 Αυγούστου 1821...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.