Αφιερώματα

Ημερολόγιο της Επανάστασης – 23 έως 25 Μαρτίου 1821

εικόνα άρθρου: Ημερολόγιο της Επανάστασης – 23 έως 25 Μαρτίου 1821

Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστής
αποκλειστικά για katanixi.gr

Απελευθέρωση της Καλαμάτας, αφορισμός Υψηλάντη, αναχώρηση Εμμανουήλ Παπά για το Άγιο Όρος, κήρυξη επανάστασης στα Σάλωνα, ύψωση του λαβάρου στην Αγία Λαύρα…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr


23 Μαρτίου

Οι Τούρκοι της Πάτρας εξαγριώθηκαν με την ανταρσία των Καλαβρύτων. Βγήκαν από την ακρόπολη και προσπάθησαν να κάψουν το σπίτι του Ι. Παπαδιαμαντόπουλου και τη Μητρόπολη. Οργανωμένος ελληνικός στρατός δεν υπήρχε, οι οπλοφόροι που σύναξαν ο Π.Π. Γερμανός και ο Ζαϊμης δεν έφτασαν ακόμα, αλλά οι ελληνικές πολιτοφυλακές πρόβαλαν σθεναρή αντίσταση. Σε αυτή την πρώτη μάχη έδειξε τα στρατιωτικά και ηγετικά του χαρίσματα ο τσαγκάρης Παναγιώτης Καρατζάς. Κοντά του διακρίθηκαν ο Βαγγέλης Λειβαδάς και ο Ν. Γερακάρης.

Οι 2000 οπλοφόροι που ξεκίνησαν από τις Κιτριές της Μάνης, με τον Πετρόμπεη επικεφαλής και δίπλα του τον Κολοκοτρώνη με όπλο μια μαγκούρα, τον Παπαφλέσσα και όλους τους αρχηγούς των μανιάτικων φατριών, μπήκαν θριαμβευτικά στην Καλαμάτα. Ο βοεβόδας, ο Αρναούτογλου, κατάλαβε την παγίδα που του έστησαν αλλά ήταν πια αργά. Οι Τούρκοι παραδόθηκαν και η πλούσια και όμορφη Καλαμάτα ελευθερώθηκε. Στις 4 το απόγευμα έγινε δοξολογία. Την ίδια μέρα συστάθηκε η δωδεκαμελής Μεσσηνιακή Γερουσία με πρόεδρο τον Πετρόμπεη, ο οποίος έλαβε το αξίωμα του αρχιστρατήγου των σπαρτιατικών όπλων. Η Γερουσία εξέδωσε την “”Προειδοποίησιν εις τας ευρωπαϊκάς αυλάς”, το πρώτο πολιτικό και διπλωματικό έγγραφο του αγώνα”, που θα δημοσιευθεί λίγο αργότερα στον ευρωπαϊκό τύπο. Η φωνή της Ελλάδας ακούγεται σε όλα τα έθνη, ελεύθερη, μετά από αιώνες. “… Η γλώσσα μας η αδυνατούσα εις το να προφέρη λόγον, εκτός των ανωφελών παρακλήσεων, προς εξιλέωσιν του βαρβάρου τυράννου, τώρα μεγαλοφώνως φωνάζει και κάμνει να αντηχή ο αήρ το γλυκύτατον όνομα της ελευθερίας. εν ενί λόγω απεφασίσαμεν, ή να ελευθερωθώμεν, ή να αποθάνωμεν. “

Από την Κωνσταντινούπολη έφυγε σήμερα κρυφά με πλοίο ένας από τους πιο δυνατούς ανθρώπους της Oθωμανικής Αυτοκρατορίας, ο Εμμανουήλ Παπάς. Ο Παπάς είναι μεγαλέμπορος από τις Σέρρες, με καταστήματα στην Πόλη και στην Βιέννη, πλουσιότατος, δανειστής πολλών πασάδων. Στη Κωνσταντινούπολη έφτασε πριν τέσσερα χρόνια για να δικαιωθεί και να γλιτώσει από τον Γιουσούφ πασά στον οποίο είχε δανείσει 1 εκ.γρόσια και αρνιόταν να του τα γυρίσει. Έχει δύο χρόνια που μπήκε στη Φιλική Εταιρία. Λιγομίλητος, συνετός, καλοκάγαθος άνθρωπος αλλά θερμός πατριώτης. Αγόρασε όπλα και πολεμοφόδια. Σήμερα τα φόρτωσε κρυφά στο πλοίο του Χατζή Βισβίζη από την Αίνο της Θράκης και ξεκίνησε για το Άγιο Όρος να σηκώσει εκεί τη σημαία της επανάστασης. Η οικογένειά του, η γυναίκα του Φαίδρα και η περιουσία του βρίσκονται στο έλεος των Τούρκων. Θυσίασε τα πάντα για να εκτελέσει την εντολή του αρχηγού Υψηλάντη, να ξεσηκώσει την Μακεδονία.

Ο Πατριάρχης, Γρηγόριος Ε’, εξαναγκάστηκε με την απειλή της γενικής σφαγής όλων των ραγιάδων να αφορίσει τον Αλέξανδρο Υψηλάντη και τον ηγεμόνα της Μολδοβλαχίας Αλέξανδρο Σούτσο. Εκφώνως καταριόταν και αφώνως ευχόταν για την επιτυχία του Υψηλάντη. Άλλωστε και ο ίδιος γνώριζε τα πάντα, είχε εργαστεί για τον Αγώνα, για το “χτίσιμο του σχολείου”, όπως έγραφε στις επιστολές του, και όλα τα είχε προ πολλού ευλογήσει.

Οι τούρκοι της Σμύρνης εξοπλίζονται.

Αφού κατάλαβαν οι αυστριακοί πράκτορες στην Βλαχία ότι ο Βλαδιμηρέσκου δεν έχει τους μεγαλεπήβολους στόχους του Υψηλάντη, μεσολάβησαν και πέτυχαν να τα βρουν ο Βλάχος επαναστάτης με τους βογιάρους.

24 Μαρτίου

Έφτασαν στην Πάτρα ο Π.Π. Γερμανός, ο Ανδρέας Ζαΐμης και ο Ανδρέας Λόντος και άλλοι οπλαρχηγοί με τους άνδρες τους και χιλιάδες χωρικοί οπλισμένοι με ό,τι έβρισκε ο καθένας. Η φωτιά που άναψαν χθες οι Τούρκοι επεκτάθηκε και ακόμα καίει την πόλη. Οι Τούρκοι κλεισμένοι στην ακρόπολη βαρούν με τα κανόνια τους στα χαμένα

Στην Μονή του Προφήτη Ηλία στην Φωκίδα, ο Πανουργιάς με τους προκρίτους των Σαλώνων αποφάσισαν να σηκώσουν τη σημαία της Επανάστασης. Ο φλογερός επίσκοπος των Σαλώνων Ησαΐας ευλόγησε τα όπλα και την σημαία των παλικαριών.

25 Μαρτίου, Ευαγγελισμός της Θεοτόκου

Ξημέρωσε η πιο λαμπρή ημέρα στην χιλιόχρονη ιστορία του μοναστηριού της Αγίας Λαύρας. Για την ημέρα αυτή ήταν κανονισμένη η κήρυξη της Επανάστασης. Τί κι αν τα πράγματα έτρεξαν γρηγορότερα. Εδώ, στην πανηγυρίζουσα μονή της Αγίας Λαύρας, δίπλα στην απελευθερωμένα Καλάβρυτα, έγινε η επίσημη έναρξη του αγώνα. Ο τοπικός ιεράρχης, ο Κερπινής Προκόπιος, ευλόγησε τα όπλα και ύψωσε το λάβαρο της επανάστασης.

Και στην Πάτρα ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου εορτάστηκε με λαμπρότητα. Ο Π.Π Γερμανός ύψωσε την σημαία της επανάστασης, στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου. Εκεί οι Έλληνες έστησαν ένα σταυρό που έγραφε Νίκη ή Θάνατος.

Στην Ηλεία οι Τούρκοι πρόλαβαν και κλείστηκαν στο κάστρο στο Χλεμούτσι. Οι Έλληνες πολιορκησαν το Κάστρο αλλά δεν μπορούσαν να κάνουν έφοδο. Οι Λαλαίοι Τούρκοι, πολεμικώτατοι και γενναίοι, δεν κάθισαν με σταυρωμένα χέρια. Επιτέθηκαν στους Έλληνες έλυσαν την πολιορκία και άρχισαν την λεηλασία των γειτονικών χωριών.

Ο Κολοκοτρώνης, ο Αναγνωσταράς, ο Παπαφλέσσας με στολή παλικαριού, αναχώρησαν από την Καλαμάτα και με 300 Μανιάτες τρέχουν για το εσωτερικό της Πελοποννήσου, για να ξεσηκώσουν όλο το Μοριά και να αποκλείσουν την Τριπολιτσά. Μπροστά πηγαίνει ένας θεόρατος καλόγερος, ο παπα Τούρτας, κρατώντας ψηλά έναν ξύλινο σταυρό. Από όποιο χωριό περνούν χτυπούν οι καμπάνες και οι ιερείς τους υποδέχονται με τα άμφια και το ευαγγέλιο στο χέρι.

Στο Άργος ένας τούρκος αψίκορος θέλοντας να φοβίσει τους Έλληνες έριξε μια μπαταριά στην αγορά της πόλης. Αλλά αντί να φοβηθούν οι Ρωμιοί φοβήθηκαν οι Τούρκοι που πανικόβλητοι έτρεξαν να φυλαχτούν στο Ναύπλιο. Χάρη σε ένα τυχαίο γεγονός το Άργος είναι ελεύθερο.

Ξεσηκώνεται και ο Μυστράς με τον Παναγιώτη Κρεββατά.

Οι τούρκοι του Φαναρίου, χωριού κοντά στην αρχαία Ολυμπία, ξεκινούν για την Τριπολιτσά.

Η κατάσταση στο Ιάσιο είναι αξιοθρήνητη, τα πάντα σιγά σιγά παραλύουν και ο Σούτσος έχει χάσει κάθε έρεισμα. Η κατάσταση γίνεται κάθε μέρα ολοένα και χειρότερη. Πολλοί βογιάροι φεύγουν από το Ιάσιο για την Ρωσία, ενώ άλλοι συνεννοούνται μυστικά με τον πασά της Βράιλας.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
– Προηγούμενη ανάρτηση της σειράς “Χρονολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης”
– Επόμενη ανάρτηση της σειράς “Χρονολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης”

Σχετικά άρθρα

Αφιερώματα

27 Ιούλ

Ελληνική Επανάσταση – 11 έως 14 Αυγούστου 1821

Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστήςαποκλειστικά για katanixi.gr Συνέπειες μάχης της Γράνας – Συμπλοκές μεταξύ Ελλήνων στο Νεόκαστρο – Άφιξη Μαυροκορδάτου στα Τρίκορφα Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr 11 Αυγούστου  Τριπολιτσά Ο χθεσινός...

Αφιερώματα

15 Ιούλ

Ελληνική Επανάσταση – 10 Αυγούστου 1821

Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστήςαποκλειστικά για katanixi.gr Η μάχη της Γράνας Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr 10 Αυγούστου Τριπολιτσά, Η μάχη της Γράνας Με την προώθηση των Ελλήνων στον Άγιο Σώστη η...

Αφιερώματα

14 Ιούλ

Ελληνική Επανάσταση – 6 έως 9 Αυγούστου 1821

Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστήςαποκλειστικά για katanixi.gr Μάχη του Λινού – Αναχώρηση Μαυροκορδάτου για τα Καλάβρυτα, συνάντηση με Νέγρη και Καρατζά – Παράδοση Νεόκαστρου Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr 06 Αυγούστου 1821...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.