Επικαιρότητα
Ημερολόγιο της Επανάστασης – 24 έως 27 Απριλίου 1821
28 Φεβ 2021
Δήμος Σερκελίδης
Ἀξιωματικός ΠΑ καί γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστής
αποκλειστικά για katanixi.gr
Το μαρτύριο του Αθανάσιου Διάκου, μάχη στο Άργος, θάνατος του Γιάννουζα του γιού της Μπουμπουλίνας, απελευθέρωση Αθήνας, ματαίωση εκστρατείας στην Χίο…
Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr
Ημερολόγιο της Επανάστασης – 24 έως 27 Απριλίου 1821
Του Δήμου Σερκελίδη
24 Απριλίου
Η νύχτα πέρασε μαρτυρικά για τον Αθανάσιο Διάκο. Οι Τούρκοι τον οδήγησαν αποβραδίς στην Λαμία και τον φυλάκισαν σε ένα χάνι. Τον βασανισμό του ανέλαβε ο ίδιος ο Χαλίλ Μπέης. Τρεις τούρκοι δήμιοι, τεχνίτες του σωματικού πόνου, όλη νύχτα του έμπηγαν καρφιά στα πόδια και στα χέρια και του έχυναν στις πληγές καυτό λάδι. Ο Διάκος λέξη δεν έβγαλε από το στόμα του. Και όσο δεν μιλούσε τόσο αγρίευαν οι βασανιστές του, μέχρι που κατά τα ξημερώματα απόκαμαν. Νωρίς το μεσημέρι έφεραν τον Διάκο στον τόπο της φρικτής του εκτέλεσης. Με την άδεια του Κιοσέ Μεχμέτ είχε μαζευτεί κόσμος, χριστιανοί και τούρκοι να δουν την εκτέλεση για παραδειγματισμό, ανάμεσά τους και η μάνα του ήρωα. Ένας γύφτος του πέρασε το σουβλί από την βουβωνική χώρα μέχρι κάτω από το δεξί αυτί. Και ενώ τον είχαν όρθιο για να τον βάλουν στην ανθρακιά, ένας καβαλάρης Τούρκος, από σέβας προς την παλικαριά του Διάκου, πετάχτηκε ξαφνικά και άδειασε την διμούτσουνη πιστόλα του στα στήθια του ήρωα, τελειώνοντας τα βάσανά του. Ο Κιοσέ Μεχμέτ άφρισε από το κακό του και έδωσε εντολή να βάλουν το νεκρό σώμα του Διάκου έστω και για λίγο πάνω από τα κάρβουνα. Η Ελληνική Επανάσταση απέκτησε τον Λεωνίδα της.
ΟΙ Τούρκοι του Λάλα όλο αυτό το διάστημα λεηλατούσαν ανενόχλητοι τις γύρω περιοχές. Σήμερα όμως πήραν στην Αγουλινίτσα το μάθημά τους. Οι Έλληνες κράτησαν τις θέσεις τους και τους έτρεψαν σε φυγή.
Ο ικανός και δραστήριος Λυκούργος Λογοθέτης, έφτασε σήμερα από την Σμύρνη στην Σάμο. Ο Λυκούργος δεν ήταν τυχαίο πρόσωπο. Ήταν σπουδαγμένος, είχε ζήσει στο Φανάρι και υπηρετήσει στις αυλές των ηγεμόνων της Μολδοβλαχίας, είχε εμπλακεί στις κοινωνικές διαμάχες της Σάμου και λόγω της δράσης του αναγκάστηκε να φύγει από το νησί για να γλιτώσει τη ζωή του. Από το 1818 είναι μέλος της Φιλικής Εταιρείας. Με την άφιξή του στο νησί άρχισε να οργανώνει την εξέγερση.
Όλα τα νησιά, Πάρος, Άνδρος, Σαντορίνη, Κύθνος, Σίφνος, Σέριφος και η Μύκονος με τη Μαντώ Μαυρογένους μπαίνουν στον Αγώνα. Μέχρι το Καστελόριζο. Δεν θα αργήσουν η Σκιάθος και η Σκόπελος.
25 Απριλίου
Μετά την εκτέλεση του Διάκου ένα τμήμα του τουρκικού στρατού με τον Κιοσέ Μεχμέτ έμεινε στην Μπουδουνίτσα, στο φράγκικο κάστρο κοντά στα Καμένα Βούρλα, για να επιτηρεί την Βοιωτία και να ασφαλίσει τα νώτα του, ενώ ο Ομέρ προχώρησε με το μεγαλύτερο μέρος του στρατού στην Αμφισσα με σκοπό να περάσει στο Μοριά.
Στο στρατόπεδα έξω από την Τριπολιτσά έφτασε η είδηση από απεσταλμένους του Ζαΐμη και του Λόντου ότι ο κεχαγιάμπεης του Χουρσίτ Πασά ο Μουσταφάμπεης κατεβαίνει με 3500 εμπεριροπέλμεου Αλβανούς για να λύσει την πολιορκία της Τριπολιτσάς. Όλοι κατανοούν ότι η παρούσα κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δεν υπάρχει γενικός αρχηγός και οι οπλοφόροι υπακούν μόνο στους δικούς τους καπετάνιους και δεν δέχονται από άλλον διαταγές. Ο Δεληγιάννης έκανε την ανάγκη φιλοτιμία και πρότεινε να αναλάβει την αρχηγία ο Κολοκοτρώνης που ούτε δικό του σώμα είχε. Ο Γέρος αναγνωρίστηκε από όλους ως ο γενικός αρχηγός της πολιορκίας.
ΟΙ Τούρκοι της Αθήνας ετοιμάζονται για πόλεμο. Λεηλάτησαν ελληνικά καταστήματα και διαδίδουν ότι θα εκστρατεύσουν εναντίον των Ελλήνων
26 Απριλίου
Προτού φέξει στην Αθήνα ακούστηκαν πυροβολισμοί. Οι Έλληνες μπήκαν στην Αθήνα με αρχηγούς τον Μελετη Βασιλείου από τα Χασιά και τον Δήμο από την Λειβαδιά. Χριστός Ανέστη φωνάξαν στους κατοίκους. Οι τούρκοι έντρομοι αποσύρθηκαν στην Ακρόπολη. Οι Έλληνες κυρίευσαν τον Λόφο του Φιλοπάππου και τον Άρειο Πάγο. Η πόλη της Αθήνας είναι ελεύθερη.
Ο Ελληνικός στόλος κατέπλευσε στη Χίο. Οι λίγοι Τούρκοι μόλις τους βλέπουν πήραν τα μέτρα τους. Οι φιλειρηνικοί και άμαθοι στα του πολέμου Χιώτες, δεν είχαν ζυμωθεί κατάλληλα από την Φιλική Εταιρεία και ήταν απολύτως απροετοίμαστοι για εξέγερση. Λόγω της κατάστασης αυτής παρακάλεσαν τους Έλληνες ναυάρχους να αποχωρήσουν όπως και έγινε.
27 Απριλίου
Ο Πεντεδέκας, αξιωματικός του Υψηλάντη που εστάλη για να αποκαταστήσει την εξουσία της Φιλικής στο Ιάσιο, κατέλαβε το ηγεμονικό μέγαρο του Ιασίου και κατέλυσε την πολιτική εξουσία των βογιάρων, οι οποίοι πέρασαν τον Προύθο.
Ο Μουσταφάμπεης έφτασε έξω από το Άργος, όπου τον περίμεναν 500 Έλληνες με αρχηγό τον ανδρείο Γιάννουζα, τον γιό της Μπουμπουλίνας. Οι Έλληνες έπιασαν μια μάντρα στον ξεροπόταμο του Ξεριά που περνά έξω από το Άργος. Οι Τούρκοι τους επιτέθηκαν με μανία. Ο Γιάννουζας έπεσε πολεμώντας με ανδρειά φυλάγοντας και αυτός τις δικές του Θερμοπύλες όπως ο Διάκος τέσσερις μέρες νωρίτερα στην Αλαμάνα. Όσοι γλίτωσαν υποχώρησαν και με τον μαχητή παπα Αρσένη Κρέστα κατέφυγαν στο Μοναστήρι της Παναγίας της Πορτοκαλούσας κοντά στο Άργος. Οι Τούρκοι μπήκαν στο Άργος, το λεηλάτησαν και σκότωσαν πάνω από 700 άτομα.
Ένα υδραίικο καράβι με πλοίαρχο τον Πινότση και τον Σαχτουρη συνέλαβε ένα Τουρκικό καράβι κοντά στις Οινούσσες, το οποίο μετέφερε τον νεοδιορισμένο στην Αίγυπτο μολλά Γιαζιτζή ζαντέ Μεχμέτ εφέντη με τις γυναίκες και τα παιδιά του που κουβαλούσαν ολόκληρο θησαυρό αξίας πάνω από 6 εκ γρόσια. Όλα έγιναν λεία των ναυτών. Κατά τον γυρισμό των ναυτών στην Ύδρα ο Αντώνης Οικονόμου ζήτησε να εφαρμοστεί ο κανονισμός για την απόδοση της λείας στο δημόσιο ταμείο αλλά αυτό τον αποξένωσε από τους ναύτες. Αλλά και οι πλοίαρχοι δυσανασχέτησαν μαζί του, όταν προσπάθησε να τους αλλάξει και να βάλει άλλους δικούς του. Έγινε συμπλοκή στην οποία ο Οικονόμου συνελήφθη. Πλέον η κατάσταση πέρασε ξανά στα χέρια των νοικοκυραίων οι οποίοι όμως ανέλαβαν και την τύχη του αγώνα με αφοσίωση
Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra
Δείτε σχετικά:
– Προηγούμενη ανάρτηση της σειράς “Χρονολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης”
– Επόμενη ανάρτηση της σειράς “Χρονολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης”