Αφιερώματα

Ημερολόγιο της Επανάστασης – 25 Μαΐου 1821

εικόνα άρθρου: Ημερολόγιο της Επανάστασης – 25 Μαΐου 1821

Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστής
αποκλειστικά για katanixi.gr

Πρώτη απόπειρα πυρπόλησης του τουρκικού δικρότου, Δημήτρης Παπανικολής, προκήρυξη Βαρνακιώτη…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr


25 Μαΐου

Πριν ακόμα φέξει το πρώτο ελληνικό πυρπολικό του αγώνα με πλοίαρχο τον Υδραίο Ιωάννη Θεοχάρη επιτέθηκε εναντίον του τουρκικού δικρότου μέσα στο λιμάνι της Ερεσού. Ο σφοδρός άνεμος που έπνεε, η απειρία του πληρώματος σε τέτοιες επιχειρήσεις, η αργή ανάφλεξη, και κάποια έλλειψη τύχης, τόσο απαραίτητης στα πολεμικά. οδήγησαν το παράτολμο εγχείρημα σε αποτυχία. Όμως ο Θεοχάρης και οι ναύτες του επέμεναν και εξακολουθούσαν να προσπαθούν να πλευρίσουν το δίκροτο, ενώ τους πυροβολούσαν οι Τούρκοι ναύτες και ο στρατός της ακτής. Τελικά το πυρπολικό έμεινε φλεγόμενο σε απόσταση και ο κυβερνήτης και οι ναύτες του λίγο έλειψε να καούν ζωντανοί από την επιμονή τους να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους.

Η απογοήτευση των ελληνικών πληρωμάτων ήταν μεγάλη αλλά ούτε οι πλοίαρχοι ούτε ο Πατατούκος εγκατέλειψαν την ιδέα του μπουρλότου. Έκριναν. όμως, ότι δεν είναι σκόπιμο να αναθέσουν οι ίδιοι μια παρόμοια αποστολή. Χρειαζόταν κάποιος εθελοντής με τα κατάλληλα προσόντα. Βρέθηκε γρήγορα. Ήταν, ο Δημήτριος Παπανικολής από τα Ψαρά, ένα άντρας περίπου τριάντα ετών που τα κατορθώματα της παλικαριάς και την ναυτοσύνης του ήταν ήδη θρυλικά. Ζήτησε δύο πράγματα, πρώτον να διαλέξει ο ίδιος το πλήρωμά του και, δεύτερο, να γίνει η επίθεση ημέρα. Ο Πατατούκος έπιασε αμέσως δουλειά. Αυτή την φορά έχει στην διάθεσή του περισσότερο χρόνο για να ετοιμάσει το πυρπολικό με κάθε επιμέλεια.

Ο Βαρνακιώτης, ο σπουδαιότερος οπλαρχηγός της Δυτικής Στερεάς, εξέδωσε προκήρυξη στους κατοίκους της επαρχίας του στο Ξηρόμερο με την οποία τους ενημέρωσε ότι μπαίνει στην επανάσταση.

Οι ελληνικές δυνάμεις έξω από την Ναύπακτο με αρχηγό τον Χόρμοβα ξεκίνησαν κανονιοβολισμό κατά της κάστρου της Ναυπάκτου και του Αντίρριο.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
– Προηγούμενη ανάρτηση της σειράς “Χρονολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης”

Σχετικά άρθρα

Αφιερώματα

27 Ιούλ

Ελληνική Επανάσταση – 11 έως 14 Αυγούστου 1821

Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστήςαποκλειστικά για katanixi.gr Συνέπειες μάχης της Γράνας – Συμπλοκές μεταξύ Ελλήνων στο Νεόκαστρο – Άφιξη Μαυροκορδάτου στα Τρίκορφα Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr 11 Αυγούστου  Τριπολιτσά Ο χθεσινός...

Αφιερώματα

15 Ιούλ

Ελληνική Επανάσταση – 10 Αυγούστου 1821

Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστήςαποκλειστικά για katanixi.gr Η μάχη της Γράνας Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr 10 Αυγούστου Τριπολιτσά, Η μάχη της Γράνας Με την προώθηση των Ελλήνων στον Άγιο Σώστη η...

Αφιερώματα

14 Ιούλ

Ελληνική Επανάσταση – 6 έως 9 Αυγούστου 1821

Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστήςαποκλειστικά για katanixi.gr Μάχη του Λινού – Αναχώρηση Μαυροκορδάτου για τα Καλάβρυτα, συνάντηση με Νέγρη και Καρατζά – Παράδοση Νεόκαστρου Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr 06 Αυγούστου 1821...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.