Αφιερώματα

Ημερολόγιο της Επανάστασης – 26 έως 29 Μαρτίου 1821

εικόνα άρθρου: Ημερολόγιο της Επανάστασης – 26 έως 29 Μαρτίου 1821

Δήμος Σερκελίδης
Ἀξιωματικός ΠΑ καί γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστής
αποκλειστικά για katanixi.gr

Οι Σπέτσες μπαίνουν στον αγώνα, κίνημα του Αντώνη Οικονόμου στην Ύδρα, αναχώρηση Ρώσου προξένου από το Ιάσιο, ο Υψηλάντης στο Βουκουρέστι, σφαγές στην Κωνσταντινούπολη…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr


Ημερολόγιο της Επανάστασης – 26 έως 29 Μαρτίου 1821

Του Δήμου Σερκελίδη

26 Μαρτίου

Στην φλογόμενη Πάτρα, ο Π.Π. Γερμανός ο Λόντος και ο Ζαΐμης υπέγραψαν μια εμπνευσμένη διακήρυξη προς τις Μεγάλης δυνάμεις, ένα από τα πρώτα διπλωματικά έγγραφα της Επανάστασης. Την επέδωσαν στους πρέσβεις των ευρωπαϊκών κρατών στην Πάτρα.

Ο Πανουργιάς με τους άνδρες του μπήκε στα Σάλωνα και οι Τούρκοι κλείστηκαν στο κάστρο.

Οι Σπέτσες, πρώτες από όλα τα νησιά, σήκωσαν την σημαία της επανάστασης. Αμέσως έστειλαν 8 καράβια στην Μονεμβασιά και 7 στο Νεόκαστρο και άλλα για τον αποκλεισμό του Ναυπλίου, με πρώτο το καράβι της Μπουμπουλίνας, τον πανέμορφο “Αγαμέμνονα¨. Το παράδειγμά των Σπετσών ακολουθούν οι κάτοικοι της Αίγινας, της Σαλαμίνας και του Πόρου.

Ο ρώσος πρόξενος στο Βουκουρέστι ειδοποίησε τον συνάδελφό του στο Ιάσιο να αποχωρήσει αμέσως με όλους τους υπαλλήλους της πρεσβείας για την Βεσσαραβία. Ο πανικός της φυγής του ρώσου προξένου μεταδόθηκε αστραπιαία σε όλο το Ιάσιο. Η εξουσία των Φιλικών καταρρέει και η αναρχία κυριαρχεί.

27 Μαρτίου

Ο φιλικός Υδραίος πλοίαρχος Αντώνης Οικονόμου βλέποντας τις κεφαλές του νησιού του, τους πλοιοκτήτες νοικοκυραίους, να είναι επιφυλακτικοί και χωρίς διάθεση να μπουν στον αγώνα, ξαφνικά κάλεσε τον λαό, τους απλούς ναύτες, στα άρματα. Οι Υδραίοι, από πατριωτικό ενθουσιασμό και φιλοτιμία προς του σπετσιώτες συναδέλφους τους που ήδη μπήκαν στον αγώνα, τον ακολούθησαν.

Ο Εμμανουήλ Παπάς αποβιβάστηκε στο Άγιο Όρος, στη μονή Εσφιγμένου. Ο ηγούμενος τον καλοδέχτηκε και οι καλόγεροι ξεφόρτωσαν το πολεμικό υλικό. Αμέσως έγινε σύναξη με τους αντιπροσώπους των Μονών που όρισαν τον Παπά αρχηγό της επανάστασης.

Αναχώρησε από το Ιάσιο για την Βεσσαραβία ο ρώσος πρόξενος με την οικογένειά του και τους υπαλλήλους του προξενείου.

28 Μαρτίου,

Ο ρώσος πρόξενος στο Σκουλένι, λίγο πριν διαβεί τον Προύθο και περάσει σε ρωσικό έδαφος, γνωστοποίησε στους κατοίκους της Μολδαβίας τον αφορισμό του Πατριάρχη, την αποκήρυξη του Υψηλάντη από τον Τσάρο και κάλεσε τους Μολδαβούς να υποταχθούν στην Πύλη.

Ο Υψηλάντης μπήκε στο Βουκουρέστι. Μεταξύ του Υψηλάντη και του Βλαδιμηρέσκου επικρατεί αμοιβαία καχυποψία και ο Βλάχος αρχηγός αποσύρθηκε για μεγαλύτερη ασφάλεια εκτός Βουκουρεστίου, στο μοναστήρι Κοτροτένι, ενώ μυστικά ήδη βρίσκεται σε επαφή με τον πασά της Σιλίστριας.

Επαναστάτησε και το Λιδωρίκι με το Δήμο Σκάλτσα.

Η εξέγερση των ναυτών της Ύδρας πέτυχε. Ο Αντώνης Οικονόμου έδιωξε τον ορισμένο από τους Τούρκους διοικητή του νησιού, Νικολό Κοκοβίλα, και συγκέντρωσε στα χέρια του πολιτική και στρατιωτική ηγεσία. Τώρα δεν του μένει παρά να έρθει σε συνεννόηση με τους νοικοκυραίους, τους ιδιοκτήτες των υδραίικων πλοίων, και να τους πείσει να μπουν στον Αγώνα.

Ο Σουλτάνος με βεζηρική διαταγή παράγγειλε στους μουσουλμάνους, ιδίως στους ανώτερους υπαλλήλους, γραμματείς και υπηρέτες να αφήσουν την τρυφή και τον καθιστικό βίο και να προσαρμοστούν στα παλιά ήθη και να ανανήψουν, γιατί ο προκείμενος αγώνας είναι για την θρησκεία τους. Όλοι οι τούρκοι στην Κωνσταντινούπολη οπλοφορούν και έχουν αρχίσει να σκοτώνουν αδιακρίτως για διαρπαγή. Ο όχλος άρχισε να σκοτώνει, να βιάζει ακόμα και να παλουκώνει. Και ακόμα η είδηση για την επανάσταση στον Μοριά δεν έχει φτάσει στην Πόλη.

29 Μαρτίου

Ο Ηλίας Μαυρομιχάλης, γιός του Πετρόμπεη, με 200 Μανιάτες και ο Κανέλλος Δεληγιάννης αρχίζουν την πολιορκία των Τούρκων της Καρύταινας.

Στο Ιάσιο ο Μιχαήλ Σούτσος ενημέρωσε τους βογιάρους ότι υπό τις νέες εξελίξεις η εξουσία του έχει λήξει. Στο Βουκουρέστι έφτασε η είδηση για την αποδοκιμασία του κινήματος από τον Τσάρο. Η βασική προϋπόθεση πάνω στην οποία βάσισε ο Υψηλάντης την στρατηγική του, ότι θα προκαλέσει πόλεμο ανάμεσα στην Ρωσία και την Τουρκία ή, το λιγότερο, η Ρωσία θα μείνει ουδέτερη, έπαψε να ισχύει. Η απελπισία βαραίνει το ελληνικό στρατόπεδο. Ο Βλαδιμηρέσκου πρότεινε στον μητροπολίτη Βουκουρεστίου και στους βογιάρους να συνεννοηθούν με τους Τούρκους. Οι βογιάροι έστειλαν επιστολή στον Ρώσο Πρόξενο στην Πύλη να μεσολαβήσει για να μην σταλεί τουρκικός στρατός στην ηγεμονία.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
– Προηγούμενη ανάρτηση της σειράς “Χρονολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης”
– Επόμενη ανάρτηση της σειράς “Χρονολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης”

Σχετικά άρθρα

Αφιερώματα

27 Ιούλ

Ελληνική Επανάσταση – 11 έως 14 Αυγούστου 1821

Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστήςαποκλειστικά για katanixi.gr Συνέπειες μάχης της Γράνας – Συμπλοκές μεταξύ Ελλήνων στο Νεόκαστρο – Άφιξη Μαυροκορδάτου στα Τρίκορφα Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr 11 Αυγούστου  Τριπολιτσά Ο χθεσινός...

Αφιερώματα

15 Ιούλ

Ελληνική Επανάσταση – 10 Αυγούστου 1821

Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστήςαποκλειστικά για katanixi.gr Η μάχη της Γράνας Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr 10 Αυγούστου Τριπολιτσά, Η μάχη της Γράνας Με την προώθηση των Ελλήνων στον Άγιο Σώστη η...

Αφιερώματα

14 Ιούλ

Ελληνική Επανάσταση – 6 έως 9 Αυγούστου 1821

Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστήςαποκλειστικά για katanixi.gr Μάχη του Λινού – Αναχώρηση Μαυροκορδάτου για τα Καλάβρυτα, συνάντηση με Νέγρη και Καρατζά – Παράδοση Νεόκαστρου Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr 06 Αυγούστου 1821...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.