Αφιερώματα

Ελληνική Επανάσταση – 26 Φεβρουαρίου έως 3 Μαρτίου 1821

εικόνα άρθρου: Ελληνική Επανάσταση – 26 Φεβρουαρίου έως 3 Μαρτίου 1821
Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστής
αποκλειστικά για katanixi.gr

Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης ξεκινά την εκστρατεία του, η είδηση της εξέγερσης φτάνει στην Κωνσταντινούπολη…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

26 Φεβρουαρίου

Μολδοβλαχία

Στο Ιάσιο επικρατεί ενθουσιασμός. Στην Εκκλησία των Τριών Ιεραρχών έγινε δοξολογία και ευλογήθηκε η ελληνική σημαία. Ο κόσμος κλαίει από συγκίνηση και οι ελπίδες όλων είναι στραμμένες στον Υψηλάντη. Ο Σούτσος απουσίαζε από την δοξολογία, για να μην εκθέσει τους συγγενείς του που ζουν στην Κωνσταντινούπολη, αλλά έτσι έχασε την υπόληψή του τόσο απέναντι στους Τούρκους όσο και απέναντι στους φιλικούς. Διαχειριστής της εξουσίας στο Ιάσιο είναι πλέον η Φιλική Εταιρεία.

Έφθασε στο Βουκουρέστι, ως αντιπρόσωπος του νέου ηγεμόνα της Βλαχίας, ο Σκαρλάτος Καλλιμάχης με εντολή από την Υψηλή Πύλη να αποκαταστήσει την τάξη με όσο το δυνατόν πιο ήπια μέσα και μόνο στην ανάγκη να χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική δύναμη της ηγεμονίας κατά του Βλαδιμηρέσκου που έχει από τις 19 Ιανουαρίου ηγείται της εξέγερσης στην Μικρή Βλαχία.

Πάτρα

Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός αναχώρησε σήμερα από την Πάτρα τάχα για την Τριπολιτσά.

27 Φεβρουαρίου

Μολδοβλαχία

Μετά από έξι ημέρες παραμονής στο Ιάσιο ο Υψηλάντης ξεκινά με τους άνδρες του την πορεία προς νότο. Οι προσπάθειες του απεσταλμένου του νέου ηγεμόνα της Βλαχίας να πείσει τον Βλαδιμηρέσκου να πάψει την εξέγερση ναυάγησαν πριν καλά καλά αρχίσουν. Οι βογιάροι, όμως, που ανέχθηκαν τον Βλαδιμηρέσκου αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι αυτή η ιστορία δεν θα τους βγει σε καλό.

Πάτρα

Πολλοί επτανήσιοι που κατοικούν στην Πάτρα μπαρκάρισαν σήμερα για τις πατρίδες τους με τα πράγματα και τις οικογένειές τους. Τα πνεύματα στην πόλη μετά την αντίδραση των Ελλήνων να πληρώσουν τον έκτακτο φόρο είναι τεταμένα (21 Φεβρουαρίου) και όλοι αντιλαμβάνονται ότι κάτι κακό πρόκειται να συμβεί.

28 Φεβρουαρίου

Πάτρα

Οι Τούρκοι της Πάτρας, ανήσυχοι από την κινητικότητα που επιδεικνύουν οι Έλληνες, μεταφέρουν τα πολύτιμα αντικείμενά τους στην Ακρόπολη της πόλης για κάθε ενδεχόμενο.

1 Μαρτίου

Κωνσταντινούπολη

Τα νέα για την εξέγερση στη Μολδαβία έφτασαν στους Φιλικούς στην Κωνσταντινούπολη, πριν ακόμα η Πύλη πληροφορηθεί τα γεγονότα. Οι Φιλικοί άρον άρον εγκαταλείπουν την Πόλη και με πλοία φεύγουν για την Οδησσό με τις οικογένειές τους. Τα σχέδια για πυρπόληση του ναυστάθμου στο Βόσπορο και εξέγερση στην Κωνσταντινούπολη υπό τις συνθήκες που διαμορφώθηκαν κρίθηκαν ανεδαφικά. Μέσα στις τάξεις του οθωμανικού ναυτικού που ναυλουχεί στην Προποντίδα υπηρετούν εκατοντάδες Έλληνες ναυτικοί. Ποιος όμως από τους Φιλικούς θα τους συντονίσει, ποιος θα δώσει το σύνθημα, ποιος θα θυσιστεί ως άλλος Πρωτεσίλαος με τον δαυλό στο χέρι; Η εφαρμογή των επιτελικών σχεδίων απαιτεί σιδηρά χειρ που να κινεί τα νήματα, βούληση, προπαρασκευή, μέσα, τακτικό σχέδιο και καμία προεργασία για όλα αυτά δεν έχει γίνει στην πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Μολδοβλαχία

Ο Βλαδιμηρέσκου μπήκε στην Κραϊόβα με σκοπό να προελάσει προς το Βουκουρέστι. Ο Υψηλάντης, αφού ξόδεψε έξι πολύτιμες ημέρες στο Ιάσιο, ξεκίνησε σήμερα και αυτός για τον ίδιο προορισμό.

2 Μαρτίου

Ο Υψηλάντης με τους άνδρες του έφθασε στο Τίργου Φρούμος όπου τον περίμεναν οι πρώτες δυσάρεστες ειδήσεις. Ο Αριστείδης Παπάς, που μετέφερε στον ηγεμόνα της Σερβίας Μίλος Οβρένοβιτς για υπογραφή το έγγραφο της ελληνοσερβικής συνθήκης συμμαχίας, πιάστηκε αιχμάλωτος από τους Τούρκους. Η Ελληνοσερβική συμμαχία, πάνω στην οποία τόσα είχε επενδύσει ο Υψηλάντης, ναυάγησε ορίστηκα. Η Σερβία θα παραμείνει θεατής της εκστρατείας του Υψηλάντη, αν και στο στρατό του υπηρετούν πολλοί Σέρβοι πατριώτες. Παρά την δυσμενή είδηση ο Υψηλάντης έλαβε μια απόφαση σημαδιακή για την εξέλιξη όλης της Επανάστασης. Αποφάσισε να στείλει ως εκπρόσωπό του στην Πελοπόννησο τον αδελφό του Δημήτριο Υψηλάντη.

3 Μαρτίου

Κωνσταντινούπολη

Ο Ρώσος πρόξενος στην Κωνσταντινούπολη, κόμης Στρογκανώφ, παρέλαβε σήμερα τον διπλωματικό σάκο, στον οποίο υπήρχε επιστολή του Υψηλάντη. Μόλις την διάβασε έμεινε εμβρόντητος. Ποτέ στην καριέρα του δεν ένιωσε τέτοια κατάπληξη και αμηχανία. Ο Υψηλάντης τον ενημερώνει για την επανάσταση και τον διατάζει, σαν να είναι υφιστάμενός του, να δώσει στους εφόρους της Φιλικής Εταιρείας στην Πόλη διαταγή με τις οδηγίες του. Πώς μπόρεσε να κάνει κάτι τέτοιο ο Υψηλάντης και να εκθέσει τον τσάρο; Αφού πέρασε η πρώτη έκπληξη, ο Στρογκανώφ ενήργησε ως ψυχρός διπλωμάτης για τα συμφέροντα της χώρας του. Τα αποκάλυψε όλα στους Τούρκους διαβεβαιώνοντας με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την Υψηλή Πύλη για την μη εμπλοκή της Ρωσίας και του Ρώσου Αυτοκράτορα προσωπικά στο κίνημα του Υψηλάντη.

Ο Σουλτάνος μόλις έμαθε τα νέα από τον Ρώσο πρόξενο, κήρυξε αμέσως την επικράτειά του σε κατάσταση πολιορκίας, έδωσε εντολή να φρουρείται η Πρωτεύουσα κι ο ναύσταθμος και διέταξε τον αφοπλισμό των ραγιάδων.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
– Προηγούμενη ανάρτηση της σειράς “Χρονολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης”
– Επόμενη ανάρτηση της σειράς “Χρονολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης”
1821 – Το Ημερολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης

Σχετικά άρθρα

Αφιερώματα

27 Ιούλ

Ελληνική Επανάσταση – 11 έως 14 Αυγούστου 1821

Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστήςαποκλειστικά για katanixi.gr Συνέπειες μάχης της Γράνας – Συμπλοκές μεταξύ Ελλήνων στο Νεόκαστρο – Άφιξη Μαυροκορδάτου στα Τρίκορφα Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr 11 Αυγούστου  Τριπολιτσά Ο χθεσινός...

Αφιερώματα

15 Ιούλ

Ελληνική Επανάσταση – 10 Αυγούστου 1821

Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστήςαποκλειστικά για katanixi.gr Η μάχη της Γράνας Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr 10 Αυγούστου Τριπολιτσά, Η μάχη της Γράνας Με την προώθηση των Ελλήνων στον Άγιο Σώστη η...

Αφιερώματα

14 Ιούλ

Ελληνική Επανάσταση – 6 έως 9 Αυγούστου 1821

Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστήςαποκλειστικά για katanixi.gr Μάχη του Λινού – Αναχώρηση Μαυροκορδάτου για τα Καλάβρυτα, συνάντηση με Νέγρη και Καρατζά – Παράδοση Νεόκαστρου Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr 06 Αυγούστου 1821...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.