Αφιερώματα

Ημερολόγιο της Επανάστασης – 28 Απριλίου έως 1 Μαΐου 1821

εικόνα άρθρου: Ημερολόγιο της Επανάστασης – 28 Απριλίου έως 1 Μαΐου 1821
Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστής
αποκλειστικά για katanixi.gr

Αντίσταση Ελλήνων στο Άργος, σωτηρία παπά Αρσένη, λήξη συνεδρίου του Λάυμπαχ, ήττα Ελλήνων στο Γαλάτσι, ηρωική αντίσταση και σωτηρία Καρπενησιώτη

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

28 Απριλίου

Άργος

Οι οπλαρχηγοί Σκαλτσάς, Τσαλαφατίνος και Μπελίδας που βρίσκονταν στο Λεβίδι, μόλις πληροφορήθηκαν την εκστρατεία του Μουσταφάμπεη στο Άργος, κίνησαν επικεφαλής 500 ανδρών. Φθάνοντας στο Άργος μέσα στη νύχτα οι αρχηγοί πρότειναν την κατάληψη του έρημου και σχεδόν κατεστραμμένου φρουρίου αλλά μόνο 90 τολμηροί άνδρες τους ακολούθησαν. Από το πρωί άρχισαν να χτυπούν τους Τούρκους της πόλης και να βάλλονται από αυτούς.

Κόρινθος

Οι πρόκριτοι της Κορίνθου μετά την αναχώρηση του Κεχαγιάμπεη συγκεντρώθηκαν και μαζί με τους οπλαρχηγούς της περιοχής αποφάσισαν την εκ νέου πολιορκία του Ακροκορίνθου.

29 Απριλίου

Άργος

Στο φρούριο του Άργους κατέφθασαν οι Πετμεζαίοι με αρκετούς άνδρες και ο Παπαφλέσσας με 15 άντρες που πέρασαν ανάμεσα από τους Τουρκαλβανούς. Οι Έλληνες όμως δεν είχαν τα αναγκαία για την άμυνα του μισογκρεμισμένου φρουρίου και τη νύχτα το εγκατέλειψαν.

Εντωμεταξύ, ο Κεχαγιάμπεης που πολιορκούσε το μοναστήρι της Παναγίας της Κατακεκαυμένης έξω από το Άργος, όπου είχαν καταφύγει 700 γυναικόπαιδα με μερικούς οπλοφόρους υπό τον παπά Αρσένη, πρότεινε γενική αμνηστία υπό τον όρο να του παραδώσουν τον παπά Αρσένη. Ο γενναίος ιερέας έδωσε μόνος του την λύση στο δίλημμα. Με το γιαταγάνι στο χέρι κατάφερε να περάσει μέσα από τις γραμμές του εχθρού μαζί με τους λίγους άντρες του. Ο Κεχαγιάμπεης κράτησε όσο μπορούσε τον λόγο του και χάρισε τη ζωή στα γυναικόπαιδα. Για την τιμή τους όμως ούτε λόγος. 18 παρθένες αφού βιάστηκαν από τους τούρκους στρατιώτες έπεσαν από την ντροπή τους στα πηγάδια του Άργους και πνίγηκαν.

30 Απριλίου

Ο Κολοκοτρώνης αφού πληροφορήθηκε για όσα συνέβησαν στο Άργος έστειλε τον πιστό του Νικήτα με 300 άντρες να πιάσει τις διαβάσεις στο χωριό Παρθένι από όπου υπολόγιζε ότι θα περνούσαν οι Τούρκοι. Οι άνδρες του Νικήτα, όμως, επηρεασμένοι από τις τερατώδεις φήμες για την δύναμη του Κεχαγιάμπεη, τον εγκατέλειψαν και επέστρεψαν στα Βέρβενα. Σε λίγο ήρθαν σε ενίσχυση του Νικήτα άλλοι 300 υπό τον Κωνσταντίνο Μαυρομιχάλη..

Ο Κεχαγιάμπεης πριν ξεκινήσει για την Τριπολιτσά φρόντισε να λύσει την πολιορκία του Ναυπλίου και να το εφοδιάσει όσο μπορούσε με τα αναγκαία.

Βλαχία

Ο Γιουσούφ πασάς Περκοφτσαλης, φρούραρχος του κάστρου της Βράιλας, ξεκίνησε για το Γαλάτσι με 3000 ιππείς, 1500 πεζούς και 12 πυροβόλα. Οι Έλληνες στο Γαλάτσι δεν έχουν φροντίσει σοβαρά για την άμυνα της πόλης και δεν έχουν ιδέα για τον κίνδυνο που διατρέχουν.

Λάυμπαχ

Έληξε, σήμερα, το συνέδριο του Λάυμπαχ (12 Μαίου ν.η.) Ο Καποδίστριας υπέγραψε μαζί με τους υπουργούς της Αυστρίας και της Πρωσίας δήλωση ότι οι μονάρχες τους δεν θα αναγνώριζαν κάθε δήθεν μεταρρύθμιση που γίνεται με τη βία και θα επέμβουν στα γεγονότα της Νεαπόλεως του Πεδεμοντίου και σε εκείνα που διαδραματίζονται στο ανατολικό μέρος της Ευρώπης.

1 Μαΐου

Μάχη του Γαλατσίου

Ο Γιουσούφ πασάς Περκόφτσαλης πέτυχε να αιφνιδιάσει απόλυτα τους Έλληνες στο Γαλάτσι. Με την πρώτη επίθεση οι υπερασπιστές των δύο αμυντικών γραμμών διαλύθηκαν ενώ μόνο το ταμπούρι του Αθανάσιου Καρπενησιώτη με 200 άνδρες κράτησε τη θέση του. Οι Τούρκοι ξεχύθηκαν στην πόλη, όπου οι άοπλοι και ξυπόλυτοι επαναστάτες μάταια προσπαθούσαν να σώσουν τη ζωή τους και σχεδόν όλοι βρήκαν οικτρό θάνατο. Μόνο ο Καρπενησιώτης από παντού κυκλωμένος έκανε έξοδο και σώθηκε πάνω σε μια γλώσσα ξηράς του Δούναβη. Το σώμα του Πεντεδέκα που βρισκόταν από μέρες στο Ιάσιο αντί να προστρέξει προς βοήθεια των Ελλήνων στο Γαλάτσι πέρασε στην ρωσική όχθη, όπου το έσωσαν από την απόλυτη ατίμωση δύο αξιωματικοί του Πεντεδέκα συγκρατώντας τους χωρίς ηθικό στρατιώτες.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
– Προηγούμενη ανάρτηση της σειράς “Χρονολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης”
– Επόμενη ανάρτηση της σειράς “Χρονολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης”

Σχετικά άρθρα

Αφιερώματα

27 Ιούλ

Ελληνική Επανάσταση – 11 έως 14 Αυγούστου 1821

Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστήςαποκλειστικά για katanixi.gr Συνέπειες μάχης της Γράνας – Συμπλοκές μεταξύ Ελλήνων στο Νεόκαστρο – Άφιξη Μαυροκορδάτου στα Τρίκορφα Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr 11 Αυγούστου  Τριπολιτσά Ο χθεσινός...

Αφιερώματα

15 Ιούλ

Ελληνική Επανάσταση – 10 Αυγούστου 1821

Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστήςαποκλειστικά για katanixi.gr Η μάχη της Γράνας Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr 10 Αυγούστου Τριπολιτσά, Η μάχη της Γράνας Με την προώθηση των Ελλήνων στον Άγιο Σώστη η...

Αφιερώματα

14 Ιούλ

Ελληνική Επανάσταση – 6 έως 9 Αυγούστου 1821

Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστήςαποκλειστικά για katanixi.gr Μάχη του Λινού – Αναχώρηση Μαυροκορδάτου για τα Καλάβρυτα, συνάντηση με Νέγρη και Καρατζά – Παράδοση Νεόκαστρου Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr 06 Αυγούστου 1821...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.