Αφιερώματα

Ημερολόγιο της Επανάστασης – 4 έως 10 Απριλίου 1821

εικόνα άρθρου: Ημερολόγιο της Επανάστασης – 4 έως 10 Απριλίου 1821

Δήμος Σερκελίδης
Ἀξιωματικός ΠΑ καί γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστής
αποκλειστικά για katanixi.gr

Οι Σπέτσες μπαίνουν στον αγώνα, κίνημα του Αντώνη Οικονόμου στην Ύδρα, αναχώρηση Ρώσου προξένου από το Ιάσιο, ο Υψηλάντης στο Βουκουρέστι, σφαγές στην Κωνσταντινούπολη…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr


Ημερολόγιο της Επανάστασης – 4 έως 10 Απριλίου 1821

Του Δήμου Σερκελίδη

4 Απριλίου

Στην Πάτρα η ηγεσία του τουρκικού στρατοπέδου πέρασε στα χέρια του ικανού και δραστήριου Γιουσούφ πασά. Ο Γιουσούφ εξόρμησε προς την κάτω Πόλη καίγοντας, λεηλατώντας και αιχμαλωτίζοντας όσους Έλληνες είχαν απομείνει. Στην Πάτρα πλέον δεν έχουν μείνει όρθια σπίτια. Η άλλοτε όμορφη και πλούσια πόλη έχει μεταμορφωθεί σε σωρό καπνιζόντων ερειπίων.

Ο Κολοκοτρώνης στην Πιάνα έχει μαζέψει γύρω του 300 οπλοφόρους. Φιλότουρκοι Έλληνες της περιοχής, τα χαρατσοχάρτια, πρόδωσαν στους Τριπολιτσιώτες Τούρκους τη θέση του Κολοκοτρώνη.

Οι Δερβενοχωρίτες με τον Αθανάσιο Σκουρτανιώτη και οι Μενιδιάτες, οι Μεσογείτες και οι Χασιώτες της Αττικής με αρχηγό τον Μελέτη Βασιλείου ξεσηκώθηκαν κατά των Τούρκων.

Ο Αλή πασάς παραχώρησε στους Σουλιώτες τον οχυρό λόφο της Κιάφας με πολεμοφόδια και τροφές. Το ύψωμα αυτό θα μείνει για πάνω από ένα χρόνο το καρφί στα νώτα του Χουρσίτ πασά, που θα τον αναγκάσει να κρατήσει μεγάλο μέρος του στρατού του στα Γιάννενα ακόμα και μετά από την εξόντωση του Αλή.

Στην Κωνσταντινούπολη συνεχίζονται οι σφαγές. Ο μεγάλος δραγουμάνος Κωστάκης Μουρούζης αποκεφαλίστηκε, ενώ απαγχονίστηκαν ο άρχοντας Παναγιωτάκης Μαυροκορδάτος, ο Δημήτριος Παπαρρηγόπουλος και άλλοι Φαναριώτες.

5 Απριλίου

400 Τούρκοι βγήκαν από την Τριπολιτσά και κινήθηκαν κατά του στρατοπέδου του Κολοκοτρώνη στην Πιάνα. Με την πρώτη επαφή, στο πρώτο τουφέκι, σκόρπισαν οι Έλληνες μπροστά στον όγκο των αντιπάλων. Έμεινε ο Κολοκοτρώνης μόνος με το άλογό του. Για να γλιτώσει πήρε τον δρόμο προς την Αλωνίσταινα. Εκεί συναντήθηκε με τον Κανέλλο Δεληγιάννη που από του 100 άντρες του είχαν μείνει 11. Οι Τούρκοι τους ακολουθούν ακόμα.

Οι Τούρκοι του κάστρου της Βράιλας έχουν αρχίσει αναγνωριστικές επιχειρήσεις και επιδρομές στην Μολδαβία. Τα πάντα προμηνύουν επέμβαση της Τουρκίας στις ηγεμονίες.

Στην Πόλη είναι σειρά των Π. Τσιγκρή, Δ. Σκαναβή και Μ. Χοτζερή να πιουν το πικρό ποτήριο του μαρτυρίου. Ο Γ. Μαυροκορδάτος απαγχονίστηκε στο παράθυρο του σπιτιού του.

6 Απριλίου

Ο Κολοκοτρώνης, ο Κανέλλος και οι λίγοι άντρες τους έφυγαν από την Αλωνίσταινα, την οποία έκαψαν οι Τούρκοι. Ξημέρωσαν σ’ ένα χωριό στην άκρη του κάμπου της Καρύταινας στην Μαρμαριά. Από εκεί ο Γέρος έστειλε μήνυμα στους οπλαρχηγούς να συγκεντρωθούν κοντά του. Ήρθαν ο Αναγνωσταράς και ο Παπαφλέσσας. Ο Κυριακούλης Μαυρομιχάλης έπιασε την Βλαχοκερασιά με 1000 άντρες και άλλοι τόσοι είχαν στρατοπεδεύσει στα Βέρβενα. Μόνο ο Κολοκοτρώνης από όλους τους αρχηγούς είχε συναίσθηση ότι αν χαθεί η συγκυρία, αν τώρα που η επαναστατική ορμή είναι ακόμα μεγάλη δεν καταφέρουν να συγκροτήσουν στρατόπεδο και να πολιορκήσουν τους Τούρκους στην Τριπολιτσά, η επανάσταση κινδυνεύει με εκφυλισμό και αποτυχία.

Στην Πάτρα οι πρόκριτοι αρχηγοί, Λόντος και Ζαΐμης, που από φιλοδοξία δεν ήθελαν να δώσουν την ηγεσία των πολεμικών επιχειρήσεων στους κλεφτοκαπεταναίους της περιοχής τους, Πετμεζάδες και Κουμανιωταίους, είναι αδύνατον να συμμαζέψουν τους στρατιώτες τους, οι οποίοι φοβισμένοι εγκαταλείπουν το μέτωπο. Απογοητευμένοι αναχώρησαν ο Α. Ζαΐμης και ο Π.Π. Γερμανός για τα Νεζερά, ο Α. Λόντος για τη Βοστίτσα. Μαζί με την πόλη έχουν χάσει και τα πολεμοφόδιά τους.

7 Απριλίου

Οι ελάχιστοι κάτοικοι της Πάτρας που έχουν απομείνει στην πόλη έχουν καταφύγει στα προξενεία των Μεγάλων Δυνάμεων, για να σωθούν. Τη νύχτα που οι Τούρκοι αποσύρονται για ασφάλεια στο κάστρο, βγαίνουν κρυφά από τα προξενεία, και με καράβια φεύγουν από την παραλία του Αγ. Ανδρέα για τα Επτάνησα.

Η είδηση για την επανάσταση του Μοριά και των νησιών έφθασε στην Κρήτη. ΟΙ καπετάνιοι των Σφακιών στην Κρήτη αποφάσισαν να μπουν στον αγώνα. Αλλά στοχάστηκαν συνετά ότι μόνοι τους, χωρίς την βοήθεια των υπολοίπων Κρητών, το κίνημα δεν θα έχει τύχη. Κάλεσαν λοιπόν τις κεφαλές της Κρήτης για τις 15 του Απρίλη στο Μοναστήρι της Παναγιάς της Θυμιανής.

8 Απριλίου

Το ρήγμα μεταξύ Υψηλάντη και Βλαδιμηρέσκου έχει προκαλέσει την αποσύνθεση του κινήματος εις τα εξ ών συνετέθη. Η πειθαρχία έχει χαλαρώσει επικίνδυνα και οι άτακτοι Βλάχοι, Αρβανίτες, Βούλγαροι και Έλληνες στρατιώτες λεηλατούν τους ντόπιους.

Ο Δυοβουνιώτης ύψωσε την σημαία της επανάστασης στο Ζητούνι (Λαμία).

9 Απριλίου. Μ. Σάββατο

Τη νύχτα του Πάσχα οι Τούρκοι της Τριπολιτσάς μετά τα μεσάνυχτα αιφνιδίασαν

τη φρουρά και τους κατοίκους της Βλαχοκερασιάς . Σκότωσαν 36 και αιχμαλώτισαν 14 ενώ το ελληνικό στρατόπεδο διαλύθηκε.

Ο Υψηλάντης σύστησε το Γενικόν Βουλευτήριον με αρχιγραμματέα τον Λασσάνη. Κούφια πράγματα χωρίς αντίκρισμα. Το Βουκουρέστι είναι νεκρή πόλη, εγκαταλειμμένη από τους φυγάδες κατοίκους της.

10 Απριλίου, Πάσχα

Πάσχα. Οι γιοί του Κολοκοτρώνη, Πάνος 20 ετών και Γιάννης ο επονομαζόμενος και Γενναίος 16 ετών, έφτασαν στη Μαρμαριά, όπου βρισκόταν ο πατέρας τους με τους υπόλοιπους Έλληνες. Ο Νικηταράς στο Καλογεροβούνι ως εμπροσθοφυλακή

Οι Τούρκοι των Σαλώνων παραδίδονται με την συμφωνία να μην τους πειράξουν. Ήταν το πρώτο φρούριο που έπεσε στα χέρια των Ελλήνων.

Ο Διάκος και ο Δυοβουνιώτης έφτασαν στη γέφυρα του Σπερχειού που βρίσκεται μπροστά από τα στενά των Θερμοπυλών. Σκοπός τους ήταν να πείσουν τον αρματολό της Υπάτης, Μήτσο Κοντογιάννη, να επαναστατήσει. Οκτώ ημέρες τους πήρε να τον πείσουν.

Οι Σπετσιώτες σπρώχνουν την Πάτμο στον Αγώνα. Την ίδια μέρα φτάνει στα Ψαρά απεσταλμένος των Σπετσών και βρίσκει το νησί σε επαναστατικό αναβρασμό. Η άφιξη του σπετσιώτη απεσταλμένου έδωσε το σύνθημα της εξέγερσης. Αμέσως οι τολμηροί ψαριανοί με τον αρχηγό τους Νικολή Αποστόλη άρχισαν να λεηλατούν τις αντίπερα μικρασιατικές ακτές και να κάνουν επιθέσεις σε τουρκικά πλοία.

Ο Γρηγόριος Ε’ , η κεφαλή του γένους των ρωμιών, ο πατριάρχης που εργάστηκε μυστικά και ουσιαστικά για την “ανέγερση του σχολείου”, την επανάσταση, συνελήφθη από τους Τούρκους με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας και με συνοπτικές διαδικασίες τον κρέμασαν έξω από την είσοδο του πατριαρχείου, μαζί με τους αρχιερείς Εφέσου Άνθιμο, Νικομήδειας Αθανάσιο και Αγχιάλου Ευγένιο. Το σώμα του πατριάρχη έμεινε στην αγχόνη και πάνω του κρέμασαν την κατηγορία, είναι αυτός που ξεσήκωσε την Επανάσταση. Τραγικός μάρτυρας της εκτέλεσης του Γρηγορίου ο αντικαταστάτης του, που έβλεπε από το παράθυρο του πατριαρχείου την σκηνή του δράματος, χωρίς να μπορεί να αντιδράσει.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
– Προηγούμενη ανάρτηση της σειράς “Χρονολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης”
– Επόμενη ανάρτηση της σειράς “Χρονολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης”

Σχετικά άρθρα

Αφιερώματα

27 Ιούλ

Ελληνική Επανάσταση – 11 έως 14 Αυγούστου 1821

Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστήςαποκλειστικά για katanixi.gr Συνέπειες μάχης της Γράνας – Συμπλοκές μεταξύ Ελλήνων στο Νεόκαστρο – Άφιξη Μαυροκορδάτου στα Τρίκορφα Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr 11 Αυγούστου  Τριπολιτσά Ο χθεσινός...

Αφιερώματα

15 Ιούλ

Ελληνική Επανάσταση – 10 Αυγούστου 1821

Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστήςαποκλειστικά για katanixi.gr Η μάχη της Γράνας Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr 10 Αυγούστου Τριπολιτσά, Η μάχη της Γράνας Με την προώθηση των Ελλήνων στον Άγιο Σώστη η...

Αφιερώματα

14 Ιούλ

Ελληνική Επανάσταση – 6 έως 9 Αυγούστου 1821

Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστήςαποκλειστικά για katanixi.gr Μάχη του Λινού – Αναχώρηση Μαυροκορδάτου για τα Καλάβρυτα, συνάντηση με Νέγρη και Καρατζά – Παράδοση Νεόκαστρου Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr 06 Αυγούστου 1821...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.