Αφιερώματα

Ημερολόγιο της Επανάστασης – 4 έως 10 Μαρτίου 1821

εικόνα άρθρου: Ημερολόγιο της Επανάστασης – 4 έως 10 Μαρτίου 1821

Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστής
αποκλειστικά για katanixi.gr

Ένταση μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων στην Πάτρα, η είδηση της εξέγερσης στην Μολδαβία φθάνει στο Λάιμπαχ, ο Σουλτάνος αλλάζει τον μεγάλο Βεζύρη και τον Σεϊχουλισλάμη

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr


4 Μαρτίου

Οι Τούρκοι της Πάτρας μετέφεραν στην ακρόπολη όλα τα πράγματά τους. Ανάμεσα στους Έλληνες και τους Τούρκους της Πάτρας επικρατεί αμοιβαία καχυποψία.

Ο Υψηλάντης εξέδωσε προκήρυξη στο Τίργου Φρούμος προς τους ντόπιους Μολδαβούς. Κανένας ντόπιος δεν ανταποκρίθηκε. Το κίνημα για τους Μολδαβούς είναι μια ξένη υπόθεση.

5 Μαρτίου

Ο Υψηλάντης με τον στρατό του φθάνει στο Ρομάν.

Ο Σουλτάνος είναι έξω φρενών με το κίνημα του Υψηλάντη και θέλει να ξεσπάσει κατά δικαίων και αδίκων. Ο μεγάλος βεζίρης Σεγίτ Αλή πασάς δεν συμφωνεί και δικαιολογημένα προτείνει την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων. Ο Σουλτάνος όμως είναι αμετάπειστος και ζήτησε από τον Σεϊχουλισλάμη, τον αρχιμουφτή, να υπογράψει φετφά για την σφαγή των χριστιανών. Ο δίκαιος σεϊχουλισλάμης Χατζή Χαλίλ δεν υπέγραψε. Έσωσε τα κεφάλια των ρωμιών βάζοντας το δικό του στον ντορβά.

6 Μαρτίου

Ο πρόξενος της Ρωσίας στην Κωνσταντινούπολη, Στρογκανώφ, ενημέρωσε τον Νέσελροντ, τον έτερο υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, ότι η τουρκική κυβέρνηση είχε στην κατοχή της έγγραφα της Φιλικής Εταιρείας που εμπλέκουν και την Ρωσία.

Οι τούρκοι της Πάτρας, αφού ασφάλισαν στο κάστρο όλα τους τα υπάρχοντα, μεταφέρουν πια εκεί και τις οικογένειές τους.

Ο Υψηλάντης φτάνει στο Φόξανι, στα σύνορα Μολδαβίας και Βλαχίας. Τα πρώτα 120 ελληνόπουλα, που ακολουθούν τον στρατό του Υψηλάντη, συγκρότησαν τον Ιερό Λόχο.

7 Μαρτίου

Έφτασε στο Λάιμπαχ (19 Μαρ. ν.η) η επιστολή του Αλέξανδρου Υψηλάντη προς τον Τσάρο Αλέξανδρο, με την οποία υποβάλλει την παραίτησή του από τις τάξεις του Ρωσικού Στρατού και τον ενημερώνει για την κήρυξη της Επανάστασης. Το νέο συντάραξε τους συνέδρους που συνέδεσαν αβίαστα την Ελληνική Επανάσταση με τα κινήματα που ήδη εκδηλώνονταν στην Ισπανία, την Ιταλία και την Σερβία. Καρμποναρισμός και οχλοκρατία. Ο τσάρος κατεπλάγη από το θράσος του υπασπιστή και φίλου του Υψηλάντη.

8 Μαρτίου

Επτανήσιοι οπλισμένοι φρουρούν τα προξενεία της Πάτρας που έχουν Έλληνες προξένους. Όλοι σχεδόν είναι μέλη της Φιλικής Εταιρείας. Τούρκοι και Έλληνες ετοιμάζονται για την επερχόμενη σύγκρουση.

10 Μαρτίου

Η είδηση ότι ο Υψηλάντης από την Μολδαβία και ο Βλαδιμηρέσκου από την Μικρή Βλαχία βαδίζουν εναντίον του Βουκουρεστίου έχει φέρει τρόμο στην κατοίκους της πόλης που την εγκαταλείπουν σε κατάσταση πανικού. Ο οπλαρχηγός Σάββας Φωκιανός, φιλικός και αυτός, με νύχια και δόντια προσπαθεί να επιβάλει κάποια τάξη.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
– Προηγούμενη ανάρτηση της σειράς “Χρονολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης”
– Επόμενη ανάρτηση της σειράς “Χρονολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης”

Σχετικά άρθρα

Αφιερώματα

27 Ιούλ

Ελληνική Επανάσταση – 11 έως 14 Αυγούστου 1821

Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστήςαποκλειστικά για katanixi.gr Συνέπειες μάχης της Γράνας – Συμπλοκές μεταξύ Ελλήνων στο Νεόκαστρο – Άφιξη Μαυροκορδάτου στα Τρίκορφα Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr 11 Αυγούστου  Τριπολιτσά Ο χθεσινός...

Αφιερώματα

15 Ιούλ

Ελληνική Επανάσταση – 10 Αυγούστου 1821

Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστήςαποκλειστικά για katanixi.gr Η μάχη της Γράνας Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr 10 Αυγούστου Τριπολιτσά, Η μάχη της Γράνας Με την προώθηση των Ελλήνων στον Άγιο Σώστη η...

Αφιερώματα

14 Ιούλ

Ελληνική Επανάσταση – 6 έως 9 Αυγούστου 1821

Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστήςαποκλειστικά για katanixi.gr Μάχη του Λινού – Αναχώρηση Μαυροκορδάτου για τα Καλάβρυτα, συνάντηση με Νέγρη και Καρατζά – Παράδοση Νεόκαστρου Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr 06 Αυγούστου 1821...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.