Αφιερώματα

Ημερολόγιο της Επανάστασης – 4 και 5 Ιουνίου 1821

εικόνα άρθρου: Ημερολόγιο της Επανάστασης – 4 και 5 Ιουνίου 1821

Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστής
αποκλειστικά για katanixi.gr

Καταδίωξη και σύλληψη Νούρκα Σερβάνη – Μάχη της Θεσσαλονίκης – Επανάσταση στον Ασπροπόταμο – Μετακίνηση Υψηλάντη προς Δραγατσάνι

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr


4 Ιουνίου

Στο Βραχώρι οι Τούρκοι πρόκριτοι ενημέρωσαν τους Έλληνες για την φυγή των Αλβανών. Ο Βλαχόπουλος με τους άνδρες του ανέλαβε την καταδίωξή τους. Έφιπποι αγγελιοφόροι ενημέρωσαν τους Γιολδασαίους του Καρπενησίου να μην αφήσουν τους Αλβανούς να περάσουν. Οι Γιολδασαίοι κυνήγησαν τους άνδρες του Νούρκα Σερβάνη, σκότωσαν πολλούς και έπιασαν αιχμαλώτους, μεταξύ των οποίων και τον ίδιο το Νούρκα. Στη συνέχεια επιτέθηκαν κατά των Τούρκων του Καρπενησίου.

Μπαίνει στον αγώνα και ο Ασπροπόταμος, με τον Νικόλαο Στορνάρη. Η επανάσταση σαν πυρκαγιά επεκτείνεται προς βορρά, στα νότια βουνά της Πίνδου.

Ο Καπετάν Χάψας με 2000 άνδρες έφτασε σε απόσταση 3 ωρών από τη Θεσσαλονίκη. Μέσα στην πόλη δεν υπάρχει ισχυρή στρατιωτική δύναμη. Ο Γιουσούφ μπέης έστειλε εναντίον του Χάψα τον Αγκούς αγά με 500 ιππείς και αρκετούς στρατιώτες. Οι Έλληνες έδωσαν του νίκησαν σε μάχη στην περιοχή του Σέδες. Αν οι Τούρκοι ήταν σε δύσκολοι θέση, οι επαναστατικές δυνάμεις των Ελλήνων παρά τη νίκη τους στο Σέδες ήταν σε δυσκολότερη. Έλειπαν όπλα, πολεμοφόδια και ένας αρχηγός που να μπορεί να μετατρέψει τους χωρικούς σε στρατιώτες. Ο Γιουσούφ μπέης της Θεσσαλονίκης αναγκάστηκε να ζητήσει βοήθεια από τους διοικητές των γειτονικών περιοχών.

Ο αίτιος της καταστροφής και του πανικού του ελληνικού στρατού στην Βλαχία, ο Δούκας Κωνσταντίνου, λιποτάκτησε προς την Τρανσυλβανία. Στην αρχή οι Αυστριακοί δεν τον δέχτηκαν αλλά τις επόμενες ημέρες βρήκε τρόπο να περάσει τα σύνορα και να σώσει το τομάρι του.

5 Ιουνίου

Ξεκίνησε ο Υψηλάντης με το υπόλοιπο σώμα 2000 ανδρών για το Δραγατσάνι. Οι υπόλοιπες ελληνικές δυνάμεις ήδη βρίσκονται στρατοπεδευμένες σε επίκαιρες θέσεις γύρω από το χωριό. Η καταρρακτώδης βροχής δυσκολεύει την πορεία του στρατεύματος στους δύσβατους δρόμους των Καρπαθίων.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
– Προηγούμενη ανάρτηση της σειράς “Χρονολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης”
– Επόμενη ανάρτηση της σειράς “Χρονολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης”

Σχετικά άρθρα

Αφιερώματα

27 Ιούλ

Ελληνική Επανάσταση – 11 έως 14 Αυγούστου 1821

Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστήςαποκλειστικά για katanixi.gr Συνέπειες μάχης της Γράνας – Συμπλοκές μεταξύ Ελλήνων στο Νεόκαστρο – Άφιξη Μαυροκορδάτου στα Τρίκορφα Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr 11 Αυγούστου  Τριπολιτσά Ο χθεσινός...

Αφιερώματα

15 Ιούλ

Ελληνική Επανάσταση – 10 Αυγούστου 1821

Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστήςαποκλειστικά για katanixi.gr Η μάχη της Γράνας Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr 10 Αυγούστου Τριπολιτσά, Η μάχη της Γράνας Με την προώθηση των Ελλήνων στον Άγιο Σώστη η...

Αφιερώματα

14 Ιούλ

Ελληνική Επανάσταση – 6 έως 9 Αυγούστου 1821

Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστήςαποκλειστικά για katanixi.gr Μάχη του Λινού – Αναχώρηση Μαυροκορδάτου για τα Καλάβρυτα, συνάντηση με Νέγρη και Καρατζά – Παράδοση Νεόκαστρου Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr 06 Αυγούστου 1821...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.