Αφιερώματα
Ημερολόγιο της Επανάστασης – 6 έως 9 Μαΐου 1821
3 Μαρ 2021
Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστής
αποκλειστικά για katanixi.gr
Μάχη στο Χάνι της Γραβιάς, επιστροφή ελληνικού στόλου από την Χίο, επανάσταση στην Δυτική Στερεά, Πήλιο και Εύβοια…
Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr
Ημερολόγιο της Επανάστασης – 6 έως 9 Μαΐου 1821
Του Δήμου Σερκελίδη
6 Μαΐου
Ο Υψηλάντης έδωσε διαταγή στον γαμπρό του Καντακουζηνό να μεταβεί από το Τιργοβίστι στη Μολδαβία για να κρατήσει ανοιχτό τον δρόμο επικοινωνίας με τα ρωσικά σύνορα και να του φέρει νέους εθελοντές και πολεμοφόδια. Ο μωροφιλόδοξος Δούκας, που διατάχθηκε να τον ακολουθήσει, άρχισε τις συζητήσεις για την σκοπιμότητα της συμμετοχής του στην επιχείρηση προκαλώντας αδικαιολόγητη χρονοτριβή. Η κατάσταση του στρατοπέδου στο Τιργοβίστι είναι απελπιστική. Καμία μέριμνα για φύλαξη, σκοπιές, άμεση αντίδραση. Μόνη εξαίρεση ο Ιερός λόχος και οι άνδρες του συνετού και φιλότιμου Γεωργάκη Ολύμπιου.
Ο Κεχαγιάμπεης μπήκε θριαμβευτής στην Τριπολιτσά γεμάτος λάφυρα από την εκστρατεία του. Πίσω του έσερνε εκατοντάδες αιχμαλώτους, γυναίκες και παιδιά βορά στις ορέξεις των συμπατριωτών του. Είχε πατήσει 3 επαρχίες, έκαψε τρεις πόλεις, την Βοστίτσα, την Κόρινθο και το Άργος, είχε ρημάξει τόσα χωριά. Οι Τριπολιτσιώτες Τούρκοι τον υποδέχτηκαν ως ελευθερωτή και, πλέον, είναι γεμάτοι αισιοδοξία ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν τους γκιαούρηδες.
6 Ψαριανά καράβια με τουρκική σημαία προσέγγισαν την Ίμβρο και με τα αγήματά τους κυρίευσαν και απογύμνωσαν το φρούριο του Ξυλόκαστρου.
7 Μαΐου
Ο πεισματάρης Κολοκοτρώνης δεν πτοήθηκε από τις πρώτες αποτυχίες. Οι Έλληνες επέστρεψαν και ταμπουρώθηκαν και πάλι στο Βαλτέτσι. Αυτή τη φορά πήραν όλα τα μέτρα προστασίας. Μέσα στα ταμπούρια ήταν ο Ηλίας και ο Κυριακούλης Μαυρομιχάλης, τα δυο εκλεκτότερα μέλη της οικογένειας του Πετρόμπεη.
Μια μοίρα υδραίικων πλοίων φάνηκε στο Μεσολόγγι. Ήταν αυτό που περίμεναν οι Μεσολογγίτες για να επαναστατήσουν. Από την αρχή του αγώνα υπέστησαν την ταπείνωση να βοηθήσουν τους Τούρκους πασάδες, τον Γιουσούφ και τον Κεχαγιάμπεη, να περάσουν τους άνδρες τους από την Αιτωλία στην Πελοπόννησο μέσω του Κορινθιακού. Ο Θανάσης Ραζής ή Ραζηκότσικας, 23 χρονών παλικάρι εξελέγη αρχηγός από τους Μεσολογγίτες.
Τερματίστηκε άδοξα η πρώτη ναυτική εκστρατεία του αγώνα. Ο ελληνικός στόλος έφυγε σήμερα από τη Χίο χωρίς να καταφέρει να σπρώξει στην επανάσταση τους φιλήσυχους και εντελώς απροετοίμαστους στρατιωτικά Χιώτες.
8 Μαΐου
Οι προφυλακές των Ελλήνων ενημέρωσαν τον Ανδρούτσο και τους άλλους καπετάνιους στην Γραβιά ότι καταφθάνει ο Ομέρ Βρυώνης με τον στρατό του. Ο Οδυσσέας, ξακουστός σε όλη την Ρούμελη για τις πολεμικές του αρετές, συνέλαβε ένα παράτολμο σχέδιο. Να κλειστούν στο χάνι που βρίσκεται στην άκρη του χωριού, προ της εισόδου των διαβάσεων ανάμεσα στην Γκιώνα και τον Παρνασσό. Οι άλλοι οπλαρχηγοί, ο Δυοβουνιώτης και ο Πανουργιάς, που βίωσαν την πολεμική ορμή των Τούρκων στην Αλαμάνα, δίστασαν. Ο Ανδρούτσος τους παράγγειλε να πιάσουν τα υψώματα δεξιά και αριστερά της Γραβιάς για να παρενοχλούν τους Τούρκους από τα νώτα, ενώ εκείνος θα κλεινόταν μέσα στο χάνι. Έπειτα κάλεσε όποιο παλικάρι το έλεγε η καρδιά του να πιάσει τον χορό και ξεκίνησε να σέρνει τον πιό φημισμένο τσάμικο την ελληνικής ιστορίας. Πρώτος ο Γκούρας, ύστερα ο Παπανδριάς, ο Κομνάς Τράκας, ο Αγγελής Γοβιός και άλλα 115 παλικάρια. Αμέσως σφράγισαν το χάνι και έφτιαξαν πολεμίστρες. Όταν φάνηκε ο Ομέρ κατάλαβε ότι το σχέδιό του να προσεταιριστεί τον Ανδρούτσο είχε ναυαγήσει. Αμέσως επιτέθηκε στους άνδρες του Πανουργιά και του Δυοβουνιώτη που σκόρπισαν. Έπειτα στράφηκε στο χάνι. Έστειλε τον Χασάν Δερβίση να παραγγείλει στον Οδυσσέα να παραδοθεί. Η διαπραγμάτευση τελείωσε γρήγορα και ο Δερβίσης έπεσε νεκρός από βόλι του Ανδρούτσου. Ο Βρυώνης διέταξε επίθεση αλλά το ελληνικό πυρ από τις πολεμίστρες του χανιού σκότωσε και τραυμάτισε εκατοντάδες Τούρκους. Ακολούθησε και δεύτερη και τρίτη επίθεση χωρίς επιτυχία. Οι Τούρκοι έφτασαν μέχρι το χάνι και έσπρωχναν μάταια τους τοίχους για να το ρίξουν. Έξω από το ταπεινό κτίσμα τα σώματα τον νεκρών Τούρκων έκαναν σωρούς. Βλεποντας ο Τούρκος Πασάς τις τόσες άσκοπες απώλειες διέταξε υποχώρηση και έδωσε εντολή να φέρουν κανόνια από την Λαμία για να ρίξουν το χάνι.
Οι Έλληνες της Εύβοιας, βλέποντας όσα γίνονται στην Στερεά, ξεσηκώθηκαν. Οι Τρικεριώτες του Πηλίου, μετά από αίτημα των προκρίτων της Λίμνης Ευβοίας, έστειλαν λίγα καράβια με άντρες και έκαναν απόβαση στις παραλίες Κανάτια και Άγιος Νικόλαος. Μερικοί Τούρκοι που προσπάθησαν να φέρουν αντίσταση φονεύθηκαν, Οι πρόκριτοι της περιοχής μαζεύτηκαν στο Ξηροχώρι (Ιστιαία) και διόρισαν τρεις οπλαρχηγούς, τον Βερούση, τον Νικολό Ζαγοριανό και τον Γιαννιό Χαλκιά αρχηγούς που με 2000 άντρες κίνησαν για την Χαλκίδα από ξηρά και θάλασσα.
Στις Σέρρες οι Τούρκοι της πόλης, εξαγριωμένοι από τις ειδήσεις για την επανάσταση των ραγιάδων, συνέλαβαν τους προκρίτους και άρχισαν να ψάχνουν παντού για όπλα.
Με σουλτανικό φιρμάνι ο πατριάρχης διατάχθηκε να καλέσει όλους τους χριστιανούς να μείνουν στην Πόλη. Για όποιον δραπέτευε θα εκτελούνται 4 συγγενείς του. Οι ταλαίπωροι έλληνες της Πόλης υπομένουν τα πάνδεινα χωρίς κανένας να αλλαξοπιστήσει.
Ο Βλαδιμηρέσκου, βλέποντας ότι οι στρατιώτες του τον εγκαταλείπουν λόγω της φήμης των επελαυνόντων Τούρκων, για να τονώσει το ηθικό τους ύψωσε την σημαία της βλάχικης επανάστασης. Ο προδότης έλληνας οπλαρχηγός του Βουκουρεστίου Σάββας, που βρίσκεται σε συνεννόηση με τους Τούρκους, σήκωσε δική του σημαία για να δείξει ότι δεν ταυτίζεται με τους Βλάχους.
9 Μαΐου
Οι Έλληνες που ήταν κλεισμένοι στο Χάνι της Γραβιάς, δεν περίμεναν την άφιξη των κανονιών. Ο Ανδρούτσος έδωσε εντολή να εγκαταλείψουν το χάνι σε άκρα σιγή. Μέσα στη νύχτα, λίγο πριν τα ξημερώματα, οι Έλληνες έκαναν έξοδο και πέρασαν μέσα από τις τάξεις των Τούρκων. Οι απώλειες τους 6 νεκροί ήρωες. Οι απώλειες των Τούρκων τουλάχιστον 300 νεκροί και περισσότεροι από 600 βαριά τραυματίες. Ο Ομέρ Βρυώνης με τόσες απώλειες πριν καλά καλά ξεκινήσει την εκστρατεία του αποφάσισε να επιστρέψει στη βάση του και να ενωθεί με τις δυνάμεις του Κιοσέ Μεχμέτ που στάθμευσε στην Βοιωτία.
Ο Καντακουζηνός με διαταγή του Υψηλάντη μετά από καθυστέρηση τριών ημερών έφυγε από το Τυργοβίστι με 350 οπλοφόρους για Ιάσιο. Ο Δούκας που ήταν η αιτία της καθυστέρησης παραχώρησε ένα τμήμα από τους άνδρες του και έμεινε στο Τιργοβίστι, για κακή τύχη του Υψηλάντη.
Μπαίνει και το Πήλιο στην επανάσταση. Ο Άνιμος Γαζής έπεισε τους συντοπίτες του να πάρουν τα όπλα. Οι κάτοικοι του Πηλίου, άλλοι με όπλα και άλλοι με αξίνες και σουβλιά, εκστράτευσαν κατά του Τουρκικού χωριού Λεχώνια, σκότωσαν τους περισσότερους κατοίκους και άρχισαν να πολιορκούν το κάστρο του Βόλου.
Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra
Δείτε σχετικά:
– Προηγούμενη ανάρτηση της σειράς “Χρονολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης”
– Επόμενη ανάρτηση της σειράς “Χρονολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης”