Αφιερώματα
Ημερολόγιο της Επανάστασης – 6 και 7 Ιουνίου 1821
21 Μαρ 2021
Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστής
αποκλειστικά για katanixi.gr
Η μάχη στο Δραγατσάνι – Απόφαση ναυτική μοίρας για αποχώρηση από τον Κορινθιακό…
Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr
6 Ιουνίου
Ο Υψηλάντης με το σώμα του έφτασε κοντά στο Δραγατσάνι με καθυστέρηση μιας ημέρας, λόγω της καταρρακτώδους χθεσινής βροχής. Μέσα στο Δραγατσάνι ήταν τοποθετημένοι 800 Τούρκοι ιππείς υπό της ηγεσία του Καρά Φεΐζ, ενώ άλλα τουρκικά αποσπάσματα ήταν στρατοπεδευμένα σε τέσσερα μοναστήρια περιμετρικά του χωριού σε σχετικά μικρή απόσταση. Ο Τούρκος επικεφαλής, βλέποντας τους Έλληνες να πιάνουν επίκαιρες θέσεις, κατασκεύασε ταχύτατα χαρακώματα γύρω από το χωριό, οχύρωσε τα μεγαλύτερα σπίτια και έκαψε τα μικρότερα για να ανοίξει τις απαραίτητες οδούς για τους ελιγμούς των ταγμάτων του.
Ο Δημήτρης Μιαούλης και οι υπόλοιποι πλοίαρχοι της ελληνικής ναυτικής μοίρας αποφάσισαν οριστικά να αποχωρήσουν από τον Κορινθιακό και να γυρίσουν στις βάσεις τους. Οι λόγοι ήταν πολλοί. Υπήρχε ο φόβος μήπως εμφανιστεί ο τουρκικός στόλος και τους αποκλείσει στον Κορινθιακό. Ο θάνατος του Χόρμοβα και η λύση της πολιορκίας της Ναυπάκτου έκανε τον ναυτικό αποκλεισμό άνευ σημασίας. Έπειτα τους είχαν σωθεί οι αναγκαίες προμήθειες. Αλλά το κυριότερο ήταν η απουσία μιας ισχυρής προσωπικότητας που θα επέβαλε σαφείς στρατιωτικούς σκοπούς και θα τους υπηρετούσε. Ο Δημήτριος Μιαούλης ήταν καλός πλοίαρχος αλλά δεν ήταν σαν τον πατέρα του, τον Ανδρέα Μιαούλη.
7 Ιουνίου
Οι Έλληνες και οι σύμμαχοι βλάχοι έχουν πάρει τις πολεμικές θέσεις τους έξω από το Δραγατσάνι. Πέριξ του χωριού ο Ιερός Λόχος, το ιππικό και οι άνδρες του Ολύμπιου και πιο πίσω το υπόλοιπο σώμα με τον Υψηλάντη. Ο Υψηλάντης, αρχηγός του Ελληνικού Έθνους ένιωθε ότι έφτασε η δική του μεγάλη ώρα; Από 18 ετών πολέμησε ως αξιωματικός του ιππικού στις επικές μάχες εναντίον του Ναπολέοντα, ήταν ο ήρωας της μάχης της Δρέσδης, στην οποία έχασε το χέρι του, υποστράτηγος του ρωσικού στρατού και υπασπιστής του Τσάρου. Τώρα από τη θέση του στρατηγού ήθελε να αφιερώσει όσα η θεία πρόνοια του έμαθε περί την στρατιωτική τέχνη για την Ελευθερία της δική του πατρίδας. Όμως η μοίρα θα του παίξει για δεύτερη φορά σκληρό παιχνίδι.
Ο Γεωργάκης Ολύμπιος άφησε τη θέση του λίγο έξω από το Δραγατσάνι και πήγε να συναντήσει τον Υψηλάντη για να καταστρώσουν το σχέδιο της αυριανής μάχης. Η εντολή του αρχηγού ήταν οι πάντες να παραμείνουν στην θέση τους. Παρά την σαφή διαταγή ο οπλαρχηγός Βασίλης Καραβίας, σε κατάσταση μέθης και θέλοντας από ασυγχώρητη βλακεία να πάρει την δόξα της νίκης, κίνησε εναντίον των Τουρκικών θέσεων με τους 800 ιππείς του προκαλώντας τους σε μάχη. Μάταια ο Νικόλαος Υψηλάντης, επικεφαλής του Ιερού Λόχου, του υπενθύμισε τις διαταγές του αρχηγού. Η έφοδός του συμπαρέσυρε τον Ιερό Λόχο και το πυροβολικό. Οι Τούρκοι του Δραγατσανίου ήταν έτοιμοι να υποχωρήσουν, όταν από τα γειτονικά τουρκικά στρατόπεδα οι συνάδελφοί τους άκουσαν τους κανονιοβολισμούς και έσπευσαν να τους βοηθήσουν. Με έκπληξη οι Τούρκοι διαπίστωσαν ότι οι υπόλοιπες ελληνικές δυνάμεις δεν κινήθηκαν. ‘Όρμησαν εναντίον του Καραβιά, σκόρπισαν τους ιππείς του και έπεσαν πάνω στον Ιερό Λόχο. Οι νεαροί ιερολοχίτες σχημάτισαν τετράγωνο, μπαταλιόν καρέ. Σταματούν, πυροβολούν, βαδίζουν. Και πάλι. Σταματούν πυροβολούν, βαδίζουν. Οι έμπειροι τούρκοι ιππείς παρά τις απώλειές τους, θερίζουν τους φερέλπιδες νεανίες, τα καλύτερα παιδιά των σπουδαιότερων οικογενειών του έθνους, τους μελλοντικούς του ηγέτες. Και δεν θα έμενε κανείς ζωντανός, αν ο Γεωργάκης Ολύμπιος δεν έσπευδε να τους σώσει από βέβαιο θάνατο. Μόλις είδε το κακό όρμησε ο αθάνατος με μόλις 100 ιππείς εναντίον της μάζας των Τούρκων ιππέων. Με πληγωμένο τ’ άλογο έφτασε μέχρι το σημείο που έπεσε ο σημαιοφόρος του Ιερού Λόχου και σήκωσε την σημαία στα χέρια του. Η ορμή του πτόησε τους Τούρκους που υποχώρησαν και έτσι σώθηκαν 136 παιδιά.
Παρά τις απώλειες του Ιερού Λόχου το κυρίως σώμα των Ελλήνων ήταν άθικτο. Όμως η μικρή αυτή νίκη των Τούρκων είχε τεράστιο αντίκτυπο στο ηθικό των Ελλήνων και προκάλεσε τη διάλυση του στρατοπέδου. Πρώτος λιποτάκτησε ο ανεκδιήγητος Καραβιάς, έπειτα οι υπόλοιποι. Μπουλούκια μπουλούκια προσπαθούσαν να σώσουν ο καθείς το σαρκίο του. Μάταια ο Υψηλάντης προσπάθησε να τους συγκρατήσει. Έμεινε σαν ήρωας αρχαίας τραγωδίας, με τον Ολύμπιο, τα αδέλφια του και λίγους συντρόφους. Είχε μαζί του τόσους γενναίους άντρες, έτοιμους να νικήσουν ή να πεθάνουν για την ελευθερία, και τους καταδίκασαν σε επονείδιστη ήττα και φυγή δύο ανόητοι αξιωματικοί, ο δειλός Δούκας Κωνσταντίνου και ο θρασύδειλος Βασίλης Καραβιάς. Μόνο τα γενναία παλικάρια του Ιερού Λόχου είχαν τουλάχιστον την τύχη να βρουν έναν τιμημένο θάνατο στο πεδίο της μάχης.
Ο Νικήτας με τον Ηλ. Μαυρομιχάλη το Κριεζή ξεκίνησαν για την Στερεά για να βοηθήσουν του Ρουμελιώτες που κινδυνεύουν από τον Ομέρ Βρυώνη και τον Κιοσέ Μεχμέτ.
Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra
Δείτε σχετικά:
– Προηγούμενη ανάρτηση της σειράς “Χρονολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης”
– Επόμενη ανάρτηση της σειράς “Χρονολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης”