Αφιερώματα

Ελληνική Επανάσταση – 8 έως 13 Φεβρουαρίου 1821

εικόνα άρθρου: Ελληνική Επανάσταση – 8 έως 13 Φεβρουαρίου 1821
Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστής
αποκλειστικά για katanixi.gr

Προετοιμασία της επανάστασης στη Μολδοβλαχία. Ο Παπαφλέσσας στο Μοριά χτίζει “σχολείο”

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

8 Φεβρουαρίου

Μολδοβλαχία

Το κίνημα του Βλαδιμηρέσκου στη Μικρή Βλαχία μέρα με τη μέρα μεγαλώνει. Οι φτωχοί αγρότες, οι πανδούροι, τρέχουν να συνταχθούν στο πλευρό του με την προσδοκία να βελτιώσουν τις άθλιες συνθήκες της ζωής τους. Στο Ιάσιο οι μολδαβοί βογιάροι παρακολουθούν με αμηχανία τις απερίσκεπτες και επιδεικτικές ενέργειες των απεσταλμένων του Υψηλάντη. Όλοι πιστεύουν ότι πίσω από τις κινήσεις των Ελλήνων κρύβεται η Ρωσία. Για τον Υψηλάντη ο κλοιός στενεύει. Φοβάται μήπως, ενώ είναι ακόμα στις τάξεις του Ρωσικού Στρατού, και μάλιστα με τη θέση του υπασπιστή του Τσάρου, προδοθεί το κίνημα και εκθέσει τον Αυτοκράτορα και φίλο του Αλέξανδρο.

9 Φεβρουαρίου

Μοριάς

Στην πατρίδα του την Πολιανή ο Παπαφλέσσας έφθασε με την ιδιότητα του πατριαρχικού εξάρχου, τάχα ότι έχει εντολή να χτίσει σχολείο. Με πρόσχημα την αναζήτηση μαστόρων για το χτίσιμο του σχολείου έρχεται σε επαφή με ανθρώπους που ξέρουν από ντουφέκι.

10 Φεβρουαρίου

Μολδοβλαχία

Ο Γεωργάκης Ολύμπιος, οπλαρχηγός στην δούλεψη του ηγεμόνα της Μολδαβίας Μιχαήλ Σούτσου, ξεκίνησε με ένοπλο σώμα, δήθεν για να αντιμετωπίσει τον Βλαδιμηρέσκου στην Μικρή Βλαχία. Κινήθηκε αργά να δώσει χρόνο στον βλάχο αρχηγό να οργανωθεί. Άλλωστε την εξέγερση στη Βλαχία μαζί την είχαν συμφωνήσει και οργανώσει. Συναντήθηκε κρυφά μαζί του, του παρέδωσε υλικά και πολεμοφόδια, αλλά πλέον είναι επιφυλακτικός απέναντί του. Οι υποσχέσεις του Βλαδιμηρέσκου στους Βλάχους για κοινωνική δικαιοσύνη και εκδίωξη των Φαναριωτών δεν συμβαδίζουν με το όραμα των Φιλικών για κοινή εξέγερση των ορθοδόξων κατά των Τούρκων.

11 Φεβρουαρίου

Μολδοβλαχία

Στο Μολδαβία επικρατεί πανικός και αναρχία ανάμεσα στους Φιλικούς. Ο ηγεμόνας της Μολδοβλαχίας Μιχαήλ Σούτσος, μέλος της Φιλικής Εταιρείας, με επιστολή διαμαρτύρεται στον Υψηλάντη για την αταξία που επικρατεί και τον καλεί να κινηθεί.

13 Φεβρουαρίου

Μολδοβλαχία

Ο κύβος της Ελληνικής Επανάστασης ερρίφθη. Ο Υψηλάντης πήρε την απόφαση να κινηθεί, πριν να είναι αργά. Πρώτα έδωσε εντολή στον Ιθακήσιο οπλαρχηγό Καραβιά, αρχηγό της αστυνομίας στο Γαλάτσι, να κινηθεί κατά των αρχών της πόλης. Έπειτα έγραψε επιστολή στον Σέκερη στην Κωνσταντινούπολη να κινηθούν άμεσα οι Έλληνες στην Πελοπόννησο. Ήδη οι Φιλικοί της Βεσσαραβίας άρχισαν να προωθούν στο Γαλάτσι Έλληνες, Βούλγαρους, Σέρβους και Μολδαβούς με όπλα, εφόδια, άλογα και χρήματα.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
– Προηγούμενη ανάρτηση της σειράς “Χρονολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης”
– Επόμενη ανάρτηση της σειράς “Χρονολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης”

Σχετικά άρθρα

Αφιερώματα

27 Ιούλ

Ελληνική Επανάσταση – 11 έως 14 Αυγούστου 1821

Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστήςαποκλειστικά για katanixi.gr Συνέπειες μάχης της Γράνας – Συμπλοκές μεταξύ Ελλήνων στο Νεόκαστρο – Άφιξη Μαυροκορδάτου στα Τρίκορφα Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr 11 Αυγούστου  Τριπολιτσά Ο χθεσινός...

Αφιερώματα

15 Ιούλ

Ελληνική Επανάσταση – 10 Αυγούστου 1821

Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστήςαποκλειστικά για katanixi.gr Η μάχη της Γράνας Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr 10 Αυγούστου Τριπολιτσά, Η μάχη της Γράνας Με την προώθηση των Ελλήνων στον Άγιο Σώστη η...

Αφιερώματα

14 Ιούλ

Ελληνική Επανάσταση – 6 έως 9 Αυγούστου 1821

Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστήςαποκλειστικά για katanixi.gr Μάχη του Λινού – Αναχώρηση Μαυροκορδάτου για τα Καλάβρυτα, συνάντηση με Νέγρη και Καρατζά – Παράδοση Νεόκαστρου Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr 06 Αυγούστου 1821...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.