Επικαιρότητα

Ίμβρου Κύριλλος προς Ψευδομακεδόνες Ιεράρχες: Αναγνωρίστε πρώτα την Ψευδοεκκλησία της Ουκρανίας (Βίντεο)

εικόνα άρθρου: Ίμβρου Κύριλλος προς Ψευδομακεδόνες Ιεράρχες: Αναγνωρίστε πρώτα την Ψευδοεκκλησία της Ουκρανίας (Βίντεο)

«Να αναγνωριστεί η δέκατη πέμπτη «Εκκλησία» (σ.σ. Σχισματική Ψευδοεκκλησία της Ουκρανίας) για να προχωρήσουμε στην δέκατη έκτη (σ.σ. Ψευδομακεδονική Εκκλησία)»

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Στο ψευδοκράτος των Σκοπίων μετέβη για ακόμα μία φορά ο Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλος, όπου παραχώρησε μία – «ειλικρινή» και «έντιμη» σύμφωνα με τον ίδιο – συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό «360 Stepeni» [1].

Ο Ιεράρχης του Φαναρίου, ανάμεσα στα υπόλοιπα, επιχείρησε να υποστηρίξει τις αντικανονικές πρακτικές και την αιρετική εκκλησιολογία του πατριάρχη Κων/Πόλεως Βαρθολομαίου (δικαίωμα παρεμβάσεως στις δικαιοδοσίες των άλλων Εκκλησιών μέσω του θεσμού του «εκκλήτου», ιστορική οικειοποίηση της αρχαίας Αρχιεπισκοπής της Αχρίδος κλπ).

Μήνυμα-πρόκληση του Μητροπολίτη Ίμβρου

Επιπλέον, ο στενός συνεργάτης του πατριάρχη Κων/Πόλεως δήλωσε ανερυθρίαστα και επισήμως μπροστά στην τηλεοπτική κάμερα ότι η αναγνώριση των σχισματικών της Ουκρανίας αποτελεί προϋπόθεση για την απόδοση του Τόμου Αυτοκεφαλίας στην Ψευδομακεδονική Εκκλησία.

Ειδικότερα, ερωτώμενος από το Σκοπιανό δημοσιογράφο για το τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα για να ξεπαγώσει το ζήτημα από την πλευρά του Πατριαρχείου Κων/Πόλεως, ο κ. Κύριλλος τόνισε [15’49’’ Βίντεο]:

«Νομίζω ότι πρέπει να ξεκινήσουμε από το θέμα της αναγνώρισης και του συλλείτουργου με την Ουκρανική «Εκκλησία» (σ.σ. Σχισματική Ψευδοεκκλησία της Ουκρανίας). Να αναγνωριστεί η δέκατη πέμπτη «Εκκλησία» (σ.σ. του αχειροτόνητου Ψευδομητροπολίτη Επιφανίου Ντουμένκο) για να προχωρήσουμε στην δέκατη έκτη (σ.σ. Ψευδομακεδονική Εκκλησία)».

Η επίμονη και σταθερή άρνηση αναγνώρισης των σχισματικών της Ουκρανίας από τους Ιεράρχες της γείτονος χώρας προκαλεί έντονη αμηχανία στο Φανάρι και ενεργοποιεί νέους αφόρητους μηχανισμούς πίεσης.

Άρνηση κοινωνίας με τους «Ιεράρχες» της ΨευδοΕκκλησίας της Ουκρανίας και τον Επιφάνιο Ντουμένκο (Μάρτιος 2023)

Υπενθυμίζεται ότι ένα χρόνο νωρίτερα, την 13η Μαρτίου 2023, ο επικεφαλής της Ψευδοεκκλησίας της Ουκρανίας αχειροτόνητος Επιφάνιος Ντουμένκο, επιχείρησε ανεπιτυχώς να προσεγγίσει την Εκκλησία των Σκοπίων.

Συγκεκριμένα, με επιστολή που απέστειλε προς τον Αρχιεπίσκοπο της Αχρίδος Στέφανο εξέφρασε την ετοιμότητα και επιθυμία του «όπως συναπολαύσωμεν της χαράς της εν τη Θεία Ευχαριστία κοινωνίας ημών εν ευθέτω διά πάντας ημάς τόπω και χρόνω», σημειώνοντας [2]:

«Επί τούτοις, διά της παρούσης επιστολής διαβεβαιούμεν Υμάς, αγαπητέ εν Χριστώ αδελφέ, περί της ημετέρας ετοιμότητος και επιθυμίας, όπως συναπολαύσωμεν της χαράς της εν τη Θεία Ευχαριστία κοινωνίας ημών εν ευθέτω διά πάντας ημάς τόπω και χρόνω».

Κατά την τακτική συνεδρία της 28ης Μαρτίου 2023, η Ι. Σύνοδος των Επισκόπων της Εκκλησίας των Σκοπίων αφού εξέτασε το ενδεχόμενο λειτουργικού συλλείτουργου με τους σχισματικούς Ουκρανούς, αποφάσισε να μη «συλλειτουργήσει» με την «Ιεραρχία» της ΨευδοΕκκλησίας της Ουκρανίας, μέχρι να διευθετηθεί το καθεστώς της σε επίπεδο ολόκληρης της παγκόσμιας Ορθοδοξίας [3].

Μητροπολίτης Ντεμπάρ και Κίτσεβο: Μη κανονική και χωρίς την χάρη της χειροτονίας η Αυτοκέφαλη «Εκκλησία» της Ουκρανίας (Φεβρουάριος 2024)

Στα μέσα του Φεβρουαρίου του 2024, ο Μητροπολίτης Ντεμπάρ και Κίτσεβο κ. Τιμόθεος αποκάλυψε ότι ο λόγος που το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν παραχωρεί Αυτοκεφαλία είναι η στάση της Εκκλησίας των Σκοπίων για την εκκλησιαστική κατάσταση στην Ουκρανία [4].

Επισήμανε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, όμως «υπάρχουν ορισμένα ερωτήματα που από κανονική άποψη αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να δεχθούμε, ενώ επιμένουν σε κάτι που είναι απαράδεκτο κατά τη γνώμη μας και σύμφωνα με τους κανόνες».

Σχετικά με τους σχισματικούς της Ουκρανίας υπογράμμιζε ότι:

«Η Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας είναι μια μη κανονική Εκκλησία για εμάς, χωρίς την χάρη της χειροτονίας».

Συγκρότηση επιτροπής για το καθεστώς των σχισματικών Ουκρανών (29η Φεβρουαρίου 2024)

Η μέχρι πρότινος σταθερή και αδιάλλακτη θέση της Εκκλησίας των Σκοπίων έναντι των σχισματικών της Ουκρανίας φαίνεται ότι τίθεται υπό αμφισβήτηση κάτω από την πίεση του Πατριαρχείου Κων/Πόλεως.

Την 29η Φεβρουαρίου 2024, η Σύνοδος Επισκόπων της αυτοαποκαλούμενης «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας-Αρχιεπισκοπή Οχρίδας (MOC-OA)» (sic) ανακοίνωσε ότι εξέτασε τη μελέτη του ουκρανικού εκκλησιαστικού ζητήματος και ότι προβαίνει στη σύσταση Επιτροπής που θα μελετήσει το καθεστώς του σχισματικού μορφώματος της Ουκρανίας [5].

Τα γεωστρατηγικά σχέδια της Δύσης εξυπηρετούνται με χειρουργική ακρίβεια από το Φανάρι, το οποίο μέσω μονομερών ενεργειών και αντικανονικών εκκλησιαστικών θέσεων απειλεί την ήδη εύθραυστη και τραυματισμένη συνοχή του Ορθόδοξου κόσμου.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Δείτε σχετικά:
Η Ψευδομακεδονική Εκκλησία των Σκοπίων πρέπει να αναγνωρίσει το Ουκρανικό Αυτοκέφαλο αν θέλει να δει… την Αυτοκεφαλία της
Εξελίξεις στην ψευδομακεδονική Εκκλησία των Σκοπίων
Εξελίξεις στην ψευδομακεδονική Εκκλησία των Σκοπίων – Μέρος Α’ (ΚΕΙΜΕΝΟ)

Σχετικά άρθρα

Μεγάλη προδοσία από τον Μητροπολίτη Διδυμοτείχου!

Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του επισκόπου Αντανίας κ. Παρθενίου, ο μητροπολίτης Διδυμοτείχου είναι ο μέγας βοηθός στην διαδικασία για την αναγνώριση της εκκλησίας τους

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.