Τιμή στους ήρωες που θυσιάστηκαν για την ελευθερία της Μακεδονίας μας…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Ως ελάχιστη τιμή στους μέγιστους ήρωες του Μακεδονικού Αγώνα, παρουσιάζουμε με λίγα λόγια τις πιο γνωστές μορφές εκείνων, για να τους γνωρίσουν και οι νεότεροι, τα ελληνόπουλα, τα οποία δυστυχώς βιώνουν την αποσιώπηση της Ιστορίας μας και τον αφελληνισμό της δημόσιας εκπαίδευσης:

Στις 16 Ιουνίου του 1866, στο χωριό Στύψη της Λέσβου, γεννήθηκε ο κατά κόσμον Στυλιανός Καραβαγγέλης. Στα φοιτητικά του χρόνια, σπούδασε Θεολογία στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, όπου δίδαξε αργότερα ως διορισμένος καθηγητής.

Μητροπολίτης Καστοριάς ορίστηκε το 1900. Σύντομα ανέλαβε ‘τον συντονισμό της άμυνας και του εξοπλισμού των ντόπιων που βρίσκονταν σε καίρια σημεία της Δυτικής Μακεδονίας’.

Μάλιστα, την περίοδο 1900-1907, οπότε οι καταστροφές, οι λεηλασίες και οι σκοτωμοί είχαν γενικευτεί, ο μητροπολίτης Καραβαγγέλης ύψωσε το σύνθημα “Βούλγαρος να μη μείνει”.

Παράλληλα, ίδρυσε ορφανοτροφείο στην Καστοριά, με σκοπό τη φιλοξενία των παιδιών των Ελλήνων ανταρτών και προκρίτων – θυμάτων της βουλγαρικής οργάνωσης.

Υπήρξε πραγματικός θρύλος στην περιοχή της Καστοριάς, γνωστός για τα ανδραγαθήματά του.

Ο θάνατός του επήλθε από εγκεφαλικό επεισόδιο, στις 11 Φεβρουαρίου του 1935, κοντά στη Βιέννη, όπου και ετάφη, με πάσα λιτότητα, από τον αρχιμανδρίτη Αγαθάγγελο Ξηρουχάκη

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra 

Δείτε σχετικά:
– Εσύ, παππού, πολέμησες στον Μακεδονικό Αγώνα;
– Του αντρειωμένου Παύλου Μελά ο θάνατος, θάνατος δεν λογιέται…
– Η αποσιώπηση της Ιστορίας μας