Αφιερώματα

Ήρωες του Μακεδονικού Αγώνα – Καπετάν Κώττας 

εικόνα άρθρου: Ήρωες του Μακεδονικού Αγώνα – Καπετάν Κώττας 

Τιμή στους ήρωες που θυσιάστηκαν για την ελευθερία της Μακεδονίας μας


Ως ελάχιστη τιμή στους μέγιστους ήρωες του Μακεδονικού Αγώνα, παρουσιάζουμε με λίγα λόγια τις πιο γνωστές μορφές εκείνων, για να τους γνωρίσουν και οι νεότεροι, τα ελληνόπουλα, τα οποία δυστυχώς βιώνουν την αποσιώπηση της Ιστορίας μας και τον αφελληνισμό της δημόσιας εκπαίδευσης:

Γεννήθηκε το 1863, στο χωριό Ρούλια της Φλώρινας. Υπήρξε ανυπότακτο πνεύμα, που μισούσε έντονα τους Τούρκους κατακτητές, με αποτέλεσμα να ενταχθεί στη βουλγαρική “Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση -VMRO”. Η τελευταία διακήρυττε τον αλυτρωτισμό της με το σύνθημα ‘η Μακεδονία στους Μακεδόνες’. Ωστόσο, γρήγορα πήρε τις αποστάσεις του από τη VMRO, αφού ήρθε σε σύγκρουση με τα τοπικά στελέχη της, Τσακαλάρωφ και Κλιάσεφ.

Έπειτα από αυτό το γεγονός, ο μητροπολίτης Καστοριάς Γερμανός Καραβαγγέλης κατόρθωσε να τον προσηλυτίσει στην ελληνική ιδέα, στις αρχές του 1902. Ρόλος του θα ήταν να υπερασπίζεται τα γύρω χωριά από τους Βούλγαρους κομιτατζήδες και τους Τούρκους.

Στις 9 Ιουνίου του 1904, έπειτα από την προδοσία των παλιών του συντρόφων της VMRO εις βάρος του, συνελήφθη από τους Τούρκους και φυλακίστηκε. Ο απαγχονισμός του αποφασίστηκε για το πρωινό της 27ης Σεπτεμβρίου του 1905. Αφού μετέλαβε των Αχράντων Μυστηρίων, ανέβηκε στο ικρίωμα, φώναξε Ντα ζίβι Γκάρτσια (Ζήτω η Ελλάς)! και κλώτσησε μόνος του το υποπόδιο.

Μετά την απελευθέρωση της Μακεδονίας, το χωριό του μετονομάστηκε -στη μνήμη του- Κώττας. 

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

 

Σχετικά άρθρα

Καιρός να αναβαπτιστούμε με τα νάματα της πίστεως και της φιλοπατρίας του 1940: “Οι Εμφανίσεις της Παναγίας”

Ο άγων ήταν ιερός. Οι Έλληνες πολεμούσαν υπέρ Πί­στεως και Πατρίδος. Εγνώριζαν, ότι αν πατούσαν τον τόπο μας οι Φράγκοι, οι παπικοί θα μας νόθευαν την πίστη και θα μόλυναν την Ορθοδοξία

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.