Τιμή στους ήρωες που θυσιάστηκαν για την ελευθερία της Μακεδονίας μας…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Ως ελάχιστη τιμή στους μέγιστους ήρωες του Μακεδονικού Αγώνα, παρουσιάζουμε με λίγα λόγια τις πιο γνωστές μορφές εκείνων, για να τους γνωρίσουν και οι νεότεροι, τα ελληνόπουλα, τα οποία δυστυχώς βιώνουν την αποσιώπηση της Ιστορίας μας και τον αφελληνισμό της δημόσιας εκπαίδευσης:

Γεννήθηκε το 1863, στο χωριό Ρούλια της Φλώρινας. Υπήρξε ανυπότακτο πνεύμα, που μισούσε έντονα τους Τούρκους κατακτητές, με αποτέλεσμα να ενταχθεί στη βουλγαρική “Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση -VMRO”. Η τελευταία διακήρυττε τον αλυτρωτισμό της με το σύνθημα ‘η Μακεδονία στους Μακεδόνες’. Ωστόσο, γρήγορα πήρε τις αποστάσεις του από τη VMRO, αφού ήρθε σε σύγκρουση με τα τοπικά στελέχη της, Τσακαλάρωφ και Κλιάσεφ.

Έπειτα από αυτό το γεγονός, ο μητροπολίτης Καστοριάς Γερμανός Καραβαγγέλης κατόρθωσε να τον προσηλυτίσει στην ελληνική ιδέα, στις αρχές του 1902. Ρόλος του θα ήταν να υπερασπίζεται τα γύρω χωριά από τους Βούλγαρους κομιτατζήδες και τους Τούρκους.

Στις 9 Ιουνίου του 1904, έπειτα από την προδοσία των παλιών του συντρόφων της VMRO εις βάρος του, συνελήφθη από τους Τούρκους και φυλακίστηκε. Ο απαγχονισμός του αποφασίστηκε για το πρωινό της 27ης Σεπτεμβρίου του 1905. Αφού μετέλαβε των Αχράντων Μυστηρίων, ανέβηκε στο ικρίωμα, φώναξε Ντα ζίβι Γκάρτσια (Ζήτω η Ελλάς)! και κλώτσησε μόνος του το υποπόδιο.

Μετά την απελευθέρωση της Μακεδονίας, το χωριό του μετονομάστηκε -στη μνήμη του- Κώττας. 

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra 

Δείτε σχετικά:
– Εσύ, παππού, πολέμησες στον Μακεδονικό Αγώνα;
– Του αντρειωμένου Παύλου Μελά ο θάνατος, θάνατος δεν λογιέται…
– Η αποσιώπηση της Ιστορίας μας