Ελευθέριος Κοσμίδης

Ιστορική υπογραφή μεταξύ κυβέρνησης Μαυροβουνίου και Πατριαρχείου Σερβίας

εικόνα άρθρου: Ιστορική υπογραφή μεταξύ κυβέρνησης Μαυροβουνίου και Πατριαρχείου Σερβίας
του Ελευθέριου Ν. Κοσμίδη, Contributor Editor
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Στην Ποντγκόριτσα, μας έβαλαν τα γυαλιά! Αφού έδειξαν το ορθόδοξο φρόνημά τους, ο Θεός τους έδωσε και αξιόλογους ηγέτες…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Ο Πατριάρχης Σερβίας κ. Πορφύριος και ο Πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου κ. Dritan Abazović υπέγραψαν τη Θεμελιώδη Συμφωνία μεταξύ της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και του Μαυροβουνίου, εχθές Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022.

Στο άρθρο της Κατάνυξης “Πώς ο λαός του Μαυροβουνίου ανέτρεψε τα σχέδια της Νέας Τάξης Πραγμάτων”, επισημαίνεται πως “Η βασική συμφωνία, η οποία επιτεύχθηκε μεταξύ της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Μαυροβουνίου και της Κυβέρνησης του Μαυροβουνίου, είναι  μια καλή συμφωνία για τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία”.

Όπως είχε δηλώσει ο Πατριάρχης Σερβίας, “η βάση της συμφωνίας έγκειται στο ότι η σερβική Εκκλησία είναι χωρισμένη από το κράτος και ότι η Εκκλησία, όπου κι αν έχει τη δικαιοδοσία, σέβεται απόλυτα κάθε κράτος και τους νόμους του”.

Ο Πρωθυπουργός Dritan Abazović με τη σειρά του έδωσε την πολιτική διάσταση της συμφωνίας: “Η περιοχή έχει δοκιμάσει τα πάντα εκτός από τη συμφιλίωση και τη συνεργασία. Είναι καιρός να δοκιμάσουμε τη συμφιλίωση και τη συνεργασία. Όλα τα άλλα δοκιμάστηκαν και, κατά τη γνώμη μου, δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα”.

Διεθνή μέσα χαρακτηρίζουν τη συμφωνία ως “συμβόλαιο που διέπει τις σχέσεις της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου με την πανίσχυρη σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία. Η συμφωνία αυτή θα βοηθήσει στην επούλωση της βαθιάς ρωγμής μεταξύ φιλοευρωπαϊκών κομμάτων και των υποστηρικτών της σύσφιξης των σχέσεων με τη Σερβία και τη Ρωσία”.

Ουσιαστικά με την συμφωνία αυτή, ενώ φαίνεται «επί της ουσίας» να μπαίνει ένα τέλος σε έναν πολυετή φαύλο κύκλο διαμάχης μεταξύ της σερβικής Εκκλησίας και της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου, η κα Μακεδονοπούλου προεκτείνει την ανάλυσή της από το προφανές στο πιό ουσιαστικό και ελπιδοφόρο: “Προς το παρόν οι σχισματικοί του Μαυροβουνίου μπήκαν στο περιθώριο. Μια συμφωνία που δε δωρήθηκε όμως, αλλά κερδήθηκε χάρη στους αγώνες του λαού και της εκκλησιαστικής του ηγεσίας, που δε δίστασε να παίξει και έναν εθναρχικό ρόλο στην προκειμένη περίπτωση. Πρόκειται μάλιστα για ανατροπή των διασπαστικών σχεδίων της Νέας Τάξης Πραγμάτων στην περιοχή! Για έναν θρίαμβο του ορθόδοξου ποιμνίου! Ένα παράδειγμα για όλους τους ορθόδοξους λαούς!”

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
Πώς ο λαός του Μαυροβουνίου ανέτρεψε τα σχέδια της Νέας Τάξης Πραγμάτων 
Μαυροβούνιο: αναστάτωση στο στρατόπεδο των αντίχριστων και φιλοταγκαλικών δυνάμεων
Ο Πατριάρχης της Σερβίας για το Μαυροβούνιο, για τις ΗΠΑ και τον Πάπα!

Σχετικά άρθρα

Το δώρο του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Πάπα Φραγκίσκο και το μετάλλιο της πλάνης

Αφαιρώντας το θρησκευτικό προσωπείο της «Αγίας» Έδρας αποκαλύπτεται μία αδίστακτη οργάνωση, που έχει βυθίσει την ανθρωπότητα σε φρικαλεότητες, αβάσταχτο πόνο και αίμα Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Στο «Αποστολικό» Παλάτι στην πόλη του...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.