Ελένη Παπασταματάκη
Και επίσημα στην Ψευδομακεδονική Εκκλησία των Σκοπίων οι Επίσκοποι της πρώην Αυτόνομης Αρχιεπισκοπής Αχρίδας του Πατριαρχείου Σερβίας
7 Ιούλ 2023
Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη
Εκκλησιαστικά ζητήματα γεωστρατηγικών προδιαγραφών στο γειτονικό ψευδοκράτος των Σκοπίων με την φαναριώτικη υπογραφή
Ανήσυχοι και επί ποδός παρακολουθούμε τις εξελίξεις σχετικά με την Ψευδομακεδονική Εκκλησία των Σκοπίων, οι οποίες είναι ραγδαίες και πάντως εις βάρος της Ορθόδοξης Ελλάδας μας. Την ίδια ώρα Ορθόδοξοι Ιεράρχες καθεύδουν και μερικοί από αυτούς τάσσονται ανοιχτά υπέρ της προδοσίας. (θα επανέλθουμε ως Κατάνυξη με σχετικό ρεπορτάζ)
Η πιο πρόσφατη είδηση έχει να κάνει με την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την υπαγωγή των τεσσάρων Επισκόπων που ανήκαν στην αυτόνομη Αρχιεπισκοπή Αχρίδας και Μητρόπολης Σκοπίων, υπαγόμενη στο Πατριαρχείο Σερβίας, στην ψευδομακεδονική Εκκλησία με την ονομασία πλέον Αρχιεπισκοπή Αχρίδας. [1]
Νωρίτερα, στις 22 Μαΐου 2023 η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων της Σερβίας αποφάσισε στην τακτική της συνεδρίαση, να απαλλάξει την Ιεραρχία, της μέχρι πρότινος αυτόνομης Αρχιεπισκοπής Αχρίδας και Μητρόπολης Σκοπίων από την δική της δικαιοδοσία, και να προχωρήσει η ένταξή τους στην Ιερά Σύνοδο της Αρχιεπισκοπής Αχρίδας. [2]
Η Σύνοδος της Ψευδομακεδονικής Εκκλησίας συνήλθε στις 20 Ιουνίου υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Στεφάνου προκειμένου να επικυρώσει και τυπικά την απόφαση της Σερβικής Εκκλησίας ώστε, να ενταχθούν οι εν λόγω Επίσκοποι στην Ιερά Σύνοδο της Αρχιεπισκοπής Αχρίδας.
Ποιοι Επίσκοποι μετακινούνται και που
Ο κατά το παρελθόν διωκόμενος, Μητροπολίτης Ιωάννης, αναλαμβάνει πλέον τη διαποίμανση της Μητρόπολης Κρούσεβο-Ντεμιρχισάρ.
Επιστρέφει ως εκ τούτου ο Επίσκοπος Ιωάννης στην μητροπολιτική ευθύνη των διωκτών του…
Ο Επίσκοπος Μάρκος την Επισκοπή Ντελτσέφκο-Καμενίτσκι, ο Επίσκοπος Ιωακείμ την Επισκοπή Ντελιάντροβο-Ίλιντεν και ο Επίσκοπος Δαυίδ την Επισκοπή Ντρεμβίτσκι.
Ανάγκη να θυμηθούμε…
Προτού την θεραπεία του Σχίσματος από τον π. Βαρθολομαίο στα Σκόπια υπήρχαν δύο Εκκλησίες. Η «Μακεδονική Ορθόδοξης Εκκλησίας – Αρχιεπισκοπή Οχρίδας» που δεν αναγνωρίζεται από καμία άλλη εκκλησία και η «Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας», κανονικά αναγνωρισμένη από το Πατριαρχείο Σερβίας και άλλες εκκλησίες. «Υπάρχει ένας αρχιεπίσκοπος Αχρίδας, ο κανονικός, που αναγνωρίζεται από την εκκλησία της Σερβίας ωστόσο εδιώκετο από τη σχισματική εκκλησία της δήθεν Μακεδονίας. Η σχισματική εκκλησία υπάρχει από την εποχή του Τίτο και του κομμουνισμού», ανέπτυξε σε συνέντευξή του ο Πρωτοπρεσβύτερος Θεόδωρος Ζήσης.
Για την Ιστορία
Το 1967 η «Μακεδονική» Εκκλησία ανεκήρυξε παράνομα το αυτοκέφαλό της. Τότε η σερβική Εκκλησία απεφάσισε τη διακοπή κάθε λειτουργικής και κανονικής σχέσης με τη σχισματική Εκκλησία της «Μακεδονίας». Όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες, πρωτοστατούντος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, καταδίκασαν το αυτοκέφαλο της «μακεδονικής» Εκκλησίας και χαρακτήρισαν την Εκκλησία αυτή ως σχισματική, γιατί περιφρόνησε βασικές αρχές της ορθοδόξου εκκλησιολογίας και προέταξε εθνοφυλετικές σκοπιμότητες.
Την 17η Μαΐου 2002 με πρωτοβουλία του Οικουμενικού Πατριαρχείου έγινε συνάντηση των δύο μερών στην πόλη Νις της Σερβίας. Τα δύο μέρη υπέγραψαν προσχέδιο συμφωνίας με το οποίο λύνονταν δύο βασικά προβλήματα , το όνομα και το καθεστώς στην Π.Γ.Δ.Μ. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η Εκκλησία των Σκοπίων να ονομαστεί Αρχιεπισκοπή Αχρίδος και να της δοθεί ευρεία αυτονομία.
Δυστυχώς το σχέδιο αυτό απορρίφθηκε από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας των Σκοπίων στη συνεδρίαση της 21ης Ιουνίου 2002, ύστερα από έντονες πιέσεις των εθνικιστικών κύκλων της χώρας.
Ο Μητροπολίτης Βελεσσών και Παραβαρδαρίου Ιωάννης διεφώνησε με την απόφαση αυτή και επανέφερε τη Μητρόπολή του στους κόλπους της Μητρός Εκκλησίας της Σερβίας, η οποία τον δέχθηκε σε πλήρη εκκλησιαστική κοινωνία.
Αντίθετα, η Εκκλησία των Σκοπίων τον κήρυξε έκπτωτο και τον εξέβαλε βίαια από το μητροπολιτικό μέγαρο και τη μονή αγίου Γεωργίου Νεγότινο, όπου είχε εγκατασταθεί προσωρινά με τους μοναχούς του.
Η Εκκλησία της Σερβίας σε αντιπερισπασμό όρισε τον Ιωάννη Έξαρχο του Πατριαρχείου της Σερβίας στα Σκόπια και κήρυξε άκυρη την απόφαση της Εκκλησίας των Σκοπίων.Η πράξη αυτή του Πατριαρχείου της Σερβίας προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών στα Σκόπια.
Νέα κρίση προέκυψε την 20ή Ιουλίου 2003 όταν ο Ιωάννης τέλεσε το μυστήριο του βαπτίσματος στο ναό αγίου Δημητρίου Βιτωλίων. Η Αστυνομία τον συνέλαβε και τον προφυλάκισε για πέντε μέρες. Στη δίκη, που έγινε την 31ή Οκτωβρίου 2003, του επεβλήθη η ποινή ενός έτους φυλακίσεως με αναστολή δύο ετών.
Η Εκκλησία της Σερβίας στην προσπάθειά της να βοηθήσει στην επίλυση του εκκλησιαστικού προβλήματος των Σκοπίων σε κανονικές εκκλησιολογικές βάσεις εξέλεξε τον Μάϊο του 2003 τρεις βοηθούς επισκόπους, τους αρχιμανδρίτες Ιωακείμ, Μάρκο και Δαβίδ. Όμως η κατάσταση αντί να εκτονωθεί, επιδεινώθηκε επικίνδυνα. Την Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2004 κατά τη διάρκεια της θείας λειτουργίας οι αστυνομικοί συνέλαβαν όλους του παρευρισκομένους και τους οδήγησαν στο αστυνομικό τμήμα, χωρίς να τους ανακοινωθεί η αιτία της συλλήψεώς τους. Όλοι αφέθηκαν ελεύθεροι πλην του Ιωάννου, ο οποίος προφυλακίσθηκε για τριάντα μέρες με την κατηγορία αναζωπυρώσεως θρησκευτικού και εθνικού μίσους…Σοβαρή εμπλοκή στό όλο ζήτημα είχαμε τον Φεβρουάριο του 2004, όταν πέντε τρομοκράτες αποπειράθηκαν να δολοφονήσουν τα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος. Επειδή δεν μπόρεσαν να βρουν τους Επισκόπους, κακοποίησαν τις μοναχές, έκλεψαν ιερά αντικείμενα και πυρπόλησαν τη Μονή του Ιωάννου του Χρυσοστόμου στη Νιζόπολη. Τον Ιούλιο 2005 το Εφετείο της πόλεως Βιτωλίων επικύρωσε πρωτόδικη απόφαση του Ιανουαρίου 2004 για 18μηνη φυλάκιση του Αρχιεπισκόπου Ιωάννου με την κατηγορία «υποδαυλίσεως θρησκευτικού και εθνικού μίσους».
Τον Ιούλιο του 2013 το ποινικό δικαστήριο των Σκοπίων τον καταδικάζει σε τρία χρόνια φυλάκιση με την ψευδή κατηγορία παράνομης αγοραπωλησίας ακινήτου. Επρόκειτο για προειλημμένη πολιτική απόφαση, την οποία το δικαστήριο απλώς δημοσιοποίησε.
Ο Αρχιεπίσκοπος της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων Στέφανος, αντί να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος, την πυροδότησε επικίνδυνα. Με έγγραφό του στους Αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος, που έφερε τον τίτλο «Μακεδονική» Ορθόδοξη Εκκλησία και ημερομηνία 25-7-2014, συνεχίζει τον πόλεμο φθοράς εναντίον του Αρχιεπισκόπου Ιωάννου, δίδοντας πληροφορίες για δήθεν εγκληματικές και παράνομες πράξεις του. Στο κατάπτυστο και συκοφαντικό αυτό κείμενο απάντησε ο ίδιος ο Πατριάρχης της Σερβίας Ειρηναίος, ο οποίος με στοιχεία αναίρεσε τις άδικες κατηγορίες εναντίον του Αρχιεπισκόπου Ιωάννου”. [3]
Υπό αυτές τις συνθήκες ανδρώνεται σταθερά η σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων η οποία επανήλθε στην αποκατάσταση ευχαριστιακής κοινωνίας με τις υπόλοιπες Ορθόδοξες Εκκλησίες μετά από την πρωτοβουλία του πατριάρχη Βαρθολομαίου να θεραπεύσει το Σχίσμα.
Το πρόβλημα όμως παραμένει καθώς οι αλυτρωτικές διαθέσεις αυτού του ψευδοκρατιδίου δεν έλειψαν λεπτό από το δημόσιο γίγνεσθαι. Και στην περίπτωση των Σκοπίων η Εκκλησία χρησιμοποιείται προς ενίσχυση των εχθρικών τους βλέψεων απέναντι στην Ορθόδοξη Ελλάδα μας και την Μακεδονία μας. Ως φαίνεται ο πατριάρχης γίνεται το δεκανίκι για άλλη μία καταστροφή, ο ηθικός αυτουργός για άλλο ένα έγκλημα.
Και όπως φάνηκε από την αρχή οι δικλείδες ασφαλείας που έθεσε παραμένουν ανενεργές και χωρίς αντίκρυσμα, καθώς ευθύς εξαρχής οι ανώτατοι εκκλησιαστικοί άρχοντες της Σερβίας και των Σκοπίων σε όλες τις επίσημες δημόσιες τοποθετήσεις τους, ονομάζουν την ψευδομακεδονική Εκκλησία των Σκοπίων ως «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία». Αναλυτικά στοιχεία υπάρχουν στην ανάρτηση της Κατάνυξης με τίτλο «Προδοσία της Μακεδονίας: Η ονομασία «Αρχιεπισκοπή της Αχρίδος» μένει μόνο στα χαρτιά – Το Χρονικό της ντροπής.
- [1] Επίσημα στη δικαιοδοσία της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος οι τέσσερεις Επίσκοποι από τη Σερβική Εκκλησία https://www.orthodoxianewsagency.gr
- [2] Σερβική Εκκλησία: Αποφάσισε την απαλλαγή των Ιεραρχών της αυτόνομης Μητρόπολης Σκοπίων και την υπαγωγή τους στην Αρχιεπισκοπή Αχρίδος https://www.orthodoxianewsagency.gr
- [3] Σύντομη ιστορική θεώρηση του εκκλησιαστικού προβλήματος των Σκοπίων https://www.romfea.gr
Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI
Δείτε σχετικά:
– Εξελίξεις στην ψευδομακεδονική Εκκλησία των Σκοπίων
–ΔΕΝ ΕΤΙΜΗΣΑΝ ΤΙΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΤΟΥΣ ΟΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
–Απονομή οφφικίων σε κληρικούς της ψευδομακεδονικής Εκκλησίας από τον Οικ. Πατριάρχη