Επικαιρότητα

Κάλεσμα Πίστης από τη Γεωργία, ανοιχτοί Ι. Ναοί με αθρόα συμμετοχή πιστών [ΒΙΝΤΕΟ]

εικόνα άρθρου: Κάλεσμα Πίστης από τη Γεωργία, ανοιχτοί Ι. Ναοί με αθρόα συμμετοχή πιστών [ΒΙΝΤΕΟ]

…είναι αδύνατο να κλείσουν οι πόρτες των εκκλησιών και θα είναι ανοιχτές για εκείνους που θέλουν να έρθουν… (Πατριάρχης Γεωργίας Ηλίας)

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Στις 30 Μαρτίου, ο πρωθυπουργός της Γεωργίας Γκιόργκι Γκαχάρια (Giorgi Gakharia) για να περιορίσει τη διάδοση εξαπλώσεως του κορονοϊού ανακοίνωσε ακόμα πιο αυστηρά μέτρα (lockdown), ενεργοποιώντας μία “εθνική καραντίνα” η οποία ξεκίνησε να εφαρμόζεται στις 31 Μαρτίου. Οι περιορισμοί αυτοί περιλαμβάνουν μεταξύ των άλλων και απαγόρευση συγκεντρώσεων περισσοτέρων από τριών ατόμων σε δημόσιους χώρους (εξαιρουμένων των φαρμακείων και των αγορών τροφίμων στα οποία οι πολίτες θα πρέπει να τηρούν μία απόσταση ασφαλείας 2 μέτρων).

Παρά το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται υπό το καθεστώς καραντίνας, ο Πατριάρχης Γεωργίας κ.Ηλίας κράτησε ορθόδοξη και ομολογιακή στάση, καθώς στις 4 Απριλίου δήλωσε ότι η πνευματική τροφή είναι εξίσου σημαντική και απαραίτητη με την υλική τροφή και ανακοίνωσε ότι όλες οι ενορίες και τα μοναστήρια στη Γεωργία θα παραμείνουν ανοικτά την Κυριακή του Πάσχα, ότι είναι αδύνατο να κλείσουν οι πόρτες των Εκκλησιών και ότι θα παραμείνουν ανοιχτές για εκείνους που θέλουν να έρθουν στην Εκκλησία:
«Για τους πιστούς, η πνευματική τροφή είναι εξίσου σημαντική και απαραίτητη με την υλική τροφή. Επομένως, είναι αδύνατο να κλείσουν οι πόρτες των εκκλησιών και θα είναι ανοιχτές για εκείνους που θέλουν να έρθουν στην Εκκλησία, να λάβουν τη χάρη του Θεού και να ενισχυθούν πνευματικά».

Ο Πατριάρχης Γεωργίας λαμβάνοντας υπόψη την παρούσα κατάσταση συμβούλευσε τα πνευματικά του παιδιά να ακολουθήσουν τις κατάλληλες οδηγίες και να διατηρήσουν την απόσταση από άλλους ανθρώπους. Επίσης σημείωσε ότι σε μεγάλους καθεδρικούς ναούς επιτρέπεται ένας περιορισμένος αριθμός ενοριτών και ότι γενικά συνιστάται οι ενορίτες να παραμένουν στον αύλειο χώρο των εκκλησιών:
«Λαμβάνοντας υπόψη την παρούσα κατάσταση, θα ήθελα να απευθυνθώ σε εσάς, τα πνευματικά μας παιδιά, και να σας δώσω τις ακόλουθες συμβουλές: Ακολουθήστε τις κατάλληλες οδηγίες, διατηρήστε την απόσταση με άλλους ανθρώπους. Μόνο οι κληρικοί θα πρέπει να βρίσκονται στην εκκλησία και ένας περιορισμένος αριθμός ενοριτών επιτρέπεται σε μεγάλους καθεδρικούς ναούς, αν και συνιστάται γενικά οι ενορίτες να παραμένουν στον αύλειο χώρο των εκκλησιών».

Η ξεκάθαρη ανακοίνωση του Πατριάρχη Γεωργίας η οποία απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να κλείσουν οι πόρτες των Εκκλησιών μοσχοβολάει Ορθοδοξία και Ορθοπραξία, σε αντίθεση με τις δαιμονικές και αντίχριστες αποφάσεις που έλαβε η διοικούσα Εκκλησία της Ελλάδος (1 Απριλίου) σχετικά με την τέλεση των Ιερών Ακολουθιών στους Ι. Ναούς και τις Ιερές Μονές «κεκλεισμένων τῶν θυρῶν» καθώς με την απαγόρευση ακόμα και της χρήσης των εξωτερικών μεγαφώνων των Ι. Ναών (!), αποκλείοντας έτσι τους πιστούς από τα Ιερά Μυστήρια και τις Ιερές Ακολουθίες την πιο κατανυκτική περίοδο της Ορθοδοξίας και σηματοδοτώντας μια νέα περίοδο διωγμών των χριστιανών. 

Από το παράδειγμα της Εκκλησίας της Γεωργίας γίνεται φανερό ότι εφόσον υπάρχει η βούληση, είναι δυνατό οι πιστοί να συμμετέχουν με ευλάβεια στη Θεία λατρεία και ταυτόχρονα να τηρούν τα ορισμένα από την Πολιτεία μέτρα προφύλαξης. Ως απόδειξη παραθέτουμε τέσσερα συγκινητικά βίντεο που δημοσιεύθηκαν στο διαδίκτυο και που αποδεικνύουν το ορθόδοξο φρόνημα των ευλαβών πιστών στην Ουκρανία, οι οποίοι σεβόμενοι τους κανόνες του κράτους διατηρούν αποστάσεις ασφαλείας τόσο στο εσωτερικό, όσο και στον αύλειο χώρο των Ιερών Ναών, συμμετέχοντας με σύνεση και ευλάβεια στις τελούμενες Ιερές Ακολουθίες αυτής της περιόδου. Επίσης παραθέτουμε και ένα βίντεο που παρουσιάζει τον Πατριάρχη Γεωργίας κ.Ηλία μέσα σε Ιερό Ναό την Κυριακή των Βαΐων (12 Απριλίου 2020).

Μερικά αποσπάσματα όλων αυτών των ιστορικών βίντεο, για λόγους ενημέρωσης του αναγνωστικού μας κοινού, τα ενώσαμε σε ένα και σας το παρουσιάζουμε. Ολόκληρα τα βίντεο μπορείτε να τα παρακολουθήσετε στις εξής διευθύνσεις: εδώ, εδώ, εδώ, εδώ και εδώ.

Κάλεσμα Πίστης από τη Γεωργία, ανοιχτοί Ι. Ναοί με αθρόα συμμετοχή πιστών [ΒΙΝΤΕΟ]
  1. Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στην Τιφλίδα της Γεωργίας (5 Απριλίου 2020) [ΒΙΝΤΕΟ]
  2. Θεία Λειτουργία στην Γεωργία [ΒΙΝΤΕΟ]
  3. Γεωργία: Η Θεία Λειτουργία εν μέσω επιδημίας [ΒΙΝΤΕΟ]
  4. Κυριακή των Βαΐων στην εκκλησία του Τιμίου Σταυρού της πόλης Τιφλίδας [ΒΙΝΤΕΟ]
  5. Γεωργία: Κυριακή των Βαΐων – Πατριάρχης Γεωργίας (12 Απριλίου 2020) [ΒΙΝΤΕΟ]

Υπενθυμίζουμε ότι το Πατριαρχείο Γεωργίας ακολουθώντας την Ορθόδοξη Πατερική γραμμή και χρησιμοποιώντας τα Ορθόδοξα πνευματικά όπλα της Εκκλησίας μας για την αντιμετώπιση της επέκτασης της πανδημίας του κορωνοϊού, έλαβε στις 15 Μαρτίου την απόφαση οι ιερείς να οργανώσουν λιτανείες και με το αγίασμα να αγιάσουν τους χώρους του ναού και τους δρόμους της χώρας. 

Ως επίλογο, σημειώνουμε ότι στις 15 Απριλίου 2020, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού στην Γεωργία ήταν μόλις 300 και ο αριθμός των θανάτων μόνο 3 (Πηγή: worldometers.info/coronavirus).

Δείτε σχετικά:
Ανοιχτές παραμένουν οι εκκλησίες στη Βουλγαρία
Κανονικά η Θεία Κοινωνία λέει η Ορθόδοξη Εκκλησία στη Σερβία
Οι ιερείς της Γεωργίας μας δίνουν παράδειγμα!
Να γιατί η απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος στερείται Αγίου Πνεύματος

Σχετικά άρθρα

Πατερικά

22 Σεπ

Η διαβολική ευλάβεια εμποδίζει την προσευχή (Ιερός Χρυσόστομος)

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΒΟΛΗ ΕΚΕΙΝΟΥ ΠΟΥ ΧΡΩΣΤΟΥΣΕ ΤΙΣ ΔΕΚΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΤΑΛΑΝΤΑ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΣΕ ΤΑ ΕΚΑΤΟ ΔΗΝΑΡΙΑ. Και ότι η μνησικακία είναι το χειρότερο από κάθε αμάρτημα

Ο πολύαθλος Άγιος Ευστάθιος ο μεγαλομάρτυς [mp3 2020]

Κήρυγμα τοῦ πρωτοπρεσβυτέρου Θεοδώρου Ζήση. "Τά πάθη Χριστοῦ, σαφῶς μιμησάμενος, καί τούτου πιῶν, πιστῶς τό ποτήριον, κοινωνός Εὐστάθιε, καί τῆς δόξης σύγκληρος γέγονας, παρ' αὐτοῦ τοῦ πάντων Θεοῦ, λαμβάνων ἐξ ὕψους θείαν ἄφεσιν" (Κοντάκιον)

Φωτιά!!! Το θαύμα: Τιμώντας την Ιεροσύνη και την αγία Πίστη μας (Μέρος Α’)

της Βασιλικής Οικονόμου. «ἐπὶ σοὶ ἤλπισαν οἱ πατέρες ἡμῶν, ἤλπισαν, καὶ ἐῤῥύσω αὐτούς· πρὸς σὲ ἐκέκραξαν καὶ ἐσώθησαν, ἐπὶ σοὶ ἤλπισαν καὶ οὐ κατῃσχύνθησαν» Ψαλμός κα’ 5-6

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.