Επικαιρότητα

Κανονική Ορθόδοξη Ουκρανική Εκκλησία: Η βία προς τους πιστούς δεν θα οδηγήσει στην ενότητα

εικόνα άρθρου: Κανονική Ορθόδοξη Ουκρανική Εκκλησία: Η βία προς τους πιστούς δεν θα οδηγήσει στην ενότητα

Η Ιερά Σύνοδος της κανονικής Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας συνεδρίασε σήμερα και συζήτησε την κατάσταση, η οποία διαμορφώθηκε στην εκκλησιαστική ζωή της Ουκρανίας μετά την απονομή του τόμου της Αυτοκεφαλίας.

«Διαπιστώνεται ότι οι ενέργειες του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως στην Ουκρανία επέφεραν σοβαρές ζημιές στην Ουκρανική Ορθοδοξία και απειλούν την Πανορθόδοξη ενότητα. Θεωρούμε ότι το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος προσωπικώς οφείλουν να παραδεχθούν το σφάλμα τους και να ενεργήσουν τα δέοντα προς διόρθωσή του. Ως διόρθωση του σφάλματος θα εδύνατο να είναι η άρση του Τόμου, η έκκληση στους σχισματικούς να μετανοήσουν την αμαρτία του σχίσματος και η σύγκληση της Πανορθοδόξου Συνάξεως προς συνοδική διευθέτηση του Ουκρανικού εκκλησιαστικού» τονίζεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της κανονικής ορθόδοξης Ουκρανικής εκκλησίας (UOC-MP). 

Η Ιερά Σύνοδος της κανονικής Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, συνεδρίασε στις 3ης Απριλίου 2019 και συζήτησε την κατάσταση, η οποία διαμορφώθηκε στην εκκλησιαστική ζωή της Ουκρανίας καθώς και στην ανά την Οικουμένη Ορθοδοξία εξαιτίας αντικανονικής απονομής από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως του Τόμου Αυτοκεφαλίας στη νεοσύστατη «Ορθόδοξο Εκκλησία της Ουκρανίας».

Η βία, οι διακρίσεις και παραβάσεις των δικαιωμάτων των πιστών της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας έχουν ήδη βρεθεί στο πεδίο ενδιαφέροντος των διεθνών οργανισμών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

«Ιδίως, αυτά είχαν απήχηση στην τελευταία αναφορά του Γραφείου του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Αυτές οι παραβάσεις νόμων, οι οποίες τυγχάνουν συχνά υποστηρίξεως των τοπικών αρχών, εκθέτουν το κράτος μας παγκοσμίως. Η βία, οι κατασχέσεις των Ιερών Ναών μας και άλλες παρανομίες δεν θα έχουν ως αποτέλεσμα την εκκλησιαστική ενότητα στην Ουκρανία. Είναι μια εσφαλμένη οδός και επομένως οφείλει κανείς να έχει κουράγιο να παραδεχθεί αυτό το σφάλμα. Με σεβασμό αιτούμεθα τις ἐν ενεργείᾳ αρχές να παύσουν την ανάληψη πλαστών πρωτοβουλιών για την αλλαγή δικαιοδοσίας των ενοριών μας, εφόσον λείπει η σχετική εσωτερική ζήτηση από τον κλήρο και τους ενορίτες μας. Φρονούμε ότι η εκστρατεία δυσφημήσεως της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας οι απόπειρες της με τη βία επιβολής της αλλαγής της ονομασίας της Εκκλησίας μας και άλλες παρόμοιες αντεκκλησιαστικές ενέργειες αποτελούν στρατηγικό λάθος των αρχών στον τομέα εσωτερικής πολιτικής και σταθερότητας του κράτους» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα ζήτησε από τις ουκρανικές αρχές να μην ανακατεύονται στα ζητήματα της εκκλησίας.

«Πρέπει να δεχθούμε ότι η προβαλλόμενη από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως ιστορική και κανονική επιχειρηματολογία ως προς το δικαίωμά του να επεμβαίνει στα των άλλων κατά τόπους Εκκλησιών, κρίνεται ανεδαφική, επιτηδευμένη, ανυπόστατη, ερχόμενη σε αντίθεση με τους κανόνες της Εκκλησίας. Άρα, κανένα δικαίωμα δεν είχε το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως να παρεμβαίνει στα εκκλησιαστικά της Ουκρανίας. Οι πράξεις και η επιχειρηματολογία του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, το οποίο προέβη στην άρση του αναθέματος, το οποίο είχε επιβληθεί στον πρωταίτιο του ουκρανικού εκκλησιαστικού σχίσματος Φιλάρετο Ντενισένκο, αποδεχόμενο και την ιεραρχία της «Ουκρανικής Αυτοκεφάλου Ορθοδόξου Εκκλησίας», απ’ όπου λείπει απολύτως η αποστολική διαδοχή, επιμαρτυρούν το γεγονός, ότι το Φανάρι δεν έχει πλήρη κατανόηση της ουσίας των όσων έγιναν και γίνονται στο Ορθόδοξο περιβάλλον της Ουκρανίας», τονίζεται στην ανακοίνωση ττης κανονικής ορθόδοξης Ουκρανικής εκκλησίας (UOC-MP).

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.