εικόνα άρθρου: Κατεδάφιση Ιερού Ναού στο Κίεβο από το ουκρανικό καθεστώς

Τη νύχτα της 6ης Μαΐου 2024 ένστολοι και αστυνομικές δυνάμεις αποκλείουν το χώρο – Ειδικά μηχανήματα κατεδάφισης καταστρέφουν τον Ιερό Ναό

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Στο Κίεβο, το βράδυ της 16ης Μαΐου 2024, το ουκρανικό καθεστώς Ζελένσκι κατεδάφισε τον Ιερό Ναό των Αγίων Βλαδιμήρου και Όλγας της Ιεράς Μονής της «Δεκάτης» της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, ο οποίος είχε ανεγερθεί πλησίον του σημείου όπου προϋπήρχε ο χτισμένος τον 10ο αιώνα παλαιός Ιερός Ναός της «Δεκάτης» [1].

Ανίερη επιχείρηση κατεδάφισης του Ιερού Ναού

Ανακοίνωση του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, η οποία αντλεί πληροφορίες από την Ένωση Ορθοδόξων Δημοσιογράφων [2], αποκαλύπτει το χρονικό της επιχείρησης κατεδάφισης.

Γύρω στις 10 μ.μ: Λεωφορεία με αστυνομικούς και στρατιωτικούς κατέφθασαν στον Ιερό Ναό της «Δεκάτης». Αργότερα γνωστοποιήθηκε ότι τα όργανα της αστυνομίας προσπάθησαν να συλλάβουν τους αδελφούς της Μονής.

11:00 μ.μ: Ένστολοι και αστυνομικοί περικύκλωσαν όλο το χώρο του Εθνικού Μουσείου Ιστορίας της Ουκρανίας, ενώ όλες οι προσβάσεις και τα κλιμακοστάσια αποκλείστηκαν.

Δεν επιτράπηκε στην αδελφότητα της Μονής να εισέλθει στον Ιερό Ναό των Αγίων Βλαδιμήρου και Όλγας.

Σε ένα ιερέα που θέλησε να απομακρύνει από το υπό κατεδάφιση κτήριο αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας του Βλαδιμήρου της «Δεκάτης», εκπρόσωποι της αστυνομίας άρχισαν να του ασκούν σωματική βία στρίβοντάς του τα χέρια, ώστε αναγκάσθηκε να εγκαταλείψει τον χώρο της Μονής.

11:19 μ.μ: Στο χώρο του Εθνικού Μουσείου Ιστορίας της Ουκρανίας κατέφθασαν άδεια φορτηγά (βίντεο [3]).

11:28 μ.μ: O δικηγόρος και κληρικός της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, πρωθιερέας Νικήτας Τσέκμαν, ανέγραψε στο λογαριασμό του στο κοινωνικό δίκτυο Telegram ότι άρχισαν να καταστρέφουν τον Ιερό Ναό με ειδικά μηχανήματα κατεδάφισης.

11:43 μ.μ.: Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι κοντά στο Εθνικό Μουσείο Ιστορίας της Ουκρανίας, στον χώρο του οποίου βρίσκεται η Μονή των Δεκάτων, μπλοκάρουν το σήμα των κινητών τηλεφώνων. Όλη η περίμετρος του βουνού όπου βρίσκεται ο Ναός έχει αποκλειστεί από την αστυνομία. Ακούγονται μπουλντόζες να δουλεύουν.

11:58 μ.μ.: Η αστυνομία δεν αφήνει σε κανέναν να εισέλθει στο έδαφος του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου της Ουκρανίας (βίντεο [4]).

00:20 π.μ.: Τα φορτηγά άρχισαν να απομακρύνουν τα συντρίμμια του κατεδαφισμένου Ιερού Ναού (βίντεο [5]). «Ο Ναός που εγκαινιάστηκε από τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Βλαδίμηρο και Μακαριώτατο Μητροπολίτη Ονούφριο δεν υπάρχει πλέον...», έγραψαν στο Telegram κανάλι της Ι. Μονής [4].

Μέχρι το πρωί απέμεινε άδειος ο χώρος. Έμεινε ακέραια μόνο μια μπρούντζινη αναπαράσταση, που ήταν εντοιχισμένη.

Ιστορικό

Όπως ανέφερε η Ένωση Ορθοδόξων Δημοσιογράφων, την 14η Σεπτεμβρίου 2023 το Εφετείο του Κιέβου απέρριψε την έφεση της κοινότητας της Ιεράς Μονής της «Δεκάτης» του Κιέβου και υποχρέωσε να κατεδαφιστεί ο Ναός.

Στο υπουργείο Πολιτισμού της Ουκρανίας δήλωσαν ότι δήθεν το κτήριο του Ναού παραμορφώνει το σύνολο του ιστορικού αρχαιολογικού συγκροτήματος “η εκκλησία της Δεκάτης”, ενώ η ίδια η ανέγερση του Ναού πλησίον των θεμελίων του ιστορικού ναού της «Δεκάτης» έρχεται «σε αντίθεση με την προβλεπόμενη χρήση» του οικοπέδου.

Στα τέλη Απριλίου 2024, στην Ιερά Μονή της «Δεκάτης» δέχθηκαν επιστολή της κρατικής εκτελεστικής υπηρεσίας ότι την 7η Μαΐου, την Τρίτη της Διακαινησίμου, θα αρχίσει η διαδικασία κατεδάφισης του κτιρίου του Ναού.

Την 6η Μαΐου 2024 το απόγευμα κατέφθασαν στον Ιερό Ναό της «Δεκάτης» πιστοί για προσευχή, προκειμένου να αποτρέψουν τις παράνομες ενέργειες και να προσευχηθούν για ειρήνη.

Μετά ταύτα οι ουκρανικές Αρχές κατέφυγαν σε τέχνασμα, δηλώνοντας ότι ματαιώνουν τα σχέδια κατεδάφισης του Ναού της «Δεκάτης», και την αναβάλλουν επ’ αόριστον.

Δέκα ημέρες αργότερα, υπό την κάλυψη του σκότους το ιερό σέβασμα καταστράφηκε.

Κατάθεση λουλουδιών στον χώρο όπου ήταν χτισμένος ο Ναός

Ο διωκόμενος από το καθεστώς Ζελένσκι, Μητροπολίτης Τσερκάσι και Κάνεφ Θεοδόσιος της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, κατέθεσε λουλούδια στο σημείο όπου ήταν χτισμένος ο Ιερός Ναός, σχολιάζοντας:

«Για μένα, που είμαι γέννημα και θρέμμα του Κιέβου, αυτό που συνέβη σήμερα είναι μια τραγωδία. Μα πώς αλλιώς μπορούμε να χαρακτηρίσουμε τη βάρβαρη κατεδάφιση ενός εν ενεργεία ορθοδόξου ιερού ναού στο κέντρο του Κιέβου; Είναι τραγωδία. Και εκεί, όπου συνέβη η τραγωδία, καταθέτουν λουλούδια. Σήμερα είμαι εδώ όχι με την ιδιότητα του ιεράρχη, αλλά με την ιδιότητα του πολίτη και του από γεννήσεως κατοίκου του Κιέβου. Φρονώ ότι σήμερα πολλοί κάτοικοι της πρωτεύουσας, ορθόδοξοι και μη, θρησκευόμενοι και μη, θα ακολουθήσουν το παράδειγμά μας. Άλλωστε, δεν είναι ακόμη σε όλους ακρωτηριασμένη οριστικά η συνείδηση και καταπατημένη η μνήμη…».

Μητροπολίτης Μπορίσπολ Αντώνιος: Καταστροφή του τόπου της προσευχής δεν είχε συμβεί ποτέ ως τώρα στην νεώτερη ιστορία

Ο Πρωτοσύγκελος της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Μητροπολίτης Μπορίσπολ και Μπροβάρι Αντώνιος, σημείωσε ότι παρά το διωγμό που υφίσταται η Ουκρανική Εκκλησία, ποτέ ως τώρα στην νεώτερη ιστορία δεν είχε λάβει χώρα καταστροφή ενός τόπου προσευχής [6]:

«Η Εκκλησία μας, εδώ και καιρό, υφίσταται συστηματικά κάθε μορφής καταπίεση: μας παίρνουν τους ναούς μας, φυλακίζουν τους επισκόπους, τους ιερείς και τους λαϊκούς. Αλλά η καταστροφή του τόπου της προσευχής, η καταστροφή του τόπου της τέλεσης της Θείας Ευχαριστίας στο κέντρο του ιερού Κιέβουδεν είχε συμβεί ποτέ ως τώρα στην νεώτερη ιστορία. Και όμως οι καρδιές μας δεν πρέπει να κυριεύονται από απόγνωση και μίσος. «Ἐμοὶ ἐκδίκησις, ἐγὼ ἀνταποδώσω, λέγει Κύριος». Ας εναποθέσουμε όλες τις έγνοιες και όλες τις θλίψεις μας στον Παντοδύναμο. Αφού επέτρεψε ένα τόσο τρομερό έγκλημα, αυτό είναι το άγιο θέλημά Του».

Ο Ιεράρχης πρόσθεσε ότι οι άνθρωποι που έβαλαν το χέρι τους σε μια τέτοια πράξη ιεροσυλίας θα λογοδοτήσουν πρώτα και κύρια ενώπιον του Θεού.

«Όσο για εκείνους που με τα δικά τους χέρια διέπραξαν την ασεβή αυτή πράξη και εκείνους που έδωσαν εντολή να συντελεστεί, δεν μπορεί παρά να αναστενάξει κανείς, καθώς η ιεροσυλία δεν μένει ποτέ χωρίς συνέπειες. Όταν ο άνθρωπος μολύνεται από την αμαρτία, στερείται τη Θεία χάρη, την ουράνια προστασία, εμπιστεύεται τη ζωή του στο διάβολο και μένει ανυπεράσπιστος απέναντι σε κάθε είδους προβλήματα και δυστυχίες. Ιδιαίτερα αν έχει διαπράξει τέτοια παραφροσύνη όπως η καταστροφή του ναού του Θεού. Δεν μπορεί παρά να τρομάζει κανείς με τη μοίρα τέτοιων ανθρώπων και να φωνάζει: «Κύριε, ιλάσθητι ημίν τοίς αμαρτωλοίς!». Εμείς δε με ταπεινότητα και ελπίδα στον Κύριο πρέπει να δεχτούμε αυτή τη δοκιμασία. [… ] Όσες φορές καταστράφηκε ο Ιερός Ναός της «Δεκάτης», άλλες τόσες φορές ξαναχτίστηκε. Όσες φορές διώκτες προσπάθησαν να καταστρέψουν την Εκκλησία του Χριστού, άλλες τόσες φορές απέτυχαν τα σχέδιά τους. Και αυτό μας δίνει ελπίδα».

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Δείτε σχετικά:
H Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία καταγγέλει τις παραβιάσεις της θρησκευτικής ελευθερίας των πιστών
Βίαιες επιδρομές των σχισματικών Ουκρανών στον Ι. Ναό της Παναγίας του Καζάν στην πόλη Λαντίζιν
Βίαιη επιδρομή και κατάληψη Ιεράς Μονής της Ουκρανικής Εκκλησίας στο Τσερκάσι – Σοβαροί τραυματισμοί

Σχετικά άρθρα

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.