Ελένη Παπασταματάκη
Καθ’ οδόν για την ένωση!
25 Σεπ 2024
Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη
«Ενισχύει την επανένωση των χριστιανών η επέτειος της εορτής της Α΄Οικουμενικής Συνόδου», διά στόματος Ελπιδοφόρου
Στα κόκκινα οι προετοιμασίες για τη Νίκαια
Στις 19 Σεπτεμβρίου 2024 ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος εκφώνησε δημόσια διάλεξη στο Καθολικό Πανεπιστήμιο Αμερικής CUA, με θέμα «Η Α΄ Οικουμενική Σύνοδος της Νίκαιας: Προκλήσεις και Ευκαιρίες για την Εκκλησία σήμερα». [1]
Είναι γεγονός ότι για την ανάδειξη και προώθηση της παναίρεσης του Οικουμενισμού εργάστηκαν εις βάθος και με υπομονή, χρόνια τώρα, όχι μόνο αρχιερείς, πατριάρχες Κωνσταντινουπόλεως και λοιποί ιερωμένοι αλλά και πανεπιστημιακοί θεολόγοι.
Την εκδήλωση, στο παπικό Πανεπιστήμιο, προλόγισε ο πρ. Στέφανος Αλεξόπουλος, διευθυντής του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Ανατολικού Χριστιανισμού, του Καθολικού Πανεπιστημίου. Μίλησε επίσης ο πρόεδρος του Καθολικού Πανεπιστημίου Πίτερ Κίλπατρικ, ο οποίος είπε τα ακόλουθα: «Από τις αρχές της δεκαετίας του 1960, Ορθόδοξοι και Καθολικοί ακαδημαϊκοί έχουν συγκροτήσει εθνικές και διεθνείς ομάδες με οικουμενικούς στόχους. Έχουν εργαστεί για την αμοιβαία κατανόηση και την ενότητα, όπου είναι δυνατόν»
Πώς προωθεί την ένωση ο Ελπιδοφόρος και σε αυτή την περίπτωση;
Ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής στη διάλεξη που εκφώνησε:
- Τόνισε την σημασία της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου της Νίκαιας το 325 μ.Χ., η οποία αποτέλεσε σημείο καμπής στην ιστορία του Χριστιανισμού.
- Υποστήριξε ότι η επερχόμενη 1700η επέτειος προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για την προώθηση της κατανόησης, της συνεργασίας, με σκοπό να ενισχυθεί η ενότητα μεταξύ των χριστιανικών κοινοτήτων.
- Εστίασε ιδιαίτερα στο οικουμενικό δυναμικό του εορτασμού, λέγοντας: «Η διατύπωση του Συμβόλου της Πίστεως είναι ένα κάλεσμα για ανανέωση για όλους τους Χριστιανούς – μια βάση πάνω στην οποία όχι μόνο μπορούν να οικοδομηθούν καλές οικουμενικές σχέσεις, αλλά και να αποτελέσει θεμέλιο για επανένταξη και, ενδεχομένως, επανένωση»
Επισταμένα προωθείται ο συνεορτασμός, το Κοινό Πασχάλιο και αργότερα το κοινό Ποτήριο
Το θέμα του κοινού εορτασμού του Πάσχα δεν είναι κάτι νέο, αλλά μετράει πάνω από 100 χρόνια, όταν για πρώτη φορά ο μέγας Οικουμενιστής και εκσυχρονιστής Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Ιωακείμ ο Γ΄ το έθεσε ως θέμα προς τα άλλα Πατριαρχεία και τις Τοπικές Εκκλησίες. Το θέμα του κοινού πασχαλίου αναλύεται διεξοδικά στο βιβλίο που κυκλοφόρησε πρόσφατα με τίτλο «Οικουμενισμός και αλλαγή Πασχαλίου», του μοναχού Νικοδήμου Μπιλάλη, το οποίο προλογίζει ο Πρωτοπρεσβύτερος Θεόδωρος Ζήσης, Ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, αλλά και σε πρόσφατη ομιλία του πατρός Θεοδώρου με τίτλο «Εξελίξεις στο θέμα του κοινού εορτασμού του Πάσχα με τους ετεροδόξους».
Επανερχόμενοι στη διάλεξη του Αμερικής Ελπιδοφόρου παρατηρούμε ότι το μήνυμα του μοιάζει πολύ με το μήνυμα που απηύθυναν οι εκπρόσωποι χριστιανικών δογμάτων μαζί με τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, την Μ. Παρασκευή του 2022: “Δυστυχώς, για άλλη μια φορά το Πάσχα στις Ανατολικές και Δυτικές Εκκλησίες δεν θα εορταστεί την ίδια ημέρα, αλλά φέτος με μια εβδομάδα διαφορά. Προσευχόμαστε να βρεθεί σύντομα η απαραίτητη λύση, που θα επιτρέψει σε όλους τους Χριστιανούς ανά τον κόσμο να γιορτάσουν την πιο σημαντική γιορτή της πίστης μας την ίδια ημερομηνία. Μια καλή ευκαιρία για μια τέτοια πρωτοβουλία μπορεί κάλλιστα να είναι η επερχόμενη 1700ήμερη επέτειος της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου της Νίκαιας το 2025.” [2]
Ενώ ένα χρόνο νωρίτερα, το 2021, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κκ Θεόφιλος Γ’ υπερθεμάτισε υπέρ της αλλαγής του ημερολογίου, με τρόπο ώστε να συνεορτάζουμε το Πάσχα Ορθόδοξοι και Καθολικοί. [3]
Αλλά και κατά την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Ιταλίας το 2021, ο ιεράρχης του Φαναρίου, ο τότε Τελμησσού (νυν Πισιδίας) Ιώβ, «έριξε» την ιδέα του κοινού εορτασμού του Πάσχα, με το οποίο συμφώνησε ο καρδινάλιος Κουρτ Κοχ, επικεφαλής για την προώθηση της χριστιανικής ενότητας. [4]
Ενώ το 2023 ο Πάπας Φραγκίσκος, σε ταξίδι του στην Αφρική, αναφέρθηκε στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, για τις από κοινού πρωτοβουλίες για μια «Εκκλησία» με έτος ορόσημο το 2025 και τον κοινό εορτασμό του Πάσχα. Για την 1.700η επέτειο της Α’ Συνόδου της Νίκαιας το 2025 ο Πάπας Φραγκίσκος αποκάλυψε: «Ετοιμάζουμε μια συνάντηση για το 2025. Με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο θέλουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία για την ημερομηνία του Πάσχα, που τυχαίνει να είναι η ίδια ημερομηνία και για τις δύο Εκκλησίες το 2025. Θα δούμε, αν ναι, μπορούμε να συμφωνήσουμε για το μέλλον. Και θέλουμε να γιορτάσουμε την επέτειο αυτής της Συνόδου ως αδέρφια. Προετοιμαζόμαστε για αυτό. Σκεφτείτε μόνο ότι ο Βαρθολομαίος ήταν ο πρώτος Πατριάρχης, μετά από τόσους αιώνες, που ήρθε στην ανάληψη της διακονίας ενός Πάπα!». [5]
Καθόλου τυχαίες δεν ήταν όλες αυτές οι ανακοινώσεις εκ μέρους των Οικουμενιστών Ιεραρχών αλλά και του Πάπα, οι οποίες οδήγησαν μέσα από την σιωπή των Ορθοδόξων Επισκόπων, ιερέων και μοναχών στην πρόσφατη επαίσχυντη ανακοίνωση του Φαναριώτη Πατριάρχη «Ἐν τῷ πνεύματι τούτῳ, ἐκφράζεται ὁμοθυμαδόν ἡ εὐχή ὁ κοινός ἑορτασμός τοῦ Πάσχα κατά τό ἑπόμενον ἔτος ὑπό τῆς Ἀνατολικῆς καί Δυτικῆς Χριστιανοσύνης, νά μή ἀποτελέσῃ μίαν εὐτυχῆ ἁπλῶς σύμπτωσιν, ἀλλά τήν ἀπαρχήν τῆς καθιερώσεως κοινῆς ἡμερομηνίας διά τόν ἑορτασμόν του κατ᾽ ἔτος, συμφώνως πρός τό Πασχάλιον τῆς καθ᾽ ἡμᾶς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας» (Ανακοινωθέν της Ι’ Συνάξεως της Ιεραρχίας του Οικουμενικού Θρόνου, 03/09/2024). [6]
Η πλάνη και η συσκότιση που έχει επιφέρει ο διάβολος στους θιασώτες του Κοινού Πασχαλίου είναι φοβερή, καθώς χρησιμοποιούν τον εορτασμό της επετείου της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου, όχι για να την τιμήσουν (πώς θα μπορούσαν άλλωστε αυτοί που έχουν καταλύσει σωρηδόν τους Ιερούς Κανόνες και τα δόγματα), αλλά για να την καταπατήσουν και να την βεβηλώσουν, αχρηστεύοντας τους Όρους που έθεσε για τη σωστή ημερομηνία εορτασμού του Πάσχα των Ορθοδόξων, και για τον μη εορτασμό με τους ετεροδόξους.
Γρηγορείτε εν Χριστώ αδερφοί! Ο κλοιός σφίγγει απειλητικά!
Σε μία σπουδαία ομιλία του ο αείμνηστος αγωνιστής και Ομολογητής ιερέας Πρωτοπρεσβύτερος π. Νικόλαος Μανώλης με τίτλο «Σύγχρονα Θαύματα» λέει σε κάποιο σημείο χαρακτηριστικά ότι “είναι μεγάλη πλάνη το θέμα με το Κοινό Ποτήριο και το ότι, τότε σκοπεύουν να αντιδράσουν οι Ορθόδοξοι ιερείς και μοναχοί όπως υπαινίσσονται. Τότε όμως θα είναι αργά να αντιδράσουν, γιατί ήδη θα έχουν κάνει πολλές παραχωρήσεις ενωρίτερα”.
Ας το προσέξουν αυτό πολύ οι Ορθοφρονούντες επίσκοποι, ιερείς και μοναχοί, μην την πατήσουν σαν το παράδειγμα με τα βατράχια και το ζεστό νερό, που σταδιακά το συνηθίζουν ενώ ήδη βράζουν και πεθαίνουν σε αυτό, ανίκανοι πλέον να αντιδράσουν.
Μη γένοιτο!
- [1] https://www.orthodoxtimes.gr/
- [2] https://www.pentapostagma.gr/
- [3] https://katanixi.gr
- [4] https://katanixi.gr
- [5] https://katanixi.gr
- [6] https://katanixi.gr
Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI
Δείτε σχετικά:
–Εξελίξεις στο θέμα του κοινού εορτασμού του Πάσχα με τους ετεροδόξους
–Έρχεται το κοινό Πάσχα παπικών και ορθοδόξων
–Πώς οδηγούμαστε από την πανδημία και τις μανταλωμένες Εκκλησιές στο κοινό Πάσχα και την ένωση με τους Παπικούς
–ΕΚΤΑΚΤΟ: Το Φανάρι αποτολμά την καθιέρωση κοινού εορτασμού του Πάσχα με τους Παπικούς