π. Θεόδωρος Ζήσης

Κατηχήσεις για την περίοδο της Νηστείας του Αγίου Θεοδώρου του Στουδίτου [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & ΒΙΝΤΕΟ-2015]

εικόνα άρθρου: Κατηχήσεις για την περίοδο της Νηστείας του Αγίου Θεοδώρου του Στουδίτου [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & ΒΙΝΤΕΟ-2015]
Ὁμιλία τοῦ πρωτοπρεσβυτέρου Θεοδώρου Ζήση

“Από τους Πρωτόπλαστους μέχρι τώρα, το ίδιο παθαίνουν όλοι μας, λέγει ο Άγιος, εξαπατούνται από τον διάβολο με αυτά που φαίνονται ωραία”

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr
Αναδημοσιεύουμε από το Ιστολόγιο Κατάνυξη

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Κείμενα από την Μικρά Κατήχηση του Αγίου Θεοδώρου του Στουδίτου, που έχουν σχέση με την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή, μας παρουσιάζει στο σημερινό βίντεο ο π. Θεόδωρος Ζήσης. Είναι σύντομες ομιλίες τις οποίες απηύθυνε ο Άγιος τέτοια περίοδο, 3 ή 4 φορές την εβδομάδα, στους περίπου χίλιους μοναχούς της Ι. Μονής Στουδίου. Αναφέρεται σε μοναχικά θέματα, που αφορούν όμως όλους τους χριστιανούς.

Ενθαρρύνει τους μοναχούς και τους υπενθυμίζει ότι ο Θεός τους επέλεξε από τόσους ανθρώπους και τους έφερε στο μοναστήρι. Ενώ στον κόσμο είναι σπάνιο να βρεθεί αυτή η μοναχική ζωή, περνούν οι μέρες και ο χρόνος όλο με μέριμνες και φροντίδες που δεν αφήνουν τον άνθρωπο να αναπνεύσει.

Αναφέρει εδώ τον φοβερό λόγο του Ιερού Χρυσοστόμου για όλα αυτά ότι μετά δυσκολίας θα σωθεί ένα μικρό κομμάτι από τον κόσμο. Και λέγει στους μοναχούς ότι πρέπει να λυπούνται για όλους αυτούς που χάνονται γιατί είναι αδελφοί και ομόπιστοι. Τους παρακινεί να προσεύχονται για όλους και όσους είναι μακρυά από τον Θεό και κάνουν ανήθικη ζωή, που ζουν σε αιρέσεις κλπ.

Σε μια άλλη κατήχηση, αναφέρει ότι αληθινή νηστεία για τον μοναχό είναι η εκκοπή του ιδίου θελήματος. Να κάνει ό,τι του λέει ο Γέροντας. Από όλα τα άλλα κατορθώματα, η υπακοή υπερτερεί όλων και ισοδυναμεί με μαρτύριο. Τους παροτρύνει να δέχονται ευχάριστα το δώρο της νηστείας, με ησυχία, να μην αφήνουν τον διάβολο να εισέλθει στο νου, να είναι κύριοι του εαυτού τους.

Στην επόμενη κατήχηση, συγκρίνοντας την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής με όλο το υπόλοιπο έτος, την παρομοιάζει με λιμάνι χωρίς φουρτούνες στο οποίο οι άνθρωποι απολαμβάνουν πνευματική γαλήνη. Όχι μόνο για τους Μοναχούς, αλλά για όλους, άρχοντες, φτωχούς, μικρούς και μεγάλους, ο καιρός της Σαρακοστής είναι σωτήριος καιρός. Πόλεις και χωριά, συστέλλονται από θορύβους, και στη θέση τους ακούγονται ψαλμωδίες και προσευχές. Και βλέποντας αυτά ο Θεός συγχωρεί τα παραπτώματά μας.

Μας λέγει στο σημείο αυτό ο π . Θεόδωρος, ότι στο Βυζάντιο δεν έτρωγε κανένας κρέας την περίοδο αυτή. Έκλειναν τα κρεοπωλεία.

Ας μιλήσουν στα κηρύγματά τους οι επίσκοποι και οι παπάδες στο λαό για τη νηστεία, λέγει ο Άγιος Θεόδωρος ο Στουδίτης. Σήμερα ποιοι επίσκοποι και ποιοι παπάδες μιλάνε στον λαό για αλάδωτη νηστεία και για τριήμερα; Όπως οι αθλητές στο στάδιο χρειάζονται ενίσχυση, έτσι και οι νηστεύοντες χρειάζονται πνευματική ενίσχυση.

Η νηστεία είναι ανακαινισμός της ψυχής, ομορφαίνει την ψυχή και σ’ αυτήν θα κατοικήσει ο Θεός. Με χαρά πρέπει να την υποδεχτούμε και να μη στενοχωριόμαστε που έχουμε λίγα πράγματα στο τραπέζι μας.

Ας απέχουμε από την ακηδία, την τεμπελιά και από τα πάθη αυτά που μας φαίνονται όμορφα. Από τους Πρωτόπλαστους μέχρι τώρα, το ίδιο παθαίνουν όλοι μας λέγει ο Άγιος, εξαπατούνται από τον διάβολο με αυτά που φαίνονται ωραία. Ξέρει να μετασχηματίζει το κακό σε καλό, το πικρό σε γλυκό και μ’ όλες αυτές τις πλάνες ξεγελά τον κόσμο. Εμείς όμως οφείλουμε να κάνουμε τον αγώνα μας, στηρίζοντας ο ένας τον άλλον, προσδοκώντας την Ανάσταση.

π.Θεόδωρος Ζήσης – Κατηχήσεις για την περίοδο της Νηστείας (Αγ. Θεοδ. Στουδίτου) [ΒΙΝΤΕΟ 2015]

Ι.N. Αγ. Αντωνίου Θεσσαλονίκης – Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015 (28/2/2015)

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Σχετικά άρθρα

Κυριακή Γ΄ Νηστειών – Της Σταυροπροσκυνήσεως [2024]

Κήρυγμα του πρωτοπρεσβυτέρου Θεοδώρου Ζήση Κήρυγμα του π. Θεοδώρου Ζήση την Κυριακή Γ΄ Νηστειών – Της Σταυροπροσκυνήσεως Στο τέλος προστέθηκε συμπληρωματικό κήρυγμα του π. Θεόδωρου για την μεγάλη αποστασία των ημερών μας,...

Συντονιστείτε! Την Τετάρτη 3/4 στις 19:00: «Η αναστήλωση των Εικόνων και η αναστήλωση της Ορθοδοξίας σήμερα και με την ιεροκανονική Αποτείχιση» (Β΄) 

Ομιλία του πρωτοπρεσβυτέρου Θεοδώρου Ζήση. «Ἀρχή καί πορεία τῆς Ἀποτείχισης καί τῆς δικαστικῆς δίωξης ἀπό τόν Μητροπολίτη πρώην Θεσσαλονίκης Ἄνθιμο»

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.