Επικαιρότητα

Καβάλα… όπως Φλώρινα

εικόνα άρθρου: Καβάλα… όπως Φλώρινα

Φαίνεται ότι τα μητροπολιτικά γραφεία δεν έχουν πια προϊσταμένους τους Μητροπολίτες, αλλά τον κ.Χρυσοχοΐδη…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Ένα περιστατικό, παρόμοιο με αυτό που παρακολουθήσαμε να συμβαίνει στην Ι.Μ.Φλωρίνης με τον π.Ιγνάτιο, συνέβη και στην Ιερά Μητρόπολη Καβάλας. Δηλαδή ιερέας κατηγορείται για bullying σε πιστή, επειδή της έγινε παρατήρηση για την χρήση μάσκας μέσα στον ιερό Ναό. Η Μητρόπολη, φυσικά, έσπευσε να επιληφθεί. 

Συγκεκριμένα, η εύθικτη κυρία ισχυρίζεται ότι βρέθηκε σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση, λόγω των παρατηρήσεων του ιερέα που την προσέβαλαν.Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ίδια:

“Νιώθω την ανάγκη να μοιραστώ μαζί σας αυτό που μου συνέβη πριν από λίγο: πήγα να παρακολουθήσω την παράκληση προς την Παναγία σε ιερό ναό της πόλης μας. Μπαίνοντας είδα τα περίεργα βλέμματα των πιστών και διαπίστωσα ότι οφείλονταν στη μάσκα που φορούσα μόνο εγώ και συγγενικό μου πρόσωπο (καρκινοπαθής) και κανείς άλλος από το εκκλησίασμα. Δεν πτοήθηκα φυσικά και την κράτησα μέχρι το τέλος, ώσπου ο ιερέας πήρε το λόγο και μας προσέβαλε θεωρώντας ότι η μάσκα προσβάλλει την ιερότητα του χώρου, γιατί αμφισβητεί τη θεία χάρη και την αναμενόμενη προστασία από κάθε κακό….!!! Εγώ συνέχιζα να τη φοράω κοιτώντας τον κατάματα κι αυτός συνέχιζε την πολεμική του εναντίον των παράλογων μέτρων κι εμού φυσικά που τα τηρώ, λέγοντάς μου ότι δε θα λάβω την ευλογία της Παναγίας κι ότι όσοι φορούν μάσκα δεν πρέπει να προσκυνούν τις εικόνες αλλά να είναι στο προαύλιο κι όχι εντός του ναού! Τα συναισθήματα μου ποικίλα: θυμός κι απογοήτευση! Κανείς δεν έχει δικαίωμα ούτε ιερέας να προσβάλλει τους πιστούς γιατί είναι νόμιμοι και υπεύθυνοι αλλά ούτε και να τους απομακρύνει από τον ναό (είναι λειτουργός κι όχι ιδιοκτήτης του).”

Η αντίδραση της Ιεράς Μητρόπολης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου στην καταγγελία της κυρίας ήταν αμεσότατη :

“Σχετικά με την συμπεριφορά ιερωμένου της Μητροπόλεως που αφορούσε τη χρήση προστατευτικής μάσκας εντός των ιερών ναών μας υποδείχθηκε ευθύς αμέσως να ζητήσουμε από την καταγγέλλουσα να υποβάλει επωνύμως την καταγγελία της στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Μητροπόλεως, για να κινηθεί η νόμιμη διαδικασία καταλογισμού ευθυνών και να απαντηθούν υπευθύνως όσα την απασχολούν”. 

Μάλιστα υπάρχει και η εξής εξέλιξη: Στις 20 Αυγούστου ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητρόπολης Φιλίππων Νεαπόλεως Θάσου, πατέρας Γεράσιμος Φυλακτάκης, μιλώντας στο ραδιόφωνο της Πρωινής, σε ερώτηση που δέχτηκε για το πώς διαχειρίστηκε η Μητρόπολη το περιστατικό, σημείωσε ότι:

Ουδέποτε η Ι. Μητρόπολη δέχθηκε καταγγελία από οποιονδήποτε – είτε προφορική, είτε γραπτή- για οποιονδήποτε ιερέα της, για συμπεριφορά δύσκολη από μεριάς του και σχετιζόμενη βέβαια με την υποχρεωτική σύμφωνα με το Νόμο χρήση της μάσκας εντός των ιερών ναών μας στη διάρκεια των τελουμένων σε αυτούς, προκειμένου αυτήν να την αξιοποιήσει και να ενεργήσει όπως πρέπει”. Και συνεχίζει “ Δεν θα μπορούσε να αρκεί και μια απάντηση μιας άλλης κυρίας, η οποία στο δικό σας μέσο δημοσιεύτηκε και περιγράφει τα πράγματα διαφορετικά απ’ ότι η αρχική κυρία; Θέλω να πω ότι δεν είναι ώρα να χωριστούμε σε στρατόπεδα, σε μεριές κτλ. Είναι ώρα που με ευθύνη, και ατομική και συλλογική, όλοι μαζί πρέπει να βοηθήσουμε για να αντιμετωπίσουμε και να ξεπεράσουμε τη δύσκολη συγκυρία την οποία περνούμε. Δεν θέλω να εκθέσω περισσότερο πραγματικά γεγονότα διότι ακριβώς δεν είναι σκοπός μου- και της Μητροπόλεως- να φέρω σε δύσκολη θέση τη συμπολίτισσα μας καταγγέλλουσα. Η ίδια επιτρέψτε μου να πω, το λέω με αγάπη και ενημερωτικό τόνο, με τον τρόπο που διάλεξε δεν δίνει το περιθώριο και το δικαίωμα στη Ι. Μητρόπολη να ερευνήσει υπεύθυνα τα καταγγελλόμενα της. Όποιος διαβάσει έστω από τις αναρτήσεις αυτές δεν περιέχει η συμπολίτισσα μας διαμαρτυρόμενη στην ανάρτηση της ούτε το όνομα του ιερέα, ούτε το όνομα της εκκλησίας στην οποία έγινε το περιστατικό όπως η ίδια τα περιγράφει…………….η Ι. Μητρόπολη είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου. Δεν διοικείται από το facebook. Βρίσκουν την ευκαιρία διάφοροι να χρεώσουν στην Ι. Μητρόπολη και διάθεση κουκουλώματος. Που μόνο αυτό δεν έγινε……………Ποιος θέλει να αναλάβει την ευθύνη- το δηλώνω σήμερα, δεν γίνεται πιο ξεκάθαρα. Δεσμεύομαι από τώρα για τις νόμιμες ενέργειες της Ι. Μητροπόλεως- ποιος είναι ο ιερέας; Που έγινε; δεν συνέβη τίποτα. Δεν μετατέθηκε ( ο ιερέας) Αλλά εγώ επαναλαμβάνω και σας παρακαλώ: Όποιος θέλει να αναλάβει την ευθύνη των λόγων του, το ζήτησα ο ίδιος γιατί εμένα ενόχλησαν με άμεση αντίδραση πριν ακόμη κάνει την ανάρτηση στο facebook η κυρία. Ζήτησα αμέσως και παρά το προχωρημένο της ώρας τα στοιχεία της κυρίας και ότι θέλει να τα αναφέρει επίσημα στην Ι. Μητρόπολη. Επειδή εκείνη την ώρα η Μητρόπολη ήταν κλειστή υπέδειξα για να μην φανεί ότι δεν θέλει η Μητρόπολη να ασχοληθεί τον τρόπο επικοινωνίας. Για να μη χάνει η ίδια ώρα. Είπα ότι υπάρχει το e mail. Εκείνη την ώρα δεν υπήρχε άλλος τρόπος επικοινωνίας. Μπορεί να το κάνει ακόμη και τώρα. Αμέσως μετά η Μητρόπολη θα ερευνήσει στα πλαίσια των ιερών κανόνων και των εκκλησιαστικών νόμων την υπόθεση. Και μάλιστα το αποτέλεσμα και την εξέλιξη της έρευνας θα κοινοποιηθεί υπηρεσιακά στην καταγγέλλουσα. Επαναλαμβάνω, η Μητρόπολη ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου δεν μπορεί να διοικείται από το facebook. Στη διάθεση του οποιουδήποτε με τα στοιχεία του να υποβάλλει ενστάσεις και διαμαρτυρίες του κτλ. Το δηλώνω προκαταβολικά. Το θέμα είναι σοβαρό. Η Μητρόπολη θα λάβει πάραυτα τα μέτρα της.”

 Καταρχάς να πούμε ότι τέτοια φαινόμενα ευθιξίας από πιστούς, που δε σηκώνουν τον αγιοπνευματικό έλεγχο από τους ποιμένες τους, πάντοτε υπήρχαν και θα υπάρχουν, και παίζουν τον ειδικό τους ρόλο στις διώξεις των ευσυνείδητων ιερέων. Οι τελευταίοι, κάνοντας το καθήκον τους, αναπόδραστα έρχονται διαχρονικά σε σύγκρουση με το επισκοποκεντρικό κατεστημένο. Αυτή η ευθιξία, που εδράζεται στο αταπείνωτο και αδούλευτο φρόνημα, είναι βούτυρο στο ψωμί των διωκτών Επισκόπων. Οι πιστοί και ευλαβείς ιερείς τους κάθονται στο στομάχι – τους πιέζει φαίνεται το αφεντικό τους από μέσα, δεν αντέχει, ταράζεται, καίγεται- κι έτσι τα δυο αντίχριστα πνεύματα συναντώνται και συνεργάζονται μια χαρά…. 

Φαίνεται ότι τα μητροπολιτικά γραφεία δεν έχουν πια προϊσταμένους τους Μητροπολίτες, αλλά τον κ. Χρυσοχοΐδη, τον υπεύθυνο για την τήρηση της τάξης στην Πολιτεία. Δεν υπάρχει πια κανένας υπεύθυνος για την τήρηση της πίστεως, των κανόνων, της ευλάβειας; Δεν υπάρχει κανένας να επαινέσει τους ιερείς για την πίστη τους, για την ομολογία τους, για το αγωνιστικό φρόνημά τους, για τη νομιμοφροσύνη τους στο νόμο του Θεού; Ειδικά οι μητροπολίτες Φιλίππων και Φλωρίνης συναγωνίζονται στις διώξεις των ομολογητών πατέρων και μάλιστα της ιεράς Αποτείχισης. Πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο!

Εμείς ευχόμαστε, μακάρι ο καλός Θεός να φωτίσει τους ομολογητές ιερείς της “κορωνοδίωξης” να στελεχώσουν την ιεροκανονική και αγιοπατερική Αποτείχιση, για να απολαύσουν τους καρπούς της ασφάλειας εν Κυρίω και της κανονικότητας, μακριά από τα ποικίλα σχίσματα και τους φορείς τους. Αμήν!

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra


Δείτε σχετικά:
π.Θεόδωρος Ζήσης, Είναι βλασφημία να φορούμε μάσκες μέσα στην Εκκλησία [ΒΙΝΤΕΟ 2020]
Οι νόμιμοι μασκοφόροι των Εκκλησιών πληγώνουν τον Ουράνιο Βασιλιά!
Οι μωρίες, οι ασέβειες, οι βλασφημίες και οι ανοησίες καλά κρατούν!
Προς αποκατάσταση της αλήθειας: ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΩΔΕΚΑ (12) ΛΑΪΚΩΝ
π.Θεόδωρος Ζήσης, Η μάσκα μέσα στο Ναό προσβάλει την ιερότητα του ιερού χώρου [ΒΙΝΤΕΟ 2020]
π.Νικόλαος Μανώλης, Είμαστε μαζί με τον π.Ιγνάτιο στις διώξεις του
π.Θεόδωρος Ζήσης, Προσβολή των δογμάτων της Εκκλησίας και της Ιερότητας των Ναών
Ας έδειχνε η Ιεραρχία τον ίδιο ζήλο για τη μετά προσοχής τήρηση των Ιερών Κανόνων!
Μάσκες, αντισηπτικά και Άγιος ο Θεός
Ο εκκλησιασμός και η παράδοση θα εκλείψουν μερικώς ή και… ολικώς!
Ή μένεις στον Ι. Ναό με μάσκα ή καταφεύγεις σε άλλες θεάρεστες λύσεις, όπως της ευλογημένης αποτείχισης
Σοβαρότατος ο κίνδυνος τουλάχιστον για τα παιδιά, όταν φορούν τη μάσκα
Δεν πρέπει να φοράνε μάσκες οι υγιείς ενήλικες, ούτε τα υγιή παιδιά

Σχετικά άρθρα

Προφητική φωνή του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη (…για όσους συγχέουν την Εκκλησία με την Ιεραρχία)

“Η τελευταία μάλιστα απεδείχθη ανίκανος όλως, αφ΄ ης ημέρας ιδρύθη εν Ελλάδι, να διαπράξη αγαθόν τι υπέρ της Εκκλησίας” Ούτε εκ του υπουργείου ούτε εκ της Συνόδου αναμένομεν γενναίον τι...

Το Μήνυμα της ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ από τον Μητροπολίτη Κυθήρων κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (ηχητικό μήνυμα) ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ & ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ ΣΕΡΑΦΕΙΜΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ (19-2-2023) Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Λάβαμε προς δημοσίευση στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση infokatanixis@neodevgmail.com από την “ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΥΘΗΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ” το...

Αντικατάσταση Ιεράς Κοινότητος Αγίου Όρους από τριανδρία; «Εκατοντάχειρες» κατά Αγίου Όρους;

«Ἔθος ἐγχρονίζον, εἰς νόμον τελεῖ»2 (Συνήθεια ποὺ χρονίζει στὸ τέλος γίνεται νόμος) Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Λάβαμε προς δημοσίευση στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση infokatanixis@gmail.com το ακόλουθο άρθρο των Αγιορειτών Κελλιωτών Πατέρων Ἐν Ἁγίῳ Ὄρει...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.