Επικαιρότητα

Κινητά τηλέφωνα… αυτός ο βραχνάς…

εικόνα άρθρου: Κινητά τηλέφωνα… αυτός ο βραχνάς…
Αρθρογράφοι: Μαρία Κοσμίδου, Σοφία Σ.
αποκλειστικά για την katanixi.gr

Απαντήσεις και λύσεις στα θέματα της εφηβείας, μέσα από τα λόγια του π. Νικολάου Μανώλη…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Ο π. Νικόλαος συνεχίζει στην ομιλία του “Ο Χριστός και η Παναγία στη ζωή των εφήβων – ΜΕΡΟΣ Β΄” με την αναφορά του στα κινητά τηλέφωνα. Προσθέτει και νέες προεκτάσεις, σε μια προσπάθεια να αναδείξει αφενός την απατηλή σύνδεση με την πραγματικότητα και τους άλλους, που δημιουργεί η άλογη χρήση των κινητών τηλεφώνων – που πολλές φορές μπορεί να οδηγήσει στην αυτοκτονία ( εξάλλου αυτό αποτέλεσε και την αφορμή να ασχοληθούμε με αυτή τη νέα σειρά άρθρων) – και αφετέρου να τονίσει τις δυνατότητες που δίνει η χρήση των υψηλής τεχνολογίας κινητών τηλεφώνων στους νεοεποχίτες που (νομίζουν πως) διαμορφώνουν τις μοίρες της ανθρωπότητας.

Είναι, λοιπόν, πολύ σοβαρό το θέμα του κινητού. Ήθελα να κάνω μια μικρή αναφορά σε αυτό. Κάθε έφηβος είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του, αλλά και κάθε γονεύς είναι υπεύθυνος για τα παιδιά αυτά, τα οποία πράγματι αναγκάζουν τους γονείς, με το μαχαίρι στο λαιμό, να τους πάρουν κινητό από το Δημοτικό. Τους αναγκάζουν, γιατί όλοι οι φίλοι έχουν. Υπάρχει μεγάλη ανευθυνότητα γονεϊκή, που δίνουν κινητά στα παιδιά να παίζουν από την προνηπιακή ηλικία. Τα παιδιά όταν γίνουν 3 και 4 χρονών ξέρουν το κινητό να το παίζουν, να το ανοίγουν, να πηγαίνουν στο youtube, να βλέπουν βιντεάκια παιδικά, να ψάχνουν… να κάνουν… Τα ξέρουν όλα. Οπότε είναι τα παιδιά μας ήδη από αυτή τη μικρή ηλικία επηρεασμένα στο να γίνουν, στο τέλος, σχιζοφρενείς χαρακτήρες. Γιατί, αν δούμε αυτά που λένε οι επιστήμονες, αυτά που σας είπα είναι πολύ λίγα.
Αν δούμε αυτά που λένε οι επιστήμονες, θα δείτε ότι η αλλοίωση που προκαλεί το κινητό και ο υπολογιστής, η πολλή ενασχόληση με αυτά, είναι αλλοίωση που θα την έλεγα με μία μορφή θεολογική δαιμονισμός. Βαριά κουβέντα; Βαριά! Αλλά ένας δαιμονισμός είναι αυτός που παθαίνει ένα παιδί το οποίο αλλοιώνεται ο χαρακτήρας του, δε ζει παιδική ηλικία, και εφόσον δε ζει παιδική ηλικία και είναι απομονωμένος στα κλειστά κυκλώματα, στο λαβύρινθο των κυκλωμάτων του διαδικτύου, πολύ περισσότερο να ξέρετε τραυματίζεται. Γιατί υπάρχει στην εφηβεία όλος αυτός ο λαβύρινθος μέσα της ψυχής, και δεν υπάρχει φως απ’ έξω και υπάρχει ένας σκοταδισμός και ένας αγνωστικισμός πλήρης, και αυτό είναι ένα τραυματικό πράγμα που κάνει σχιζοφρενή άτομα. Θα τα αντιμετωπίσουμε…. Αν οι έφηβοι οι σημερινοί δείχνουν αυτά, τα παιδιά τους θα είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση.

Πρεσβυτέρα: Είναι ένας συγγενής άτυπος στην ουσία, που κάνει ό,τι θέλει στο παιδί σου, χωρίς την άδειά σου πολλές φορές

Γέρων: Είναι ο τρίτος άνθρωπος, το τρίτο πρόσωπο που είπαμε στην προηγούμενη ομιλία. Είπαμε στην προηγούμενη συνάντηση ότι για εμάς είναι ο πνευματικός. Εδώ ο τρίτος άνθρωπος έχει γίνει το κινητό.

Είχα δει και μια ταινία, δεν ξέρω αν την είχατε δει με τον Χοακίν Φοίνιξ, ο οποίος ζούσε με ένα κινητό. Είχε γκόμενα στο κινητό ( ο γέροντας μιλούσε έξω από τα δόντια και δεν ήταν πουριτανός – ευσεβιστής), ερωμένη ηλεκτρονική, την οποία ερωτεύτηκε. Και την ερωτεύτηκε και της έλεγε όλους τους λογισμούς και αυτή ήταν μια πανέξυπνη, που του έλεγε τι σκέφτηκε, του προγραμμάτιζε τα ραντεβού του, τον ενθάρρυνε στις αποτυχίες του, που τον ενίσχυε, όταν ήταν να πάρει κάποια πρωτοβουλία. Φοβερό πράγμα! Ούτε η γυναίκα μας δεν τα κάνει αυτά, ό,τι έκανε αυτό το κινητό. Και κάποια στιγμή η εταιρεία αποφάσισε ότι δεν τη συμφέρει το πρόγραμμα αυτό να το έχει σε λειτουργία.
Και έρχεται μια ενημέρωση ξερή ότι: “διακόπτουμε το πρόγραμμα αυτό”. Και αυτός πλέον ήταν έρμαιο των αυτοκτονικών τάσεων, διότι είχε στήσει μια ολόκληρη οικογενειακή σχέση, συζυγική σχέση, πάνω σε ένα άυλο, δαιμονικό θέμα, άυλο σύμβουλο, που δεν τον είχε δει ποτέ. Τον είχε μόνο εμπνευστεί, τον είχε περιγράψει, και μάλιστα είχε επιλέξει αυτός αν είναι ξανθιά ή μελαχροινή, όπως την ήθελε. Αν η φωνή ήταν πιο άγρια, πιο σεξουαλική, αν ήταν πιο ρομαντική, πιο αυστηρή. Αυτός είχε κάνει την επιλογή του με το πρόγραμμα και την είχε ερωτευτεί. Γιατί ένα χρόνο, δύο χρόνια, όταν από το πρωί ως το βράδυ και από το βράδυ ως το πρωί είσαι με το κινητό και σου μιλάει αυτή η φωνή, λες τους λογισμούς, είναι ο πνευματικός σου, σε συμβουλεύει κλπ, αλλοιώθηκε.

Φτάνουμε στην αυτοκτονία με όλα αυτά, και είναι πραγματικά έξω από τις ιδιότητες της ανθρωπιάς. Δεν μιλάω τώρα για το χριστιανισμό. Μιλάω γενικά γι’ αυτό το δώρο που έδωσε ο Θεός στον άνθρωπο, να είναι άνθρωπος. Να είναι κοινωνικό ον, να είναι ένα ον το οποίο πρέπει να έχει επαφές, να υπάρχουν συναναστροφές οργανικές. Ο άνθρωπος με τον άνθρωπο να συν-τρώει, να συν-πίνει, να ερωτεύεται άνθρωπο, να αγαπάει άνθρωπο. Να είναι κοινωνικό ον. Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό το οποίο μας το στερούν σήμερα αυτοί οι επιτήδειοι νεοεποχίτες, οι οποίοι απλά τι κάνανε; Κατασκεύασαν και μια πανδημία, για να μπει στο πετσί μας ο ρόλος της αιώνιας παρακολούθησης από το σύστημα. Βλέπετε τι γίνεται στο Βέλγιο, στην Ελβετία, στη Σουηδία. Κάμπτονται όλες οι αντιδράσεις περί του περιορισμού της προσωπικής ελευθερίας και σήμερα με τα iphone παρακολουθούνται οι πάντες!

Πλημμύρισαν οι παραλίες της Αγγλίας από κόσμο και δεν ανησυχεί το σύστημα. Διότι αυτό ήθελε το σύστημα, να βάλει ένα πρόγραμμα στο κινητό, να παρακολουθείται ο οποιοσδήποτε από εμάς, για το πού βρίσκεται, για να μπορούν να ελέγχουν τους συνωστισμούς στην περίοδο πανδημιών. Ακούστε πού φτάσαμε… Αυτή τη δυνατότητα, λέω με απλή λογική, αν την είχε ο Χίτλερ, ο Αντίχριστος, ο πρόδρομος του Αντιχρίστου, ο οποίος κυνηγούσε Εβραίους και Χριστιανούς τότε και είχε γεμίσει τα κρεματόρια και έκανε σαπούνια από το λίπος του ανθρωπίνου σώματος, αν είχε αυτή την εξουσία, με ένα κινητό να ξέρει τη σκέψη σου, πού είσαι, τί είπες και τα λοιπά…, δε θα είχε μείνει κανένας αντίπαλος. Θα τους είχε εξολοθρεύσει όλους. Γιατί θα τους έβρισκε όπου και να κρυβόταν. Και μάλιστα μαθαίνω τώρα ότι μια εταιρεία, ένας πάροχος κινητής τηλεφωνίας, δίνει τη δυνατότητα μια κρατική εξουσία να μπορέσει να ελέγξει ακόμα και τη σκέψη σου και το λόγο σου, με κλειστό κινητό. Δηλαδή λες κάτι στο δωμάτιό σου, έχεις ανοιχτό τον υπολογιστή ή το μικρόφωνο του υπολογιστή ή έχεις κλειστό κινητό, τα smartphones, και κλειστά ακόμα, λειτουργούν. Και ακούει όποιος πρέπει τι είπες. Και αν μίλησες για παπούτσια, θα σου φέρνει διαφημίσεις στο κινητό και στο διαδίκτυο εταιρείες υποδημάτων. Χωρίς να έχεις γκουγκλάρει εσύ τη λέξη “υποδήματα”.

Αυτά για τα κινητά….Στο επόμενο άρθρο μας θα δούμε πώς οι σχέσεις μέσα στην οικογένεια είναι αυτές που κυρίως θα οδηγήσουν τα παιδιά σε πρώιμες ερωτικές αναζητήσεις ή αδυναμία επιλογής συντρόφου στο μέλλον…..

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
– Γιατί οι έφηβοι αισθάνονται χάλια;
– Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τους εφήβους μας;
– Γνωρίζεις τον έφηβο που έχεις δίπλα σου;
– Γιατί δεν πρέπει να θυμώνεις με τους εφήβους, αλλά να τους συμπονάς;
– Οι έφηβοι πρέπει να τα γκρεμίσουν όλα
Κινητά τηλέφωνα… αυτός ο βραχνάς…

Σχετικά άρθρα

Νυν απολύεις τον δούλoν σου εν ειρήνη [ΒΙΝΤΕΟ 2020]

Ὁμιλία τοῦ μακαριστοῦ π. Νικολάου Μανώλη. Τώρα, Κύριε, μπορείς να με πάρεις ειρηνικά, όπως μου υποσχέθηκες, διότι είδαν τα μάτια μου το Σωτήρα, που είναι φως για να φανερωθεί στα έθνη και δόξα του λαού σου του Ισραήλ…

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.