Επικαιρότητα

Κινητά τηλέφωνα… αυτός ο βραχνάς…

εικόνα άρθρου: Κινητά τηλέφωνα… αυτός ο βραχνάς…
Αρθρογράφοι: Μαρία Κοσμίδου, Σοφία Σ.
αποκλειστικά για την katanixi.gr

Απαντήσεις και λύσεις στα θέματα της εφηβείας μέσα από τα λόγια του π. Νικολάου Μανώλη...

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Στο παρόν άρθρο της μόνιμής μας στήλης, που ασχολείται με το γάμο, την οικογένεια και τα παιδιά, στην ειδική αναφορά που κάνουμε στους εφήβους μας, ήρθε η στιγμή να ασχοληθούμε με τις επιπτώσεις που επιφέρει η εντατική ενασχόληση των εφήβων μας με τις οθόνες. Το είχαμε υποσχεθεί ήδη από το πρώτο πρώτο σχετικό άρθρο μας και ήρθε η ώρα.

Θα προτείνουμε φυσικά και λύσεις με τη χάρη του Θεού. Η αναφορά μας αυτή τη φορά είναι στο β΄ μέρος της ομιλίας του π. Νικολάου: π.Νικόλαος Μανώλης, Ο Χριστός και η Παναγία στη ζωή των εφήβων – ΜΕΡΟΣ Β΄[ΒΙΝΤΕΟ 2020] και άλλα σχετικά ρεπορτάζ και πηγές.

Ο π.Νικόλαος θέλησε να κάνει μια ειδική αναφορά στο κινητό τηλέφωνο και στον υπολογιστή, που αποτελεί πραγματικά έναν βραχνά για τους εφήβους και για τους γονείς τους. Πάντοτε άρεσε στον γέροντά μας να ψηλαφεί το πρόβλημα, να το περιγράφει, να το ορίζει, να το αναλύει από όλες τις πλευρές και τις παραμέτρους και έπειτα βιωματικά, μέσω της πείρας ( συσσωρευμένη εμπειρία χάριτος), των προσωπικών βιωμάτων και του φωτισμού του Αγίου Πνεύματος να δίνει λύσεις. Είχε την πατερική και αγιορείτικη εν πολλοίς νοοτροπία της εξαγόρευσης, του ξεκουκουλώματος των λογισμών, των προβλημάτων, των καταστάσεων. Στα σκοτεινά και τα αφώτιστα κρύβεται ο διάβολος, σε όσα δεν αποκαλύπτονται ποτέ. Όλα τα προβλήματα ήθελε ο φωτεινός μας γέροντας να τα εκθέτει στο φως του Χριστού και ήδη αυτό είναι η μισή λύση!

Στα πλαίσια, λοιπόν, της ανάλυσής του, έκανε αναφορά σε ένα εμπεριστατωμένο άρθρο. Λέγει ο π.Νικόλαος διαβάζοντας το άρθρο ( σε παρένθεση τα σχόλιά του): Η γενιά -λέει το άρθρο αυτό- των σημερινών εφήβων είναι η πρώτη γενιά που δεν έχει μνήμες από έναν κόσμο χωρίς ίντερνετ (το ακούς αυτό και λες πω… πω… ρε παιδί μου, πρέπει να είμαστε παλαιολιθικοί εμείς. Τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας, οι έφηβοι, μεγαλώνουν σε έναν κόσμο που δεν ξέρουν πώς ήταν ο κόσμος χωρίς ίντερνετ. Έτσι. Είναι μια σκλαβιά, θα το δούμε τώρα). Είναι τα παιδιά που έμαθαν από νωρίς πώς είναι να χτυπάει ένα κινητό τηλέφωνο στο σπίτι, που εξοικειώθηκαν από μικροί με τις οθόνες και σήμερα διαμορφώνουν την προσωπικότητά τους μέσα από τα προφίλ τους στα social media. «Για εμένα και τα παιδιά της ηλικίας μου, το κινητό μας είναι σαν προέκταση του χεριού μας», είπε στο «Κ» ο Γιώργος, μαθητής Γ΄ Λυκείου, ο οποίος απέκτησε το πρώτο του τηλέφωνο, όταν ήταν 12 ετών. Οι σημερινοί έφηβοι βγαίνουν έξω πολύ λιγότερο, δεν επιδιώκουν τις κοινωνικές συναναστροφές, αλλά ούτε και την ανεξαρτησία τους από την πατρική οικογένεια, ενώ εμφανίζονται απρόθυμοι να εμπλακούν συναισθηματικά μεταξύ τους. Ως αποτέλεσμα αυτής της διαπιστωμένης τάσης εσωστρέφειας είναι και το ότι το 2011 παρατηρήθηκε στις ΗΠΑ το εξής παράδοξο: Για πρώτη φορά ιστορικά το ποσοστό των δολοφονιών μεταξύ εφήβων ήταν χαμηλότερο από αυτό των αυτοκτονιών (ενώ ξέρουμε ότι στις ΗΠΑ, επειδή υπάρχει η οπλοφορία, έχουμε πολλά θύματα στα σχολεία από εφήβους που σκοτώνονται μεταξύ τους με τη χρήση των όπλων). Η έρευνα έδειξε επίσης ότι, μετά το 2007 (ημερομηνία κυκλοφορίας του πρώτου iPhone), οι έφηβοι σαν να άλλαξαν ξαφνικά γνώμη και άρχισαν να απαντούν όλο και συχνότερα καταφατικά στην ερώτηση αν νιώθουν μοναξιά. Προφανώς ένιωθαν. Κι ας αντάλλασσαν όλη τη μέρα μηνύματα. Γιατί τελικά βρίσκονταν μόνοι στο δωμάτιό τους. Η αίσθηση που προσφέρει η επαφή δεν αναπληρώνεται.

Είναι εθιστικό, πράγματι! Σύμφωνα με μια πρόσφατη βρετανική έρευνα («A decade of Digital Dependency»), άτομα ηλικίας από 15 έως 24 ετών περνούν κατά μέσο όρο τέσσερις ώρες τη μέρα στο κινητό τους. Με άλλα λόγια, κοιτάζουν το τηλέφωνό τους κάθε οκτώ λεπτά. Αυτή η διαπίστωση δε διαφέρει από εκείνη που είχε δημοσιοποιήσει η Apple, σύμφωνα με την οποία οι χρήστες των iPhone ξεκλειδώνουν τη συσκευή τους 80 φορές τη μέρα ή αλλιώς έξι με εφτά φορές κάθε ώρα. Σε μια άλλη, σχετικά πρόσφατη, έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Preventive Medicine Reports, με τη συμμετοχή 40.000 παιδιών και εφήβων, συσχετίστηκε η εκδήλωση κατάθλιψης, άγχους, συμπτωμάτων έλλειψης προσοχής και συναισθηματικής αστάθειας με τις ώρες που περνούν μπροστά σε μια οθόνη.

Μια πρόσφατη αμερικανική έρευνα (Pew Research Center) κατέδειξε ότι το 59% των εφήβων έχουν υποστεί έστω και μία φορά κάποιου είδους bullying στο διαδίκτυο – συχνότερες είναι οι λεκτικές επιθέσεις και η διάδοση ψευδών φημών. Είναι μάλλον αυτονόητο τι μπορεί να προκαλέσει κάτι τέτοιο σε ένα παιδί, από ένα επιφανειακό αίσθημα μειονεξίας μέχρι κοινωνικό αποκλεισμό.

Σε ένα πρόσφατο άρθρο της, στο Atlantic, η ψυχολόγος Jean Twenge σχολίασε ότι τα smarphones έχουν καταστρέψει αυτή τη γενιά. Ωστόσο, παρά τις ενδείξεις για τον επιζήμιο χαρακτήρα της εμμονικής σχέσης των εφήβων με τα κινητά τους τηλέφωνα, αλλά και τα αμιγώς ιατρικά προβλήματα που προκαλεί η συχνή τους χρήση (ακτινοβολία, πονοκέφαλοι, ζαλάδες, δυσκολία στον ύπνο κ.ά.), το τελευταίο που χρειάζεται είναι να φτάσουμε σε σημείο δαιμονοποίησης. Ζήτημα είναι προφανώς, και ως συνήθως, να βρεθεί ισορροπία. ”

Στο σημείο αυτό ο π.Νικόλαος, με την ταπείνωση που τον διέκρινε, δε διστάζει να θέσει σαν παράδειγμα τον εαυτό του, για να παρακινήσει όλους μας, μικρούς και μεγάλους να βάλουμε ένα όριο στην χρήση των κινητών. Γιατί η καταχρηστική χρήση των κινητών τηλεφώνων στην εποχή μας δεν είναι προνόμιο μόνο των εφήβων, αλλά και των γονέων τους. Γνωρίζουμε ότι θέση και διδασκαλία του γέροντά μας ήταν και είναι ότι όλα τα ζητήματα θα τα ρυθμίσει η ευχή, όταν την συνηθίσει ο άνθρωπος και ωριμάσει μέσα του. Αυτή θα ρυθμίσει και το ζήτημα της χρήσης των οθονών στο σπίτι μας.

Λέγει χαριτωμένα ο γέροντάς μας: “Εγώ, πρέπει να δηλώσω, ότι τώρα που ωρίμασα, που πέρασα την εφηβική μου ηλικία και είμαι τώρα στα 54 χρόνια, και έχω ωριμάσει, είμαι στη μετα-εφηβική ηλικία, ήρθε φώτιση από το Θεό, και δεν έχω κινητό πλέον. Εγώ, που ήμουν ένας άνθρωπος των media, ένας Γέροντας ιντερνετικός, με το κινητό τηλέφωνο, διαπίστωσα από μόνος μου, πριν διαβάσω την έρευνα, ότι το κινητό τηλέφωνο δεν το άνοιγα έξι, εφτά φορές την ώρα! Δηλαδή, πήγαινα για την τουαλέτα, το κουβαλούσα. Έβγαινα από την τουαλέτα, πήγαινα για την κουζίνα, το κουβαλούσα. Πήγαινα στο μπαλκόνι να καθίσω, το κουβαλούσα. Καθόμουν με την παπαδιά δίπλα, ήθελε η γυναίκα να μου πει καμιά κουβέντα, εγώ με το κινητό απαντούσα στη γυναίκα μου και κοιτούσα τι μου έστειλε ενημέρωση, εκείνο το βίντεο, ποιος μου είπε κλπ. Όχι! Τώρα τα έχω βάλει σε μια τάξη. Το λέω για τους μεγάλους αυτό. Δε λέω…, αν είσαι επαγγελματίας και το κινητό το έχεις όλη τη μέρα μαζί σου, γιατί θα σου πάρει το αφεντικό, γιατί πρέπει να πας στη δουλειά…

Εγώ αυτή τη στιγμή δεν έχω κάποιο αφεντικό, αφού αποτειχίστηκα κιόλας από αυτό το αφεντικό, δεν έχω κάποιον από πάνω μου, δεν έχω καθόλου κινητό. Έχω κάποιες συγκεκριμένες ώρες που ανοίγω τον υπολογιστή μου και βλέπω. Και επειδή διατηρώ και τα Ιστολόγια και τα λοιπά, είμαι αναγκασμένος να το κάνω αυτό. Βλέπω το μέσσεντζερ, βλέπω το skype, βλέπω το gmail μου. Κάπου εκεί τελειώνω σαν έλεγχος. Βλέπω, απαντώ όσο μπορώ. Να’ ναι καλά αυτό το “οκ”, το οποίο είναι για μένα λύση. Με το “οκ” έχω τακτοποιήσει κόσμο και κοσμάκη. Μου γράφουνε τεράστια μηνύματα μερικοί και εγώ με ένα “οκ” δεν μπορώ να τους καλύψω σε όλα, αλλά σου λέει ο άλλος, “μου είπε οκ για όλα”. Πρέπει να διαβάσω όλα αυτά τα μηνύματα. Όταν θα μου στέλνετε μηνύματα, καλό είναι να σημειώνεται 1…2…3…4…5…, αριθμημένα να είναι, ώστε να μπορώ εύκολα να τα διαβάσω και να σας δίνω αντίστοιχες απαντήσεις στο νούμερο της ερώτησης ή του θέματος”.

Όλοι γνωρίζουμε πόση χάρη έκρυβαν αυτά τα “οκ” του γέροντά μας! Πόση ζωή! Δεν ήταν καθόλου διεκπεραιωτικά ή τυπικά, αλλά εμφορούνταν από την χάρη της ευχής της νήφουσας καρδιάς του. Για το θέμα της ευχής και της ησυχίας μέσα στον κόσμο έχει αφιερώσει ο ίδιος μεγάλο (πολύ μεγάλο) αριθμό ομιλιών, που μπορείτε όλες να τις βρείτε στο ιστολόγιό μας. Είναι πάντως ένα αγαπημένο θέμα, που, καθώς αφορά την οικογενειακή ζωή και δίνει λύση σε όλα τα προβλήματα, θα αποτελέσει σίγουρα θέμα σε προσεχές άρθρο μας.

Θα συνεχίσουμε την αναφορά μας στα κινητά τηλέφωνα στο επόμενο άρθρο….

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
– Γιατί οι έφηβοι αισθάνονται χάλια;
– Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τους εφήβους μας;
– Γνωρίζεις τον έφηβο που έχεις δίπλα σου;
– Γιατί δεν πρέπει να θυμώνεις με τους εφήβους, αλλά να τους συμπονάς;
Οι έφηβοι πρέπει να τα γκρεμίσουν όλα

Σχετικά άρθρα

Σύνδρομο της Στοκχόλμης με το Σύστημα! [ΒΙΝΤΕΟ 2020]

Ὁμιλία τοῦ μακαριστοῦ π. Νικολάου Μανώλη. Ἱδρυματοποιήση, σύνδρομο τῆς Στοκχόλμης (νά ἀγαπᾶς τόν ἀπαγωγέα σου)· πνευματικά αὐτό τό παθαίνουμε μέ τόν διάβολο, τά πάθη καί τήν ἁμαρτία. Τώρα τό παθαίνουμε μέ τό Σύστημα, δέν ἀντέχουμε τήν ἐλευθερία

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.