Ελευθέριος Κοσμίδης

Κίτρους Γεώργιος: Από τη “χειροτονία” Ευαγγελικού εκλέχθηκε σε θέση πανεπιστημιακού

εικόνα άρθρου: Κίτρους Γεώργιος: Από τη “χειροτονία” Ευαγγελικού εκλέχθηκε σε θέση πανεπιστημιακού
Άρθρο του Ελευθέριου Ν. Κοσμίδη

Ποια ερωτήματα γεννά η αναρρίχηση ενός ακόμα Μητροπολίτη σε θέση ακαδημαϊκού


Η επίσημη σελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος στο Facebook μας πληροφορεί: “Την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Γεώργιος εκλέχθηκε Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι ο Σεβασμιώτατος υπήρξε επί σειρά ετών, συγκεκριμένα από το 1995, Καθηγητής στην Τριτοβάθμια Εκκλησιαστική Εκπαίδευση.

Διετέλεσε μάλιστα επί εξαετία (2016-2022) και Πρόεδρος της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης, η οποία έκλεισε στις 31 Αυγούστου 2022.

Κατόπιν τούτου, ο Σεβασμιώτατος έγινε δεκτός στη Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης, Τμήμα Θεολογίας(…) Ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος εκλέχθηκε παμψηφεί Αναπληρωτής Καθηγητής με γνωστικό αντικείμενο «Λειτουργική». Να σημειωθεί ότι το γνωστικό αντικείμενο «Λειτουργική» περιλαμβάνει την έρευνα για τις ιστορικές προϋποθέσεις της θείας Λατρείας, εμβαθύνει στο θεολογικό περιεχόμενο των διαφόρων πτυχών της λατρευτικής ζωής και μελετά την τελετουργική δομή των εν τη θεία Λατρεία τελουμένων.”.

Εκκλησιαστικές Ακαδημίες – Μητροπολίτης Γεώργιος: Βίοι αντίθετοι

Στην Κατάνυξη αναδείξαμε1 έγκαιρα το διωγμό εκ μέρους της πολιτείας της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής εκπαίδευσης. Σήμερα άραγε παρακολουθούμε την τελευταία πράξη του δράματος ή θα έχουμε και τραγικότερο επίλογο;

Με φόντο αυτές τις τοξικές συνθήκες, κυκλοφόρησε ετεροχρονισμένα η είδηση για το λουκέτο στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης, που ναι μεν ψηφίστηκε πέρυσι τον Αύγουστο, αλλά θα τεθεί σε ισχύ από το νέο ακαδημαϊκό έτος 2022-2023, δηλαδή τον προσεχή Σεπτέμβριο(..)

Είναι εξαιρετικά σοβαρό το θέμα, τα συμπεράσματα όμως των ερευνητών και οι γνωμοδοτήσεις των Εκκλησιαστικών ταγών συγκλίνουν με τρόπο δραματικό στην απώλεια εκκλησιαστικότητας της Εκκλησιαστικής εκπαίδευσης. Όταν η πιο δημοφιλής Ακαδημία στην Ελλάδα έχει μετατραπεί σε οικουμενιστική σφηκοφωλιά, αλλά και η δεύτερη πιο δημοφιλής έχει γίνει συνώνυμο της παναιρετικής εκτροπής, είναι φυσικό επόμενο να μαραζώσουνε οι “δημόσιες” Ακαδημίες” της εκκλησιαστικής μας εκπαίδευσης.

Στο σύγχρονο οικουμενιστικό περιβάλλον ευρωστία, ευμάρεια και δημοφιλία απολαμβάνουν τα ιδρύματα που υποτάσσονται στον Οικουμενισμό. Η ελίτ της Εκκλησιαστικής μας ηγεσίας δεν ανέχεται να αντιπαραβάλλει απέναντι στη Βοστώνη τη Θεσσαλονίκη ή απέναντι στο Σαμπεζύ τα Γιάννενα.

Το ακαδημαϊκό κύρος που απαιτείται για να συμμετάσχει κανείς ισότιμα στους διαθρησκειακούς θεολογικούς διαλόγους, με συνομιλητές από ιδρύματα με το “κύρος” του Βατικανού, έκανε τις Εκκλησιαστικές μας ακαδημίες να μοιάζουν με φτωχό συγγενή. Οι φιλόδοξοι καριερίστες προωθήθηκαν στις θεολογικές σχολές Ελλάδας και εξωτερικού, οι Ανώτατες Θεολογικές Ακαδημίες απαξιώθηκαν εκ των έσω από τους Πατριάρχες, τους Αρχιεπισκόπους και τους Επισκόπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας και μοιραία η ζήτηση από τους φοιτητές σταδιακά μειώθηκε και τελικά επήλθε ο μαρασμός”.

Οι θεολογικές σχολές μαραζώνουν, αλλά οι καθηγητές πανηγυρίζουν;

Η σοκαριστική μείωση εισακτέων στα τμήματα των Θεολογικών σχολών μέσω πανελλαδικών εξετάσεων του 2022, με βάση τα στατιστικά του Υπουργείου Παιδείας, δεν έδειξε σημάδια ανάκαμψης για το 2023:

2022 2023

Θεολογική Αθηνών τμ. Θεολογίας 53 65

Θεολογική Αθηνών τμ. Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας 66 51

Θεολογική Θεσ/κης τμ. Θεολογίας 34 29

Θεολογική Θεσ/κης τμ. Κοινωνικής Θεολογίας & Χριστ. Πολιτισμ. 12 22

Θεολογική Θεσ/κης τμ. Ισλαμικών σπουδών 4 2

ΣΥΝΟΛΟ 169 169

Αντί για 719 πρωτοετείς φοιτητές και φοιτήτριες τα 5 τμήματα των δύο θεολογικών σχολών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, θα υποδεχτούν συνολικά μόνον 169 φοιτητές και το 2023.

Η Κατάνυξη ανέδειξε2 και πέρυσι το πρόβλημα. Μόνο που φέτος έρχεται η ανέλιξη του πρώην προέδρου μιας Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Ακαδημίας, η οποία έκλεισε, σε καθηγητή μιας Θεολογικής σχολής που φυλλορροεί, να μας ταρακουνήσει. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για εν ενεργεία Μητροπολίτη της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η πέμπτη φάλαγγα απειλή για την Ορθοδοξία

Με οδύνη και λύπη διαπιστώσαμε, μετά την αποκάλυψη για τη συμμετοχή του σε χειροτονία πάστορα στην Κατερίνη: “Σήμερα, πέντε χρόνια αργότερα αποδεικνύεται περίτρανα πως ο Μητροπολίτης Κίτρους εμφορείται από το οικουμενιστικό πνεύμα της ψευδοσυνόδου του Κολυμπαρίου Κρήτης και θεωρεί αποστολή του να συνεργαστεί με τα αδηφάγα στόματα των αιρετικών, διακηρύσσοντας περίτρανα πως εκτός από συμβολική η παρουσία του εκεί ήταν ουσιαστική, αφού πιστεύει πως “οι υγιείς δυνάμεις του τόπου θα δώσουν την κοινή μαρτυρία του Χριστιανισμού στον κόσμο”. Όπως ομολόγησε και ένας εκ των πρωταγωνιστών της τελετής, το “πλατύ οικουμενικό” πνεύμα που χαρακτηρίζει τη διαποίμανση του Μητροπολίτη Κίτρους Πλαταμώνος και Κατερίνης, το πνεύμα της ψευδοσυνόδου του Κολυμπαρίου Κρήτης, τους ενώνει και τους καλεί σε αγαστή συνεργασία”3.

Σε παλαιότερο άρθρο μας γράφαμε4: “Κάποτε ο Άγιος Επίσκοπος Αυγουστίνος Καντιώτης έγραψε για την πέμπτη φάλαγγα που συνιστά απειλή για την Ορθοδοξία. Περιέγραφε τους άξιους προς την κλήση της Ιερωσύνης νέους που θα σπούδαζαν ή θα συνέχιζαν τις θεολογικές σπουδές τους στην εσπερία.

Σήμερα η ανά τον κόσμο ορθοδοξία έχει Αρχιερείς και Ιερείς σπουδαγμένους στο Βατικανό και σε άλλες σχολές, όπου δεν διδάχθηκαν Ορθόδοξη Θεολογία, ανέπτυξαν φιλικές σχέσεις με αιρετικούς και σιγά σιγά οικοδόμησαν μέσα τους τις αρχές και αξίες εκείνων.

Η θεολογία που ξέρουν οι πεμπτοφαλαγγίτες Επίσκοποι και Κληρικοί χαρακτηρίζεται εύστοχα “μεταπατερική”, αφού παραμερίζει τους Αγίους Πατέρες, την Ιερή Παράδοση και τους Ιερούς Κανόνες της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ισοπεδώνει τα δόγματα, επειδή στέκονται εμπόδιο στην ένωση.

Ο Θεός μας φύλαξε και έκλεισε τη Θεολογική σχολή της Χάλκης, που είχε μεταβληθεί σε “θεολογική” σχολή του οικουμενισμού. Αντικαταστάθηκε βεβαίως σε κάποιο βαθμό από το “Ορθόδοξο Κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου” στο Σαμπεζύ της Γενεύης στην Ελβετία που, μεταξύ άλλων,προετοίμασε την ψευδοσύνοδο του Κολυμπαρίου Κρήτης και εκτυπώνει Κοράνια, για να μοιράζει ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος”.

Επίλογος ή αρχή αγώνα;

Τα ερωτήματα, τα οποία αυθόρμητα γεννιούνται από αυτή την εξέλιξη, απαιτούν ειλικρινείς και ορθόδοξες απαντήσεις:

  • Ωφέλησε ή όχι την Ορθόδοξη Εκκλησία η πανεπιστημιακή εξέλιξη των Αρχιερέων σε διδακτορικό επίπεδο;
  • Ο πρόεδρος μιας Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Ακαδημίας δεν φέρει καμία ευθύνη για το κλείσιμό της; Η προώθησή του μετά από μια τέτοια αποτυχία σε θώκο πανεπιστημιακού, θα πρέπει να μας χαροποιεί ή να μας ανησυχεί;
  • Το μάθημα των θρησκευτικών στα σχολεία κατάντησε θρησκειολογικό και η επιστήμη της θεολογίας παραδόθηκε στα χέρια καθηγητών – αποδομητών της Ορθόδοξης πίστης. Θα ανεχθούμε έναν ακόμη φανερά οικουμενιστή Ιεράρχη να καταλαμβάνει θέση πανεπιστημιακού διδασκάλου ή θα αντιδράσουμε;

Για τον πιστό λαό της Μητροπόλεως Κίτρους, που μπορεί να θεωρήσει ακραία ή υπερβολική τη θέση μας, παρακαλούμε να του υποβάλλετε με ψυχραιμία τρεις απλές ερωτήσεις. Εάν έστω και σε μία δεν απαντήσει ναι, “να φύγετε από αυτόν με ελαφρά πηδηματάκια”, έλεγε ο μακαριστός ομολογητής γέροντάς μας πρωτ/ρος π. Νικόλαος Μανώλης:

  • Είναι αίρεση ο παπισμός;
  • Είναι παναίρεση ο οικουμενισμός;
  • Καταδικάζετε τα κείμενα της ψευδοσυνόδου του Κολυμπαρίου Κρήτης;

Στις θεολογικές σχολές πλεονάζουν οι αποδομητές καθηγητές της Ορθόδοξης θεολογίας και όλοι μαζί με τους ακραιφνείς οικουμενιστές θεολόγους του ΙΕ πέτυχαν το μαρασμό των Θεολογικών σχολών. Είναι κατόρθωμα των οικουμενιστών Πατριαρχών, Αρχιερέων, Ιερέων & Καθηγητών ο απορφανισμός της κοινωνίας από την ομολογιακή Ορθόδοξη θεολογία.

Εάν αποδειχθεί στο εγγύς μέλλον πως ήταν στα σχέδιά τους το κλείσιμο των θεολογικών σχολών, τότε θα καταλάβει και ο πλέον επιφυλακτικός τον οικουμενιστικό κίνδυνο και την ανάγκη για Αγιοπατερική, Ιεροκανονική & Ευλογημένη αποτείχιση από τους αιρετικούς και αιρετίζοντες Επισκόπους σήμερα.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Σχετικά άρθρα

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.