Γιατί ενώ βαίνουμε προς μια εξομάλυνση την λειτουργικής ζωής των Ορθοδόξων ανέβηκε ψηλά στην επικαιρότητα αυτό το θέμα;

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Οι μέρες είναι μέρες προσευχής και προσωπικής συντριβής. Η Μεγάλη Εβδομάδα λειτουργικά και υμνολογικά προσφέρει άφθονη πνευματική τροφή. Δυστυχώς οι βιοτικές μέριμνες, η πολύβουη καθημερινότητα και οι συνήθειες, στέκονται εμπόδιο στην προσπάθεια αυτή του κάθε πιστού.

Πλησιάζοντας στο Γολγοθά, στη κορύφωση του Θείου Πάθους και της Αναστάσεως, πληθαίνουν οι εξωτερικοί πειρασμοί που σκοπό έχουν να μας εκτροχιάσουν.

Πέρυσι η ίδια η Ιεραρχία με μια εξωφρενική εντολή δίχασε τον πιστό λαό και έπαιξε στα ζάρια την Ώρα της Αναστάσεως του Κυρίου. Φέτος που δείχνουν να εξομαλύνονται τα πράγματα, ήρθε η Κυβέρνηση να προκαλέσει συζήτηση με μια απόφασή της σχετικά με το Άγιον Φως.

Η σχετική είδηση αναφέρει:

Στα Ιεροσόλυμα θα μεταβεί τη Μεγάλη Παρασκευή 22 Απριλίου ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης, προκειμένου να παραστεί στην τελετή αφής του Αγίου Φωτός που θα λάβει χώρα το Μεγάλο Σάββατο, 23 Απριλίου, στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως. Ο υφυπουργός Εξωτερικών θα παραλάβει το Άγιο Φως από τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλο Γ’, με τον οποίο θα έχει επίσης συνάντηση, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Η άφιξη του Αγίου Φωτός στο αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» αναμένεται περί ώρα 18:00 το Μεγάλο Σάββατο και, εν συνεχεία, θα πραγματοποιηθεί η διανομή του σε όλη την ελληνική επικράτεια”.

Το ρεπορτάζ αναφέρει επίσης πως: “Η υποδοχή του δεν θα γίνει με τιμές Αρχηγού κράτους όπως τα προηγούμενα χρόνια και το Άγιο Φως θα παραλάβει από τα Ιεροσόλυμα ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου, αλλά και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης. Η αποστολή δεν θα πετάξει Μ. Σάββατο λόγω και των περιορισμών με τα τεστ κορωνοϊού. Η Ιερά Σύνοδος δεν μπορεί να εκπροσωπηθεί φέτος, επειδή θα βρίσκονται οι Ιεράρχες στην Ακολουθία της Μεγάλης Παρασκευής”.

Η μεταφορά του Αγίου Φωτός στην Ελλάδα είναι πάντοτε θέμα πολιτικής ή κομματικής αντιπαράθεσης

Τι είχε συμβεί τα προηγούμενα χρόνια;

2021 “Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, το Άγιο Φως θα μεταφέρουν ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Βλάσης και ο Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος και στη συνέχεια με μέριμνα του κράτους θα διανεμηθεί σε πόλεις της Ελλάδας. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι το τελετουργικό της άφιξης-υποδοχής στην Ελλάδα θα γίνει όπως επιβάλλει η συγκυρία, δηλαδή «με την δέουσα ταπεινότητα και σεμνά και όχι με τιμές αρχηγού κράτους». Υπενθυμίζεται ότι η πανδημία του κορωνοϊού οδήγησε στην απόφαση η Ανάσταση να γίνει στις 9:00 το βράδυ και όχι τα μεσάνυχτα”.

2020 “Το Άγιο Φως μεταφέρθηκε μόνο στην Εξαρχία του Παναγίου Τάφου, προκειμένου να φυλαχθεί, ενώ λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας, δεν είχε μεταφερθεί σε άλλες ενορίες”.

2017 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν κριτική στη μεταφορά του Αγίου Φωτός ως “ψευδοθαύμα”, αλλά σχολιάστηκαν αρνητικά από μέρος του Τύπου.

2015, ο Νίκος Φίλης σχολίασε αρνητικά το γεγονός ότι το Άγιο Φως γίνεται δεκτό με τιμές αρχηγού κράτους. Ταυτόχρονα έκανε το ίδιο σχόλιο και για τα λείψανα της Αγίας Βαρβάρας που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο “Άγιος Σάββας” στην Αθήνα. Την ίδια χρονιά, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν θέσει το θέμα του κόστους μεταφοράς του Αγίου Φωτός. Ο υπουργός εξωτερικών Ν. Κοτζιάς απάντησε ότι η μεταφορά στις μητροπόλεις έγινε από ιδιωτική εταιρεία με δικά της έξοδα.

2014 Ο τότε βουλευτής του κόμματος “Το Ποτάμι” Νίκος Δήμου αποχώρησε από το κόμμα αφού εξέφρασε δημοσίως την άποψη που έχει για το Άγιο Φως (ότι είναι ειδωλολατρικό σύμβολο και πως “Όσο πλησιάζει το Πάσχα και σκέπτομαι πως πάλι θα ξοδέψουμε χρήματα για να φέρουμε το (δήθεν) Άγιο Φως και να το υποδεχθούμε με τιμές αρχηγού κράτους, γίνομαι εμμανής αντικληρικός. Και υποθέτω πως το ίδιο θα γινόταν και ο Ιησούς, που από ότι ξέρουμε, δεν πίστευε σε ειδωλολατρικά σύμβολα – και μάλλον θα μοίραζε τα χρήματα στους φτωχούς”.

Και ένας θεολογικός προβληματισμός από το 2006 και ένας κοσμικός προβληματισμός από το 2014 αποκτούν νέο νόημα σήμερα:

Ο Μέγας Πρωτοπρεσβυτέρος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και διδάκτωρ Θεολογίας Γεώργιος Τσέτσης στο άρθρο “Θρύλος και πραγματικότητα για το Άγιον Φως” (Το Βήμα, 21/4/2006 όπως ανακτήθηκε από το insidestory), έγραψε: “Ο πατριάρχης ανάβει την λαμπάδα του από την ακοίμητη κανδήλα που βρίσκεται πάνω στον πανάγιο τάφο. Όπως ακριβώς πράττει ο κάθε πατριάρχης και ο κάθε κληρικός την μέρα της Λαμπρής, όταν παίρνει φως Χριστού από την ακοίμητη κανδήλα που βρίσκεται υπεράνω της συμβολίζουσας τον τάφο του Κυρίου αγίας τράπεζας. Το μυστήριο όμως που καλλιεργήθηκε γύρω από το τελετουργικό της αφής του αγίου φωτός και οι λαϊκές περί αυτού αντιλήψεις στις μέρες μας συνετέλεσαν στην οικειοποίηση και εκμετάλλευση από εξωεκκλησιαστικούς κύκλους της άκρως συμβολικής και κατανυκτικής αυτής λειτουργικής πράξεως της εκκλησίας μας”.

2014 “Όταν λέμε ότι το υποδεχόμαστε με τιμές αρχηγού κράτους σημαίνει ότι εξισώνουμε τη σημασία του με τους αρχηγούς κρατών που επισκέπτονται τη χώρα μας. Δηλαδή για μας, για την ελληνική πολιτεία, η Αγκελα Μέρκελ είναι εφάμιλλη του Αγίου Φωτός, αφού και σ’ αυτήν τις ίδιες τιμές αποδίδουμε. Οπως και η εικόνα του Άξιον Εστί με τον Μπιλ Κλίντον, ή τον Ταγίπ Ερντογάν. Κάτι δεν πάει καλά στην εξίσωση; Κάτι δεν πάει καθόλου καλά στην εξίσωση, και μου κάνει εντύπωση πως κανένας από τους πιστούς δεν βρέθηκε να εντοπίσει όχι μόνον τον παραλογισμό, αλλά και την ασέβεια; Διότι δεν χρειάζεται να νηστεύεις τη Μεγάλη Εβδομάδα για να αναγνωρίζεις ότι η αξία του Αγίου Φωτός είναι άλλης κοσμικής τάξης από την αξία της κ. Μέρκελ, εκτός και αν έχουμε να κάνουμε με την τραγελαφική νοοτροπία ενός ελληνικού κράτους που θεωρεί εαυτόν ως υπέρτατη αξία, ως εκ τούτου, μπορεί να αποδώσει όση και όποια αξία θέλει όπου θέλει”

Εμείς θεωρούμε πως το Θαύμα του Αγίου Φωτός είναι:

Α. Ορισμός και σημασία της πίστεως (Εβρ. ια΄ 1-3): 1 Ἔστι δὲ πίστις ἐλπιζομένων ὑπόστασις, πραγμάτων ἔλεγχος οὐ βλεπομένων. 2 ἐν ταύτῃ γὰρ ἐμαρτυρήθησαν οἱ πρεσβύτεροι. 3 Πίστει νοοῦμεν κατηρτίσθαι τοὺς αἰῶνας ῥήματι Θεοῦ, εἰς τὸ μὴ ἐκ φαινομένων τὰ βλεπόμενα γεγονέναι.

(1. Είναι δέ η πίστι πεποίθησι γιά πράγματα, τά οποία ελπίζουμε, βεβαιότης γιά πράγματα, τά οποία δέν βλέπουμε. 2 Μ΄ αυτή δέ οι παλαιότεροι έλαβαν καλή μαρτυρία. 3 Μέ τήν πίστι παραδεχόμεθα, ότι δημιουργήθηκε ο κόσμος μέ τό λόγο του Θεού, ώστε αυτά, τά οποία βλέπουμε, νά μήν έχουν γίνει από ορατά. Μετάφραση Ν Σωτηρόπουλος)

Β. Η ζωντανή απόδειξη πως ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός είναι Ορθόδοξος (Δ. Παναγόπουλος: Ομιλία ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ).

Καλή Ανάσταση!

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
Το Άγιο Φως και τα νέα σύμβολα μιας αντεστραμμένης «θρησκείας»…
Κατά παράβαση των Ι. Κανόνων της Α΄ Οικ. Συνόδου, με μετάθεση έλαβαν το Άγιο…
 Απαγορεύεται η διανομή του Αγίου Φωτός κατ’ οίκον από τους δήμους
Σιωπή για το Άγιο Φως από τον Αρχιεπίσκοπο!