Διπλοτυλιγμένοι σε δικαιωματισμούς αλά ΟΗΕ, ανίκανοι να λύσουμε στην πραγματικότητα τα προβλήματα της χώρας, παλεύουμε να σταθούμε με ευρωπαϊκό στυλ απέναντι σε καταστάσεις, που προ πολλού έχουν ξεπεράσει και την ίδια την Ευρώπη.

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Σε άρθρο της Δημοκρατίας διαβάζουμε μια σοβαρή κριτική για την απόφαση του Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη να παραχωρήσει έκταση του Δήμου Αθηναίων στον Ελαιώνα, προκειμένου να δημιουργηθεί μια ακόμη δομή φιλοξενίας προσφύγων. Το άρθρο αιτιάται τον κ.Μπακογιάννη, γιατί με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά κρατάει τους πρόσφυγες μέσα στα όρια της πόλης, που ήδη δεινοπαθεί. Το “κόνσεπτ” από την πλευρά του Δήμου είναι η νέα αυτή δομή να λειτουργεί με όρους “transit”, δηλαδή θα φιλοξενούνται εκεί για λίγες ημέρες οι πρόσφυγες που εξέρχονται από τις δομές φιλοξενίας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Με άλλα λόγια, το κέντρο θα λειτουργεί ως “υπνωτήριο”, ώσπου οι μετανάστες να ενταχθούν στο πρόγραμμα “ΗΛΙΟΣ”, το οποίο θα τους επιδοτεί για την ενοικίαση διαμερίσματος. Ο σχεδιασμός αυτός, ισχυρίζεται το άρθρο, δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές συνθήκες για αρκετούς λόγους, με αποτέλεσμα να υπάρχει ο φόβος ότι αυτό που θα απομείνει στο τέλος θα είναι ακόμη μια δομή μεταναστών 500 ατόμων, στην οποία θα συνωστίζονται πολύ περισσότερο. Επομένως, με τον τρόπο αυτό ο δήμαρχος απλά επιτείνει το πρόβλημα και σίγουρα δεν το λύνει.

Ο κυριότερος λόγος που το εν λόγω εγχείρημα είναι καταδικασμένο να αποτύχει είναι ότι για ποικίλους λόγους φαίνεται ότι οι μετανάστες δεν εντάσσονται στο πρόγραμμα “ΗΛΙΟΣ”. Σύμφωνα με στοιχεία που υπάρχουν, οι αριθμοί είναι εντελώς απογοητευτικοί. Ας δούμε αναλυτικά αυτά τα στοιχεία. 

Καταρχάς τί είναι το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ; Είναι ένα πρόγραμμα για την οικονομική ενίσχυση των προσφύγων και με σκοπό την ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία, μέσω της προώθησης της αυτόνομης διαβίωσης. Το πρόγραμμα υλοποιείται από το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και τους εταίρους του, με την υποστήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης και τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και περιλαμβάνει: 

1) Υποστήριξη στην εύρεση αυτόνομης κατοικίας και επιδόματος ενοικίου.

2) Μαθήματα ένταξης (ελληνική γλώσσα, πολιτιστικός προσανατολισμός και δεξιότητες καθημερινής ζωής)

3) Συνέδρια εργασιακής συμβουλευτικής και άλλων δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την εργασιακή απασχόληση.

Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι οι πρόσφυγες στους οποίους γνωστοποιήθηκε από τη 1η Οκτωβρίου 2019 και μετά ότι τους χορηγήθηκε διεθνής προστασία και οι οποίοι διαμένουν σε ανοιχτές δομές φιλοξενίας, κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, τοπικά συντονιστικά κέντρα διαχείρισης προσφυγικής κρίσης ή σε κάποιο ξενοδοχείο του προγράμματος FILOXENIA.

Στον παρακάτω πίνακα αναλύονται και παρουσιάζονται τα ποσά του επιδόματος ανάλογα με το μέγεθος της οικογένειας.

Δέκα χιλιάδες, λοιπόν, αναγνωρισμένοι πρόσφυγες θα κληθούν να εγκαταλείψουν τις δομές φιλοξενίας μέσα στο επόμενο διάστημα, με κάποιους μόνο να βρίσκουν ήδη στέγη μέσα από το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία 1.600 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες φιλοξενούνται ήδη σε διαμερίσματα του ΗΛΙΟΣ. Ο στόχος αυτών των προσφύγων είναι να παραμείνουν στην Ελλάδα. 

Από την άλλη μεριά η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) κάνει έκκληση: Να μην προχωρήσει η Πολιτεία στη μαζική εκκένωση των χώρων φιλοξενίας από πρόσφυγες χωρίς την ταυτόχρονη διασφάλιση εναλλακτικής λύσης στέγασης, γιατί οι χιλιάδες αναγνωρισμένοι πρόσφυγες θα αντιμετωπίσουν άμεσο κίνδυνο αστεγίας. Όπως αναφέρει το ανεξάρτητο συμβουλευτικό όργανο της Πολιτείας σε σχετική ανακοίνωση, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου κάνει λόγο για σταδιακή αποχώρηση 11.237 ατόμων από τα διαμερίσματα, τα ξενοδοχεία και τις δομές φιλοξενίας, ωστόσο από τα 8.752 άτομα που έχουν προχωρήσει σε εγγραφή στο πρόγραμμα ένταξης HELIOS, μόνο 1.590 άτομα λαμβάνουν επιδότηση ενοικίου, ενώ παράλληλα με την «έξωσή» τους θα διακοπεί και η οικονομική βοήθεια που λαμβάνουν.

Η ΕΕΔΑ σημειώνει ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη η χρονική συγκυρία εφαρμογής του μέτρου. «Σήμερα βρισκόμαστε στην εποχή εξόδου της κοινωνίας από την περίοδο εγκλεισμού, κατά την οποία η οικονομία της χώρας και το επίπεδο προστασίας των κοινωνικών και οικονομικών δικαιωμάτων όλων έχει διασαλευτεί, ενώ οι πλέον ευάλωτοι αποδεδειγμένα υπέστησαν δυσανάλογο βάρος στην αντιμετώπιση της πανδημίας». Η Εθνική Επιτροπή ζητάει από την Πολιτεία να μην προχωρήσει στην εκκένωση των χώρων φιλοξενίας χωρίς την ταυτόχρονη διασφάλιση εναλλακτικής λύσης στέγασης, να διασφαλίσει ότι τα σχέδια αποκατάστασης της Οικονομίας την επόμενη ημέρα του εγκλεισμού λόγω Covid-19 δεν παραβιάζουν την αρχή της μη διάκρισης και της ίσης μεταχείρισης όλων των ομάδων του πληθυσμού, καθώς και να σχεδιάσει και να εφαρμόσει μια ολιστική πολιτική για την ένταξη των προσφύγων ήδη από το στάδιο κατά το οποίο είναι αιτούντες άσυλο. Τέλος, ζητάει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την καταπολέμηση των διακρίσεων, το ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία έναντι των προσφύγων και μεταναστών.

Μάλιστα! Μήπως εδώ πρέπει να αναζητήσει κανείς τα κίνητρα του κ.Μπακογιάννη; Βιτρίνα κι εδώ, κ.Μπακογιάννη; Διπλοτυλιγμένοι σε δικαιωματισμούς αλά ΟΗΕ, ανίκανοι να λύσουμε στην πραγματικότητα τα προβλήματα της χώρας, παλεύουμε να σταθούμε με ευρωπαϊκό στυλ απέναντι σε καταστάσεις, που προ πολλού έχουν ξεπεράσει και την ίδια την Ευρώπη

Καημένη Ελλαδίτσα, πονάς; 

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra


Δείτε σχετικά:
Νεκτάριος Δαπέργολας: Όσα μας δίδαξαν οι Έλληνες της Χίου και της Λέσβου…
Ποια λύση βρήκε η Κυβέρνηση για το Μεταναστευτικό!
Άλωσις «εκ των έσω» με άοπλη εισβολή
Μεταναστευτικό: Ντόμινο οι αντιδράσεις σε νησιά και ενδοχώρα
Μεταναστευτική βόμβα, Κυβέρνηση και λαός στα χαρακώματα
Συνεχίζει τη λογοκρισία η ΕΡΤ. Ανακοίνωση ενώσεων συντακτών
Αστυνομικοί Λέσβου: Φώναζαν «kill police» στη Μόρια
ΤΕΛΕΙΩΣΕ η ΕΛΛΑΔΑ μας! Είμαστε ανίκανοι να διαχειριστούμε τη κατάσταση, από το στόμα του…
Το Καστελόριζο εάλω από μετανάστες