Διευκρινίσεις έδωσε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αναφορικά με τη λειτουργία των εκκλησιών τη Μεγάλη Εβδομάδα…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Σύμφωνα με διευκρινίσεις που έδωσε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αναφορικά με τη λειτουργία των εκκλησιών τη Μεγάλη Εβδομάδα, διαπιστώνουμε ότι οι Ιεροί Ναοί θα είναι ανοιχτοί 11 με 1 από Μεγάλη Δευτέρα έως και Μεγάλη Πέμπτη και από τη 1 έως τις 5 την Μεγάλη Παρασκευή, μόνο για Ιερείς και το αναγκαίο προσωπικό και όχι για τους πιστούς ή ατομική λατρεία.

Διαπιστώνουμε λοιπόν για μία ακόμη φορά την υποτέλεια της Ελλαδικής Εκκλησίας, απέναντι στους άθεους νόμους της Κυβέρνησης. Προσπαθώντας να ελιχθεί υπό τον φόβο της κατακραυγής του ποιμνίου, προχωρά σε μια κίνηση διπλωματική, η οποία όμως τελικά δεν πείθει κανέναν. Προσπαθούν να μας ρίξουν στάχτη στα μάτια, δείχνοντάς μας ότι προσπαθούν να κρατήσουν τους Ναούς ανοιχτούς για να ευχαριστήσουν το ποίμνιο, αλλά τελικά υποχωρούν ξανά απέναντι στους κυβερνώντες, που από την πρώτη στιγμή τους έδεσαν χειροπόδαρα, γιατί διαπίστωσαν το πόσο κατώτεροι είναι της αποστολής τους. Είναι φοβερό πως μια ολόκληρη ΔΙΣ επέτρεψε στους πολιτικούς άρχοντες, να αντιμετωπίζουν ολόκληρη την Ιεραρχία σαν υπαλλήλους που υποχρεωτικά και με δουλική υποταγή, υπακούουν σε οτιδήποτε αποφασίσουν ή ψηφίσουν. 

Στις περισσότερες ορθόδοξες χώρες οι Ιερές Ακολουθίες γίνονται κανονικά, οι Ναοί είναι ανοιχτοί για το κοινό, έστω και κι αν πάρθηκαν μέτρα υγειονομικής προστασίας. Οι Ιερές Εικόνες, τα Άγια Λείψανα και ο ζωηφόρος Αγιασμός βγήκαν από τις Εκκλησίες και έγινε η περιφορά τους στους δρόμους για να ενισχυθεί ο λαός και να καταπολεμηθεί ο νέος ιός. Αντιθέτως στην Ελλάδα, η Ελληνική Ιεραρχία δυστυχώς επαλήθευσε τα λόγια του Άγιου Κοσμά του Αιτωλού ο οποίος είχε προφητεύσει ότι οι κληρικοί θα γίνουν ασεβέστεροι όλων. 

Οι Ιεροί Ναοί μας κλειστοί και οι τράπεζες, τα ταχυδρομεία και τα σούπερ μάρκετ ανοιχτά, με τον κόσμο να συνωστίζεται σκανδαλωδώς. Οι καμπάνες σιωπούν, οι εκκλησίες κλειστές αλλά τα τζαμιά των μωαμεθανών ανοιχτά. Τα delivery να πηγαίνουν πόρτα-πόρτα αλλά το Άγιο Φως απαγορεύεται να μπει στα σπίτια, μέχρι και στη Θεία Κοινωνία στα σπίτια ετοιμοθάνατων και νοσούντων μπήκε πλαφόν, αφήνοντας τους ανθρώπους να πεθαίνουν χωρίς να μπορούν να προετοιμαστούν καταλλήλως. Τραγικές καταστάσεις! Κι όταν τολμούν κάποιοι Ιερείς να κάνουν το αυτονόητο, δηλαδή να τιμήσουν το ράσο που τους εμπιστεύτηκε ο Χριστός και να λειτουργήσουν, τότε ξαφνικά εμφανίζεται μία ρυπαρή ομάδα χαφιέδων κληρικών και λαϊκών οι οποίοι ως άλλοι Διοκλητιανοί διώκουν την οποιαδήποτε προσπάθεια ευλογημένης ιεροπραξίας.

Δεν σας εμπιστευόμαστε πλέον αγαπητή ΔΙΣ όσο κι αν προσπαθείτε να μας πείσετε ότι θέλετε να κάνετε πίσω. Πρόκειται για διπλωματική κυβίστηση και τίποτα περισσότερο. Ούτε εσείς το θέλετε, αλλά ούτε και η κυβέρνηση θα σας το επιτρέψει και φασιστικά θα σας το επιβάλλει γιατί εσείς της το επιτρέψατε. Ξέρετε ποιο θα είναι το δυσκολότερο όλων; Η μετά κορωνοϊού εποχή, κατά την οποία και ο κόσμος θα σας απαξιώνει γιατί δεν θα σας εμπιστεύεται και θα σας κοιτά με καχυποψία αλλά και οι κυβερνώντες θα σας αντιμετωπίζουν υποτιμητικά γιατί δείξατε υποτέλεια. Απορούμε όταν τελειώσουν όλα αυτά, πώς θα μπείτε ξανά στο Ιερό Θυσιαστήριο και πώς θα λειτουργήσετε ενώπιον του Άγιου Τριαδικού Θεού. Πώς θα κοιτάξετε στα μάτια το ποίμνιο και τι θα τους πείτε για την Παντοδυναμία του Θεού την οποία εσείς τώρα αμφισβητείτε.

Ωστόσο εμείς πάντα θα είμαστε εδώ, ασφαλείς, μέσα στην ευλογημένη Αποτείχιση, παλεύοντας τις αμαρτίες μας και ικετεύοντας τον φιλεύσπλαχνο Κύριο να μας κρατάει μαζί του, μακριά από πλάνη κι από αίρεση. Δυστυχώς για άλλη μια φορά δικαιωνόμαστε!

Διαβάσαμε στο in.gr:


Κάνει πίσω η Εκκλησία; «Οι ναοί θα είναι ανοιχτοί μόνο για τους ιερείς»

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι ιεροί ναοί θα είναι ανοιχτοί 11 με 1 από τη Μεγάλη Δευτέρα έως και τη Μεγάλη Πέμπτη και από τη μία έως τις 5 τη Μεγάλη Παρασκευή, λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κοροναϊό.

Ωστόσο η ΔΙΣ διευκρίνισε σήμερα ότι οι ναοί θα είναι ανοιχτοί μόνο για ιερείς και αναγκαίο προσωπικό, όχι για τους πιστούς ή για ατομική προσευχή.

«Πέρα, απ’ όσα αναφέρουν οι αποφάσεις της Πολιτείας, η Ιερά Σύνοδος προτρέπει όλους τους πιστούς να κατανοήσουν ότι τη φετινή Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση, κατ’ άκραν εκκλησιαστική οικονομία και επειδή οφείλουμε όλοι να συνειδητοποιήσουμε την κρισιμότητα των καιρών, οφείλουμε να παραμείνουμε στο σπίτι, προσηλωμένοι στην κατ᾿ οίκον προσευχή», τόνισε σήμερα ο μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος, εκπρόσωπος Τύπου της Εκκλησίας της Ελλάδος, σε πρωινές ενημερωτικές εκπομπές τηλεοπτικών σταθμών.

Μάλιστα και ειδικότερα για την εγκύκλιο της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, η οποία αναφέρει ότι οι ναοί θα είναι ανοικτοί 11.00-13.00 τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδος και 13.00-17.00 τη Μεγάλη Παρασκευή, δύο (2) ώρες μετά την απόλυση των Ιερών Ακολουθιών, επισήμανε ότι «αυτό είναι ένα καθαρά περιοριστικό μέτρο που συνδέεται αποκλειστικά με την παράγραφο 6 της διυπουργικής απόφασης: «Επιτρέπεται η συνέχιση των διοικητικών λειτουργιών των χώρων θρησκευτικής λατρείας» και αφορά μόνο τους ιερείς και το αναγκαίο προσωπικό των Ιερών Ναών».

Το ανακοινωθέν

Αναλυτικότερα, το ανακοινωθέν που εξεδόθη, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, έχει ως εξής:

Την Πέμπτη 9 Απριλίου ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, ως εκπρόσωπος τύπου της Εκκλησίας της Ελλάδος για τα θέματα της πανδημίας του κορoναϊού απάντησε στις ερωτήσεις δημοσιογράφων για πρωινές ενημερωτικές εκπομπές του ANT1, του MEGA κλπ, σχετικά με την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου που έστειλε στους σεβασμιότατους μητροπολίτες.

Τα βασικά σημεία των παρεμβάσεων του σεβασμιότατου ήταν:

1. Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος απέστειλε στους μητροπολίτες την από 7-4-2020 εγκύκλιό της με την οποία τους διαβίβαζε την νέα διυπουργική απόφαση της 6-4-2020 και τους παρακαλεί για την εφαρμογή όσων προβλέπονταν σε αυτή και του μέτρου για το «κεκλεισμένων των θυρών». Η εγκύκλιος απευθυνόταν προς τους μητροπολίτες και όχι προς τον λαό για να τον προσκαλεί σε συγκέντρωση.

2. Η εγκύκλιος αυτή κοινοποιήθηκε στους τρεις υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υγείας και Προστασίας του Πολίτη προς ενημέρωσή τους.

3. Άλλωστε, ήδη ισχύει η απαγόρευση μετακίνησης των πολιτών, και επιτρέπεται μόνον κατόπιν σχετικής αδείας.

Επί πλέον και εξ αφορμής διαφόρων σχολίων που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, ως εκπρόσωπος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και σε συνεννόηση με τον μακαριότατο πρόεδρο αυτής, διευκρινίζει τα παρακάτω:

Η δυνατότητα ατομικής προσευχής καταργήθηκε με την ΚΥΑ των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών Δ1α/Γ.Π οικ 20036/ 22-3-2020 (ΦΕΚ B΄ 986), καθώς δεν προβλεπόταν ως αυτοτελής λόγος μετακίνησης και γι᾿ αυτό δεν περιελήφθη στην ΚΥΑ των υπουργών Παιδείας και Υγείας Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 23093/6-4-2020 (ΦΕΚ Β΄ 1178).

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος από την αρχή το αντιλήφθηκε αυτό και γι᾿ αυτό ζήτησε με έγγραφό της να προβλεφθεί και η ατομική προσευχή στους λόγους μετακινήσεων των πολιτών, τηρώντας ταυτόχρονα την απόφαση της Πολιτείας, η οποία δεν έκανε δεκτό το αίτημα.

Υπό τις παρούσες συνθήκες, η Ιερά Σύνοδος δεν προτρέπει κανέναν πιστό να έλθει στην εκκλησία. Οι εκκλησίες δεν είναι ανοιχτές για τους πιστούς κι αυτό είναι το νόημα της «κεκλεισμένων των θυρών» τελέσεως των Ιερών Ακολουθιών.

Η υπ᾿ αριθ. 3018/7.4.2020 Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου απευθύνεται προς τους Μητροπολίτες και όχι τους πιστούς και κατά συνέπεια δεν είναι έγγραφο προτρεπτικό για προσέλευση στην Εκκλησία, αφού μάλιστα η Ιερά Σύνοδος δεν δύναται να «νομοθετήσει» αντίθετα προς όσα προβλέπουν οι αποφάσεις της Πολιτείας.

Η εγκύκλιος αναφέρει ότι οι ναοί θα είναι ανοικτοί 11.00-13.00 τις Ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδος και 13.00-17.00 την Μεγάλη Παρασκευή, δύο (2) ώρες μετά την απόλυση των Ιερών Ακολουθιών. Αυτό είναι ένα καθαρά περιοριστικό μέτρο που συνδέεται αποκλειστικά με την παράγραφο 6 της Διϋπουργικής αποφάσεως: «Επιτρέπεται η συνέχιση των διοικητικών λειτουργιών των χώρων θρησκευτικής λατρείας» και αφορά μόνο τους Ιερείς και το αναγκαίο προσωπικό των ιερών ναών.

Πέρα, όμως, απ’ όσα αναφέρουν οι αποφάσεις της Πολιτείας, η Ιερά Σύνοδος προτρέπει όλους τους πιστούς να κατανοήσουν ότι την φετινή Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση, κατ᾿ άκραν εκκλησιαστική οικονομία και επειδή οφείλουμε όλοι να συνειδητοποιήσουμε την κρισιμότητα των καιρών, οφείλουμε να παραμείνουμε στο σπίτι, προσηλωμένοι στην κατ᾿ οίκον προσευχή».

Δείτε περισσότερα εδώ


Διαβάσαμε στο parapolitika.gr:

Νίκος Χαρδαλιάς: «Οι ναοί μας θα είναι κλειστοί για τους πιστούς τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας»

Την ανάγκη πειθαρχίας των πολιτών στα μέτρα απαγόρευσης των μετακινήσεων επανέλαβε για ακόμη μια φορά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση των συντακτών υγείας για τις εξελίξεις του κοροναϊού στη χώρα μας, υπογραμμίζοντας κυρίως την ανάγκη της προσευχής κατ’ οίκον, τις ημέρες του Πάσχα, καθώς όπως ανέφερε οι εκκλησίες θα είναι κλειστές για τους πιστούς.

Έκκληση Χαρδαλιά στους πιστούς να παραμείνουν σπίτι τους

Ειδικότερα ο κ. Χαρδαλιάς κάνοντας έκκληση προς τους πιστούς να παραμείνουν στο σπίτι τους ανέφερε: «Με υπομονή και με επιμονή συμμετέχουμε όλοι σε μια κοινή προσπάθεια να σταματήσουμε τη νόσο. Λάβαμε δύσκολες αποφάσεις. Και η Εκκλησία της Ελλάδος έδωσε κατευθύνσεις στους πολίτες εν όψει της Μεγάλης Εβδομάδας. Οι ναοί μας θα είναι κλειστοί για τους πιστούς τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας. Οφείλουμε να παραμείνουμε στο σπίτι και σε κατ’ οίκον προσευχή» σημείωσε χαρακτηριστικά.

 Ακολουθείστε τις οδηγίες της Εκκλησίας για προσευχή κατ’ οίκον

Ο κ. Χαρδαλιάς, κάλεσε τους πιστούς να ακολουθήσουν τις οδηγίες της Εκκλησίας σημειώνοντας: «Οι ναοί θα είναι ανοιχτοί αποκλειστικά για τους ιερείς και το απαραίτητο προσωπικό. Η Ιερά Σύνοδος αποτρέπει τους πιστούς να πάνε στην Εκκλησία την Μεγάλη Εβδομάδα. Οφείλουμε να παραμείνουμε στο σπίτι. Οι εκκλησίες είναι κλειστές για το κοινό, δεν πρέπει να διακυβευτεί η εθνική προσπάθεια, θα αρκεστούμε στην ατομική μας προσευχή από το σπίτι αποδεικνύοντας έμπρακτα την αγάπη μας για τους συνανθρώπους μας».

Δείτε περισσότερα εδώ

Δείτε σχετικά:
Ο Καίσαρας αποφασίζει, η Εκκλησία υποτάσσεται!
– Το μένος και το μίσος της κοσμικής εξουσίας ενάντια στην Εκκλησία του Χριστού
– Ποια είναι η εισήγηση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για το Πάσχα με φόντο τον Κορωνοϊό;
Ανοιχτές παραμένουν οι εκκλησίες στη Βουλγαρία
– Κανονικά η Θεία Κοινωνία λέει η Ορθόδοξη Εκκλησία στη Σερβία
– π.Θεόδωρος Ζήσης, Έργο του διαβόλου το κλείσιμο των Ναών από την Ιερά Σύνοδο
– Ο Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, συμφώνως με το πνεύμα των φίλων του Προτεσταντών, μας νουθετεί!
– Οι ιερείς της Γεωργίας μας δίνουν παράδειγμα!
– Θα ανασταίνεται ο Κύριός μας, κατά τις ανθρώπινες επιθυμίες και βουλές;
– Μας εξόργισε η επιστολή του Μητροπολίτου Μεσογαίας προς την Υπουργό Παιδείας
– Δημητριάδος: «Δε διώκεται ο Χριστιανισμός και η Εκκλησία»
– Σικάγο – Οικουμενιστική συμπροσευχή για τον Κορωνοϊό [ΒΙΝΤΕΟ 2020]
– Ο Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Ιωάννης συμφωνεί με τον Πρωθυπουργό
– Να γιατί η απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος στερείται Αγίου Πνεύματος
– Μοναχού Σεραφείμ (Ζήση), Ο κορωνοϊός διδάσκει το «πως» της Αποτειχίσεως (…μάλλον δε και το «δια τι»)
– Η εωσφορική απόφαση της Δ.Ι.Σ. και η παρέμβαση του Καίσαρα Μητσοτάκη για αναστολή της Θείας Λειτουργίας
– π.Νικόλαος Μανώλης, Η Θεία Κοινωνία και οι ασθένειες [ΒΙΝΤΕΟ 2020]
– Εμείς στους ιερούς Ναούς δυναμώνουμε, θεραπευόμαστε και δεν αρρωσταίνουμε… ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ – πράξη νομοθετικού περιεχομένου