H περιπτωσιολογική μελέτη μιας συνέντευξης…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Μετά το διεθνές διεπιστημονικό συνέδριο με έδρα την Αθήνα που έγινε μέσω δορυφορικής σύνδεσης (και αφού είχαν προηγηθεί απειλές όπως θα διαπιστώσεται από το σύντομο 1ο βίντεο που ακολουθεί), γνωστός δημοσιογράφος πρωινής εκπομπής, όντας αγχωμένος και σε σύγχυση, κάλεσε τον Πρόεδρο του Ιατρικού συλλόγου Αθηνών κ. Πατούλη να «ξεκαθαρίσει» το τοπίο.

Για λόγους ενημέρωσης του αναγνωστικού μας κοινού προβάλλουμε ένα σύντομο απόσπασμα βίντεο από το κανάλι https://karavaki.wordpress.com/2020/09/30/kosfanidis_we-were-threatened/. Αφορά Απόσπασμα από βίντεο του Focus FM.

Ποιοι απείλησαν τη μετάδοση του Διεθνούς Διεπιστημονικού Συνεδρίου για τον covid 19 ;

Όλοι περίμεναν στους δέκτες τους να ακούσουν μια επιστημονική τοποθέτηση και δυο-τρία λογικά επιχειρήματα από τον Πρόεδρο του ΙΣΑ και περιφερειάρχη της ΑΤΤΙΚΗΣ κ. Πατούλη.

Τι είπε μέσα σε 8 λεπτά:

 • Η όποια επιστημονική άποψη που είναι αντίθετη με την κοινότητα αποτελεί προσωπική άποψη και μόνο
 • Όποιος είναι αντίθετος με την επιστημονική κοινότητα είναι σκοταδιστής και λαϊκιστής
 • Γνώμη πρέπει να έχουν μόνον οι λοιμωξιολόγοι και όχι άλλης ειδικότητας ιατροί
 • Απαγορεύτηκε στην ομάδα που το διοργάνωσε να το διεξάγει σε αίθουσα και όσοι Έλληνες γιατροί ήθελαν να λάβουν μέρος σε αυτό, διώχθηκαν πειθαρχικά (τον δημοσιογράφο όμως τον διαβεβαίωσε ότι δε διατρέχει κανέναν κίνδυνο αν εκφράζει απόψεις που ταιριάζουν με την επιστημονική κοινότητα)
 • Δεν επετράπη γόνιμος διάλογος μεταξύ των δύο αντίθετων παρατάξεων

Τι προσέξαμε:

 • Επαναλαμβανόταν δύο φορές τουλάχιστον σε βασικά σημεία της συνέντευξής του
 • Έκανε πολλά λάθη στη σύνταξη του λόγου
 • Δεν έδωσε επιχειρήματα τεκμηριωμένα
 • Δεν παρέπεμψε σε αξιόπιστες πηγές
 • Δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικές (αντιφατικές καταστάσεις)
 • Χαρακτήρισε αντεπιστήμονες (ανύπαρκτη λέξη) τους «αιρετικούς» της επιστημονικής κοινότητας και χαρακτήρισε τις θέσεις που εκφράστηκαν στο συνέδριο «προσωπική άποψη του καθενός»

Σε αναφορές της ψυχολογίας (πηγή 1, πηγή 2, πηγή 3) βρήκαμε ότι γενικά ο συνδυασμός σύγχυσης του λόγου και η επανάληψη, προβληματίζουν ως προς τη φερεγγυότητα της τοποθέτησης ενός ομιλητή. Επειδή όμως από μόνες τους οι ενδείξεις αυτές δεν ήταν αρκετές για να στηρίξουν οτιδήποτε, σταθήκαμε στη δήλωση του Προέδρου ότι οι συμμετέχοντες στο Συνέδριο ήταν αντεπιστήμονες (;) και μη ειδικοί επί του θέματος και ότι εξέφρασαν απλά την προσωπική τους άποψη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακριβώς το ίδιο επιχείρημα υιοθετήθηκε και από άλλους γιατρούς της τηλεόρασης, χωρίς περαιτέρω ανάλυση.

Σε μια μικρή αναζήτηση βρήκαμε στοιχεία για κάποιους από τους 30 «μη ειδικούς» συμμετέχοντες στο συνέδριο (κοινώς τσαρλατάνους, όπως άφησε ο Πρόεδρος να εννοηθεί).

Ενδεικτικά:

 1. Dr. Sucharit Bhakdi
 • Διακεκριμένος Μικροβιολόγος, Ιολόγος, Ανοσολόγος, Επιδημιολόγος-Λοιμωξιολόγος διεθνούς αναγνωσιμότητας,από τους κορυφαίους στον κλάδο του με σημαντικές ανακαλύψεις κι έρευνες στην ελονοσία, τον δάγκειο πυρετό και στην ανοσολογία. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Johannes Gutenberg University Mainz, έχοντας διδάξει πάνω από 12.000 γιατρούς. Επικεφαλής του Ινστιτούτου Ιατρικής Μικροβιολογίας και Υγιεινής από το 1991 έως το 2012

Δημοσιεύσεις του Dr. Sucharit Bhakdi:
1979 Preis der Justus-Liebig-Universität Gießen
1979 Konstanzer Medizinischer Förderpreis
1987 Preis der Deutschen Gesellschaft für Hygiene und Mikrobiologie
1988 Dr.-Friedrich-Sasse-Preis
1989 Robert-Koch-Förderpreis der Stadt Clausthal-Zellerfeld
1989 Ludwig-Schunk-Preis für Humanmedizin
1990 Gotthard-Schettler-Award
1991 Gay-Lussac-Humboldt-Preis[47]
1999 Schwarz-Pharma-Preis
2001 Aronson-Preis für „wegweisende Arbeiten auf dem Gebiet des Komplementsystems und bakterieller Toxine“
2005 H. W. Hauss Award
2005 Verdienstorden des Landes Rheinland-Pfalz
2009 Rudolf-Schönheimer-Medaille der Deutschen Gesellschaft für Arterioskleroseforschung

ΒΡΑΒΕΙΑ

1979 Βραβείο από το Πανεπιστήμιο Justus Liebig στο Giessen
1979 Βραβείο ιατρικής προόδου Constance
Βραβείο 1987 της Γερμανικής Εταιρείας Υγιεινής και Μικροβιολογίας
1988 Βραβείο Dr. Friedrich Sasse
1989 Βραβείο Robert Koch της πόλης του Clausthal-Zellerfeld
1989 Βραβείο Ludwig Schunk για την ανθρώπινη ιατρική
Βραβείο Gotthard Schettler 1990
Βραβείο Gay Lussac Humboldt 1991
Βραβείο Schwarz Pharma 1999
Βραβείο Aronson 2001 για “πρωτοποριακή εργασία στον τομέα του συστήματος συμπληρώματος και των βακτηριακών τοξινών”
2005 Βραβείο H. W. Hauss
Διάταξη αξίας 2005 του κράτους της Ρηνανίας-Παλατινάτου
2009 Μετάλλιο Rudolf Schönheimer της Γερμανικής Εταιρείας Έρευνας στην Αρτηριοσκλήρωση

 1. Dr Wolfgang Wοgarg
 • Επιδημιολόγος και επικεφαλής Υγείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης
 • Παθολόγος και πνευμονολόγος ιατρός, ειδικός για την υγιεινή και την περιβαλλοντική ιατρική, καθώς και για τη δημόσια υγεία και την κοινωνική ιατρική
 • Μετά την κλινική του δραστηριότητα ως παθολόγος, ήταν μεταξύ άλλων, αξιωματικός δημόσιας υγείας στο Σλέσβιχ-Χολστάιν της Γερμανίας για 13 χρόνια
 • Λέκτορας σε πανεπιστήμια και τεχνικά κολέγια και πρόεδρος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για το περιβάλλον που σχετίζεται με την υγεία προστασία στον ιατρικό σύλλογο Schleswig-Holstein
 • Το 1991 έλαβε υποτροφία στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, Βαλτιμόρη, ΗΠΑ στον τομέα της επιδημιολογίας
 • Ως μέλος του γερμανικού ομοσπονδιακού κοινοβουλίου από το 1994 έως το 2009, ήταν πρωτοπόρος και ομιλητής στην επιτροπή Enquête «Ethics and Law of Modern Medicine», μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, (PACE) όπου διετέλεσε πρόεδρος της υποεπιτροπής Υγείας και αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού, Παιδείας και Επιστημών
 • Το 2009, ξεκίνησε την εξεταστική επιτροπή για τον ρόλο του ΠΟΥ στην H1N1 (γρίπη των χοίρων) στο Στρασβούργο, όπου παρέμεινε ως επίτιμος επιστημονικός εμπειρογνώμονας μετά την αποχώρησή του από το Κοινοβούλιο
 • Από το 2011 εργάζεται ως ανεξάρτητος λέκτορας πανεπιστημίου, γιατρός και επιστήμονας υγείας και ήταν εθελοντικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου και επικεφαλής της ομάδας εργασίας για την υγεία στο Transparency International Germany έως το 2020
 1. DrPeter Gotzsche
 • Δανός ιατρός, ιατρικός ερευνητής και πρώην προϊστάμενος του Nordic Cochrane Center στο Rigshospitalet στην Κοπεγχάγη της Δανίας
 • Mεταπτυχιακό στη βιολογία και τη χημεία (1974)
 • Έγινε διευθυντής προϊόντων στη φαρμακευτική βιομηχανία για την Astra AB
 • Σπούδασε και αποφοίτησε από την Ιατρική το 1984
 • Εργάστηκε σε νοσοκομεία της Κοπεγχάγης 1984-95
 • Συν-ίδρυσε με τον Sir Iain Chalmers και περίπου 80 άλλους ερευνητές The Cochrane Collaboration και το The Nordic Cochrane Center
 • Το 2010, διορίστηκε Καθηγητής Κλινικής Έρευνας Σχεδιασμού και Ανάλυσης στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης
 • Το 2017, εξελέγη μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Cochrane.
 • Τον Σεπτέμβριο του 2018 παραιτήθηκε από την Cochrane Collaboration
 • Το 2019 ο Gøtzsche ίδρυσε ένα νέο Ινστιτούτο Επιστημονικής Ελευθερίας, του οποίου ο στόχος είναι “η διατήρηση της τιμιότητας και της ακεραιότητας στην επιστήμη”
 • Ο Gøtzsche επέκρινε τον έλεγχο για καρκίνο του μαστού χρησιμοποιώντας μαστογραφία, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να δικαιολογηθεί

Μελέτες:

1. Προηγήθηκε μια μετα-ανάλυση που έκανε σε μελέτες διαλογής μαστογραφίας και δημοσιεύθηκε ως «Δικαιολογείται ο έλεγχος για καρκίνο του μαστού με μαστογραφία;» στο The Lancet το 2000.
2. Σε αυτό απέρριψε 6 από τις 8 μελέτες, υποστηρίζοντας ότι η τυχαιοποίησή τους ήταν ανεπαρκής.
3. Μεταξύ των ερευνητικών του ευρημάτων ήταν ότι το εικονικό φάρμακο (placebo) έχει εκπληκτικά μικρή επίδραση και ότι πολλές μετα-αναλύσεις μπορεί να έχουν σφάλματα εξαγωγής δεδομένων.
4. Ο Gøtzsche και οι συγγραφείς του είχαν μερικές φορές επικρίνει τις μεθόδους έρευνας και τις ερμηνείες άλλων επιστημόνων, π.χ. σε μετα-ανάλυση του εικονικού φαρμάκου.
5. Ο Gøtzsche σχολίασε τη μετα-ανάλυση, και τη συντακτική ανεξαρτησία των ιατρικών περιοδικών.
6. Επέκρινε την ευρεία χρήση των αντικαταθλιπτικών SSRI.

ΒΙΒΛΙΑ

Peter C. Gøtzsche; Henrik R. Wulff (2007). Ορθολογική διάγνωση και θεραπεία: Κλινική λήψη αποφάσεων βάσει στοιχείων (4η έκδοση). John Wiley & Sons. ISBN 9780470723685.
Peter C. Gøtzsche (2012). Προβολή μαστογραφίας: Αλήθεια, ψέματα και αντιπαραθέσεις. Εκδόσεις Radcliffe. ISBN 9781846195853.
Peter C. Gøtzsche (2013). Θανατηφόρα φάρμακα και οργανωμένο έγκλημα: Πώς η Big Pharma έχει καταστρέψει την υγειονομική περίθαλψη Taylor και Francis. ISBN 9781846198847.
Peter C. Gøtzsche (2015). Θανατηφόρα Ψυχιατρική και Οργανωμένη Άρνηση. Λαϊκός Τύπος. ISBN 978-87-7159-623-6.
Peter C. Gøtzsche (2019). Θάνατος ενός καταγγέλλοντος και ηθική κατάρρευση του Cochrane. Λαϊκός Τύπος. ASIN B07N927GXC.
Peter C. Gøtzsche (2019). Επιβίωση σε έναν υπερβολικό κόσμο: Αναζητήστε τα στοιχεία σας. Λαϊκός Τύπος. ASIN B07R5TPV9C

 1. Dr ATANAS MANGAROV
 • Ειδικός Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Λοιμωδών Νοσημάτων στη Σόφια
 • Ειδικότητες:
  1988… Λοιμώδεις ασθένειες
  1993… Παιδικές παθήσεις

  Επαγγελματική καριέρα: – Πτυχιούχος πλήρους φοίτησης,1983 – 1986 Μεταπτυχιακή μελέτη πλήρους απασχόλησης – Τμήμα Λοιμωδών Νοσημάτων – Ιατρική Ακαδημία – Σόφια διατριβή με θέμα «Σύγχρονη θεραπεία ενυδάτωσης για οξείες εντερικές λοιμώξεις κατά τη βρεφική και πρώιμη παιδική ηλικία» – Απρίλιος 1986 – πτυχίο «Υποψήφιος Ιατρικών Επιστημών (MD)»
  1986 – Νοσοκομείο Λοιμωδών Νοσημάτων – Σόφια, 1ος παιδικός θάλαμος με μονάδα εντατικής θεραπείας.
  1986 – 1988 Πτυχίο Ερευνητικού Συνεργάτη ΙΙ – Τμήμα Μολυσματικών Νοσημάτων – MA – Σόφια. Τόπος εργασίας: Νοσοκομείο μολυσματικών ασθενειών – 1ος παιδικός θάλαμος με μονάδα εντατικής θεραπείας.
  1988 – 1998 Επικεφαλής Βοηθός – Τμήμα Λοιμωδών Νοσημάτων – MA – Σόφια. Τόπος εργασίας: Νοσοκομείο μολυσματικών ασθενειών – 1ος παιδικός θάλαμος της Σόφιας με τομέα εντατικής θεραπείας.
  2010 – Αναπληρωτής Καθηγητής – Τμήμα Λοιμωδών Νοσημάτων, Παρασιτολογίας και Τροπικής Ιατρικής – Ιατρικό Πανεπιστήμιο – Σόφια
  1998 – Επικεφαλής του 1ου Τμήματος Παιδιών με Τομέα Εντατικής Θεραπείας (DOSIL) – Νοσοκομείο Λοιμωδών Νοσημάτων – Σόφια.
  2011 – Επικεφαλής της Κλινικής Παιδιατρικών Λοιμωδών Νοσημάτων – Νοσοκομείο Λοιμωδών Νοσημάτων – Σόφια.
  2016 – Επικεφαλής του Τμήματος Λοιμωδών Νοσημάτων, Παρασιτολογίας και Τροπικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Ιατρικού Πανεπιστημίου – Σόφια
  Γλώσσες: Αγγλικά, Ρωσικά, Γερμανικά.
  Μαθήματα κ.λπ. προσόντα:
  1995 – Διεθνές Ιατρικό Κέντρο της Ιαπωνίας
  «Φροντίδα ασθενών για μολυσματικές ασθένειες», Τόκιο, Ιαπωνία
  1999 – Ομαδικό εκπαιδευτικό σεμινάριο στο «Σεμινάριο για τη λοιμώδη ηπατίτιδα, την επιδημιολογία και τον έλεγχό του – Εθνικό Νοσοκομείο Kumamoto, Kumamoto, Ιαπωνία
  2002 – Διεθνές Πρόγραμμα επισκεπτών του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ «Ο αντίκτυπος της παγκόσμιας πανδημίας HIV / AIDS».
  2001-2002 Νοτιοδυτικό Πανεπιστήμιο «Neofit Rilski» – Μπλαγκόεβγκραντ – ένα έτος μαθημάτων για την απόκτηση επιπρόσθετης επαγγελματικής κατάρτισης στο «Διαχείριση Υγείας»
  Επιστημονικές εταιρείες και οργανώσεις:
  Βουλγαρική Εταιρεία Λοιμωδών Νοσημάτων
  CEVAG (Κεντρική Ευρώπη Εμβολιασμός Εμβολιαστικής Ομάδας)
  CEEPAG (Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη Pertussis Awareness Group)
  Άλλες δραστηριότητες:
  Συμμετοχή στην εθνική συμβουλευτική ομάδα για τις μολυσματικές ασθένειες.

5. LUC MONTAGNIER

Ιολόγος κάτοχος Νόμπελ Ιατρικής 2008 (βιογραφία εδώ). Γνωστός για τη συμμετοχή του στην ανακάλυψη το ιού του Aids, HIV, το 1983 επίτιμος καθηγητής στο Institut Pasteur που διεύθυνε από 1972 ως 2000, τη Μονάδα της Oncologie viraleΕπίτιμος Διευθυντής Ερευνών στο CNRS και μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Ιατρικής(συνέντευξή του, εδώ).Ο νομπελίστας γιατρός, αν και προσκεκλημένος στο συνέδριο, δεν παρευρέθη ενώ όπως προέκυψε μετά από σχετική περιήγηση, είχε έρθει σε σύγκρουση με τη επιστημονική κοινότητα επίσης ως αιρετικός.

6. Dr GIULLIO TARRO

 • Καθηγητής Πανεπιστημίου στη Νάπολη, βραβευμένος ως ο καλύτερος ιολόγος χρονιάς στις ΗΠΑ το 2018 και κορυφαίος στην ιολογία σε όλο τον κόσμο (ίδρυμα ΙΑΟΤΠ της Αμερικής)
 • Υποψήφιος για Νόμπελ Ιατρικής το 2015

Καριέρα

 • 1964-1966 – Βοηθός, Ινστιτούτο Παθολογίας, Πανεπιστήμιο της Νάπολης
 • 1965-1968 – Ερευνητικός Συνεργάτης, Τμήμα Έρευνας για την Ιολογία και τον Καρκίνο, το Ίδρυμα Ερευνών Παιδικών Νοσοκομείων, Σινσινάτι, Οχάιο: Albert B. Sabin, MD
 • 1968-1969 – Επίκουρος Καθηγητής Ερευνητικής Παιδιατρικής, Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι, Κολλέγιο Ιατρικής
 • 1966-1974 – Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας της Ιταλίας. Επικεφαλής της έρευνας (1974)
 • 1971-1985 – Καθηγητής Ογκολογικής ιολογίας, Πανεπιστήμιο της Νάπολης, 1ο Κολλέγιο Ιατρικής
 • 1971-1975 – Διευθυντής έργου (Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, Bethesda. Md, USA) Ερευνητικό συμβόλαιο αρ. 712056 (1971-1972) και ν. NO1 CP33315 (1973-1975)
 •  1972- έως σήμερα καθηγητής Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας στο Τμήμα Ειδίκευσης στην Ιατρική Νεφρολογίας, το IST College of Medicine, στη συνέχεια, 2 ος Πανεπιστήμιο της Νάπολης (SUN)
 • 1973 – μέχρι σήμερα αρχηγός, τμήμα ιολογίας, «Δ. Νοσοκομείο Cotugno για μολυσματικές ασθένειες
 • 1973- Senior Scientist, NCI, FrederickCancerResearchCenter, Fort Detrick, Frederick; Μέριλαντ
 • 1975-1979 – Εκπρόσωπος του Υπουργού Παιδείας στην Επιστημονική Επιτροπή του Ζωολογικού Σταθμού (Ενυδρείο) της Νάπολης
 • 1978 – Πρόεδρος της Ζωής «Ίδρυμα Teresa και Luigi de Beaumont Bonelli για την Έρευνα για τον Καρκίνο» (Προεδρικό Διάταγμα της Ιταλίας, 3 Ιανουαρίου 1978)
 • 1995-98 Μέλος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής
 • 1998 – μέχρι σήμερα – Πρόεδρος Ηθικής Επιτροπής του D.CotugnoHospital
 • 2000-2003 Επιστημονικός Συντονιστής Εξωσωματικής Υπερθερμίας σε ασθενείς με HCV, First Circle
  Med., Minneapolis, USA
 • 2003 – μέχρι σήμερα – Επικεφαλής Τμήματος Διαγνωστικών Εργαστηρίων του Νοσοκομείου D.Cotugno
 • 2004 – μέχρι σήμερα Πρόεδρος του «Campania Technology and EcologyCenter»
 • 2005 Αντιπρόεδρος και Γενικός Γραμματέας του Επιστημονικού Συμβουλευτικού Συμβουλίου της Unihart Biotech Pharma, NV (www.unihart.com)
 • 2005 – Μέλος της Επιτροπής Ηθικής του Ογκολογικού Νοσοκομείου Basilicata
 • 2006 – Ομότιμος προϊστάμενος, νοσοκομείο D. Cotugno για μολυσματικές ασθένειες
 • 2007 – Πρόεδρος Επιτροπής Βιοτεχνολογιών και VirusSphere, Παγκόσμια Ακαδημία Βιοϊατρικών Τεχνολογιών (WABT), UNESCO – Παρίσι
 • 2007 – Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήμα Βιολογίας, Κέντρο Βιοτεχνολογίας – Κολλέγιο Επιστημών και Τεχνολογίας, TEMPLEUNIVE RSITY – PhiladelphiaUSA

Το συνολικό έργο του σε αριθμούς:

 • Ερευνητικά ενδιαφέροντα σε 6 αντικείμενα (ιολογία, αντιική θεραπεία, ανοσολογία όγκου κτλ)
 • 20 αναφορές σε έντυπες εκδόσεις
 • Συμμετοχή σε 25 εταιρείες ιατρικού ενδιαφέροντος διεθνώς
 • Μέλος επιστημονικής επιτροπής σε 12 ιατρικά Περιοδικά
 • 56 βραβεία και τιμές
 • 17 Διπλώματα ευρεσιτεχνίας σε ανοσολογία και φαρμακολογία
 • Επιλεγμένες δημοσιεύσεις: πάνω από 500 άρθρα συνολικά

Η αμφισβήτηση είναι μεν η κινητήριος δύναμη της επιστήμης, αλλά εδώ είχε δυσφημιστικό χαρακτήρα. Με τους τηλεοπτικούς επιστήμονες να αμφισβητούν τα αποτελέσματα της έρευνας των «αιρετικών» σχετικά με τον κορώνα και με τον «αστυνόμο» του διαδικτύου να κάνει περιπολίες και να διαψεύδει την αυθεντικότητα των επιστημονικών τίτλων των συνέδρων (Βλ ελληνικά HOAXES εις βάρος των οποίων εκκρεμούν μηνύσεις)

Έτσι πήγαμε ένα βήμα παρακάτω. Σε μια ενδελεχή έρευνα, σχετικά με τον καθηγητή DR TARRO που λοιδορήθηκε όσο κανένας άλλος από τους επιστήμονες του συνεδρίου, μάθαμε ότι υπήρξε μαθητής του Albert Sabin, που είχε ανακαλύψει το εμβόλιο της πολιομυελίτιδας, ότι ήταν υποψήφιος για Νόμπελ Ιατρικής δυο φορές τουλάχιστον, ότι είχε νικήσει τον συγκυτιακό ιό στη Νάπολη που προκαλούσε στα παιδιά βρογχιολίτιδα μέχρι και θάνατο και είχε στο ενεργητικό του πλούσιο ιατρικό και συγγραφικό έργο με πολλές συμμετοχές σε εργασίες και συνέδρια.

Παρατηρήσαμε ότι η ιατρική κοινότητα στην Ιταλία τον έθεσε απέναντί της ήδη από το προηγούμενο έτος, όταν μίλησε κατά της υποχρεωτικότητας των εμβολίων και τον καταδίκασε ως «απατεώνα», συμπτωματικά, τον καιρό που αντέδρασε για τα μέτρα κατά του κορωνοϊού, δηλαδή το τρέχον έτος. Ένα ακόμα αξιοσημείωτο ήταν το «κατέβασμα» σελίδων που είχαν το πλήρες βιογραφικό του Τάρρο.

Έγινε και μια μικρή αναδίφηση σχετικά με τα Νόμπελ Iατρικής. Σε σχετική σελίδα με όλες τις υποψηφιότητες είδαμε ότι στην ιατρική αναφερόταν μόνον οι νικητές (oι υποψήφιοι ανακοινώνονται αρκετά χρόνια μετά) και ανακαλύψαμε άρθρο στον ιταλικό ιστό, όπου μια λέσχη η Lions Clubs το έτος 2015 ετοίμαζε γιορτή για τον υποψήφιο επιστήμονα από τον μήνα Σεπτέμβριο για τον επόμενο μήνα σε περίπτωση που κέρδιζε το Νόμπελ.
(Την οποία η wikipedia είχε φροντίσει να «αμφισβητήσει» λίγες μέρες μετά το συνέδριο, εντελώς «τυχαία»)

Και εδώ ήρθε μοιραία η σύγκριση μεταξύ της τοποθέτησης του Πατούλη και των αποτελεσμάτων της έρευνας με τα ερωτηματικά ως προς την αξιοπιστία των λόγων του να αιωρούνται αυτοδικαίως στον αέρα.

Η συνέντευξη προχώρησε και ο πρόεδρος επαναδιατύπωσε τo αφήγημα του σχετικά με τη μασκοφορία ενώ δύο μήνες πριν ο ίδιος καταπατούσε σκανδαλωδώς το μέτρο στα πλαίσια ονομαστικής εορτής και δεξιώσεων.

Κατέληξε με την προτροπή για σύμπλευση όλων με την επιστημονική κοινότητα και τη συσπείρωση απέναντι στους λαϊκιστές και τους σκοταδιστές. Σε αυτούς δηλαδή που είχαν άποψη αντίθετη με το αφήγημα.

Το οποίο ήταν αντίθετο με μελέτες που είχαν γίνει παλαιότερα, μιας και η χρήση μάσκας μείωνε το οξυγόνο της αιμοσφαιρίνης και παρατηρήθηκε αύξηση της αντίσταση των αεραγωγών

(πηγή 1, πηγή 2, πηγή 3, πηγή 4) και το οποίο πλέον βρίσκεται υπό διερεύνηση.)

Μείναμε να αναρωτιόμαστε αν αυτή ήταν όντως επιστημονική τεκμηρίωση ή απλώς η «προσωπική άποψη» του Ορθοπεδικού Ιατρού κύριου Πατούλη. Άραγε ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία της επιστήμης μια παρόμοια αντιπαράθεση; Και ποια ήταν η κατάληξη αυτής;

Ιατρική κοινότητα versus «αιρετικής» ιατρικής κοινότητας.

Με μια μικρή περιήγηση στο διαδίκτυο βρήκαμε σπουδαίους επιστήμονες οι οποίοι είχαν σταθεί στο παρελθόν απέναντι στον τότε επιστημονικό κόσμο.

Ενδεικτικά:

1.Ο Galileo υποστήριζε ότι η γη είναι στρογγυλή. Καταδικάστηκε από την ιερά εξέταση. Σήμερα η θεωρία του είναι η λυδία λίθος του ηλιακού μας συστήματος.

2. Ο L.Boltzmann , μαθηματικός θεωρήθηκε από τους συναδέλφους του ως άφρων. Σήμερα οι εξισώσεις του διδάσκονται σε όλα τα πανεπιστήμια

3. Ο Jenner, πατέρας του εμβολίου, δεν έγινε αποδεκτός και διακωμωδήθηκε από τον τύπο της εποχής. Σήμερα η εφεύρεση του έχει σώσει κόσμο.

4. Ο Mendel, πατέρας της γενετικής. Επίσης αγνοήθηκε. Σήμερα τα πειράματά του έχουν αναγνωριστεί και διδάσκονται στη Βιολογία.

5. O Wegener γεωφυσικός. Όταν μίλησε για τις τεκτονικές πλάκες της γης και την κίνησή τους, τον χλεύασαν. Σήμερα η κίνηση των πλακών εξετάζεται συστηματικά από τους γεωλόγους και τους σεισμολόγους.

6.Ο Goddard καθηγητής φυσικός και εφευρέτης, έφτιαξε πατέντες για πυραύλους. Γελοιοποιήθηκε από τους συναδέλφους του. Σήμερα τον έχει αναγνωρίσει η ΝΑΣΑ.

7.Ο Παπανικολάου ανακάλυψε το τεστ ΠΑΠ. Οι συνάδελφοι του τότε δεν τον είχαν εμπιστευτεί. Σήμερα τον ευγνωμονούν χιλιάδες γυναίκες σε όλο τον κόσμο γιατί το τεστ προλαμβάνει τον καρκίνο της μήτρας.

8. Οι Warren και Marshall, ιατροί, μίλησαν για το ελικοβακτήριο του πυλωρού του στομάχου. Η ιατρική κοινότητα απέρριψε την θεωρία τους τότε. Σήμερα, για αυτή τη μελέτη τους έχουν περάσει στο πάνθεο των νομπελιστών ( 2005).

Σε όλες τις παραπάνω ιστορίες υπήρχε ένας κοινός παρονομαστής. Μια επιστημονική κοινότητα που βιώνει κατ’ εξακολούθηση το Αντανακλαστικό Semmelveis. Σύμφωνα με το οποίο, η ομάδα των ορθόδοξων επιστημόνων αντιδρά σε κάθε τι καινοτόμο γιατί το θεωρεί απειλή προς την ύπαρξη της επιστήμης. Είναι η αυτόματη απόρριψη του προφανούς, χωρίς καμία σκέψη, μελέτη ή πειραματισμό. Στις παραπάνω περιπτώσεις η άρνηση της κοινότητας ήταν αντίθετη στην πρόοδο και στη νέα γνώση. Και δεν επέτρεπε τις καινοτόμες μελέτες.

Συνελόντι ειπείν: ηλίου φαεινότερο ποιοι ήταν οι σκοταδιστές τότε και ποιοι οι σκοταδιστές επί της παρούσης (βλ. δηλώσεις Πατούλη). Και επειδή η ιστορία έχει διδακτικό χαρακτήρα ως προς τα λάθη των ανθρώπων, θα ήταν χρήσιμο η ομάδα των ειδικών να ανατρέξει στα λάθη των προκατόχων της και να αναθεωρήσει τη στάση της, αντί να αναπαράγει το ίδιο μοτίβο αιώνες τώρα.

Εν κατακλείδι, η επιστήμη για να φτάσει στην αλήθεια, δεν χρειάζεται ούτε φίμωση, ούτε λογοκρισία, ούτε πόλωση και οξύνσεις. Χρειάζεται συνεργασία, γόνιμο διάλογο, αφοσίωση και κυρίως ΠΙΣΤΗ στα ιδανικά του Ιπποκράτη.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra


Δείτε σχετικά:
Συντονιστείτε στην Κατάνυξη σήμερα να παρακολουθήσετε ζωντανά το Διεθνές Διεπιστημονικό Συνέδριο για τον covid-19
Ελάτε να συνδυάσουμε την ιατρική επιστήμη με το θαύμα της Ορθοδοξίας
Το ήθος των “εμβολιαστών”, συνάδει με την Ιατρική επιστήμη;
Όσο φοράς τη μάσκα… μάθε για το εμβόλιο!
Και οι 12 ήταν υπέροχοι (12 γιατροί μιλούν για τα μέτρα κατά του Covid-19)
Ποιός θα λογοδοτήσει, λοιπόν, για τις συνέπειες της καραντίνας στο γενικό πληθυσμό, κ. Τσιόδρα;
Oι μάσκες έπεσαν κ. Τσιόδρα
Ακραία πρόταση της ειδικής επιτροπής: Υποχρεωτική παντού η μάσκα εκτός σπιτιού
Υποχρεωτικά η μάσκα-υποχρεωτικά και το εμβόλιο;
Πρώην Υφυπ. Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Μαυραγάνης: “Το εμβόλιο θα περιέχει Βιοτσίπ Ελέγχου!”
Το εμβόλιο μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα χειρότερα αποτελέσματα (Δρ Ιωάννης Ιωαννίδης)
Αλλάζει ο εμβολιασμός στην Ευρώπη υπό την σκιά του Κορονοϊού;
Στοχοποιούνται τα παιδιά μας – Αντίδραση γονέων στην υποχρεωτική εφαρμογή της μάσκας στα σχολεία