Μέχρι τώρα συστηνόταν το εμβόλιο, από δω και πέρα θα έχουν ποινή όσοι δεν το κάνουν…

Ἐπιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Σε μια από τις καθιερωμένες ενημερώσεις διαπιστευμένων συντακτών υγείας από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, και τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό, Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα (7/5/2020), ακούσαμε τα εξής: (Παραθέτουμε και το δικό μας σχολιασμό).

“Εχθές είχαμε κάποιες περεταίρω ανακοινώσεις σχετικά με μεταλλάξεις του ιού, δηλαδή αλλαγές που μπορεί να καθορίζουν τη συμπεριφορά του. Ο ιός συνεχίζει να μεταλλάσσεται και να προσαρμόζεται στον άνθρωπο. Δεν ξέρουμε όμως πώς θα επηρεαστεί η πορεία του από αυτές τις μικροαλλαγές.

Σε μια αναφορά από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ένα στέλεχος έδειξε για πρώτη φορά μεγάλη για τον ιό απώλεια υλικού σε σημαντική περιοχή του γονιδιώματος. Μια τέτοια μετάλλαξη θα μπορούσε να εξασθενήσει τον ιό και παρά το γεγονός πως θα μπορούσε να διευκολύνει τη μετάδοση του ιού από ανθρώπους που νοσούν λιγότερο σοβαρά, αυτοί δε θα νοσούσαν τόσο σοβαρά.

Αυτή η μελέτη αξιολογήθηκε ως πολύ σημαντική από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, γιατί παρά το γεγονός ότι αφορά μεμονωμένο περιστατικό, αντίστοιχες μεταλλάξεις οδήγησαν στην εξασθένηση και τελικά εξαφάνιση του ιού SARS πριν πολλά χρόνια, το 2003. Θα πρέπει όμως να περιμένουμε περεταίρω μελέτη των γονιδιωμάτων του ιού, για να δούμε αν πραγματικά συμβαίνει κάτι τέτοιο. Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να πει κανείς τίποτα για αυτή τη μετάλλαξη.

Σε μια δεύτερη αναφορά από τις ΗΠΑ και από την παγκόσμια πρωτοβουλία για την κοινή χρήση όλων των δεδομένων γρίπης, έγινε εκτεταμένη μελέτη των μεταλλάξεων που αφορούν το μέρος εκείνο του ιού που του δίνει το χαρακτηριστικό του σχήμα και χρησιμοποιείται, για να επιτεθεί στα κύτταρα του ανθρώπου. Όπως μελετούμε τον ιό της γρίπης, μελετούμε πλέον και αυτό το νέο κορονοϊό και τις μεταλλάξεις του.

Όπως μελετούμε τον ιό της γρίπης, μελετούμε πλέον και αυτόν τον νέο κορονοϊό και τις μεταλλάξεις του. (Σχόλιο δικό μας: ΓΙΑΤΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΙΠΗ, ΠΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΣΑΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ; ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ).

Έτσι, λοιπόν, έγινε ανάλυση σε περισσότερα από 7.500 άτομα από όλο τον κόσμο. Αυτή η ομάδα εργασίας, από μεγάλο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, ανίχνευσε περίπου 200 μεταλλάξεις οι οποίες συνέβαιναν κατά κανόνα σε αυτόν τον ιό και έδωσαν μερικά κύρια μηνύματα.

Πρώτον, το μεγάλο ποσοστό της διαφοροποίησης του ιού, των αλλαγών δηλαδή του ιού, βρέθηκε στις χώρες που χτυπήθηκαν περισσότερο από τον ιό, εκεί που κυκλοφορούσε περισσότερο. Αυτό, λοιπόν, σημαίνει σημαντική παγκόσμια μετάδοση στα αρχικά στάδια της επιδημίας και την απουσία αυτών των περίφημων ασθενών «μηδέν», ασθενών από τους οποίους ξεκινάει η επιδημία στις περισσότερες χώρες. Δηλαδή η επιδημία ξεκινά από πολλαπλά διαφορετικά σημεία εισόδου, πολλούς ασθενείς «μηδέν» σε κάθε χώρα. Για παράδειγμα, στο Ηνωμένο Βασίλειο η ποικιλομορφία των ιών που ανιχνεύθηκαν ήταν σχεδόν τόσο μεγάλη, όσο αυτή που παρατηρήθηκε σε όλο τον κόσμο, πράγμα που σημαίνει ότι ο ιός εισήλθε στο Ηνωμένο Βασίλειο πολλές φορές ανεξάρτητα, παρά μέσω κάποιου συγκεκριμένου μοναδικού περιστατικού. (Σχόλιο δικό μας: Ας καταγραφεί και η άποψη του dr. Κάουφμαν, που λέει ότι στην Κίνα, όταν άρχισε ο κόσμος να αρρωσταίνει, πήραν γενετικό υλικό από τους νοσούντες, χωρίς να απομονώσουν τον ιό αλλά με βάση τα κοινά συμπτώματα και αυτό το γενετικό υλικό, που περιείχε πάρα πολλά και διαφορετικά συμπτώματα, το ονόμασαν covid 19 και με αυτά τα τεστ των διαφορετικών συμπτωμάτων, προκύπτουν οι δήθεν φορείς του κορονοϊού! Το ίδιο τεστ που προϋπήρχε, είναι αυτό που χρησιμοποιούν για διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα κι ο κατασκευαστής του φωνάζει ότι δεν είναι για λοιμώξεις.)

 Ήδη μάλιστα είδαμε και δημοσιεύσεις αυτή την εβδομάδα, οι οποίες λένε ότι τα επιστημονικά δεδομένα δεν υποστηρίζουν τη θεωρία συνωμοσίας ότι έχει κατασκευαστεί ο ιός σε ένα εργαστήριο.

Τρίτον, με τα μέχρι τώρα δεδομένα επιβεβαιώνεται αυτό που έως τώρα πιστεύουμε, πως ο ιός δεν μεταλλάσσεται πέραν του αναμενομένου – πάντως είναι σίγουρα λιγότερο από τη γρίπη.

Τέταρτον, με τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν μπορούμε να ισχυριστούμε πως ο ιός γίνεται πιο επιθετικός ή πιο μεταδοτικός.

Ένα από τα εμβόλια σε πολύ πρόσφατη γνώση που δοκιμάζεται έναντι του νέου ιού, αποδείχθηκε αποτελεσματικό για την προστασία πειραματόζωων και η μελέτη αυτή δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, ένα από τα μεγαλύτερης επιστημονικής απήχησης περιοδικά στον κόσμο. Είναι η πρώτη αναφορά σε μελέτη με πειραματόζωα που εξετάζει ένα από τα νέα υποψήφια εμβόλια. (Σχόλιο δικό μας: Για ξεκάρφωμα, αφού μας μίλησε την άλλη φορά για το εμβόλιο rna του Γκέιτς, είπε να αναφέρει και ένα άλλο; Σημειωτέον ότι αυτή η ενημέρωση από 5/5/2020 δεν υπάρχει πια στην ιστοσελίδα του Υπουργείου.)

Οι ερευνητές απομόνωσαν τον ιό (σχόλιο δικό μας: Ποιoν ιό, αυτόν που μεταλλάσσεται; Ποιον από όλους τους διαφορετικούς ιούς που αναφέρει παρακάτω; από ασθενείς, τον απενεργοποίησαν και τον χρησιμοποίησαν σαν εμβόλιο σε πειραματόζωα, όπως ποντίκια και πιθήκους, τα οποία, αφού τα μπόλιασαν με δυο διαφορετικές δόσεις μετά τα μόλυναν με διαφορετικά είδη κορονοϊών. Τα ζώα που εμβολιάστηκαν με τη μεγάλη δόση δεν εμφάνισαν συμπτώματα και καθάρισαν τον ιό από τους πνεύμονες. Το εμβόλιο ήταν ασφαλές και τα δεδομένα αυτά υποστηρίζουν την ταχεία κλινική ανάπτυξη εμβολίων για ανθρώπους.

Ξέρουμε ότι η παγκόσμια προσπάθεια για ένα καλό εμβόλιο συνεχίζεται, για ένα ασφαλές εμβόλιο, για ένα αποτελεσματικό εμβόλιο. Και ευελπιστούμε ότι η ανθρωπότητα μέχρι το τέλος του έτους θα έχει τεστάρει πολλά τέτοια εμβόλια και θα έχει μερικά καλά δεδομένα για παραγωγή εμβολίων.

Π. ΚΑΡΛΑΤΗΡΑ: Κύριε Καθηγητά, έχετε υπογραμμίσει σε προηγούμενες ενημερώσεις σας την αξία του εμβολιασμού. Ενόψει ενός πιθανού κύματος κορονοϊού το φθινόπωρο και με δεδομένη την κυκλοφορία των ιών της γρίπης, εξετάζετε να εισηγηθείτε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών εργαζομένων για τη γρίπη, ώστε να παραμένουν κατά το δυνατόν υγιείς και να θωρακιστεί έτσι και το σύστημα υγείας;

Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Ναι, αγγίζει πολύ ευαίσθητα θέματα η δημοσιογράφος. (Σχόλιο δικό μας: Τάχα μου… τάχα μου… Δεν μπορεί να μην ξέρει τι του σούρνουμε! Ένα θέμα υποχρεωτικότητας πάντα συνοδεύεται και από ένα θέμα ποινής γι’ αυτή την υποχρεωτικότητα. Το ’σκασε το παραμύθι.) Θεωρώ ότι είναι θέμα ευθύνης το να εμβολιάζονται οι υγειονομικοί για γρίπη, είναι στις κατηγορίες των επαγγελματιών οι οποίοι πρέπει να εμβολιάζονται κάθε χρόνο, συστήνεται και από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. (Σχόλιο δικό μας: Μέχρι τώρα συστηνόταν το εμβόλιο, από δω και πέρα θα έχουν ποινή όσοι δεν το κάνουν.)

Και φυσικά, ο εμβολιασμός για τη γρίπη θα βοηθήσει πάρα πολύ και στην αντιμετώπιση ενός τυχόν δεύτερου κύματος του ιού τον επόμενο χειμώνα, γιατί θα περιορίσει κατά κάποιο τρόπο την κυκλοφορία ενός ιού εξίσου επικίνδυνου, όπως ο ιός της γρίπης, ο οποίος αφορά ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού και δη ανθρώπους που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία.

Κάτι άλλο που ενδεχομένως προκύπτει σαν παρακλάδι της ερώτησης της δημοσιογράφου, είναι ότι η γρίπη αυτή καθ’ εαυτή είναι μια νόσος για την οποία δεν προβλέπεται συνολικός εμβολιασμός πληθυσμού στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Και είναι μια νόσος για την οποία δεν εμβολιάζεται το 100% του πληθυσμού και δεν συστήνεται εμβολιασμός για όλο τον πληθυσμό και αυτή είναι μια στρατηγική που θα περιμένουμε να δούμε πώς θα τοποθετηθεί και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο. Η μόνη χώρα στον κόσμο η οποία έχει στα κριτήρια του εμβολιασμού όλο τον πληθυσμό, δηλαδή όποιον θέλει να εμβολιαστεί, είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι από τις λίγες χώρες.

Θα δούμε αν θα αλλάξει η στρατηγική προσέγγιση στο επόμενο έτος σχετικά με το εμβόλιο της γρίπης. (Σχόλιο δικό μας: Μπορεί να επιβάλουν τον εμβολιασμό για γρίπη δηλαδή, αν το πει ο Π.Ο.Υ.) Ένα εμβόλιο, που πρέπει να σας θυμίσω και εδώ, ότι δεν είναι 100% αποτελεσματικό, αλλά παρόλα αυτά, υπολογίζεται ότι γλιτώνει χιλιάδες ζωές στον κόσμο στις χώρες στις οποίες εφαρμόζεται. Στην Ελλάδα εκατοντάδες, στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει υπολογιστεί 6000 με 8000 ζωές το χρόνο, για να καταλάβετε για τι μεγέθη μιλάμε.

Δηλαδή πάντα στην Δημόσια Υγεία υπάρχει και αυτό που δεν φαίνεται, «το όφελος που δεν είδες» που έλεγε ο αείμνηστος Καθηγητής μας και Καθηγητής μου ο Δημήτρης ο Τριχόπουλος. Ότι δηλαδή βλέπεις τους θανάτους που είχες, οι οποίοι είναι τραγικοί και σε σοκάρουν και σε λυγίζουν, δεν βλέπεις όμως τις ζωές που κέρδισες. Και αυτό είναι ένα σημαντικό όφελος σε αυτή την πανδημία στην Πατρίδα μας, που δεν το έχουμε δει και δεν το αναγνωρίζουμε. Και μάλιστα, όταν βλέπεις μια τέτοια πορεία θανάτων τόσο γρήγορα και τόσο μαζικά, παρ’ όλα τα μέτρα, αυτό είναι κάτι άλλο το οποίο είναι σημαντικό να το κατανοήσουμε.

Έτσι γίνεται και με τη γρίπη. Κάνεις έναν εμβολιασμό ο οποίος δεν είναι 100% αποτελεσματικός και αυτό που μας μένει, είναι αυτός μπολιάστηκε και πέθανε. Είναι λάθος. Μακάρι να ήταν μπολιασμένοι όσοι είχαν πεθάνει, γιατί το όφελος θα ήταν ασυγκρίτως περισσότερο. Δεν το καταλαβαίνει ο κόσμος αυτό και το θεωρεί αποτυχία.

Το εμβόλιο σαν μαζικό μέτρο προστασίας Δημόσιας Υγείας αναδεικνύεται όχι μόνο λόγω γρίπης, αλλά και λόγω άλλων λοιμωδών νοσημάτων τα οποία προλαμβάνει. Μόνο για την ιλαρά, υπολογίζεται ότι έχουν σωθεί δεκάδες εκατομμύρια ζωές τα τελευταία 20 χρόνια. Μια ιλαρά η οποία εξακολουθεί να σκοτώνει σε χώρες της Αφρικής, και μάλιστα έγινε και μια ανακοίνωση, επ’ ευκαιρία της ερωτήσεως, αυτήν την βδομάδα ή τέλος της προηγούμενης, από την Παγκόσμια Συμμαχία για τα Εμβόλια, (Σχόλιο δικό μας: ένα από τα ιδρύματα που εμπλέκεται ο Μπίλ Γκέιτς ….δεν άντεξε ……. το λεγόμενο GAVI Alliance -Η συμμαχία των Εμβολίων-, το οποίο έχει ιδρυθεί από το ίδρυμα Bill and Melinda Gates και βρίσκεται στην πέμπτη θέση των χρηματοδοτών του Π.Ο.Υ . Εμβολιάζει, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του, τα μισά παιδιά του πλανήτη…) ότι δεν πρέπει να ξεχάσουμε τους εμβολιασμούς, ιδιαίτερα σε χώρες της Αφρικής, σε υποομάδες του πληθυσμού, επίσης ιδιαίτερα ευάλωτες και ευαίσθητες και αφορούν βασικά εμβόλια, όπως τα εμβόλια της ιλαράς, της ερυθράς, της παρωτίτιδας, κάτι για το οποίο έχουμε τοποθετηθεί και σαν Επιτροπή. (Σχόλιο δικό μας: Για λεπτομέρειες δείτε εδώ. Αναρωτιόμαστε, είναι ο κος Τσιόδρας ο dr Fauci της Ελλάδος που προωθεί την ατζέντα του Μπίλ Γκέιτς στην Ελλάδα; Γιατί όχι, θα πει κανείς. Έτσι κι αλλιώς έχουμε απο καιρό μετατραπεί από κυρίαρχη χώρα σε προτεκτοράτο των ισχυρών της γης.