Επικαιρότητα

Κοκτέιλ πάρτι τ/κ κόμματος σε Εκκλησία στην κατεχόμενη Λευκωσία (ΦΩΤΟ)

εικόνα άρθρου: Κοκτέιλ πάρτι τ/κ κόμματος σε Εκκλησία στην κατεχόμενη Λευκωσία (ΦΩΤΟ)

Με κοκτέιλ πάρτι μέσα σε αρχαιολογικό χώρο στην κατεχόμενη Λευκωσία επέλεξε το «Κόμμα Νέας Κύπρου» («Yeni Kıbrıs Partisi») των κατεχομένων να γιορτάσει τα 30 χρόνια από την ίδρυσή του.

Συγκεκριμένα η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 30 Οκτωβρίου στην Εκκλησία της Παναγιάς της Οδηγήτριας, η οποία λειτούργησε και ως εκκλησία του Αγίου Νικολάου την εποχή των Φράγκων, για να μετατραπεί σε αγορά στην οθωμανική εποχή.
Τo «Κόμμα της Νέας Κύπρου» είναι σοσιαλδημοκρατικό και, πριν από το 2004, ήταν γνωστό ως «Κίνημα Πατριωτικής Ενότητας».

Σύμφωνα με τ/κ ΜΜΕ, στο κοκτέιλ συμμετείχαν εκπρόσωποι διαφόρων συνδικαλιστικών οργανώσεων και οργανώσεων από τις «δύο πλευρές της Κύπρου, ο Ευρωβουλευτής Νιαζί Κιζίλγιουρεκ και εκπρόσωποι του Γραφείου του Ε.Κ. στην Κύπρο».

Ανάμεσα στις δραστηριότητες που συνήθως φιλοξενούνται μέσα στο κτήριο είναι, επίσης, εβδομαδιαίοι χοροί δερβίσηδων (χορευτικά νούμερα που πρόσκεινται στον σουφισμό) ενώ πραγματοποιήθηκε και φεστιβάλ τζαζ της κατεχόμενης Λευκωσίας.

Ιστορικά, αξίζει να σημειωθεί ότι η εκκλησία της Παναγιάς της Οδηγήτριας στην κατεχόμενη Λευκωσία, σήμερα είναι γνωστή ως «Μπετεστάν» (Bedestan), τούρκικη λέξη και σημαίνει στεγασμένη αγορά. Όταν η Κύπρος βρισκόταν υπό την κατοχή των Οθωμανών, το κτήριο λειτουργούσε ως αγορά κυρίως υφαντών ενώ για κάποιο διάστημα στο κτήριο αποθηκευόταν σιτάρι. Στον χώρο υπήρχε πιθανότατα βυζαντινή βασιλική του 5ου αι., ενώ από τον 12ο αι. το εκκλησιαστικό κτηριακό συγκρότημα πιθανόν να λειτουργούσε ως Ορθόδοξος Μητροπολιτικός Ναός αφιερωμένος στην Παναγία την Οδηγήτρια. Κατά τον 14ο αι. ο ναός επιδιορθώθηκε και πιθανόν να τροποποιήθηκε. Η μεγάλη βυζαντινή εκκλησία τροποποιήθηκε ξανά στις αρχές του 15ου αι. και στα τέλη του 15ου αι. κατασκευάστηκαν η βόρεια πρόσοψη με την πλούσια διακοσμημένη γοτθική θύρα και ο θόλος που καταλαμβάνει το τέταρτο κλίτος του κυρίως ναού. Σύμφωνα με ιστορικούς, κατά τα χρόνια των Λουζινιανών το κτήριο μετατράπηκε σε εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Το κτήριο υπέστη σοβαρές ζημιές κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της Λευκωσίας από τους Οθωμανούς (1570). Στη δεκαετία του 1880, τα πρώτα χρόνια της βρετανικής αποικιακής κυριαρχίας, ο Λόρδος Kitchener και άλλοι Βρετανοί στην Κύπρο ήθελαν να αγοράσουν ή να νοικιάσουν το κτήριο για να το μετατρέψουν σε εκκλησία και να το χρησιμοποιήσουν, για άλλη μια φορά, ως εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

Περισσότερες αρχειακές μαρτυρίες για τον ναό της Παναγίας της Οδηγήτριας υπάρχουν στο άρθρο της ιστορικού Νάσας Παταπίου στην ιστοσελίδα της Εκκλησίας της Κύπρου.

ΠΗΓΗ


Σχετικά άρθρα

Το Μήνυμα της ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ από τον Μητροπολίτη Κυθήρων κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (ηχητικό μήνυμα) ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ & ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ ΣΕΡΑΦΕΙΜΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ (19-2-2023) Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Λάβαμε προς δημοσίευση στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση infokatanixis@neodevgmail.com από την “ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΥΘΗΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ” το...

Αντικατάσταση Ιεράς Κοινότητος Αγίου Όρους από τριανδρία; «Εκατοντάχειρες» κατά Αγίου Όρους;

«Ἔθος ἐγχρονίζον, εἰς νόμον τελεῖ»2 (Συνήθεια ποὺ χρονίζει στὸ τέλος γίνεται νόμος) Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Λάβαμε προς δημοσίευση στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση infokatanixis@gmail.com το ακόλουθο άρθρο των Αγιορειτών Κελλιωτών Πατέρων Ἐν Ἁγίῳ Ὄρει...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.