π. Θεόδωρος Ζήσης

Άγιος Αθανάσιος ο Νέος Επίσκοπος Χριστιανουπόλεως [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & mp3-2015]

εικόνα άρθρου: Άγιος Αθανάσιος ο Νέος Επίσκοπος Χριστιανουπόλεως [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & mp3-2015]
Ομιλία του πρωτοπρεσβυτέρου Θεοδώρου Ζήση

Ο βίος του Αγίου Αθανασίου, οι αρετές του, το έργο του ως Επίσκοπος, τα θαύματά του, Πως προστάτευε το ποίμνιό του από τον παπισμό, Τι έκανε σε ένα χωριό όπου συνηθιζόταν η καύση των νεκρών


ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Την Κυριακή του Τυφλού, στο κήρυγμά του ο π. Θεόδωρος, εισαγωγικά αναφέρεται στην ευαγγελική περικοπή, μας λέγει για τη σύγκρουση των δύο κόσμων της πίστεως και της απιστίας και κάνει έναν παραλληλισμό της εποχής εκείνης που ο ίδιος ο Χριστός βρισκόταν στη γη, με την σημερινή εποχή της αποστασίας, που αμφισβητούνται ακόμη και τα άγια λείψανα. Αναφέρεται επίσης εν συντομία στους εορτάζοντες Αγίους της ημέρας και επικεντρώνει την προσοχή μας στον βίο ενός εκ των Αγίων αυτών, τον Άγιο Αθανάσιο τον Νέο, Επίσκοπο Χριστιανουπόλεως τον Θαυματουργό.

Ο Άγιος τιμάται ιδιαιτέρως στην Πελοπόννησο, είναι πολιούχος της Κυπαρισσίας, πόλη που βρίσκεται στην τότε καλουμένη επαρχία Χριστιανουπόλεως. Τον τιμά επίσης και η Γορτυνία, όπου εγκαταστάθηκε ερχόμενος από την Κέρκυρα οικογενειακώς και εκεί στην Ιερά Μονή Τ. Προδρόμου, υπάρχει το πανάγιο λείψανό και η τίμια κάρα του Αγίου, η οποία θαυματουργεί. Εμείς εδώ στην περιοχή μας, πολύ λίγο τον γνωρίζουμε, γι’ αυτό ας ακούσουμε τι μας λέει ο βίος του.

Ήταν ενάρετος και ευσεβής νέος ο Αναστάσιος. Από μικρός είχε δείξει πως δεν ήθελε να εμπλακεί με περιπέτειες κοσμικές. Ο πατέρας του όμως επέμενε να παντρευτεί. Ο ενάρετος νέος σεβόταν το θέλημα του πατέρα του αλλά ο ίδιος ήθελε να ακολουθήσει τον μοναχικό βίο. Προσευχήθηκε στον Κύριο να τον φωτίσει τι πρέπει να κάνει. Του εμφανίστηκε η Παναγία και του είπε ότι είναι σκεύος εκλογής και πρόκειται να γίνει υπηρέτης του Υιού της. Τον συμβούλευσε τι να πει στον πατέρα του σχετικά με τον γάμο που ετοίμαζε και μετά να πάει στην Κωνσταντινούπολη.

Στην Κωνσταντινούπολη πήρε το μοναχικό σχήμα, ακολούθως έγινε διάκονος, πρεσβύτερος και όταν εκκενώθηκε η Αρχιεπισκοπή της Χριστιανουπόλεως στην Πελοπόννησο, για την οποία είχε κατ’ αρχήν εκλεγεί ο μεγάλος διδάσκαλος του Γένους Ηλίας Μηνιάτης, αλλά αρνήθηκε την θέση, ο Πατριάρχης Γαβριήλ Σμυρναίος, χειροτόνησε Επίσκοπο τον Αθανάσιο.

Οι προσπάθειες που έκανε και η αρετή που επέδειξε ως Επίσκοπος ο Άγιος Αθανάσιος, περιγράφονται στον βίο του. Η Πελοπόννησος τότε ήταν υπό Ενετικό καθεστώς και οι Ενετοί επιβουλεύονταν την πίστη. Θέλοντας να τους κάνουν όλους παπικούς οδηγούσαν τον κόσμο στην αμάθεια με την απαγόρευση ίδρυσης σχολείων. Γι’ αυτό η πρώτη προσπάθεια του Επισκόπου Αθανασίου ήταν να περιοδεύει σε όλα τα χωριά και στις κωμοπόλεις και να ιδρύει σχολεία και συγχρόνως να κάνει πολλές φιλανθρωπίες. Εποίμανε λίγα χρόνια όμως διότι εκοιμήθη σε μικρή ηλικία. Κατά την ανακομιδή του λειψάνου του, αυτό ευωδίαζε.

Ο βιογράφος του επίσης αναφέρει πολλά θαύματα του Αγίου, ο οποίος θαυματουργούσε ακόμα και ενώ ήταν εν ζωή. Μερικά από αυτά τα θαύματα της πίστης μας έχουμε την ευλογία να ακούσουμε στο σημερινό ηχητικό απόσπασμα, προς ωφέλεια όλων μας. Αμήν.

π.Θεόδωρος Ζήσης, Κυρ του Τυφλού – Άγιος Αθανάσιος ο Νέος Επίσκοπος Χριστιανουπόλεως [mp3-2015].wmv

Ιερός Ναός Αγίου Αντωνίου Θεσσαλονίκης – Ηχητικό αρχείο – Εκφων. (17/5/2015)

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Σχετικά άρθρα

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.