Επικαιρότητα

Κύριλλος για ουκρανική αυτοκεφαλία: Θέλουν να απομακρύνουν τη Ρωσία από τον ελληνικό κόσμο

εικόνα άρθρου: Κύριλλος για ουκρανική αυτοκεφαλία: Θέλουν να απομακρύνουν τη Ρωσία από τον ελληνικό κόσμο

Οι εξελίξεις που αφορούν την πιθανή αναγνώριση της σχισματικής εκκλησίας της Ουκρανίας από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδας δεν είναι παρά ένα σχέδιο «παρασκηνιακών δυνάμεων» να «απομακρύνουν τη Ρωσία από τον ελληνικό κόσμο», δήλωσε σήμερα ο Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας, Κύριλλος

«Έχουμε αξιόπιστες πληροφορίες ότι όλα όσα συμβαίνουν τώρα στον κόσμο της Ορθοδοξίας δεν είναι ατύχημα, δεν είναι απλώς μια ιδιοτροπία μιας συγκεκριμένης θρησκευτικής φιγούρας που έχει χάσει το μυαλό της … Αυτή είναι η εφαρμογή ενός πολύ συγκεκριμένου σχεδίου που έχει δύο στόχους: πρώτον, να απομακρύνει τη Ρωσία από τον ελληνικό κόσμο και τον ελληνικό κόσμο από τη Ρωσία», δήλωσε ο Πατριάρχης Κύριλλος στο Συνέδριο των Απανταχού Ρώσων.

Σύμφωνα με τον Πατριάρχη, το ζήτημα γύρω από την «αναγνώριση και μη αναγνώριση των Ουκρανών σχισματικών από τις Ορθόδοξες εκκλησίες» ήταν σχεδιασμένη από «παρασκηνιακές δυνάμεις».

Αυτές οι δυνάμεις, ανέφερε επίσης ο Κύριλλος, βλέπουν την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας ως «μια ήπια δύναμη μέσω της οποίας η Ρωσία επηρεάζει τον κόσμο».

«Και τίθεται ένα ερώτημα: γιατί η Ρωσία δεν μπορεί να μοιραστεί τα πνευματικά της δώρα με τον υπόλοιπο κόσμο; Γιατί είναι εγκληματικό αυτό; Είναι εγκληματικό μόνο για εκείνους που προσπαθούν να αποδυναμώσουν και, ει δυνατόν, να καταστρέψουν τον ρόλο που παίζει η Ρωσία (στον κόσμο)» δήλωσε ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Σύμφωνα με τον Πατριάρχη, η Ρωσική Εκκλησία το καταλαβαίνει αυτό καλά και το ίδιο, όπως υποστηρίζει, ισχύει και για τους «αδελφούς μας στην Ελλάδα και άλλες ορθόδοξες εκκλησίες».

Τέλος, υπογράμμισε ότι η «ειδική αποστολή» της Ρωσίας είναι «να αποτελέσει οχυρό του ορθόδοξου χριστιανισμού, να διατηρεί την ορθόδοξη πίστη, την ορθόδοξη παράδοση, τον πολιτισμό και τις χριστιανικές ηθικές αρχές στην άθικτη μορφή τους».

Στις 12 Οκτωβρίου, η Εκκλησία της Ελλάδας αναγνώρισε την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης να δώσει στη σχισματική Εκκλησία της Ουκρανίας τον τόμο της αυτοκεφαλίας, αποτελώντας έτσι την πρώτη Ορθόδοξη Εκκλησία που το κάνει.

Επιπρόσθετα, η Σύνοδος χορήγησε στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδας Ιερώνυμο το δικαίωμα λήψης αποφάσεων σχετικά με το θέμα της αυτοκεφαλίας, κάτι που αποτελεί ένα βήμα πριν την επίσημη αναγνώριση.

Η κίνηση αυτή έχει φέρει αντιδράσεις και μέσα στην ίδια την Εκκλησία της Ελλάδας, με τουλάχιστον δύο μητροπολίτες να την χαρακτηρίζουν άκυρη.

Από τους 81 μητροπολίτες της εκκλησίας, μόνο 33 συμμετείχαν στη συζήτηση για το ουκρανικό.

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Κων/πόλεως Βαρθολομαίος: Θα μεταβούμε μαζί με τον Πάπα στη Νίκαια το 2025 για ένα ιστορικό εορτασμό της επετείου

Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε παπικά ιστολόγια (The Tablet, The Pillar) η οργανωτική επιτροπή για τον προγραμματισμό του εορτασμού αποτελείται από τέσσερις Παπικούς και τέσσερις Ορθοδόξους

Μητροπολίτης προκαλεί πικρόχολα σχόλια με άρθρο του Μ. Σάββατο

Άρθρο του Ελευθέριου Ν. Κοσμίδη. Η επιλογή κοσμικού διαδικτυακού τόπου κυριακάτικης εφημερίδας, πανελλαδικής κυκλοφορίας, και η χρονική συγκυρία της δημοσίευσης υπήρξαν τουλάχιστον ατυχείς αν όχι εφάμαρτες

Ευαγγέλιο κατά Μάρκον, κατά Ιωάννην και Αρχιεπ. Ελπιδοφόρου το ανάγνωσμα

Άρθρο του Ελευθέριου Ν. Κοσμίδη. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής εκφράζεται ελεύθερα όπως έχει δικαίωμα να κάνει κάθε άνθρωπος. Τα λεγόμενά του όμως έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τον λόγο του Κυρίου. Τι πρέπει να πράξει ο πιστός λαός;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.