Επικαιρότητα

Κύριλλος Μόσχας και ΠΣΕ…. Ο πόλεμος, με αίρεση «περνάει» (;)

εικόνα άρθρου: Κύριλλος Μόσχας και ΠΣΕ…. Ο πόλεμος, με αίρεση «περνάει» (;)
Άρθρο της Παναγιώτας Κεμανετζή
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Διμερής συνάντηση με στόχο την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Η Συνάντηση

Συνάντηση με τον Πατριάρχη Μόσχας είχε ο ασκών χρέη γραμματέα του ΠΣΕ πρωθιερέας Ιωάννης Σαούκα στις 17 Οκτωβρίου 2022. Στην Σύναξη παρευρέθησαν και μέλη του τμήματος εξωτερικών υποθέσεων του πατριαρχείου Μόσχας μαζί  τον πρόεδρο του τμήματος τον π.Αντώνιο, Μητροπολίτη του Βολοκολάμσκ.

Στην συζήτηση που διημείφθη μεταξύ του Πατριάρχη της Μόσχας και του κ. Σαούκα, ο κ. Κύριλλος εξέφρασε την ικανοποίηση του για την στήριξη του ΠΣΕ προς την Ρωσία τις δύσκολες ήμερες του πόλεμου, εκθείασε την καταλυτική του δράση του Συμβουλίου σε κάθε πρόβλημα που προέκυψε κατά την διάρκεια των δυστοπικών εποχών και ευχαρίστησε για την στάση που κράτησε απέναντι στις κατηγορίες του Καγκελαρίου στο συνέδριο στην Καρλσρούη προς την Ρωσική εκκλησιαστική αντιπροσωπεία. Επιπλέον, δοθείσης της ευκαιρίας, δεν παρέλειψε να αναφέρει την αντιπολεμική της στάση και την χωρίς ανταπόκριση έκκληση για βοήθεια κάποτε ,τον καιρό των βομβαρδισμών από ουκρανικές δυνάμεις προς τα ρώσικα στρατεύματα στο Ντόνμπας.

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Σαούκα απάντησε ότι έχει γνώση των επιστολών που είχε στείλει η Ρωσία σχετικά με τις εχθροπραξίες στο Ντόνμπας και εκτίμησε ότι δεν υπήρχαν ευήκοα ώτα εκείνη την περίοδο. Ανέφερε ότι θα ήταν σωστό να δεδομένης της παρούσας κατάστασης ο Πατριάρχης Κύριλλος να τοποθετηθεί εκ νέου σχετικά με την στάση του στο ουκρανικό ζήτημα καθώς μια ακόμα θετική ψήφος υπέρ της ειρήνης, ειδικά από τον Πατριάρχη της Μόσχας φαίνεται να έχει ιδιαίτερη βαρύτητα.

Η συνάντηση έκλεισε με την σύμφωνη γνώμη και των δυο πλευρών και κυρίως με την παρατήρηση του Πατριάρχη Κυρίλλου ότι είναι ενάντια στην φύση της εκκλησιάς το να ανεμίζει το λάβαρο του πόλεμου και ότι δεν γίνεται να εργαλειοποιήται η σχέση εκκλησίας κράτους σε πολεμικές συγκρούσεις.

Πίσω από τις πόρτες της… ειρήνης 

Μπορεί οι σχέσεις του Βατικανού με την Μόσχα να είχαν παγώσει δίνοντας μια αίσθηση ανακούφισης όσον άφορα την αποφυγή εμπλοκής της Μόσχας με τον αιρετικό Πάπα όμως από ότι φαίνεται η Μόσχα προσπαθεί να αγιάσει και δεν μπορεί. Ίσως και να μην θέλει. Τριγυρίζει μονίμως γύρω από την αίρεση του ΠΣΕ, αναλώνοντας τον χρόνο της σε δημόσιες σχέσεις με τα μέλη του Συμβουλίου. Μια νοσταλγική ενθύμηση της συμμετοχής της από το 1968, οι ευχαριστίες για την στήριξη και τον χώρο που της παρέχει το Συμβούλιο ειδικά μετά την επίθεση που δέχτηκε στην Καρσλούη από τον Γερμανό καγκελάριο αποτελούν ενδείξεις ότι η Μόσχα επιζητεί την συμπάθεια του ΠΣΕ. Ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αντιταχτεί στον πολιτικό ηγέτη της χώρας όσον άφορα τον πόλεμο στην Ουκρανία. Εξάλλου η φύση της είναι ειρηνευτική και κατά των συρράξεων. Κάτι όμως που από ότι φαίνεται δεν απασχόλησε καθόλου το ΠΣΕ όταν δεχτήκαν παλιότερα επίθεση οι Ρώσοι από τους Ουκρανούς. Αυτή την λεπτομέρεια ο κύριος Σάουνα την πέρασε στα ψιλά γράμματα καθώς για κάποιον ανεξήγητο λόγο, σημασία είχε να προστατευθεί πρωτίστως το «καλό» Ουκρανικό κράτος του Εβραϊκής καταγωγής Πρωθυπουργού Ζελένσκι (ο οποίος ως ηθοποιός είχε προμοτάρει ένα συγκεχυμένο φυλετικό προσανατολισμό). Και επειδή κοντά στον βασιλικό ποτίζεται και η γλάστρα, προστατεύεται μαζί και ο ψευδεπίσκοπος Ντουμένκο της Ουκρανικής Εκκλησίας στου οποίου την αυτοκεφαλία αντέδρασε αρνητικά- εξ αρχής και δικαίως- το Πατριαρχείο Μόσχας.

Ποιες είναι άραγε οι σκοπιμότητες και τα σχέδια πίσω από τέτοιες αιρετικές συμπράξεις;  Εκ πρώτης, τα νέα δεν φαίνονται  τόσο ευοίωνα μιας και ο οικουμενισμός ως μια τεραστία χιονοστιβάδα μοιάζει να «καταπίνει» στο πέρασμα της τα ελάχιστα προπύργια της Ορθοδοξίας που έχουν απομείνει όρθια. Κατά δεύτερον είναι ο καιρός όπου ξεχωρίζει σιγά σιγά η ήρα από το σιτάρι, μετρώντας ωστόσο σημαντικές απώλειες . 

Παρακολουθούμε με προσοχή τις εξελίξεις, ευχόμενοι να μας ελεήσει ο Κύριος και να δώσει φώτιση στους παρεκκλίνοντες που με τις πράξεις τους, άθελα ή ηθελημένα, προσβάλλουν βάναυσα την Ορθοδοξία μας.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών: Άρτος και θεάματα
Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών (ΠΣΕ) δημιούργημα της Μασονίας και των Ροκφέλλερ
Σιγή ιχθύος για την μεγαλύτερη Αίρεση στην φετινή Πανορθόδοξη Διάσκεψη για τις Αιρέσεις

 

Σχετικά άρθρα

Ο Αρχιεπ. Θυατείρων προκαλεί την κινέζικη «τύχη» του!

του Ευάγγελου Κωνσταντίνου Ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων κ. Νικήτας παρευρέθηκε στο ετήσιο Δείπνο της Κινέζικης Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς Την Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Νικήτας παρευρέθηκε στο ετήσιο...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.