Ελευθέριος Κοσμίδης

Λάθος που ήρθε για να μείνει η μετάθεση ώρας της Αναστάσεως;

εικόνα άρθρου: Λάθος που ήρθε για να μείνει η μετάθεση ώρας της Αναστάσεως;
Άρθρο του Ελευθέριου Ν. Κοσμίδη

Γιατί οι περισσότεροι νέοι Μητροπολίτες, έργω και λόγω απομακρύνονται από την ασφαλή οδό των Αγίων Πατέρων και της Ιεράς Παραδόσεως;


Στο “ΚΥΡΙΑΚΟ ΚΗΡΥΓΜΑ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΕΩΣ” με τίτλο “Διδαχή καὶ ἐμπειρία διὰ χάρτου καὶ μέλανος (Β’ Ἰωάννου 12)” και ημερομηνία Κυριακή των Βαΐων, 28η Απριλίου 2024, ο Μητρ. Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, μεταξύ άλλων, αναγράφει:

“Ἐφέτος οἱ ἱερὲς Ἀκολουθίες στὴν Ἱερὰ Μητρόπολή μας θὰ γίνουν παντοῦ κανονικά. Τὸ βράδυ τοῦ Μεγ. Σαββάτου, ὅπως μᾶς ζητήθηκε, γιὰ νὰ διευκολυνθοῦν οἱ νέοι γονεῖς μὲ μικρὰ παιδιά, ΜΟΝΟ στὸν ἱερὸ Ναὸ τῆς Μεταμορφώσεως στὴν Ἀλεξανδρούπολη οἱ καμπάνες θὰ χτυπήσουν στὶς 9.00 τὸ βράδυ. Τὸ «Χριστὸς Ἀνέστη» θὰ ἐκφωνηθεῖ στὶς 9.45 καὶ ἡ ἀναστάσιμη θεία Λειτουργία θὰ τελειώσει στὶς 11.00 πρὶν τὰ μεσάνυχτα“.

Μερικές γραμμές νωρίτερα ο Μητροπολίτης σημειώνει: “Νὰ παραδεχτοῦμε τὰ λάθη μας καὶ νὰ  διορθώσουμε ὅσα ἀπ’ αὐτὰ διορθώνονται. Νὰ πάψουμε σὰν τὰ ἀνώριμα παιδιά νὰ ρίχνουμε τὶς εὐθύνες μας πάντοτε σὲ κάποιους ἄλλους”, αλλά δεν μοιάζει να προσπαθεί να θεραπεύσει τον προκληθέντα σκανδαλισμό με τη μετάθεση της ώρας της Αναστάσεως του Κυρίου που έλαβε χώρα, λόγω των υγειονομικών μέτρων που επέβαλαν υγειονομικοί και κυβέρνηση, το Πάσχα του 2021.

Με αιτιολόγηση της απόφασης ως διευκόλυνση προς τους νέους γονείς με μικρά παιδιά, γιατί να μη σκεφτεί κάποιος πως ο ίδιος “ρίχνει πάντα τις ευθύνες σε κάποιους άλλους”, όπως αναφέρει σε άλλο σημείο του κηρύγματος, για τον βέβαιο σκανδαλισμό που θα προξενήσει;   

Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως και οι περισσότεροι νέοι Μητροπολίτες, έργω και λόγω, απομακρύνονται από την ασφαλή οδό των Αγίων Πατέρων και της Ιεράς Παραδόσεως. Κάποιοι μάλιστα προσπερνούν και αυτή την Αγία Γραφή, στην προσπάθειά τους να αρθρώσουν λόγο μοντέρνο, και καθίστανται κακέκτυπα των σύγχρονων διασήμων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με τους αμέτρητους ακολούθους.

Ο μεταπατερικός δρόμος της εκκοσμίκευσης και της άνευ όρων αγάπης δίχως αλήθεια είναι δρόμος επικίνδυνος. Οι οικουμενιστές ποιμένες έχουν δώσει τόσα πολλά δικαιώματα, που πλέον τους είναι πάρα πολύ δύσκολο να αντιληφθούν πόσο επικίνδυνος είναι ο μεταπατερικός δρόμος και να ξεχωρίσουν τι είναι θεάρεστο και τι παροργίζει τον Κύριο.      

Καμμία ταφόπλακα δεν περιορίζει τον Κύριο να μας αναστήσει, αρκεί να έχουμε πίστη: “ἀποκριθεὶς δὲ ὁ Ἰησοῦς εἶπεν αὐτοῖς· ἀμὴν λέγω ὑμῖν, ἐὰν ἔχητε πίστιν καὶ μὴ διακριθῆτε, οὐ μόνον τὸ τῆς συκῆς ποιήσετε, ἀλλὰ κἂν τῷ ὄρει τούτῳ εἴπητε, ἄρθητι καὶ βλήθητι εἰς τὴν θάλασσαν, γενήσεται” (Ματθ. 21,21).

Ας αναλογιστεί κάθε Επίσκοπος την ευθύνη του ενώπιον του Θεού, για τον Ελληνικό λαό που τα τελευταία χρόνια βιώνει αλλεπάλληλα χτυπήματα: την οικονομική χρεοκοπία της χώρας ακολούθησε η εκχώρηση των εθνικών μας συνόρων, την επιδείνωσε η ανεξέλεγκτη λαθρομετανάστευση και αποτελείωσε ο υγειονομικός ολοκληρωτισμός και η απόπειρα ψηφιακής χειραγώγησης. 

Σε εκκλησιαστικό επίπεδο, την τραγική ψευδοσύνοδο του Κολυμπαρίου διαδέχθηκε το δραματικό νέο σχίσμα και ο απηνής νέος διωγμός της πίστεως στην Ουκρανία. 

Η συνολική μάλιστα στάση των Ιεραρχών έναντι της ψήφισης του βλάσφημου νομοσχεδίου περί του γάμου των ομοφυλοφίλων θα πρέπει να τους κάνει να αναλογιστούν τον λόγο του Κυρίου: “διὰ τοῦτο λέγω ὑμῖν ὅτι ἀρθήσεται ἀφ᾿ ὑμῶν ἡ βασιλεία τοῦ Θεοῦ καὶ δοθήσεται ἔθνει ποιοῦντι τοὺς καρποὺς αὐτῆς”  (Ματθ. 21,43).     
Γιατί η στάση τους είναι η ταφόπλακα στην ελπίδα των Ελλήνων, οι οποίοι προδωμένοι και πληγωμένοι από τους κοσμικούς άρχοντες, την επιστήμη και από τον ίδιο τους τον εαυτό, είχαν μόνο μία διέξοδο, την προσευχή και την πίστη στον Θεό. 

Η ορθή πίστη και η διαφύλαξη των δογμάτων είναι η περιουσία μας και θα δώσουμε όλοι λόγο στον Θεό γι’ αυτό: “Ὅταν οὖν ἔλθῃ ὁ κύριος τοῦ ἀμπελῶνος, τί ποιήσει τοῖς γεωργοῖς ἐκείνοις; Λέγουσιν αὐτῷ· κακοὺς κακῶς ἀπολέσει αὐτούς…” (Ματθ. 21,40).

Καλή Ανάσταση! 

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Σχετικά άρθρα

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.