Παναγιώτα Κεμανετζή

Λεμεσού Αθανάσιος: «H θέση μου για το Ουκρανικό παραμένει σταθερή»

εικόνα άρθρου: Λεμεσού Αθανάσιος: «H θέση μου για το Ουκρανικό παραμένει σταθερή»
Άρθρο της Παναγιώτας Κεμανετζή
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Οι εξηγήσεις για το Συλλείτουργο με σχισματικούς ιερείς…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Διευκρινιστικές εξηγήσεις έσπευσε να δώσει ο Μητροπολίτης Λεμεσού κ.κ. Αθανάσιος για τη συμμετοχή του στο πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο, για τα ονομαστήρια του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου, το Σάββατο 13 Νοεμβρίου, στον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα στη Λευκωσία. Στη λατρευτική σύναξη παρευρέθησαν και ιεράρχες της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Κύπρου, που αναγνώρισαν την OCU (Σχισματική Ουκρανική Εκκλησία) και την εκλογή του κ. Επιφανίου Ντουμένκο ως Επισκόπου σε αυτήν. 

Μέσω μιας σύντομης και περιεκτικής ανακοίνωσης, ο ιεράρχης αποσαφήνισε ότι δεν συντάσσεται υπέρ της αναγνώρισης του Επιφανίου ως Προκαθημένου στην OCU, μόνο και μόνο επειδή συλλειτούργησε με ιερείς που συγκατάνευσαν στην αναγνώριση του σχισματικού Ντουμένκο. Ούτε επειδή συμμετείχε στα ονομαστήρια του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος μνημόνευσε τελικά τον Επιφάνιο, παρά τις αντιδράσεις των Μητροπολιτών Κύκκου και Ιλλυρίας Νικηφόρου, Ταμασσού και Ορεινής Ησαΐα, και του Επισκόπου Αμαθούντος Νικολάου. Αυτό που έπραξε ήταν να παραβρεθεί στη σύναξη απλώς για να τιμήσει τον Προκαθήμενό του στα πλαίσια της ενότητας της Κυπριακής Εκκλησίας και των μελών αυτής, παρά τις όποιες διαφωνίες τους. Ένα χρόνο νωρίτερα, ωστόσο, η ιεραρχία της Κυπριακής Ορθόδοξης Εκκλησίας είχε αποφασίσει (μεταξύ αυτών και ο κ. Αθανάσιος) ότι θα διακόψουν τα συλλείτουργα με τον Αρχιεπίσκοπο, και δε θα υπάρξει άλλη λατρευτική συνάντηση χωρίς την αρχική σχετική απόφαση της Ιεράς Συνόδου. Με τον Λεμεσού να τονίζει και τότε ότι παρέμενε σταθερός στη θέση του σχετικά με την OCU, καθώς δεν ήταν θέμα προσωπικό (δε γνώριζε ούτε τον κ. Επιφάνιο προσωπικά ούτε τον κ. Ονούφριο) αλλά θέμα συνειδήσεως και τήρησης των Ιερών κανόνων της Εκκλησίας.

Υπενθυμίζουμε ότι η Αυτοκεφαλία στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία ήταν μια εκκλησιαστική πράξη που προκάλεσε σχίσμα στο κοινό της, με το ένα στρατόπεδο να τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Ουκρανικής Εκκλησίας με τη στήριξη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, και το άλλο φίλα προσκείμενο στο Πατριαρχείο Μόσχας. Το πρώτο αναγνωρίζει ως Μητροπολίτη Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας τον κ. Επιφάνιο και το δεύτερο τον Μητροπολίτη κ. Ονούφριο, τον οποίο δέχεται και αναγνωρίζει η Συνοδική Εκκλησία της Κύπρου (εξόν του Αρχιεπισκόπου της).

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra


Δείτε σχετικά:
Ο Μητροπολίτης Λεμεσού και η ιμιτασιόν υποστήριξη του Ονουφρίου Ουκρανίας
– Θύελλα αντιδράσεων! Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου αναγνωρίζει την Ψευδοεκκλησία της Ουκρανίας αντορθόδοξα, αντισυνοδικά και αυθαίρετα
– Και ο Λεμεσού Αθανάσιος στη Λειτουργία που μνημονεύθηκε ο σχισματικός Επιφάνιος από τον Αλεξανδρείας…

Σχετικά άρθρα

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.