Επικαιρότητα
Λευκωσία: Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε στη Θεολογική Σχολή της Κύπρου
7 Νοέ 2022
Γράφει η Μαρία Κοσμίδου
αρθρογραφεί για katanixi.gr
Ωραία η προσέγγιση, ωραία και τα λεχθέντα, αλλά να έλειπε η “κουτσουλιά”…
Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr
Με όλες τις τιμές πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη επίσημη τελετή για την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους, στο Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Η εκδήλωση άρχισε με την Ακολουθία του Αγιασμού, την οποία τέλεσε ο Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας, κ. Νικηφόρος.
Παρόντες στον Αγιασμό και σε όλη την εκδήλωση ήταν Αρχιερείς, Ακαδημαϊκοί, ο Υπουργός Παιδείας, φοιτητές αλλά και ο αρχιεπίσκοπος των Αρμενίων στην Κύπρο κ. Τογραματζιάν Χορέν Αρσάκ και εκπρόσωπος της αρχιεπισκοπής των Μαρωνιτών στην Κύπρο.
Στο αμφιθέατρο λοιπόν των κεντρικών εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, οι παρευρισκόμενοι άκουσαν θαυμάσιους λόγους τους οποίους έχει ενδιαφέρον να διαβάσει κανείς. Ανάμεσα από τα πράγματι πολύ ενδιαφέροντα μηνύματα, κάνουμε μια αντιπροσωπευτική επιλογή:
Ο Μητροπολίτης Κύκκου, υπό την υψηλή επιστασία του οποίου λειτουργεί το Τμήμα Θεολογίας, στον χαιρετισμό του τόνισε ότι: «Η Εκκλησία της Κύπρου, με τη λειτουργία του Τμήματος Θεολογικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και με τα Μεταπτυχιακά και Διδακτορικά Προγράμματά του, αποκτά επάρκεια, ορμή και δυναμισμό και έτσι είναι πλέον σε θέση να υπερασπίζεται καλύτερα το κύρος και τα δίκαιά της αλλά και την ορθόδοξη πίστη έναντι των ποικίλων ιδεολογικών, φιλοσοφικών, κοινωνικών και άλλων ρευμάτων».
Αναφέρθηκε στα «μαύρα σύννεφα» της διαφθοράς των ημερών μας αλλά και την αποστασία μας από τον Θεό, υπογράμμισε την αξία αλλά και τη σημασία που έχει η καλλιέργεια της Θεολογικής επιστήμης και στην Κύπρο.
«…Η Ορθόδοξη Θεολογική Επιστήμη δεν πρέπει να αποσπαστεί ποτέ από το πλαίσιο της λειτουργικής και μυστηριακής ζωής της Εκκλησίας και να καταστεί μία ακαδημαϊκή ενασχόληση μόνο. Το θυσιαστήριο πρέπει να είναι τόπος θεολογικής ενοράσεως, όπως υπήρξε, κατά την πατερική εποχή».
Και απευθυνόμενος προς τους φοιτητές του Τμήματος Θεολογίας, τους παρότρυνε να μελετούν Αγίους Πατέρες: «εντρύφημα καθημερινό καθένας από σάς πρέπει να έχει την Αγία Γραφή, αλλά να μαθητεύετε και κοντά στους Αγίους Πατέρες, να μελετάτε, δηλαδή, τα συγγράμματά τους, για να παίρνετε από αυτούς φωτισμό και έμπνευση. Μόνο έτσι ο λόγος του Θεού, που εσείς θα σπέρνετε στο μυστικό χωράφι της Εκκλησίας, θα καρποφορεί. Μόνο έτσι θα μεστώσει και η πανεπιστημιακή έδρα και ο εκκλησιαστικός άμβωνας».
Ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας, κ. Χρ. Οικονόμου, είπε μεταξύ άλλων ότι: «Είναι βαθιά πεποίθησή μου ότι Θεολογία εκτός Εκκλησίας δεν υπάρχει και Εκκλησία, όμως, χωρίς Θεολογία δεν νοείται. Γι’ αυτό και εμείς, βασισμένοι σε αυτή τη θεολογική αρχή, συνεργαζόμαστε με τον Μητροπολίτη Κύκκου, λόγιο και προοδευτικό Ιεράρχη και προσφέρουμε αδαπάνως στην Εκκλησία, διδασκάλους, κήρυκες και επιστήμονες της Θεολογίας… επιδιώκουμε οι Θεολογικές Σπουδές να είναι υψηλού, ύψιστου, θα’ λεγα, επιπέδου και να μην υπάρχει ο κίνδυνος οποιασδήποτε έκπτωσης στις Θεολογικές Σπουδές αλλά και στην Επιστήμη της Θεολογίας…».
Ο Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, κ. Πρόδρομος Προδρόμου, στον χαιρετισμό του τόνισε ότι: «Οι Σπουδές της Θεολογίας έχουν μια ξεχωριστή θέση στην Κύπρο, όπου η θρησκεία διαδραμάτισε και διαδραματίζει πάντοτε κεντρικό ρόλο σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής, επομένως η ύπαρξη και λειτουργία ενός Τμήματος Θεολογίας είναι απαραίτητη και για την ανάπτυξη της θεολογικής σκέψης, τη στήριξη της πίστης και της Εκκλησίας αλλά είναι, επίσης, απαραίτητη και για την ίδια την κατανόηση της ιστορίας μας, του πολιτισμού μας, της πνευματικής ιδιοσυγκρασίας μας. Άρα, λοιπόν, συγχαίρουμε και για την ίδρυση του Τμήματος αυτού, στη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών και Κοινωνικών Επιστημών, από το 2015, αλλά και για την καρποφόρα λειτουργία της όλα αυτά τα χρόνια».
Στον δικό του χαιρετισμό ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής, κ. Ησαΐας, ο οποίος πρόσφατα ολοκλήρωσε τις διδακτορικές του σπουδές στο εν λόγω Πρόγραμμα, εξέφρασε “προβληματισμούς και διαπιστώσεις, ως τροφή για σκέψη προς τους συναδέλφους ερευνητές της Θεολογίας” και μίλησε για τα δύο μεγάλα προβλήματα που επηρεάζουν την επικοινωνία της Θεολογίας στον σύγχρονο κόσμο, που δεν είναι άλλα από τις «τάσεις η επιστήμη να ιεροποιείται και η Θεολογία να εκκοσμικεύεται».
Το πνευματικό μέρος της όλης εκδήλωσης ολοκληρώθηκε με τη σύντομη αλλά ιδιαίτερα σημαντική και επίκαιρη ομιλία του τ. Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Καθηγητή του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, κ. Απόστολου Νικολαΐδη, με θέμα: «Η προσφορά της Θεολογίας στη σύγχρονη πολυτάραχη εποχή μας», όπου ούτε λίγο ούτε πολύ, κάνει τη διαπίστωση ότι “ο εικοστός αιώνας και ο αιώνας που ζούμε είναι δείγματα αιώνων για το τι μπορεί να συμβεί χωρίς Θεό: Παγκόσμιοι πόλεμοι, εμφύλιες διαμάχες, θηριωδίες, εκατομμύρια νεκροί, τρομοκρατία, μεγιστοποίηση της εκμετάλλευσης, της κοινωνικής αδικίας και της φτώχειας, φυλετικές διακρίσεις, καταπάτηση στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οικολογική καταστροφή και πολλά άλλα, τα οποία ορίζουν και το περιεχόμενο της λεγόμενης κοινωνικής αμαρτίας”. Επίσης είπε ότι “η κυριότερη συνέπεια της απουσίας του Θεού είναι η απουσία της αγάπης, αφού χωρίς την αγάπη προς τον Θεό είναι αδύνατη η ύπαρξη της αγάπης προς τον πλησίον” και ότι “μια κοινωνία χωρίς αγάπη είναι εκτεθειμένη σε όλα τα κακά: μίσος, μισαλλοδοξία, εγκληματικότητα, αδικίες, πείνα, ατομικισμός, ολοκληρωτισμός, επεκτατισμός, έλλειψη αλληλεγγύης”. Και τέλος, ότι αυτό που μπορεί να κάνει η Θεολογία των Θεολογικών Σχολών και των Πανεπιστημίων είναι “να υπενθυμίσει αυτά που πρόκρινε ο Παύλος και έθεσε ως την τελευταία βαθμίδα της Κλίμακος ο Ιωάννης ο Σιναΐτης: την πίστη, την αγάπη και την ελπίδα”.
Ωραία τα λόγια, ωραία η προσέγγιση, αλλά με τα δεδομένα των τελευταίων ετών, οι θεολογικές σχολές σε Ελλάδα και Κύπρο δεν έχουν καμία σχέση με το όραμα που εκφράστηκε. Και πώς γίνεται οι Αρχιερείς να εκφράζουν τόσο θερμά λόγια για την πίστη στη Μεγαλόνησο ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου άλλα πιστεύει; Τις κρίσιμες αυτές ώρες που περνά στο κρεβάτι του πόνου, ευχόμαστε να μετανοήσει για τα όσα έπραξε και είναι αντίθετα με όσα οι Άγιοι Πατέρες μας διδάσκουν. Ο κ. Χρυσόστομος εισήγαγε μια νέα θεολογία στη Μεγαλόνησο. Έφερε τον Πάπα. Αναγνώρισε τους σχισματικούς Ουκρανούς ως Αυτοκέφαλη Εκκλησία…
Και τελικά, ωραία τα λόγια, ωραία η προσέγγιση, αλλά τα χάλασε η οικουμενιστική “κουτσουλιά”: Ποιά η ανάγκη στην Ακολουθία του Αγιασμού να είναι παρών ο Αρχιεπίσκοπος των Αρμενίων και εκπρόσωπος των Μαρωνιτών;
Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra
Δείτε σχετικά:
– Καλωσορίζοντας την αίρεση ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, συναντιέται με τους αιρετικούς Μαρωνίτες
– Ο επόμενος αρχιεπίσκοπος Κύπρου πρέπει να είναι εξάπαντος οικουμενιστής!
– Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου και το αθεράπευτο “ΕΓΩ” του…
– Την ένωση με τον Παπισμό κρύβει το ουκρανικό ζήτημα