Ελένη Παπασταματάκη

Λόγοι του μακαριστού π. Νικολάου Μανώλη «Οι χριστιανοί βρίσκουμε παρηγοριά στην πίστη»

εικόνα άρθρου: Λόγοι του μακαριστού π. Νικολάου Μανώλη «Οι χριστιανοί βρίσκουμε παρηγοριά στην πίστη»
Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη

Να πειστούμε στους λόγους του Θεού που λέγει σε Αυτόν να τρέχουμε, Αυτόν να πλησιάζουμε, Αυτόν να ποθούμε. Σε Αυτόν να δώσουμε τα πάντα μας! Αξίζει! Γιατί αυτή η ζωή είναι πολύ περαστική, είναι ατμός


Πολυάριθμες είναι οι ομιλίες του μακαριστού πνευματικού μας πατέρα π. Νικολάου Μανώλη, και αδιασάλευτη και περίτρανη η μεγάλη αλήθεια, μέσα σε αυτές. Χριστιανός δεν σημαίνει ζω χωρίς προβλήματα, χωρίς στεναχώριες και πόνους. Εξάλλου η πίστη μας εδράζεται επάνω στον Σταυρό του Χριστού μας. Εκεί βρίσκεται το μεγαλείο της Ορθοδοξίας μας, εκεί η λαμπρότητά της.

Γνωρίζει ο χριστιανός ότι εκεί, στον σταυρό που κουβαλάει, θα τον σκεπάσει η θεία παρηγοριά, θα πλησιάσει την σταυρωμένη του αγάπη, τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό!

«… λέει ο Απόστολος Παύλος “εν τω σταυρώ του Κυρίου καυχώμαι”…

Εμείς καυχόμαστε για τα μαρτύρια του Χριστού, δεν θέλουμε έναν Χριστό που δεν έχει πάθει, θέλουμε έναν Χριστό που έχει πάθει, που έχει μαρτυρήσει για εμάς, γι’ αυτό τον ερωτευτήκαμε, γι’ αυτό τον ερωτευόμαστε τον Χριστό. Γιατί, μας έχει αποδείξει με το που έχυσε το αίμα Του, πόσο μας αγαπάει.

Ο Θεός δίνει τα μαρτύρια, ο Θεός δίνει και την απόλαυση. Δηλαδή ουσιαστικά οι μάρτυρες απολαμβάνουν.

Και άλλοι παθαίνουν και άλλοι αρρωσταίνουν. Το θέμα είναι πού βρίσκουν παρηγοριά.

Εμείς οι χριστιανοί βρίσκουμε παρηγοριά στην πίστη.

Τα υποφέρουμε αυτά και ο πόνος μειώνεται. Και η χηρεία και το πένθος και η ορφάνια και όλα στον χριστιανισμό ενδύονται με τη Χάρη του Χριστού και έρχεται ο Θεός ως χρόνος και ως τρόπος και σε ξεκουράζει…» [1]

«…οι Απόστολοι που επέλεξαν να ακολουθήσουν τον Χριστό δεν ήξεραν ότι αυτός ο δρόμος οδηγεί στην σταύρωση, είναι δρόμος που πολεμείται από τους σταυρωτές του Χριστού και οδηγεί στον σταυρό και στο μαρτύριο τον κάθε χριστιανό.

Εμείς γνωρίζουμε ότι αυτός ο δρόμος είναι της θλίψης και των πειρασμών και οδηγεί στον σταυρό. Αυτοί δεν ξέρανε ότι οδηγεί στο σταυρό, δεν ξέραν όμως και το άλλο. Ότι μετά τον σταυρό υπάρχει η Ανάσταση. Εμείς το γνωρίζουμε. Είμαστε, μετά τον Χριστό άνθρωποι. Γνωρίζουμε τη διδασκαλία του Κυρίου, τη ζωή του Κυρίου και των Αγίων και ξέρουμε ότι ναι μεν είναι τεθλιμμένη η οδός, αλλά οδηγεί στον Παράδεισο και υπάρχει Ανάσταση μετά την σταύρωση και τις θλίψεις…

Να πειστούμε στους λόγους του Θεού που λέγει σε Αυτόν να τρέχουμε, Αυτόν να πλησιάζουμε, Αυτόν να ποθούμε. Σε Αυτόν να δώσουμε τα πάντα μας, την καρδιά μας, την ψυχή μας τη διάνοιά μας! Τα πάντα μας. Αξίζει! Γιατί αυτή ζωή είναι πολύ περαστική, είναι ατμός. Σαν ένα ψέμα. Δεν αξίζει λοιπόν, για αυτό το ψέμα να χάσουμε την αιωνιότητα, που θα ζούμε αιώνια στο Θεό! Αυτός θα ανοίξει τας “Αχράντας Του Παλάμας” και θα μας υποδεχτεί όλους.

Όλοι μαζί στον Παράδεισο! Με μία πίστη, με κοινή πεποίθηση, ομοθυμαδόν, να πλησιάσουμε και να ζήσουμε το Μυστήριο του Θεού. Έχοντες πάντοτε την προσμονή της Ανάστασης στη ζωή μας!

Αμήν!»[2]

  • [1] Απομαγνητοφωνημένο απόσπασμα από την ομιλία του π. Νικολάου Μανώλη με τίτλο «Στον Χριστιανισμό ενδύεται ο πόνος με την Χάρη Του Χριστού» [ΒΙΝΤΕΟ 2015]
  • [2] Απομαγνητοφωνημένο απόσπασμα από το κήρυγμα του π. Νικολάου Μανώλη «Το Χριστό ή τον κόσμο;» [mp3 2018]

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Σχετικά άρθρα

Αγάπησε τον εαυτό σου [ΒΙΝΤΕΟ 2020]

Ὁμιλία τοῦ μακαριστοῦ π. Νικολάου Μανώλη “ἀγαπήσεις… ὡς σεαυτόν” (Ματθ. 22, 39) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΟΜΙΛΙΑΣ: Στά πλαίσια τῆς σειρᾶς ἐκδηλώσεων «ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ» τήν Τετάρτη 13 Μαΐου 2020, ὁ πρωτοπρεσβύτερος π.Νικόλαος Μανώλης μίλησε...

Ποιος φοβάται;

Γράφει η Μαρία Κοσμίδου. …οι παραβατικοί λαθρομετανάστες από τις μουσουλμανικές χώρες έχουν ειδική μεταχείριση από το νόμο σε σχέση με άλλους «εγκληματίες»

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.