Επικαιρότητα

Λόγοι π. Νικολάου Μανώλη «Οι χριστιανοί βρίσκουμε παρηγοριά στην πίστη»

εικόνα άρθρου: Λόγοι π. Νικολάου Μανώλη «Οι χριστιανοί βρίσκουμε παρηγοριά στην πίστη»

15 Νοέ 2021

Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Να πειστούμε στους λόγους του Θεού που λέγει σε Αυτόν να τρέχουμε, Αυτόν να πλησιάζουμε, Αυτόν να ποθούμε. Σε Αυτόν να δώσουμε τα πάντα μας! Αξίζει! Γιατί αυτή η ζωή είναι πολύ περαστική, είναι ατμός…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Πολυάριθμες είναι οι ομιλίες του μακαριστού πνευματικού μας πατέρα π. Νικολάου Μανώλη, και αδιασάλευτη και περίτρανη η μεγάλη αλήθεια, μέσα σε αυτές. Χριστιανός δεν σημαίνει ζω χωρίς προβλήματα, χωρίς στεναχώριες και πόνους. Εξάλλου η πίστη μας εδράζεται επάνω στον Σταυρό του Χριστού μας. Εκεί βρίσκεται το μεγαλείο της Ορθοδοξίας μας, εκεί η λαμπρότητά της.

Γνωρίζει ο χριστιανός ότι εκεί, στον σταυρό που κουβαλάει, θα τον σκεπάσει η θεία παρηγοριά, θα πλησιάσει την σταυρωμένη του αγάπη, τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό!

«… λέει ο Απόστολος Παύλος “εν τω σταυρώ του Κυρίου καυχώμαι”…

Εμείς καυχόμαστε για τα μαρτύρια του Χριστού, δεν θέλουμε έναν Χριστό που δεν έχει πάθει, θέλουμε έναν Χριστό που έχει πάθει, που έχει μαρτυρήσει για εμάς, γι’ αυτό τον ερωτευτήκαμε, γι’ αυτό τον ερωτευόμαστε τον Χριστό. Γιατί, μας έχει αποδείξει με το που έχυσε το αίμα Του, πόσο μας αγαπάει.

Ο Θεός δίνει τα μαρτύρια, ο Θεός δίνει και την απόλαυση. Δηλαδή ουσιαστικά οι μάρτυρες απολαμβάνουν.

Και άλλοι παθαίνουν και άλλοι αρρωσταίνουν. Το θέμα είναι πού βρίσκουν παρηγοριά.

Εμείς οι χριστιανοί βρίσκουμε παρηγοριά στην πίστη.

Τα υποφέρουμε αυτά και ο πόνος μειώνεται. Και η χηρεία και το πένθος και η ορφάνια και όλα στον χριστιανισμό ενδύονται με τη Χάρη του Χριστού και έρχεται ο Θεός ως χρόνος και ως τρόπος και σε ξεκουράζει…» [1]

«…οι Απόστολοι που επέλεξαν να ακολουθήσουν τον Χριστό δεν ήξεραν ότι αυτός ο δρόμος οδηγεί στην σταύρωση, είναι δρόμος που πολεμείται από τους σταυρωτές του Χριστού και οδηγεί στον σταυρό και στο μαρτύριο τον κάθε χριστιανό.

Εμείς γνωρίζουμε ότι αυτός ο δρόμος είναι της θλίψης και των πειρασμών και οδηγεί στον σταυρό. Αυτοί δεν ξέρανε ότι οδηγεί στο σταυρό, δεν ξέραν όμως και το άλλο. Ότι μετά τον σταυρό υπάρχει η Ανάσταση. Εμείς το γνωρίζουμε. Είμαστε, μετά τον Χριστό άνθρωποι. Γνωρίζουμε τη διδασκαλία του Κυρίου, τη ζωή του Κυρίου και των Αγίων και ξέρουμε ότι ναι μεν είναι τεθλιμμένη η οδός, αλλά οδηγεί στον Παράδεισο και υπάρχει Ανάσταση μετά την σταύρωση και τις θλίψεις…

Να πειστούμε στους λόγους του Θεού που λέγει σε Αυτόν να τρέχουμε, Αυτόν να πλησιάζουμε, Αυτόν να ποθούμε. Σε Αυτόν να δώσουμε τα πάντα μας, την καρδιά μας, την ψυχή μας τη διάνοιά μας! Τα πάντα μας. Αξίζει! Γιατί αυτή ζωή είναι πολύ περαστική, είναι ατμός. Σαν ένα ψέμα. Δεν αξίζει λοιπόν, για αυτό το ψέμα να χάσουμε την αιωνιότητα, που θα ζούμε αιώνια στο Θεό! Αυτός θα ανοίξει τας “Αχράντας Του Παλάμας” και θα μας υποδεχτεί όλους.

Όλοι μαζί στον Παράδεισο! Με μία πίστη, με κοινή πεποίθηση, ομοθυμαδόν, να πλησιάσουμε και να ζήσουμε το Μυστήριο του Θεού. Έχοντες πάντοτε την προσμονή της Ανάστασης στη ζωή μας!

Αμήν!»[2]

  • [1] Απομαγνητοφωνημένο απόσπασμα από την ομιλία του π. Νικολάου Μανώλη με τίτλο «Στον Χριστιανισμό ενδύεται ο πόνος με την Χάρη Του Χριστού» [ΒΙΝΤΕΟ 2015]
  • [2] Απομαγνητοφωνημένο απόσπασμα από το κήρυγμα του π. Νικολάου Μανώλη «Το Χριστό ή τον κόσμο;» [mp3 2018]

(Μόνιμη Στήλη: Ευωδιαστά άνθη από τον κήπο του Γέροντα)

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
Λόγοι π. Νικολάου Μανώλη «Αδερφοί μου εν παντί ευχαριστείτε τον Θεό, κυρίως για τις…
– Λόγοι π. Νικολάου Μανώλη «Το ιερό Μυστήριο της εξομολόγησης»
– Αποφθέγματα και λόγοι π. Νικολάου Μανώλη – «Το κυνήγι της Χάριτος»
– Αποφθέγματα και λόγοι π. Νικολάου Μανώλη – Το πρώτο και κύριο μέλημα του χριστιανού

Σχετικά άρθρα

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.