εικόνα άρθρου: Λουθηρανοί και Ορθόδοξοι μαγαρίζουν την Χάλκη
Άρθρο της Ελένης Καμπούρη
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Ο Οικ. Πατριάρχης φιλοξένησε στη Χάλκη συνάντηση Ορθοδόξων και Λουθηρανών με τη συμμετοχή παστόρισσας… 


Άλλη μια υποτίμηση των Ιερών Κανόνων της Πίστεως μας συντελέστηκε στην κλειστή, κατά τα άλλα, Θεολογική Σχολή της Χάλκης, στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή της Αγίας Τριάδος.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα, πραγματοποιήθηκε “Η Δεύτερη Συνάντηση της Προπαρασκευαστικής Επιτροπής για την 18η Συνεδρίαση της Ολομέλειας της Διεθνούς Μικτής Επιτροπής του Θεολογικού Διαλόγου, μεταξύ της Παγκοσμίου Λουθηρανικής Ομοσπονδίας και της Ορθοδόξου Εκκλησίας”. Οικοδεσπότης ήταν φυσικά ο κ.Βαρθολομαίος. Προεδρεύοντες ήταν ο Μητροπολίτης Κρήνης Καθ. Δρ. Κύριλλος (ορθόδοξος), ο Δρ. Johann Schneider από την Ευαγγελική Εκκλησία στην Κεντρική Γερμανία (λουθηρανός), ενώ υπήρχαν τόσο Ορθόδοξοι εκπρόσωποι όσο και Λουθηρανοί. 

Αξιοσημείωτη υπήρξε και η παρουσία της Δρ. Jennifer Wasmuth από το Πανεπιστήμιο Göttingen της Γερμανίας, η οποία φέρει τον τίτλο της “αιδεσιμολογιώτατης”, διότι είναιχειροτονημένη πάστορας της Ευαγγελικής Λουθηρανικής Εκκλησίας του Ανόβερο. Συμμετέχει σε διαλόγους με τις Ανατολικές Ορθόδοξες Εκκλησίες για πολλά χρόνια. Σε αυτούς περιλαμβάνονται ο διμερής διάλογος της Ευαγγελικής Εκκλησίας στη Γερμανία με το Πατριαρχείο Μόσχας και ο διεθνής διάλογος της Λουθηρανικής Παγκόσμιας Ομοσπονδίας με τις Βυζαντινές Ορθόδοξες Εκκλησίες”.

To κεντρικό θέμα της συνάντησης ήταν “η κατανόηση του τόπου και του ρόλου του Αγίου Πνεύματος στη ζωή της Εκκλησίας, αναδεικνύοντας την ανάγκη περαιτέρω μελέτης του ρόλου του Αγίου Πνεύματος στον κόσμο”, ενώ σκοπός της επιτροπής ήταν να βελτιώσουν το προηγούμενο κοινό κείμενο που είχαν συντάξει στο Δυρράχιο της Αλβανίας το 2019. Επίσης αποφασίστηκε ότι το επόμενο θέμα με το οποίο θα ασχοληθούν θα έχει τον τίτλο “ «Το Άγιο Πνεύμα, η Εκκλησία και ο Κόσμος: Δημιουργία, Άνθρωπος και Σωτηρία», και θα προετοιμαστεί με αφορμή την επέτειο από τη σύγκληση της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου της Νίκαιας, 2025”.

Αυτό το μιαρό δρώμενο τα είχε όλα. Υπήρξε συμπροσευχή, αφού την εναρκτήρια προσευχή τέλεσε ο Ορθόδοξος Επίσκοπος, ενώ την καταληκτήρια προσευχή ο Λουθηρανός, καθώς και επίσκεψη στο Μετόχι του Παναγίου Τάφου. Η επόμενη τους συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στη Γερμανία από την 29η Απριλίου έως την 6η Μαΐου 2023, αλλά αυτή τη φορά τη φιλοξενία θα αναλάβουν οι Λουθηρανοί.

Είναι τουλάχιστον κωμικοτραγικό αυτό που συμβαίνει. Να καταπατούνται κατάφωρα οι Ιεροί Κανόνες με συναντήσεις, συλλείτουργα, φιλοξενίες, αγαπολογίες μετά διαφόρων αιρέσεων και παραφυάδων, με αλληλεπιδράσεις με παστορίνες και αθεολόγητους θεολόγους καθηγητές, οι οποίοι μιλούν για το Άγιο Πνεύμα το οποίο κανείς τους προφανώς δεν κατανοεί, δε βιώνει και στην κυριολεξία βλασφημεί. Να μιλούν για τον Άγιο Τριαδικό Θεό με περισπούδαστο ύφος και γλώσσα άνθρωποι αχαρίτωτοι, οι οποίοι κηρύττουν αίρεση χωρίς φόβο αλλά με περίσσιο θράσος, άνθρωποι που τσαλαπατούν κάθε Ιερό Κανόνα και δηλώνουν ανερυθρίαστα την “σκασίλα τους” για τα σχίσματα και τις πληγές που δημιουργούν στο Ιερό Σώμα της Ορθοδοξίας. 

Το εξίσου τραγικό είναι ότι όλη αυτή η φιέστα λαμβάνει χώρα μέσα στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, η οποία αν και είναι επισήμως κλειστή, λειτουργεί ανεπίσημα και προωθεί την ένωση με τους αιρετικούς και τους αλλόθρησκους. Αν ανοίξει επίσημα και νόμιμα, τότε τι θα γίνει; Θα συμβεί αυτό που η Κατάνυξη έχει αναφέρει σε προηγούμενο -πολύ κατατοπιστικό- άρθρο της κ. Σοφίας Μακεδονοπούλου: “Θα υπηρετείται με άλλα λόγια ο Οικουμενισμός και η Πανθρησκεία και θα παράγονται οι νέοι Οικουμενιστές Πατριάρχες της Νέας Εποχής και της Νέας Τάξης Πραγμάτων στην Εκκλησία. Θα γίνει δηλαδή αυτό που πολύ εύστοχα λέει ο θυμόσοφος λαός μας, η “σφηκοφωλιά” της παναίρεσης του οικουμενισμού.

Έχουμε πιάσει πάτο. Ο Θεός να μας λυπηθεί. Έως πότε θα μας ανέχεται; 

Καλή μετάνοια!

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Δείτε σχετικά:
Η Οικουμενιστική Θεολογική Σχολή της Χάλκης υποδέχεται και τιμά Ουνίτη «Επίσκοπο»
Κοινή Δήλωση και αναγνώριση του Βαπτίσματος των Λουθηρανών στην Φινλανδία

Σχετικά άρθρα

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.