Επικαιρότητα

Με έκτακτη ανακοίνωση η μητρόπολη Λεμεσού προσβάλει τη Θεία Κοινωνία!

Η προσέλευση των πιστών στους Ναούς δεν θα είναι εφικτή γι’ αυτό παρακαλούνται όλοι να παραμείνουν προσευχόμενοι στα σπίτια τους… (Ι. Μητρόπολη Λεμεσού)

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Στις 15 Μαρτίου 2020, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου εξέδωσε Δελτίο Τύπου με το οποίο έδινε συγχαρητήρια στην Κυβέρνηση για τα δραστικότατα μέτρα που έλαβε για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του κορωνοϊού και ταυτόχρονα καλούσε όλο το χριστεπώνυμο πλήρωμα να απέχει για διάστημα τριών εβδομάδων (μέχρι τις 10 Απριλίου) από τις ακολουθίες. Διαβάζουμε χαρακτηριστικά από το Δελτίο Τύπου: «Παρόλο ποὺ τὸ Τυπικὸ τῆς Ἐκκλησίας μας ὁρίζει κατὰ τὴν τώρα διανυόμενη περίοδο τῆς Μεγάλης Τεσσαρακοστῆς πληθώρα κατανυκτικῶν ἀκολουθιῶν (Μεγ. Ἀπόδειπνο, Χαιρετισμούς στὴ Θεοτόκο, Προηγ. Θεῖες Λειτουργίες κ.λ.π.), καλοῦμε ὅλο τὸ χριστεπώνυμο πλήρωμα νὰ ἀπέχει γιὰ διάστημα τριῶν ἑβδομάδων (μέχρι τῆς 10ης Απριλίου) ἀπὸ τὶς ἀκολουθίες, μὲ σκοπὸ νὰ βοηθήσουμε στὴν ἀνακοπὴ περαιτέρω ἐξάπλωσης τῆς ἀσθένειας».

Στις 16 Μαρτίου 2020, η Ι.Μ. Λεμεσού πήγε ενάντια στο κάλεσμα του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου προς τους πιστούς για να απέχουν από τον εκκλησιασμό για περίοδο τριών εβδομάδων ως μέτρο αντιμετώπισης της εξάπλωσης του κορωνοϊού και εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιούσε ότι οι ιερές ακολουθίες της που τελούνται κατά την διάρκεια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, θα εξακολουθήσουν κανονικά να ψάλλονται σε όλους τους ναούς. Η ανακοίνωση της Ι.Μ. Λεμεσού ανέφερε χαρακτηριστικά: «Από την Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού ανακοινώνεται ότι οι ιερές ακολουθίες της εκκλησίας μας που τελούνται κατά την διάρκεια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, (Μέγα Απόδειπνο, Χαιρετισμοί της Παναγίας, Όρθρος, Ώρες, οι Προηγιασμένες Θείες λειτουργίες, οι Εσπερινοί του Σαββάτου και η Θεία Λειτουργία της Κυριακής) θα εξακολουθήσουν κανονικά να ψάλλονται σε όλους τους ναούς».

Επιπλέον, την ίδια ημέρα (16 Μαρτίου 2020), η Ι.Μ. Λεμεσού δημοσίευσε την ομιλία του Μητροπολίτη Λεμεσού κ.Αθανασίου με τίτλο “Η Πνευματική αντιμετώπιση της πανδημίας του Κορωνοϊού». Σε αυτή την ομιλία ο Μητροπολίτης Λεμεσού κ.Αθανάσιος έκανε Ομολογία Πίστεως, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι: «Οι Εκκλησίες πάντως, θα παραμείνουν ανοιχτές. Η λατρεία του Θεού δεν θα σταματήσει ουδέποτε».
Για λόγους ενημέρωσης του αναγνωστικού μας κοινού προβάλλουμε ένα απόσπασμα από σχετικό βίντεο από ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΛΕΜΕΣΟΥ.

Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος “Η Πνευματική αντιμετώπιση της πανδημίας του Κορωνοϊού” [ΒΙΝΤΕΟ]

Άλλα έλεγε στις 16 Μαρτίου 2020 ο μητροπολίτης Λεμεσού

Ολόκληρο το βίντεο μπορείτε να το δείτε εδώ.

[5:05] Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος: «Οι Εκκλησίες πάντως, θα παραμείνουν ανοιχτές. Η λατρεία του Θεού δεν θα σταματήσει ουδέποτε. Οι ιερείς μας και όλοι μας θα είμαστε στη θέση αυτή, την οποία μας έταξε ο Θεός ως Ποιμένες της Εκκλησίας και θα προσφέρουμε τις προσευχές μας και τις Ακολουθίες μας και την λατρεία του Θεού και τη Θεία Ευχαριστία, υπέρ όλου του κόσμου, υπέρ όλου του Αδάμ. Όποιος θέλει μπορεί να έρχεται».

Στις 18 Μαρτίου 2020, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου εξέδωσε μία ανακοίνωση για τις Επίσημες Δοξολογίες, στην οποία εκτός των άλλων καλούσε ώστε να τηρούνται με ακρίβεια όλες οι αποφάσεις και προτροπές των αρμόδιων υπηρεσιών τής Δημοκρατίας, σχετικά με τα μέτρα πρόληψης και προστασίας από τον κορωνοϊό. Η ανακοίνωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Επ’ ευκαιρία, η Ιερά Αρχιεπισκοπή καλεί για μια ακόμη φορά όπως τηρεί με ακρίβεια όλες τις αποφάσεις και τις προτροπές των αρμόδιων υπηρεσιών τής Δημοκρατίας, σχετικά με τα μέτρα πρόληψης και προστασίας από την ενσκήψασα πανδημία»

Έχοντας αυτά υπόψιν, τις παλινωδίες και τις κόντρα ανακοινώσεις, ελπίζαμε στη δήλωση του μητροπολίτου Λεμεσού ότι οι Εκκλησίες θα μείνουν λειτουργικές για το λαό. Όμως ο Μητροπολίτης Λεμεσού κ.Αθανάσιος, ο παραδοσιακός αγιορείτης Δεσπότης, μέσω της μητροπολιτικής ανακοίνωσης που δημοσιεύθηκε στις 23 Μαρτίου, σε ανακολουθία με την προηγούμενη δήλωσή του στις 16 Μαρτίου, είναι σαν να διακήρυξε ουσιαστικά, όσα και οι μη έχοντες εμπειρία του Μυστηρίου: ότι η Θεία Κοινωνία είναι απλός άρτος και οίνος, ότι συμβολικά μεταλαμβάνουν οι πιστοί εις ανάμνησιν της θυσίας του Χριστού και, φυσικά, εν όψει του κορωνοϊού, ότι δεν πρέπει κανείς να μεταλαμβάνει από το κοινό Ποτήριο με το ίδιο κουταλάκι. Αυτά ακούγονται κατά κόρον στις ημέρες μας, από όλους τους χώρους· και από εκκλησιαστικούς! Παρόμοια εντύπωση μας δίνει και η ανακοίνωση της Μητρόπολης Λεμεσού! Η δεύτερη ανακοίνωση, όχι η ηρωική πρώτη!

Τί; Όχι;

Συγχωρέστε μας, αλλά εμείς αυτό καταλαβαίνουμε, διαβάζοντας την έκτακτη ανακοίνωση της Ι.Μ. Λεμεσού (23 Μαρτίου), ενόψει της εορτής του Ευαγγελισμού και με φόντο τα νέα μέτρα της Προεδρίας στην Κύπρο για τον κορωνοϊό. Συγκεκριμένα, λόγω των έκτακτων προληπτικών μέτρων που εξήγγειλε το βράδυ της Δευτέρας 23 Μαρτίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού (ανάμεσα στα οποία ήταν και η απαγόρευση προσέλευσης πολιτών σε χώρους θρησκευτικής λατρείας όπως εκκλησίες και η οποία θα ξεκινούσε στις 24 Μαρτίου, στις 18:00), η Ι.Μ. Λεμεσού ανακοίνωσε ότι:

α) Η ακολουθία του εσπερινού του Ευαγγελισμού θα τελεσθεί ανεξαιρέτως σε όλους τους Ναούς με την παρουσία όσων από τους πιστούς επιθυμούν να συμμετέχουν ενώ η Θεία Λειτουργία της εορτής του Ευαγγελισμου, θα τελεσθεί κανονικά στους Ιερούς Ναούς άνευ της παρουσίας των πιστών.
β) Στους Ιερούς Ναούς θα τελούνται κανονικά όλες οι ακολουθίες μόνο από τους Ιερείς και τους Ιεροψάλτες κεκλεισμένων των θυρών και άνευ της παρουσίας των πιστών.
γ) Η προσέλευση των πιστών στους Ναούς δεν θα είναι εφικτή γι΄ αυτό παρακαλούνται όλοι να παραμείνουν προσευχόμενοι στα σπίτια τους σεβόμενοι το διάγγελμα του Προέδρου.

Με θλίψη και αγανάκτηση παρατηρούμε ότι ενώ μερικές μέρες νωρίτερα ο μητρ. Λεμεσού έκανε δημόσια Ομολογία Πίστεως δηλώνοντας ότι: «Οι Εκκλησίες πάντως, θα παραμείνουν ανοιχτές. Η λατρεία του Θεού δεν θα σταματήσει ουδέποτε», ξαφνικά κάνει αλλαγή πλεύσης 180 μοιρών, κλείνοντας τις θύρες των Ιερών Ναών για τους πιστούς και απαγορεύοντας την προσέλευση των πιστών στους Ναούς, στερώντας τους έτσι το Σώμα και το Αίμα του Νυμφίου μας Χριστού, κάνοντας ουσιαστικά υπακοή στον αντιχριστιανικό νόμο και όχι στο Θείο.

Αν ο άρτος και ο οίνος δεν ήταν το Σώμα και το Αίμα του Νυμφίου μας Χριστού, του Αγαπημένου, της Σταυρωμένης Αγάπης, του Λατρεμένου μας Κυρίου, θα ήμασταν οι πιο γραφικοί, οι πιο δυσειδαίμονες και πιο απεχθείς και από τους ειδωλολάτρες ιθαγενείς της Αφρικής, να μεταλαμβάνουμε όλοι ψωμί και κρασί, με κοινό κουτάλι, από κοινό ποτήρι, από έναν άνθρωπο ντυμένο παράξενα, μέσα σε μια αίθουσα.

Αν ο άρτος και ο οίνος μετουσιώνεται σε Σώμα και Αίμα του Αγαπημένου, εγώ το έχω ανάγκη για να ζήσω, γιατί αυτή την οντολογική σχέση μαζί Του μου άφησε ο Κύριος, για να γίνομαι ένα μαζί Του. Κι εσείς Άγιε Λεμεσού με προσβάλλετε, γιατί με την απαγόρευσή σας, αλλοιώνεται με παράξενα ανεπίγνωστο τρόπο η κοινή μας Πίστη.

Γιατί το κάνατε αυτό Σεβασμιώτατε; Γιατί κι εσείς; Άξιζε, λοιπόν, ο γλυκύτατος Κύριος τέτοια υποτίμηση; Δεν αρκούν οι λοιδωρίες και οι ύβρεις και οι εξευτελισμοί από την τηλεόραση και την κοινή γνώμη; Η γλυκειά Παναγιά, σαν θεοτοκόφιλος αγιορείτης που είστε, άξιζε τέτοια συμπεριφορά; Γιατί κι εσείς Σεβασμιώτατε;

Θα μου πείτε, και στο Κολυμπάρι τα ίδια έκανα για την φιλτάτη Ορθοδοξία, γιαλατζί αντίσταση! Δεν υπέγραψα βέβαια, αλλά, όταν ο Αρχιεπίσκοπος υπέγραψε για μένα, δεν έκανα φασαρία! Και την Ουκρανική Ψευδοεκκλησία δεν την αναγνώρισα, αλλά, όταν μπροστά στα μούτρα μου μνημόνευσε τον Επιφάνιο ο Πατριάρχης Αφρικής, κατά κατάχρηση της φιλοξενίας μου και παρά τις υποσχέσεις και τις διαβεβαιώσεις του, προτίμησα να μην αντιδράσω. Δε μου αρέσουν οι φασαρίες… Οι Κύπριοι είμαστε της διπλωματίας, καταφερτζήδες, δε μας αρέσουν οι συγκρούσεις, ελισσόμαστε…

Μα άγιε Δέσποτα, ο Κύριος είπε: «πας όστις ομολογήσει εν εμοί έμπροσθεν των ανθρώπων, ομολογήσω καγώ εν αυτώ έμπροσθεν του πατρός μου του εν ουρανοίς». Κανονικά θα έπρεπε να λέει: «Πας όστις ομολογήσει με…, ομολογήσω καγώ αυτόν…» (Ματθ. 10,32). Το ότι δεν είναι λάθος ή ιδιωματισμός αποδεικνύεται από το ότι η συνέχεια είναι γραμματικά σωστή: «Όστις δ’ αν αρνήσηταί με έμπροσθεν των ανθρώπων, αρνήσομαι αυτόν καγώ…». Γιατί αυτή η εμπρόθετη διαφοροποίηση στη διατύπωση;

Ερμηνεύει ο χρυσορρήμων Χρυσόστομος: «αποδεικνύει ότι όποιος ομολογεί την Πίστη, δεν το κάνει με τις δικές του δυνάμεις (εννοεί είτε τα προσωπικά πιστεύματα είτε το πείσμα είτε το φανατισμό ή τον ενθουσιασμό του καθενός), αλλά βοηθούμενος και εμπνευσμένος από τη Θεία Χάρη. Ενώ για όποιον τον αρνείται δεν είπε «εν εμοί», αλλά «εμέ», για να φανεί η ερημιά της ψυχής και η αποξένωσή της από τη δωρεά του Θεού, η οποία οδηγεί στην άρνηση». Επομένως, η Ομολογία της Πίστης είναι απόδειξη ψυχής χαριτωμένης, στην οποία κατοικεί ο Χριστός και τη χαρακτηρίζει, ενώ αντίθετα η άρνηση είναι συνέπεια της ερήμωσης της ψυχής, λόγω της εγκατάλειψής της από το Θεό, εξαιτίας της ανθρώπινης προσκόλλησης στο οτιδήποτε αποτελεί εμπόδιο σε μια ουσιαστική σχέση αγάπης μαζί Του.

Μήπως, Σεβασμιώτατε, η καταφρόνηση από μέρους σας τόσων ουράνιων ευκαιριών για Ομολογία της Πίστης, λόγω της ανθρώπινης προσκόλλησής σας σε στοιχεία και παράγοντες που εσείς γνωρίζετε, έφερε την αποξένωσή από τις δωρεές του Θεού μέσα σας, που με τη σειρά της οδήγησε κατ’ ουσίαν στην άρνηση και την προσβολή του ίδιου του Μυστηρίου της Θείας Κοινωνίας, αποκλείοντάς την από το ποίμνιο; 

Και βρεθήκατε να διαποιμένετε σε τόσο κρίσιμες για την Εκκλησία στιγμές! Κρίμα Σεβασμιώτατε! Προσευχόμαστε για σας!

Διαβάσαμε στο imlemesou.org:


Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού: ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ἡ Ἱερά Μητρόπολη Λεμεσοῦ ἀνακοινώνει τά ἑξῆς:

Φέρουμεν εἰς γνῶσιν ὅλων τῶν εὐσεβῶν χριστιανῶν ὅτι λόγω τῶν ἔκτακτων προληπτικῶν μέτρων γιά τήν ἀντιμετώπιση τοῦ κορωνοϊοῦ, πού ἐξήγγειλε τό βράδυ τῆς Δευτέρας 23 Μαρτίου ὁ Πρόεδρος τῆς Δημοκρατίας:

α) Ἡ ἀκολουθία τοῦ ἑσπερινοῦ γιά τήν ἑορτή τοῦ Εὐαγγελισμοῦ τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου θά τελεσθῇ ἀνεξαιρέτως σέ ὅλους τούς Ναούς στίς 4 μ.μ., στήν παρουσία ὅσων ἀπό τούς πιστούς ἐπιθυμοῦν νά συμμετέχουν. Ἡ Θεία Λειτουργία τῆς ἑορτῆς τοῦ Εὐαγγελισμοῦ, θά τελεσθῇ κανονικά στούς Ἱερούς Ναούς ἄνευ τῆς παρουσίας τῶν πιστῶν. Μπορεῖτε ὅμως νά παρακολουθήσετε τήν ἀκολουθία ἀπό τόν Ῥαδιοφωνικό Σταθμό τῆς Μητροπόλεώς μας.

β) Στούς Ἱερούς Ναούς θά τελοῦνται κανονικά ὅλες οἱ ἀκολουθίες μόνο ἀπό τούς Ἱερεῖς καί τούς Ἱεροψάλτες κεκλεισμένων τῶν θυρῶν καί ἄνευ τῆς παρουσίας τῶν πιστῶν.

γ) Ἡ προσέλευση τῶν πιστῶν στούς Ναούς δέν θά εἶναι ἐφικτή γι΄ αὐτό παρακαλοῦνται ὅλοι νά παραμείνουν προσευχόμενοι στά σπίτια τους σεβόμενοι τό διάγγελμα τοῦ Προέδρου.

 Ἡ ἐκκλησία μας ὅπως πάντα ἀλλά καί σέ ὅσο διάστημα θά βρίσκεται σέ ἰσχύ τό προεδρικό διάταγμα θά ἐξακολουθῇ νά δέεται γιά τήν ἀπαλλαγή καί τήν προστασία τῶν ἀνθρώπων ἀπό τήν πανδημία τοῦ κορωνοϊοῦ, γιά νά φανῇ ἵλεως ὁ Θεός καί νά συντμήσῃ τόν χρόνο τῆς δοκιμασίας μας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Δείτε σχετικά:
Πείτε μας αγαπητή ΔΙΣ αν έχει μείνει ίχνος μετάνοιας μέσα σας!
– Μοναχού Σεραφείμ (Ζήση), Ο κορωνοϊός διδάσκει το «πως» της Αποτειχίσεως (…μάλλον δε και το «δια τι»)
– Θα κάνουμε τη Θεία Κοινωνία delivery ασχέτως αν ο πιστός μπορεί σωματικώς να παραστεί στη Θεία Λειτουργία;
– Ο Μητσοτάκης ταπείνωσε την Εκκλησία εκθέτοντάς την στην κοινή γνώμη ως ανεύθυνη. Ιδού το ΦΕΚ που «κλείνει» τις Εκκλησίες!
 Είναι εξοργιστικό να ακούς από χείλη Επισκόπων να μας παροτρύνουν να παρακολουθήσουμε από την τηλεόραση την Θ. Λειτουργία
– Η εωσφορική απόφαση της Δ.Ι.Σ. και η παρέμβαση του Καίσαρα Μητσοτάκη για αναστολή της Θείας Λειτουργίας
– Ιερώνυμος για κορωνοϊό: Η Εκκλησία εφαρμόζει τις οδηγίες των ειδικών – Δεν έχουμε «μετρητή πίστης»
– π.Νικόλαος Μανώλης, Η Θεία Κοινωνία και οι ασθένειες [ΒΙΝΤΕΟ 2020]
– Τρέμουν τον Κορωνοϊό και στη Βηθλεέμ!
– Εμείς στους ιερούς Ναούς δυναμώνουμε, θεραπευόμαστε και δεν αρρωσταίνουμε… ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ – πράξη νομοθετικού περιεχομένου
– Τί μας είπε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος για τον κοροναϊό!
– Άσπρο Μαύρο: Παπικο-ρωνοϊός

Σχετικά άρθρα

Η τεχνητή νοημοσύνη κατά τον “Άγιο Ναυπάκτου”

Άρθρο της Κωνσταντίνας Κοσμίδου Ο γνωστός για τις oικουμενιστικές του θέσεις Μητροπολίτης αναλύει το θέμα Με την παρουσίαση ενός σύγχρονου και “εντυπωσιακού” θέματος επέλεξε ο γνωστός για τις Οικουμενιστικές του θέσεις...

Οι λίστες Επστάιν και οι λίστες Μίχου

του Αγαθώνικου Εγκαταλείψαμε τον Θεό και βρισκόμαστε ως άτομα και κοινωνία σε ελεύθερη πτώση στην άβυσσο εγκαταλειμμένοι από την Χάρη του Θεού Σκάνδαλο μεγατόνων έχει προκληθεί σε ΗΠΑ και Μ.Βρετανία...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.