Επικαιρότητα

Μα το αίμα, νερό δεν γίνεται και ο Χριστός απ’ την Αγιά Σοφιά δε σβήνεται!

εικόνα άρθρου: Μα το αίμα, νερό δεν γίνεται και ο Χριστός απ’ την Αγιά Σοφιά δε σβήνεται!

Αυτή η κουκίδα στον χάρτη που πολλοί πασχίζουν να την εξαφανίσουν θα συνεχίσει να προσκυνεί τον Τίμιο Σταυρό…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Η Αγία Σοφία ξεκίνησε να ανεγείρεται το 532 επί βασιλείας του Ιουστίνου Α’. Το οικοδόμημα ακολουθεί αρχιτεκτονικό ρυθμό της τρουλαίας βασιλικής και συνδυάζει στοιχεία της πρώιμης βυζαντινής ναοδομίας, σε πολύ μεγάλη κλίμακα. Η Αγία Σοφία εκτός από τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό της, ξεχωρίζει επίσης για τον πλούσιο εσωτερικό της διάκοσμο. Ωστόσο, υπέστη σοβαρές καταστροφές, κυρίως από τους Τούρκους κατακτητές κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής κυριαρχίας. Ο ναός αποτελούσε σε όλη τη διάρκεια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας την έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και υπήρξε ο σημαντικότερος ναός της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Κατά την περίοδο των Σταυροφοριών και συγκεκριμένα κατά την περίοδο 1204-1261 ο ναός έγινε ρωμαιοκαθολικός και μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453 μετατράπηκε σε μουσουλμανικό τέμενος. Ακόμη και κατά τη διάρκεια της Άλωσης η Αγία Σοφία υπέστη τεράστιες ζημίες. Όσον αφορά την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας έγιναν στο ναό σημαντικές καταστροφές στις τοιχογραφίες του ναού.

Για χίλια και πλέον χρόνια (537-1453), η Αγία Σοφία θα αποτελέσει το κέντρο της Ορθοδοξίας και του ελληνισμού. Η τελευταία λειτουργία τελέστηκε στις 29 Μαΐου του 1453. Ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Παλαιολόγος ΙΑ’ Δραγάτης, αφού προσευχήθηκε μαζί με το λαό και ζήτησε συγνώμη για λάθη που έκανε, έφυγε για τα τείχη, όπου έπεσε μαχόμενος.

Μέχρι και σήμερα, όμως, το κατακάθι της εκεί Ορθοδοξίας αναζωπυρώνει τη μεγαλειότητα της Αλήθειας, του Αγίου και Τριαδικού Θεού και του ελληνισμού. Και ενώ γίνονται προσπάθειες εξευγενισμού του οθωμανικού έθνους, προσπάθειες να καταλαγιάσει η αδυσώπητη μανία προς το ορθόδοξο πλήρωμα, το ένστικτο μερικών “λύκων” διψάει για “κυνήγι”. To κυνήγι, λοιπόν, αυτό συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Όλοι μας γνωρίζουμε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν φημίζεται για την διαλλακτικότητά του. Αντίθετα, η Αγία Σοφία κινδυνεύει να βιώσει βάρβαρα τις συνέπειες της μισαλλόδοξης πολιτικής του. Πιο συγκεκριμένα, κυκλοφορεί τόσο στον έντυπο όσο και στον ηλεκτρονικό τύπο πως ο Ερντογάν ανέφερε στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του την Τετάρτη: «Στην Αγία Σοφία μπορεί να διαβάζεται και προσευχή, μπορεί να διαβάζεται και το εδάφιο της κατάκτησης από το κοράνι. Το έθνος μας θα πρέπει να αποφασίσει γι’ αυτό. Η Αγία Σοφία ως τζαμί μπορεί να συνεχίσει να δέχεται τουρίστες. Όπως το Μπλε Τζαμί. Απαιτείται ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα αυτό. Κάντε μία έρευνα για την Αγία Σοφία, εξετάστε το και μιλάμε». Συνεπώς, ο Τούρκος Πρόεδρος δεν αρκείται στο να λαμβάνει τα “τριάκοντα αργύρια” από την μουσειακή λειτουργία του ναού, αλλά, επιδιώκει να αμαυρώσει για άλλη μία φορά το “πονεμένο στολίδι” της Ορθοδοξίας μετατρέποντάς το και επίσημα σε τζαμί, δηλαδή σε καταφύγιο δαιμονίων!
Επιπρόσθετα, έχει ιδιαίτερη σημασία να υπογραμμίσουμε την προσπάθεια του Ρωσικού Πατριαρχείου να κρατήσει μία κάπως αμυντική στάση, στην ισοπεδωτική για την Ορθόδοξη παρακαταθήκη στάση του Τούρκου Προέδρου. Ειδικότερα, ο αρμόδιος για τις εξωτερικές σχέσεις του Πατριαρχείου της Μόσχας Μητροπολίτης Ιλαρίων δήλωσε ότι «οι πληροφορίες που κυκλοφόρησαν σήμερα σχετικά με την εντολή του Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να επεξεργαστεί το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί είναι ανησυχητικές. […] Στον εύθραυστο και ασταθή κόσμο αυτής της περιόδου, πρέπει να αποφευχθούν βήματα που συνδέονται με κινδύνους για τις υπάρχουσες ισορροπίες και τα οποία μπορούν να προκαλέσουν περιττή ένταση στις σχέσεις μεταξύ ανθρώπων διαφορετικών εθνικοτήτων και θρησκειών».

Συμπερασματικά, θεωρούμε πως οι άνθρωποι που κατέχουν θέσεις ισχύος πρέπει επιτέλους να ορθώσουν ανάστημα μπροστά στον πλήρη εξευτελισμό της Ορθόδοξης Παράδοσης. Δίπλα, λοιπόν, στον βωμό της Νέα Τάξης Πραγμάτων, που υμνεί την αποδοχή στη διαφορετικότητα, να πάψουν οι αχόρταγοι γείτονές μας να “θυσιάζουν” το ανεξήγητο γι’ αυτούς, αλλά ποθητό για μας, τον Χριστό μας. Η ίδια η ιστορία έχει αποδείξει και θα συνεχίσει να αποδεικνύει πως αυτή η κουκίδα στον χάρτη που πολλοί πασχίζουν να την εξαφανίσουν θα συνεχίσει να προσκυνεί τον Τίμιο Σταυρό· υποδουλομένη ή μη, καταντροπιασμένη ή μη, ταπεινωμένη ή μη…Μα το αίμα, νερό δεν γίνεται και ο Χριστός απ’ την Αγιά Σοφιά δε σβήνεται!

Δείτε σχετικά:
– Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης
– Το ατόπημα του κ. Ελπιδοφόρου: Συζήτησε με τον Ερντογάν για “μειονότητα” στην Ελλάδα…
– Ο Ερντογάν φωτογραφήθηκε μπροστά σε χάρτη που δείχνει τουρκικό το μισό Αιγαίο
– Ακραίες απειλές Ερντογάν ανήμερα της επετείου του Αττίλα -«Αν χρειαστεί θα εισβάλουμε ξανά στην Κύπρο»
– Προκαλεί ο Ερντογάν για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης – Ανέβασε πανηγυρικό tweet στις 14:53 [εικόνα]
– Πρόκληση Ερντογάν για τη Γενοκτονία των Ποντίων: Διώξαμε τους εισβολείς

Σχετικά άρθρα

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.