Επικαιρότητα

Μακεδονία και “Αυτοκέφαλο” δεν ταιριάζουν

εικόνα άρθρου: Μακεδονία και “Αυτοκέφαλο” δεν ταιριάζουν

Η Μακεδονία μας είναι μία και Ελληνική.

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Η Μακεδονία μας είναι μία και Ελληνική. Με αυτή τη βάση εμείς βλέπουμε τα πράγματα και σε αυτή τη βάση πατάνε γερά τα πόδια μας, στη γη των αγίων μας, των μαρτύρων μας και των ηρώων μας. Κάθε φορά που μαθαίνουμε ότι σείεται το Φανάρι, από τις κρυφές και φανερές διαβουλεύσεις και από τις αποφάσεις που παίρνει για τα ζητήματα που αφορούν την Αυτοκεφαλία των τοπικών Εκκλησιών, κάνουμε το Σταυρό μας. Κάνουμε και την προσευχή μας να μας λυπηθεί ο Θεός και να μην έχουμε και άλλο σχίσμα πολύ χειρότερο από το Ουκρανικό.

Από τις 12-10-19, ημέρα που συγκλήθηκε η έκτακτη Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος και αποδέχθηκε το δήθεν προνόμιο του Οικουμενικού Πατριάρχη να δίνει ελεύθερα Αυτοκεφαλίες ακόμη και σε σχισματικούς, δυστυχώς δρομολογήθηκε από το Φανάρι η επόμενη Αυτοκεφαλία των Σκοπίων. Στο δημοσίευμά μας με ημερομηνία 21/1/2020 και τίτλο «Δίδυμες “εκκλησίες”! Μια μητριά τις γέννησε! Ιδρύεται “Αρχιεπισκοπή Αχρίδος και πάσης Μακεδονίας”» παραπέμπουμε σε συνέντευξη του πρωτοπρ. Θεοδώρου Ζήση που δήλωσε: “Προσπαθεί να αποκτήσει πλειοψηφία στον εκκλησιαστικό κόσμο ο Βαρθολομαίος, δημιουργώντας δικές του εκκλησίες. Θα προσπαθήσει να αποδυναμώσει τόσο τη σερβική, όσο και τη ρωσική εκκλησία. Προσέθεσε ως 15η την σχισματική αυτοκέφαλη εκκλησία της Ουκρανίας. Ετοιμάζεται να δώσει αυτοκέφαλο στην 16η την «Αρχιεπισκοπή Αχριδών»“. Η σχισματική “εκκλησία” των Σκοπίων έχει υποβάλει το αίτημά της προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο σχετικά με τη χορήγηση της πολυπόθητης Αυτοκεφαλίας της και ήδη αναφέρεται στην ίδρυση “Αρχιεπισκοπής Αχρίδος και πάσης Μακεδονίας”. 

Έτσι λοιπόν οι Μητροπόλεις της Μακεδονίας μας κινδυνεύουν άμεσα από την πιεστική διεκδίκηση του ποιμνίου τους, που είναι βέβαιο ότι θα έρθει αμέσως μετά την αναγνώριση από το Φανάρι της νέας Αυτοκέφαλης σχισματικής “εκκλησίας” που θα έχει έδρα τη «Βόρεια Μακεδονία». Μετά από τα Σκόπια έχει σειρά το Μαυροβούνιο και όταν θα φτάσει στις νέες χώρες με μια ενδεχόμενη κατάργηση του Τόμου της παραχώρησης των Νέων Χωρών στην Εκκλησία της Ελλάδος, θα παραχωρήσει την εκκλησιαστική διοίκηση της Μακεδονίας μας στο νέο “Αρχιεπίσκοπο” που θα βρίσκεται στη «Βόρεια Μακεδονία». 

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ με επιστολή του στην αρχή του νέου έτους, Ιανουάριο του 2020, ζήτησε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο την ανεξαρτησία της Εκκλησίας του που ονειρεύεται εδώ και έναν αιώνα ο “Ορθόδοξος” λαός της χώρας του. Αναφέρει ότι θα περιμένει σε σύντομο χρονικό διάστημα από το Οικουμενικό Πατριαρχείο να αναγνωριστεί ως Αυτοκέφαλη “Μακεδονική ορθόδοξη εκκλησία” της Αρχιεπισκοπής της Αχρίδος. Επιθυμεί προσωπικά ο ίδιος για τον Σκοπιανό λαό να γίνει εκκλησιαστικώς ελεύθερος. Όπως επίσης με απόλυτη ελευθερία εντός των συνόρων της χώρας του, οι αρχιερείς της νέας “Μακεδονικής Αυτοκεφάλου εκκλησίας” τους να μπορούν να συλλειτουργούν μαζί με τους αρχιερείς όλων των υπολοίπων Ορθόδοξων Εκκλησιών. Ο “Ορθόδοξος” λαός της χώρας του αξίζει την ανεξαρτησία της εκκλησίας του αναφέρει με νόημα ο Ζόραν Ζάεφ, ως πρωθυπουργός της “Βόρειας Μακεδονίας” στην επιστολή του.

Μετά το Πατριαρχείο της Ρωσίας που έχει κόψει το μνημόσυνο στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, σειρά έχει το Πατριαρχείο της Σερβίας, το οποίο δε στήριξε το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Ουκρανικό Αυτοκέφαλο. Ο Πατριάρχης λοιπόν έχει αποφασίσει να δώσει άμεσα Αυτοκεφαλία στη σχισματική “εκκλησία” των Σκοπίων ακολουθώντας ακριβώς τον ίδιο δρόμο που βάδισε και στην Ουκρανία. Όπως ακριβώς συνέβη με την παραχώρηση του Τόμου χορήγησης της Αυτοκεφαλίας στη σχισματική “εκκλησία” της Ουκρανίας, παραμερίζοντας την κανονική Εκκλησία με τον Μητροπολίτη Ονούφριο.

Μόλις αυτό το μήνα έφτασε στο Φανάρι, στις 16-09-20, επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας των Σκοπίων Στίβο Πενταρόβσκι με την οποία ζητά τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας της σχισματικής “εκκλησίας της Βόρειας Μακεδονίας”. Πόσο μας πονάει αυτή η κατάσταση, διότι τόσο σε εθνικό, όσο και σε εκκλησιαστικό επίπεδο τους έχουμε παραχωρήσει “δικαιώματα” που δεν τους ανήκουν. Με το όνομα της Μακεδονίας μας παραχωρείται και ένα κομμάτι της ιστορίας μας στα Σκόπια. Αυτό είναι μείζον ζήτημα για την χώρα μας και λογίζεται ως προδοσία απέναντι στην πατρίδα μας και στην Ορθοδοξία μας.

Και πώς να μην είναι μείζων ζήτημα για εμάς τους Έλληνες, όταν ακούμε και βλέπουμε ότι το ίδιο το Πατριαρχείο αισθάνεται ως Μητέρα Εκκλησία “της Εκκλησίας εν Βορείω Μακεδονία”. Από αυτή την απαράδεκτη παραδοχή και συναίνεση θα συνεχίσουν την πολιτική τους τα Σκόπια, ως οι γείτονες που παραμένουν πάντοτε με την επιθυμία να αλώσουν τη χώρα μας και να κλέψουν ολόκληρη την Ελληνική ιστορία μας και όχι μόνο την ονομασία και την εντοπιότητα της προέλευσης των αγροτικών προϊόντων μας. Αλλά θα οικειοποιηθούν πολλά ακόμη σε τοπικό και οικονομικό επίπεδο, ώστε να έχουν πρόσβαση σε όλη τη Μακεδονία μας, μέχρι και στο Θερμαϊκό κόλπο. Ο Πατριάρχης είναι αυτός που λανθασμένα θεωρεί ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι η Μητέρα Εκκλησία της σχισματικής “εκκλησίας της Βόρειας Μακεδονίας” και έτσι θα παραχωρήσει την Αυτοκεφαλία. 

Το Πατριαρχείο της Σερβίας έχει εκφράσει από καιρό την αντίθεσή του και αναμένεται και η αντίδρασή του. Εάν δεν αντιδράσουν, και τα υπόλοιπα Πατριαρχεία με τις Αυτοκέφαλες Εκκλησίες, με πρώτη τη δική μας Αυτοκέφαλη Ελλαδική Εκκλησία, τότε είναι βέβαιο το σχίσμα που θα ακολουθήσει αυτό της Ουκρανίας και θα μεγεθυνθεί τόσο πολύ, με ανεπανόρθωτη ζημία. Ο Πρόεδρος των Σκοπίων λέει ξεκάθαρα ότι η μόνη επιθυμία τους ως λαός και η επιδίωξή τους περισσότερο, όπως πολύ λιγότερο η ανάγκη τους είναι να συμφιλιωθούν με εμάς που είμαστε οι γείτονές τους. Ποθούν διακαώς τη συμπόρευση μαζί μας προς το κοινό μέλλον της συνύπαρξης και πραγματικής ελευθερίας.

Για την ιστορία, να θυμίσουμε μια παλαιότερη αναδημοσίευση της παλαιάς Κατάνυξης, ενός άρθρου του κ. Αντωνίου Τριανταφύλλου από την “Δημοκρατία” με τίτλο: “Απόφαση κόλαφος για τους Σκοπιανούς στο Ευρωδικαστήριο” όπου γινόταν λόγος για «ηχηρό ράπισμα κατά της ΠΓΔΜ και του εκκλησιαστικού αλυτρωτισμού από την απόφαση-σταθμό του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που απέρριψε την έφεση της κυβέρνησης των Σκοπίων κατά της πρωτόδικης απόφασης από τον Νοέμβριο του 2017, με την οποία η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ υποχρεώθηκε να νομιμοποιήσει την Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Αχρίδος. Αυτό δημιουργεί ακόμη έναν πονοκέφαλο στην πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας. Τα Σκόπια από τη δεκαετία του 1990 για εθνικιστικούς λόγους έχουν συστήσει -κατά παράβαση των ιερών κανόνων- και συστηματικά υποστηρίζουν τη σχισματική μη αναγνωρισμένη αυτοαποκαλούμενη «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία». Αντιθέτως, παράλληλα με τη διαπραγμάτευση για το όνομα επιχειρούν με την παρέμβαση του Πατριαρχείου της Βουλγαρίας να εκμαιεύσουν την αναγνώριση κανονικής υπόστασης στο εκκλησιαστικό-εθνικιστικό τους μόρφωμα, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει ένα εκκλησιαστικό και διπλωματικό τετελεσμένο. Εύλογα η ελληνική πλευρά πρέπει να περιλάβει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στον φάκελο της διπλωματικής διαπραγμάτευσης με τα Σκόπια για το ονοματολογικό, καθώς εκτός της πολιτικής υπάρχει και η εκκλησιαστική διάσταση. Υπενθυμίζεται ότι και η πρωτόδικη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ήταν καταδικαστική για την ΠΓΔΜ και την άρνησή της να νομιμοποιήσει την Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αχρίδας ως χωριστή θρησκευτική κοινότητα. Η Αρχιεπισκοπή Αχρίδος είναι η μόνη κανονική εκκλησιαστική δικαιοδοσία εντός της ΠΓΔΜ και ανήκει στο Πατριαρχείο Σερβίας.»

Με την εξέλιξη αυτής της Αυτοκεφαλίας ο Πατριάρχης παύει πλέον να στηρίζει και να εξαίρει για το βίο του και τις διώξεις που υπέστη όλα αυτά τα χρόνια, τον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος Ιωάννη. Ο οποίος είχε εκλεχθεί από το Πατριαρχείο της Σερβίας και στοχοποιήθηκε από τις αρχές των Σκοπίων και από τη σχισματική “εκκλησία” του κ. Στεφάνου, στον οποίο θέλει τώρα να δώσει το θρόνο του νέου Αρχιεπισκόπου “της εν Βορείω Μακεδονίας”, ως κανονικού “Αρχιεπισκόπου Αχρίδος και πάσης Μακεδονίας”. Ο Πατριάρχης εθελοτυφλεί και παραμένει στο σκοτάδι της πλάνης του. Ως πνευματικά τυφλός ενεργεί που δε βλέπει τις ολέθριες συνέπειες για την ενότητα της Ορθοδοξίας, παραχωρώντας με ευκολία ψευδοαυτοκεφαλίες και παρασύρει μαζί του και την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ελλάδας.
Όσα επιχειρήματα κι αν παραθέσει για να δικαιολογήσει αυτή την απαράδεκτη και προδοτική εις βάρους της Μακεδονίας μας απόφαση της παραχώρησης μιας ακόμη Αυτοκεφαλίας στους σχισματικούς των Σκοπίων, δεν μπορεί να καλύψει καμία από τις τραγικές συνέπειες του σχίσματος και της απώλειας τόσων ψυχών. Μακάρι να επέμβει ο Κύριος και να αποτρέψει το σχίσμα και την προδοσία της Μακεδονίας μας. Αμήν.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra


Δείτε σχετικά:
Σκόπια: «Ανεπίσημες συνομιλίες με το Οικουμενικό Πατριαρχείο για Αυτοκέφαλη Εκκλησία»
Βόρεια Μακεδονία αποκαλεί τα Σκόπια το Οικουμενικό Πατριαρχείο
Σκόπια: Ο ύποπτος ρόλος της επίσκεψης του Πάπα
Ο Πάπας σε Βουλγαρία και Σκόπια – Τα σχέδια για οικουμενισμό, μεταναστευτικό, γεωπολιτική
Πατριάρχης Κύριλλος: Tο σενάριο της Ουκρανικής «αυτοκεφαλίας» ίσως επαναληφθεί στα Σκόπια
Τα πολιτικά παιχνίδια του Πατριαρχείου συνεχίζονται
Δεμένα τα χέρια του Ιερώνυμου μπροστά στην «ανεξάρτητη Μακεδονική Εκκλησία»
Στο πλευρό των σχισματικών των Σκοπίων οι ΗΠΑ
Ο Ζάεφ συμφώνησε να δωροδοκήσει τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο για το θέμα της αυτοκεφαλίας της…
Το Φανάρι στρέφει τα μάτια του στην Σερβία-Τι θα γίνει με την «μακεδονική εκκλησία»

Σχετικά άρθρα

Προφητική φωνή του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη (…για όσους συγχέουν την Εκκλησία με την Ιεραρχία)

“Η τελευταία μάλιστα απεδείχθη ανίκανος όλως, αφ΄ ης ημέρας ιδρύθη εν Ελλάδι, να διαπράξη αγαθόν τι υπέρ της Εκκλησίας” Ούτε εκ του υπουργείου ούτε εκ της Συνόδου αναμένομεν γενναίον τι...

Το Μήνυμα της ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ από τον Μητροπολίτη Κυθήρων κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (ηχητικό μήνυμα) ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ & ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ ΣΕΡΑΦΕΙΜΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ (19-2-2023) Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Λάβαμε προς δημοσίευση στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση infokatanixis@neodevgmail.com από την “ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΥΘΗΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ” το...

Αντικατάσταση Ιεράς Κοινότητος Αγίου Όρους από τριανδρία; «Εκατοντάχειρες» κατά Αγίου Όρους;

«Ἔθος ἐγχρονίζον, εἰς νόμον τελεῖ»2 (Συνήθεια ποὺ χρονίζει στὸ τέλος γίνεται νόμος) Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Λάβαμε προς δημοσίευση στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση infokatanixis@gmail.com το ακόλουθο άρθρο των Αγιορειτών Κελλιωτών Πατέρων Ἐν Ἁγίῳ Ὄρει...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.